Zdrowy jadłospis z Electrolux

Głodni? No to świetnie bo dziś będzie tu przepysznie. Ten wpis jest wstępem do kampanii Electrolux, która potrwa na blogu do końca czerwca i będzie obfitować nie tylko w smaczne przepisy upieczone w piekarniku Electrolux CombiSteam Deluxe 3w1 ale też w konkursy z super nagrodami. Piekarnik o którym mowa wykorzystuje m.in funkcję pary wodnej  i gorącego powietrza dzięki czemu potrawy stają się niezwykle smaczne i soczyste. Ta funkcja umożliwia też zachowanie naturalnych składników odżywczych w potrawach. Przygotowałam w nim 4 potrawy i muszę przyznać, że różnica  w konsystencji i smaku była ogromna! Obecnie jesteśmy na etapie wybierania wyposażenia do kuchni i jestem na 99% pewna, że wybiorę właśnie ten piekarnik.

gotowanie electrolux
fashionelka

fash

I: Jajko z boczkiem zapiekane w bułce 
Odkrajamy daszek bułki i wydrążamy środek. Na patelni kładziemy pokrojony w plastry boczek i wytapiamy tłuszcz. Ja najbardziej lubię bekon usmażony na chrupko. Resztki tłuszczu z plasterków bekonu pozbądźcie się za pomocą papierowego ręcznika. Do wydrążonych bułek wbijamy jajko i wkładamy plaster boczku. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego do 180stopni piekarnika i pieczemy aż jajko się zetnie (ok 10-15min). Tuż przed wyjęciem posypujemy bułki serem i czekamy aż się roztopi.

jajko-zapiekane-w-bułce

jajko i bekon zapiekane w bułce

II: Ciasteczka razowe ala pieguski

Składniki
– 150g roztopionego masła
– 1 jajko
– 50g cukru trzcinowego
– 4 łyżki miodu
– 200g mąki pszennej razowej
– 200g mąki żytniej razowe
– 2 łyżeczki cukru wanilinowego
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– 120g pokrojonych w kostkę suszonych moreli
– 120g migdałów (mogą być posiekane płatki migdałowe)
– 4 kostki mlecznej/gorzkiej/białej czekolady (drobno pokrojone)

Wykonanie: Wszystkie składniki (prócz migdałów, moreli i czekolady) wrzucamy do miski i ugniatamy ciasto. Następnie dodajemy bakalie, mieszamy i dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej części dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Dzięki czemu część ciastek będzie z czekoladą, a część bez. No chyba, że jesteście takimi łasuchami jak ja i wszystkie robicie z czekoladą. Kiedy ciasto gotowe, robimy małe kulki z ciasta i dociskamy dłonią by uzyskać kształt ciasteczka. Ciastka rozkładamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok 15-20 minut w temp 180 stopni.

cistka ala pieguski
ciasteczka owsiane

III: Ziemniaki faszerowane szynką, pieczarkami i cebulą
Składniki
– 5 dużych ziemniaków (10 porcji)
– 1 duza cebula
– 30g szynki
– 6 dużych pieczarek
– 20g żółtego sera
– 1 łyżka razowej bułki tartej
–  1 jajko

Gotujemy ziemniaki w skórce do miękkości. Gdy będą już gotowe przekrawamy je na pół i wydłubujemy część środka.
Farsz: na łyżce oleju rzepakowego podsmażamy cebulę, szynkę i pieczarki. Kiedy wystygną wbijamy jajko i wsypujemy łyżkę bułki tartej.
Farsz wkładamy do ziemniaków i posypujemy serkiem
Pieczemy w 180 stopniach przez ok 10 minut.

ziemniaki faszerowane
ziemniaki faszerowane przepis

Dania przygotowywaliśmy w warszawskiej La Playa. Moje kucharzenie nadzorował kucharz marki Electrolux, bardzo dziękuję za jego cenne wskazówki!

gotowanie
Mam nadzieje, że skorzystacie z moich przepisów i że będą Wam smakować! 🙂

72 Comments
    1. Zrobilłabym te ciastka skoro mówisz że są ala pieguski. Uwielbiam pieguski 🙂

    1. haha wlasnie to mialam pisać, eliza pisze o tylu rzeczach ze własciwie moze wykosic każdego blogera piszacego w jednej tematyce, tylu ma czytelnikow 😀 😀 😀

    1. Ja dziś przygotowałam ziemniaki wszystkim bardzo smakowało, czekamy na więcej przepisów Elizka

    1. Zrobiłam dzisiaj tartę, a na wieczór planuję zrobić ziemniaczki zobaczymy co mi z tego się wykluje 🙂

  1. Boczek na redukcji? Jedyne co by mi spadło to pewnie brzuch na kolana przy takich frykasach, zazdroszczę okropnie, że jesz takie pyszności i przy tym chudniesz!

