here

Przepis na zupę dyniową – moja najlepsza zupa

Jestem więcej niż pewna, że to przepis na najlepsza zupę krem z dyni na świecie. Serio. Jest idealnie doprawiona, aromatyczna i smakuje jak niebo. Przepis dostałam od znajomej, która jest na mojej liście najlepszych kucharzy ever. Od roku próbuję ją namówić na założenie bloga kulinarnego… Póki co bezskutecznie. Nie poddam się! 🙂

Zupę podałam na naszej imprezie Halloween. Były też przystawki (jajka faszerowane, przeróżne koreczki, sałatki), a bliżej północy tarta łososiowo-porowa. Chętnie pokazałabym Wam zdjęcia tych pyszności (wszystkie były zachowane w halloweenowym klimacie), ale Rambo pogryzł moją kartę pamięci. Co za łobuz!

Potrzebne składniki (4 porcje)
– 2 łyżki oleju (ja smażę na sezamowym)
– 2 średnie cebule (posiekane)
– 900g dyni obranej i pokrojonej w kostkę (ok. 2,5cm)
– 2 posiekane ząbki czosnku
– połowa posiekanej papryczki chili (bez pestek)
– 1cm kawałek świeżego (startego na tarce) imbiru
– garść płatków migdałowych bądź nasion słonecznika
– szczypta pieprzu cayenne
– szczypta kurkumy i kolendry

– 1,5 litra bulionu z drobiu/warzyw
– sok i drobno starta skórka pomarańczy
– 1 marchew (ugotowana)
– 3 ziemniaki (ugotowane)
– świeże bądź suszone listki tymianku (według uznania, ja biorę 3 łyżeczki)
– 150 mleka bądź śmietanka 30% (wersja bardziej kaloryczna)
– sól i pieprz
– grzanki (opcjonalnie)

Przygotowanie
1. Na dużej patelni podsmaż do miękkości cebulę. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynie, posiekany czosnek, papryczkę chili, imbir i smaż jeszcze przez dwie minuty.

2. Wlej do patelni wrzący bulion, sok i skórkę z pomarańczy, 2 łyżeczki listków tymianku i gotuj pod przykrywką na wolnym ogniu, do momentu aż dynia zmięknie (ok 20minut).

3. Zdejmuj patelnie z kuchenki, wsyp do niej pokrojone w kostkę, ugotowane trzy ziemniaki i marchewkę. Całość zmiksuj/zblenduj na gładko, dopraw solą i pieprzem.

4. Przelej zupę do garnka dodaj mleko lub śmietankę i podgrzewaj przez 3-4 minuty.

5. Wsyp do zupy resztę tymianku. Podawaj z płatkami migdałowymi bądź grzankami

Smacznego! 🙂

PS Dajcie znać jak wy przyrządzacie Wasze zupy dyniowe. Macie jakieś sekretne składniki? 🙂

[Głosów:0    Średnia:0/5]
66 komentarzy
    1. A ty się z choinki urwałaś, przecież zawsze zupę-krem się posypuje migdałami…. Idź sobie do pizza hut i zamów brokułową.

    2. Ja też nigdy nie posypywałam kremu dyniowego migdałami, myśle że nie jesteśmy jedyne które tego jeszcze nie robiły 🙂

    3. Mi najbardziej smakuje wersja orientalna z mleczkiem kokosowym i curry , płatki migdałowe obowiązkowe do posypania!

    1. Czym doprawić zupę dyniową aby miała super smak? Ja zawsze dodaje do niej różnego rodzaju zioła no i oczywiście pieprz i sól ale to jednak nie taki smak jak pójdziemy do restauracji i tak zjemy krem z dyni lub zwykłą zupę która nie jest kremowa to smakuje tak wyjątkowo, że mogła bym ją jeść i jeść niemal przez cały czas. Mam przepis Magdy Gessler to myślę, że spóbuje zrobić to wedle jej przepisu i trzymać się go będę krok po kroku i dam Wam znać jak mi wyszła bo zwykle to jest tak, że sama coś dodaje i nie zawsze to jednak kończy się dobrze jak mój mąż mówi hahah

  1. Ja podsmażam 3-4 pokrojone szalotki, dodaję czosnek. Wrzucam pokrojone w kostkę trzy duże surowe ziemniaki, kilogram pokrojonej w kostkę dyni. Za chwilę zalewam bulionem (z ugotowanymi w nim marchewkami) własnej roboty. Gotuję aż zmięknie. Dodaję kurkumę, imbir, pieprzu dużo świeżo mielonego, paprykę w proszku (tylko węgierska). Miksuję na gęstą papkę. Podaję z prażonymi pestkami dyni.

