Trzy przepisy na rozgrzewającą kawę

Kofeina jest najbardziej rozpowszechnionym środkiem stymulującym na świecie. Mieszkańcy Ziemi wypijają rocznie 400 miliardów filiżanek kawy, a statystyczny Europejczyk – aż cztery filiżanki kawy dziennie! Statystyki mówią same za siebie: jesteśmy kawoszami i większość z nas nie może się bez niej obejść.

Lubię pić kawę, ale nie codziennie – po prostu nie czuję takiej potrzeby. Picie kawy towarzyszy zwykle wyjściu na miasto, zakupom w centrum handlowym czy spotkaniom ze znajomymi. Zdarza mi się też przygotować kawę w domu. Gdy już się za to zabieram, chcę, żeby kawa była wyjątkowo smaczna 🙂 Polecam także zimie antygrypinę – najlepszy przepis.

Dziś mam dla Was trzy przepisy na rozgrzewającą kawę. Jesień sprzyja dłuuugim leniwym wieczorom pod kocykiem przy dobrej książce. Pyszna i rozgrzewająca kawa będzie idealnym dodatkiem.

Rozgrzewająca kawa kokosowa (2 porcje)
kawa kokosowa

Składniki:
  • 50 ml espresso
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 200 ml mleka krowiego
  • 1 łyżka likieru kokosowego
  • świeżo stary kokos (do dekoracji)
  • bita śmietana (opcjonalnie)

kawa kokosowa przepisPrzygotowanie:
Mleko (kokosowe i krowie), kawę i likier miksujemy w blenderze do uzyskania piany i przelewamy do słoiczków lub szklanek. Dekorujemy świeżo startym kokosem i podajemy z bitą śmietaną.


Kawa piernikowo-waniliowa (2 porcje)

Składniki:
  • 60 ml espresso
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • bita śmietana (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Gorące mleko, espresso i przyprawy spieniamy w mikserze. Dosładzamy miodem, ozdabiamy bitą śmietaną i przyprawą piernikową i podajemy.
 książka

Kawa cynamonowo-czekoladowa (2 porcje)
Składniki:
  • 60 ml espresso
  • 500 ml mleka
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 6 kostek gorzkiej/mlecznej czekolady

czekoladaPrzygotowanie:
Gorące mleko, espresso i przyprawy spieniamy w blenderze/mikserze. Czekoladę ścieramy na tarce i dodajemy ją do kawy razem z cynamonem.Hot chocolate in an enamel mug on the wooden board.

Te kawy nie tylko rozgrzewają i pobudzają – są też niezwykle smaczne! Ci, którzy dbają o sylwetkę, powinni zrezygnować z bitej śmietany. No chyba że to w ramach cheat mealu 😉

[Głosów:0    Ocena: 0/5]
30 komentarzy
  1. świeżo STARY kokos 😉

    A tak na powaznie to ta kokosowa i piernikowa brzmi swietnie. Musze sama sprobowac w domu. Chociaz na codzien tez nie pije kawy i dlatego odwlekam zakup maszyny Nespresso – zeby uniknac nalogu haha. Buziaki :*

    1. Nasuwa się pytanie, czy bardziej świeży czy bardziej stary 😉
      Zabawna literówka przypadkiem wyszła.

      Eliza, lubię przeglądać Twoje propozycje kulinarne. Wszędzie jest słowo ‘pyszny’. Nie znasz innych przymiotników? Wiadomo, że przepis pyszny, bo innego byś nie wrzucała 🙂 ale poza tym tak naprawdę określenie niewiele mówi o smaku całego posiłku/dania.

      A co do kawy, próbowałaś taką przygotowaną wg kuchni pięciu przemian? Też jest pyszna 😀 Dodatkowo, nie raz i nie dwa słyszałam o niej opinię, że smakuje nawet tym, którzy za kawą nie przepadają. Spróbuj 🙂

  2. Kokosowa wygląda przepysznie 🙂 Ja piję dziennie 2 kawy, ale tylko i wyłącznie w domu. Jeśli nie dostanę kawy pół na pół z mlekiem zagęszczonym, nie dam rady wypić 😛 mój narzeczony lubi espresso. To już dla mnie jakieś ekstremum 😛 lubię też latte z ekspresu tassimo, ale też dolewam sobie do niej dodatkowe mleko 😀

  3. Eliza, na pierwszym zdjęciu są takie różowe ciasteczka, te macarones. Powiedz jak to smakuje? Nigdy nie miałam okazji spróbować a w sklepach tego nie widuję. Są takie śliczne i kolorowe, aż się chce je wchłonąć 🙂

    1. Makaroniki sa na bazie białka z jajek. Jeśli lubisz beze i tym podobne rzeczy zasmakują ci 🙂
      Kawy prezentują sie przepysznie. Chętnie wypróbuje te cynamonowa 🙂

    2. Macarones smakują jak beza z takim jakby dżemikiem/galaretką w środku. Są to oczywiście smakowe bezy – jest cała gama smaków.
      W dużych centrach handlowych czasami można spotkać stoisko z macarones.

