here

Trzy przepisy na słodkości bez wyrzutów sumienia

Dziś mam dla Was coś ekstra. Podzielę się z Wami trzema przepisami na słodkości z mojego jesienno-zimowego Fash Food Booka. I choć wiosna za rogiem, to przepisy z tego ebooka można robić cały rok.

Te przepisy to moje pewniaki. Zaspokajają ochotę na słodkie (nawet tę największą), są sycące i zdrowe. Każdy z tych przepisów wykonacie z łatwością, z dostępnych składników.

Wszystkie przepisy są wegańskie i bezglutenowe

Owoce pod kruszonką

Do tego przepisu użyłam śliwek, ale tak naprawdę możecie upiec jabłka, gruszki, maliny lub inne sezonowe owoce. Niebo!

Składniki
– 5 śliwek węgierek
– 2 łyżki wiórków kokosowych
– 2 łyżki mąki migdałowej (albo bardzo rozdrobnionych migdałów)
– 1 łyżka mąki kasztanowej (ewentualnie ryżowej, kukurydzianej)
– 1 łyżeczka syropu z agawy
– 2 łyżki płynnego oleju kokosowego

Przygotowanie
Żaroodporne foremki smarujemy olejem kokosowym, śliwki kroimy w ćwiartki i wkładamy do foremek. Wszystkie pozostałe składniki łączymy, rozcieramy w palcach na kruszonkę i przykrywamy nią owoce.

Pieczemy ok. 25–30 minut w 180°C, aż kruszonka się zarumieni.

Puszyste ciastka czekoladowe z awokado

Czekoladowe ciastka na bazie awokado to hit! Są puszyste, miękkie i znikają w mgnieniu oka!

Składniki na 6 ciastek
– 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
– awokado
– 1 łyżeczka syropu z agawy (albo miodu)
– 1 czubata łyżka masła orzechowego
– 2 łyżki kakao
– 3 kostki gorzkiej czekolady garstka ulubionych orzechów rodzynki (opcjonalnie)

Przygotowanie
Siemię lniane zalewamy 2 łyżkami wrzątku, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie blendujemy awokado, syrop z agawy, kisiel z siemienia lnianego, masło orzechowe i kakao. Do masy dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę oraz orzechy i mieszamy. Na papierze do pieczenia formujemy ciastka. Masa jest bardzo lepka, przyda się gorąca woda do maczania łyżki. Ciastka pieczemy przez 13 minut w temperaturze 185°C.

Pieczone jabłka z bakaliami

Składniki na 4 porcje
– 4 jabłka
– 3 łyżki łyżki pokruszonych orzechów włoskich
– 2 łyżki rodzynek
– 1⁄2 łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu
– 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
– 2 łyżki mleka roślinnego

Przygotowanie
Jabłka myjemy, odcinamy ogonki i wydrążamy środki. Gniazda nasienne usuwamy, a kawałki jabłek ze środka kroimy w kostkę i odkładamy. Na patelni podgrzewamy kawałki jabłek, orzechy, rodzynki, cynamon, kardamon z dwoma łyżeczkami miodu i mlekiem roślinnym. Kiedy farsz zmięknie, a woda odparuje, nadziewamy nim wydrążone środki jabłek.

Jabłka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na ok. 20 minut. Do jabłek idealnie pasują lody na bazie mleka kokosowego i cynamonu! Przepis znajdziecie w Fash Food Booku

Fash Food Booki

Więcej przepisów na śniadania, obiady, przekąski i słodkości znajdziecie w moich Fash Food Bookach. W sumie jest w nich aż 160 przepisów! Nie ma tam wymyślnych składników i skomplikowanych receptur.

Rzućcie okiem na hashtag #fashfoodbook by zobaczyć ponad 1000 zdjęć dań zrobionych przez posiadaczki ebooków.

Wciąż nie mogę uwierzyć w to, że sprzedało się już ponad 16 000 egzemplarzy!

[Głosów:0    Średnia:0/5]
27 komentarzy
  1. Jabłka pod kruszonką to mój smak dzieciństwa, znam tylko tę wersję FAT, nie FIT. Mam wszystkie skladniki (choć mąkę wezmę z glutenem), może podejmę wyzwanie

    1. W każdym większym sklepie, możesz wziąć miód albo jakieś inne słodzidło 🙂

  2. Fajne propozycje 🙂 To pokazuje, że nawet w diecie odchudzającej mogą znaleźć się raz na jakiś czas takie “grzeszki”. Warto szukać takich alternatyw dla sklepowych słodyczy pełnych oleju palmowego, syropów, cukru dodanego, tłuszczów trans…

Leave a Reply

Your email address will not be published.