  2. Brzmi super, postaram się zrobić jak będę za tydzień szła na imprezę halloweenową do znajomych. Pamiętam z dzieciństwa jak mama robiła zupę mleczną z dynią i tego nie znosiłam, ale ten przepis wydaje mi się bardzo smakowity i super doprawiony. Bardzo lubię potrawy przyprawione imbirem i chilli, nadaje takiego wyjątkowego, ostrego smaku 🙂

    1. Ja uwielbiam przepisy z dyni hokkaido – według mnie smakuje trochęinaczej ale za bardzo nie da się jej opisać trzeba po prostu to spróbować. Uwilebiam też przepis na tą zupę od mojej babci jest to chyba najlepsza zupa na świecie jaką jadłam. Oczywiście biorę się niebawem za przetestowanie twojego przepisu i na pewno dam znać. Bo nie powiem z tego co czytałam od dziewczyn i ich opinie są same pozytywne także w przyszłym tygodniu wybieram się na zakupy i mam nadzieję, że znajdę tam dynie i zrobię równie dobrą zupkę która będzie bardzo pyszna. Trzymajcie za mnie dziewczyny kciuki heheh.

  3. moją zupę dyniową robię bardzo podobnie, ale moim tajnym składnikiem do niej jest czerwona papryka :)) dodaję całą,podsmażam razem z dynią i resztą na patelni,a później całość blenduję i doprawiam. pyyycha!

  4. Ja lubię najpierw podpiec dynię w piekraniku (dodaje smaku..). Twój przepis brzmi inetresująco, ale ma jedną wadę – nie jest zupą “jednogarnkową”. Jak mi jakiś ugotowany zieminak z marchewką zostaną z innego przepisu to może się skuszę na Twoją wersję (tak jestem leń i mi się nie chce osobno gotowac ziemniaka). Polecam również chlebek dyniowy (łatwiej przyrządzić bo wystarczy kupić przecier dyniowy w puszce – krojenie dyni – o zgrozo! Jak Ty sobie z tym poradziłaś?)

    1. Zgadzam się z kiki – przepis jest dość skomplikowany jak na gotowanie zupy 🙂 Ja robię zupę dyniową z dyni hokkaido, której zaletą jest to, że nie trzeba jej obierać – skórka jest jadalna i ładnie mięknie podczas pieczenia czy gotowania. Jest pyszna upieczona tak jak ziemniaki – pokrojona na drobne kawałki, posmarowana oliwą z dodatkiem ziół i soli morskiej i upieczona. Do tego jogurtowy dip i mamy pyszną, zdrową przekąskę.

      Wracając do zupy – ja wrzucam do dużego gara cała włoszczyznę, kilka ziemniaków, podduszoną dynię, dwa podduszone jabłka i kilka cebul, podpalonych tak jak do rosołu i zalewam wodą. Po ugotowaniu wyrzucam zieloną część włoszczyzny, doprawiam pozostałe warzywa solą, pieprzem, imbirem i kardamonem, a następnie blenderuję na gładką zupkę. Podaję z prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i odrobiną pikantnej oliwy:)

  5. Wiesz co, mój mąż jest informatykiem, więc troszkę wiedzy mam od niego. Jeśli karta została tylko uszkodzona, a nie postrzępiona na kilka części (bo nie wiem jaki to etap dewastacji karty) to można by było odzyskać te dane. Na pewno w swoim mieście masz jakiś serwis, zajdź tam i się dowiedz 😉 bo chętnie zobaczyłabym resztę tych samokowitosci 😉 a może reszta gosci robiła jakies foto? 😀

  6. Uwielbiam zupę krem z dyni, szkoda, że zawsze trzeba czekać na nią i warzywo to jest sezonowe. Twój przepis jest na ostro, wytrawnie, a ja jem taką zupę na słodko, może dlatego, że tej wytrawnej jeszcze nie próbowałam ;).
    Słodki zupa krem z dyni potrzebuje tylko 3 składników dynia, mleko i odrobina cukru + zacierki lub lane kluseczki, pyszna i sycąca a ten kolor ♥.

    1. Słyszałam, że nieuszkodzoną, dojrzałą dynię można przechowywać nawet trzy lata, a cóż dopiero do następnego sezonu. Sama tego nie sprawdzałam, ale trzymam kilka dyń od października i nic im się nie stało.

  7. A ja polecam dynię miodową,ma zieloną skórkę ale miąższ ma pomarańczowy i jest bardzo słodka.Pokrojoną dynię gotuję ze szklanką bulionu,przecieram,dodaję łyżkę oliwy z oliwek,parę łyżek mleka oraz goździki.Podaję z groszkiem ptysiowym.