    1. bez przesadu plasterek boczku nie sprawi ze przytyjesz. A jak wytopisz z niego tluszcz to nie jest juz tak bardzo kaloryczny

    1. Odpowiadając na wasze komentarze czy jadłospis aby na pewno jest na redukcję

      Aww węglowodany są jak najbardziej na redukcję. Nie wiem o jakiej diecie myślisz może o dukana, gdzie je się samo bialko i to na dluzsza mete wcale nie jest ok. Kazda dieta która bazuje na samym bialku czy samym tłuszczu to ściema i działa tylko na chwile. Po zakonczeniu takiej diety efekt jojo gwarantowant! Najważniejsze to zmienić styl życia i jest zdrowo.

      Zapytacie” „Boczek na redukcje?” jesli wytopi sie z niego tłuszcz i zje sie go na sniadanie z jajkiem i bułką razową jest ok. Plaster sera też nas nie zabije więc nie bójcie się tego. Proponuje zdrowy jadłospis który w połączeniu z ruchem fizycznym gwarantuje spadek wagi. Jestem tego najlepszym przykładem bo schudłąm 6-7kg bez poczucia ze jestem na jakiejs diecie. Po prostu jem zdrowo, biale zamieniam na pelnoziarniste, slodycze tylko 2 razy w tyg.

      Bardzo bym chciała aby przez moje jadłospisy zmienił się wasz pogląd na odchudzanie. Myśląc „jestem na diecie” widzicie sałatke, brak węglowodanów, a to przecież jest głupi mit. Ja proponuję wam pyszne pasty, tarty, ciastka czy owocowe koktajle z owsianką 🙂

    2. Elizka ja korzystam z Twoich przepisów, więcej się ruszam i faktycznie widzę zmianę w moim wyglądzie

    3. Jest różnica pomiędzy zdrową dietą, a chorą dieta. Głodzenie się to najgłupsza metoda z możliwych. Eliza proponujesz naprawdę fajnie skomponowane jadłospisy

    1. Nie wpadłabym na pomysł połączenia łososia z porem ale przyznam że wygląda to nader imponująco

  2. Gdzie mogę przeczytać coś więcej na temat tego piekarnika? Też jesteśmy na etapie wyboru agd do mieszkanka. Macie wybrane już inne sprzęty? 🙂

  3. ale smieszą mnie te komentarze „bekon na redukcje, ziemniaki na redukcje” widac ez ludzie nie maja pojecia o zdrowym żywieniu ahahahhahaha

  4. WOW ALE SUPER PRZEPISY NA PEWNO WYPRÓBUJĘ A O TYM PIEKARNIKU SLYSZE PIERWSZY RAZ. PIECZENIE Z FUNKCJĄ PARY? WOW

    1. nigdy nie slyszalyscie o piekarnikach z funkcją pary? na jakim swiecie zyjecie

  5. dieta nie oznacza głodówki albo jedzenia tylko sałatek, w taki sposób można sobie tylko zaszkodzić, ja nie jestem zwolenniczką skrajności, czy drastycznych diet, jedzenie odpowiednich ilości z odpowiednią częstotliwością (mniej i częściej) przy założeniu, że jemy zdrowe, wartościowe posiłki jak te opisane +codzienny ruch to najlepszy przyjaciel zgrabnej sylwetki i dobrego samopoczucia 🙂

  6. Widać jak bardzo nasz naród jest niedouczony w kwestii odżywiania. Aż żal czytać że „ziemniaki nie sa na redukcje”.

  7. O matko a ja na diecie.

    Mnie wstrząsnęło jak usłyszałem, że banany są tuczące. Koń by się uśmiał.

    A ziemniaczki w mundurach, aż palce lizać.

    Dostałem ślinotoku.

  8. Zgadzam się, że dieta na zasadzie – woda, sałata, ryba nie jest dobra, ale… buła nadziewana jajkiem, boczkiem i posypana żółtym serem naprawdę z żadnej strony nie jest dietetyczna, zdrowotna itd., to węglowodany i tłuszcze, no porażka 😉

  9. Fash, aww przez ciebie jestem teraz jeszcze bardziej głodna! Ciastka z płatków owsianych, miodu, rodzynek też wymiatają i moge je zjeść pod każdą postacią.
    Proszee, dodawaj wiecej przepisow o „zdrowych słodyczach”- masz naprawde inspirujące pomysły!

  10. jejejejjej ale jestem teraz głodna! normalnie wszystko bym zjadła! a przepisy na pewno sobie przepiszę do mojego zeszytu ^^

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>