  4. Ja bardzo lubię kawę z lodami miętowymi od Grycana. Do blendera wrzucam gałkę lodów,wlewam kawę i odrobinę mleka,blenduje,przelewam do wysokiej szklanki jak na latte ozdobionej po bokach od środka polewą czekoladową,górę ozdabiam bitą śmietaną,startą czekoladą i listkiem mięty 😉 Latem sprawdza się super jako napój 🙂 Jesienią można potraktować ją jako smaczny deser. Ja niestety muszę trzymać dietę :-((

  5. Wow jestem w szoku ! Takie proste przepisy a jestem pewna ze wszystkie pyszne. Jutro robię pierwsza albo druga. A jak smakują macaronies ? Czy to bezy ? Nie lubie bez a sa drogie dlatego pytam.

    1. Hej Eliza , mi jak zawsze zostają białka z ciasta to robię bezy i do tego kawa z mleczkiem krowim. Fakt ,że bezy są kaloryczne bo zawieraja też cukier ,ale czasem można sobie pozwolić. No i do kawy też dodaję cukier , bo nie mogłabym pić gorzkiej. Pozdrawiam 🙂

  6. Ja uwielbiam klasyczna czarna z gorącym mlekiem albo cappuccino. Nigdy nie eksperymentowalam z kawami smakowymi bo w kawiarniach smak znaczy syrop a ten nie jest zdrowy. Dzięki Eliza za te pomysły na kawę zrobiona w domu. Na pewno spróbuję ! 🙂

  7. Mam pytanie odnośnie zrobienia kawy kokosowej – o jaki blender chodzi ?? Czy taki kielichowy do robienia koktajli zrobi piane ?? I po przelaniu czy ta piana także się przeleje, czy osiądzie w kielichu ???

  8. Elizka,
    wkradł sie błąd w przepisie na kawę kokosową: “świeżo stary kokos” – miało być chyba starty 🙂 Wpis bardzo interesujący;) temat kaw jest mi bliski, ponieważ na codzień pracuję jako baristka i jestem zwolenniczką napojów kawowych:) Chętnie zaczerpnę pomysły na nowe kawki od Ciebie:) tyle co moge dodać od siebie to warto wspomnieć ze zamiast espresso (jeżeli ktos nie posiada ekspresu ciśnieniowego) można przyrządzić kawę w domu w łatwiejszy sposób : w kawiarce, ekspresie przelewowym bądź rozpuszczalną ( tej ostatniej zdecydowanie nie polecam). Za ok 30-40 zł mozna sie zaopatrzyć w prostą w obsłudzę kawiarkę i cieszyć sie przepysznym smakiem aromatycznej kawy na codzień! Pozdrawiam 🙂

  9. Dla mnie sam zmak kawy to już rewelacja. A jeśli do tego dochodzi mleczna pianka lub taka z bitej śmietany to jestem w niebie! 🙂 Uwielbiam w lecie wersję z gałką lodów czekoladowych, ale teraz siłą rzeczy coraz mniej będzie na nią ochoty…:)

  10. Rewelacyjne przepisy! Koniecznie muszę wypróbować.
    Niedawno znalazłam przepis na kawę, która naprawdę daję kopa. Do kawy (takiej, którą zawsze pijamy) dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego, miód, aby osłodzić i ja dodaję trochę wiórek kokosowych, to wszystko zblendować i jest fantastyczna kokosowa kawa z pianką 🙂

  11. zdecydowanie nie należę do kawoszy, tak naprawdę prawie w ogóle jej nie pijam, ale podobnie jak Ty robię wyjątek podczas zakupów w galerii czy spotkań ze znajomymi. od czasu do czasu mimo wszystko uwielbiam napić się pysznej, aromatycznej kawy z dodatkowym posmakiem. z Twoich propozycji postawiłabym na tę kokosową, wydaje się wyjątkowo pyszna! a tak btw. to kiedyś nie znosiłam makaroników – dzisiaj są dla mnie najlepszą opcją właśnie do kawy! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.