  8. Kiedyś robiłam podobną zupę z dyni,dodalabym uprazone pestki dyni,świetnie podkreślają smaczek zupy:-) Moim numerem jeden jest z upieczonych warzyw wg Asi z KW.Dla mnie jest inna i ma głębszy smak,choć to rzecz gustu.Jestem przekonana,że i tą byś polubila.Polecam:-)

  9. najlepsza zupa dyniowa jest bez ziemniaków, dynia duszona w soku ze świeżo wyciśnietych pomarańczy potem bulion imbir papryczki chili i serek philadelfia 🙂

  10. Ja lubię zupę dyniową ze skórką i sokiem z pomarańczy i imbirem, pomarańcza świetnie podbija smak dyni. Albo dyniowo – pomidorową, z pieczonej dyni z czosnkiem. Wspaniałe przepisy na dynię są na Kwestii Smaku:)

  11. Przyznam, że nigdy nie jadłam zupy dyniowej, jakoś nie kusi mnie ani zapach ani wyobrażalny smak 😀 Niemniej, przepis nie jest zbyt skomplikowany, więc może coś się uda po swojemu przygotować 😀

  12. moja zupa dyniowa jest duzo prostsza i robie ja jak mam lenia do gotowania, robie ja na bulionie.. wrzucam dynie pokrojona w kostke, gotuje, sole pieprze wrzucam jakies przypray ktore mam od reka. pod miksuje wszytko na jedna papke 🙂 serwujac wlewam do miseczek olej dyniowy i posypuje pokruszonymi pestkami dyni. wlasnie ten olej nadaje zupie taki niepowtarzalny smak! pychotka 🙂

  13. Fashionelko, na oleju sezamowym się nie smaży! Olej dodaje się na samym końcu, najlepiej jako przyprawę, np. już na nałożoną do miski zupę. Pozdrawiam 🙂 p.s. oczywiście to nie jest jakaś zbrodnia, smażenie na tym oleju;p natomiast wysoka temperatura zabija jego aromat, smak i zdrowotne właściwości.

  14. Wygląda pysznie, uwielbiam zupy kremy! 🙂

    Elizka, a czy mogłabyś polecić jakieś zapachy, które lubisz? Bardzo ufam w Twój gust w tej sprawie, ponieważ kupiłam sobie Versace Yellow Diamond, które kiedyś rekomendowałaś i kocham ten zapach nad życie! Myślę, że mamy w tej kwestii podobny gust, chciałabym poznać Twoją opinię, co polecasz innego itd.:)

  15. Wersja z pomarańczową nutą jest smaczna! Zdecydowanie polecam jednak z pastą curry, passatą i mlekiem kokosowym. Tylko nie zamieniaj absolutnie śmietanki na mleko w Twojej wersji-wyjdzie słodka breja. Mleko kokosowe pasuje do pikantnej wersji. Ja zawsze podsmażam pastę curry (ostatnio nawet tę najpikantniejszą), dodaję przesmażoną na maśle dynię, zalewam dobrą włoską passatą i blenduję. Dodaję mleka kokosowego i przyprawiam do smaku. DO podania grzanki lub prażone migdały:) Polecam!

  16. A ja wrzuca do garnka:dynię, ziemniaki (ilość zależy od tego,ile zupy ma wyjść), marchewkę. Wszystko gotuje się w bulionie (rosole). Później miksuję to , dodaję serek topiony kremowy, odrobinę śmietany i tyle. Teściowa chwali, synek przepada (ja też),

  17. Zrobiłam. Nie dodałam tylko kolendry ( bo nie lubię), pieprzu kajen ( bo było już według mnie wystarczająco dużo ostrych przypraw), tymianku dałam tylko łyżeczkę ( bo już w takiej ilości była bardzo wyczuwalna) a ziemniaków tylko dwa małe.

    Efekt- Aromatem jaki dało połączenie pomarańczy i dyni zachwycali się wszyscy, a mój chłopak który zup- kremów nie jada, wziął dwie dokładki 🙂
    Pycha!

  18. To jest zdecydowanie najlepsza zupa z dyni jaką jadłam. Przepis jest fenomenalny i niezwykle prosty i szybki. Ja lubię ją na ostro także dodałam trochę czerwonej ostrej papryczki dla wzmocnienia jej smaku.

  19. Nigdy nie jadłam ani nie robiłam zupy dyniowej ,więc szukałam jakiegoś fajnego przepisu i natrafiłam na ten ! Zupa jest PYSZNA !!! Polecam juz zawsze będę ją robiła , wlasnie taką 😋

Leave a Reply

Your email address will not be published.