here

Trzy przepisy na słodkości bez wyrzutów sumienia

Dziś mam dla Was coś ekstra. Podzielę się z Wami trzema przepisami na słodkości z mojego jesienno-zimowego Fash Food Booka. I choć wiosna za rogiem, to przepisy z tego ebooka można robić cały rok.

Te przepisy to moje pewniaki. Zaspokajają ochotę na słodkie (nawet tę największą), są sycące i zdrowe. Każdy z tych przepisów wykonacie z łatwością, z dostępnych składników.

Wszystkie przepisy są wegańskie i bezglutenowe

Owoce pod kruszonką

Do tego przepisu użyłam śliwek, ale tak naprawdę możecie upiec jabłka, gruszki, maliny lub inne sezonowe owoce. Niebo!

Składniki
– 5 śliwek węgierek
– 2 łyżki wiórków kokosowych
– 2 łyżki mąki migdałowej (albo bardzo rozdrobnionych migdałów)
– 1 łyżka mąki kasztanowej (ewentualnie ryżowej, kukurydzianej)
– 1 łyżeczka syropu z agawy
– 2 łyżki płynnego oleju kokosowego

Przygotowanie
Żaroodporne foremki smarujemy olejem kokosowym, śliwki kroimy w ćwiartki i wkładamy do foremek. Wszystkie pozostałe składniki łączymy, rozcieramy w palcach na kruszonkę i przykrywamy nią owoce.

Pieczemy ok. 25–30 minut w 180°C, aż kruszonka się zarumieni.

Puszyste ciastka czekoladowe z awokado

Czekoladowe ciastka na bazie awokado to hit! Są puszyste, miękkie i znikają w mgnieniu oka!

Składniki na 6 ciastek
– 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
– awokado
– 1 łyżeczka syropu z agawy (albo miodu)
– 1 czubata łyżka masła orzechowego
– 2 łyżki kakao
– 3 kostki gorzkiej czekolady garstka ulubionych orzechów rodzynki (opcjonalnie)

Przygotowanie
Siemię lniane zalewamy 2 łyżkami wrzątku, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie blendujemy awokado, syrop z agawy, kisiel z siemienia lnianego, masło orzechowe i kakao. Do masy dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę oraz orzechy i mieszamy. Na papierze do pieczenia formujemy ciastka. Masa jest bardzo lepka, przyda się gorąca woda do maczania łyżki. Ciastka pieczemy przez 13 minut w temperaturze 185°C.

Pieczone jabłka z bakaliami

Składniki na 4 porcje
– 4 jabłka
– 3 łyżki łyżki pokruszonych orzechów włoskich
– 2 łyżki rodzynek
– 1⁄2 łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu
– 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
– 2 łyżki mleka roślinnego

Przygotowanie
Jabłka myjemy, odcinamy ogonki i wydrążamy środki. Gniazda nasienne usuwamy, a kawałki jabłek ze środka kroimy w kostkę i odkładamy. Na patelni podgrzewamy kawałki jabłek, orzechy, rodzynki, cynamon, kardamon z dwoma łyżeczkami miodu i mlekiem roślinnym. Kiedy farsz zmięknie, a woda odparuje, nadziewamy nim wydrążone środki jabłek.

Jabłka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na ok. 20 minut. Do jabłek idealnie pasują lody na bazie mleka kokosowego i cynamonu! Przepis znajdziecie w Fash Food Booku

Fash Food Booki

Więcej przepisów na śniadania, obiady, przekąski i słodkości znajdziecie w moich Fash Food Bookach. W sumie jest w nich aż 160 przepisów! Nie ma tam wymyślnych składników i skomplikowanych receptur.

Rzućcie okiem na hashtag #fashfoodbook by zobaczyć ponad 1000 zdjęć dań zrobionych przez posiadaczki ebooków.

Wciąż nie mogę uwierzyć w to, że sprzedało się już ponad 16 000 egzemplarzy!

28 komentarzy
  1. Jabłka pod kruszonką to mój smak dzieciństwa, znam tylko tę wersję FAT, nie FIT. Mam wszystkie skladniki (choć mąkę wezmę z glutenem), może podejmę wyzwanie

    1. W każdym większym sklepie, możesz wziąć miód albo jakieś inne słodzidło 🙂

  2. Fajne propozycje 🙂 To pokazuje, że nawet w diecie odchudzającej mogą znaleźć się raz na jakiś czas takie “grzeszki”. Warto szukać takich alternatyw dla sklepowych słodyczy pełnych oleju palmowego, syropów, cukru dodanego, tłuszczów trans…

Dodaj komentarz

Email nie bedzie widoczny.