Razowa tarta ze szpinakiem i kurczakiem

przez Eliza Wydrych Strzelecka
59 komentarzy

To niesamowite jak niewiele wystarczy zmienić by jeść zdrowiej. Zrobiłam pyszną tartę i zamiast białej bezwartościowej mąki użyłam razowej, zamiast rafinowanego oleju – olej kokosowy, a zamiast jajek z chowu klatkowego użyłam tych z chowu ekologicznego (bez GMO). Ostatnio mam fazę na pieczenie, zaczęłam od tarty, później były muffinki, ciasteczka ala pieguski, pizza, pieczone pierogi itd. To wszystko oczywiście zdrowe i pełnowartościowe, można więc jeść bez wyrzutów sumienia. Nie mogę się doczekać, aż Wam to wszystko pokażę! 🙂

Składniki na tartę (ciasto)
– 170g mąki pszennej razowej (typ 2000)

– 70g mąki żytniej
– 1 jajko
– 150g twarogu półtłustego
– 3 łyżki oleju kokosowego
– szczypta soli
– łyżeczka tymianku
– połowa łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na farsz
– 2 opakowania młodego szpinaku
– pojedyncza, duża pierś z kurczaka
– 4 suszone pomidory z zalewy
– 2 jajka
– 2 ząbki czosnku
– mała cebula
– przyprawy (słodka papryka, czosnek, oregano, bazylia)

Przygotowanie
– Zaczynamy od przygotowania spodu, wszystkie składniki wrzucamy do miski i ugniatamy ciasto. Taką ugniecioną kulę wkładamy do lodówki na ok 10 min.
– Teraz możemy zająć się farszem. Na grillowej patelni grillujemy pokrojonego w kosteczkę kurczaka wcześniej posypanego przyprawami. Na zwykłej patelni podsmażany (na oleju kokosowym) czosnek z cebulką i dodajemy 2 opakowania świeżego szpinaku. Gdy szpinak jest już gotowy dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory i kurczaka. Wyłączamy ogień i wbijamy 2 jajka. Całość mieszamy, doprawiamy i odstawiamy.
– Wyciągamy ciasto z lodówki, a w formie na tartę rozkładamy papier do pieczenia. Ciasto równomiernie rozprowadzamy. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
– Odstawiony wcześniej farsz nakładamy na ciasto i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut.

razowa tarta
Tatrę podaję z sosem jogurtowo-czosnkowym. Omnomnomnomnom 🙂

59 komentarzy
0

ZOBACZ TAKŻE

59 komentarzy

http://nataliesstyle.blogspot.com/ Maj 1, 2013 - 2:54 pm

wygląda przepysznie! juz wiem co jutro przygotuję na obiadek;) buziaki

Odpowiedz
Gonia Maj 1, 2013 - 3:03 pm

Pyszności same 🙂

Odpowiedz
Becia Maj 1, 2013 - 3:03 pm

Masz racje, że niewiele trzeba szkoda ze to wszystko tyle kosztuje. Olej kokosowy, lepsze jajka, mąka razowa. Grosik do grosika i wychodzi kilka stów

Odpowiedz
Kinga Maj 1, 2013 - 3:17 pm

Ależ pyszności ! 😀 Majówka pozwala na posiedzenie trochę w kuchni i czuję, że jutro ta tarta wyląduje na moim stole 😀 !

Odpowiedz
emi Maj 1, 2013 - 3:40 pm

Zamiast twarogu połtłustego, dałabym chudy ! 😉

Odpowiedz
Fashionelka Maj 1, 2013 - 3:53 pm

Robilam raz z chudym. Tarta wyszla sucha, z poltlustym wychodzi lepsza 🙂

Odpowiedz
emi Maj 1, 2013 - 4:48 pm

O, to dobrze wiedzieć 😉
Dzięki za info !

Odpowiedz
KatePe Maj 2, 2013 - 2:13 pm

Daria wydaje mi sie ze ok 120

Odpowiedz
daria Maj 1, 2013 - 3:49 pm

Eliza, ile ma kalorii jeden kawalek?

Odpowiedz
Mika Maj 1, 2013 - 4:03 pm

jutro to robie, to pewne

Odpowiedz
subtelna Maj 1, 2013 - 3:57 pm

Fashionelko, na slodko polecam tartę z rabarbarem, brazowym cukrem, można podać z lodami waniliowymi 😉

Odpowiedz
patka Maj 1, 2013 - 4:12 pm

nie mogę się doczekać wpisu o muffinach i pizzy!

Odpowiedz
Eweina Maj 1, 2013 - 4:14 pm

uwielbiam szpinak w każdym daniu więc na pewno musi być to pyszne

Odpowiedz
Ewela Maj 2, 2013 - 2:13 pm

Eliza może jakiś przepis z kaczką?

Odpowiedz
Effie. Maj 1, 2013 - 4:45 pm

Wyglada pysznie 🙂

Odpowiedz
olo Maj 1, 2013 - 4:51 pm

wygląda raczej jaki pizza…

Odpowiedz
Anita komorowska Maj 1, 2013 - 4:54 pm

Miałam szukać przepisu na razową tarte, a tu dzisiaj dodalas wpis haha 🙂

Odpowiedz
aga Maj 1, 2013 - 5:33 pm

nie jestem ekspertem, ale moim zdaniem niepotrzebnie dodajesz proszek do pieczenia, to sama chemia, a przecież ciasto od tarty nie ma być wyrośnięte, wręcz przeciwnie 🙂

Odpowiedz
Fashionelka Maj 1, 2013 - 5:36 pm

Spróbuję nst razem bez proszku do pieczenia i zobacze co z tego wyjdzie 🙂

Odpowiedz
Dzika Maj 1, 2013 - 5:57 pm

Uwielbiam Twoje zdrowe przepisy 🙂

Odpowiedz
sun Maj 1, 2013 - 6:21 pm

Troszkę nie na temat, ale czy za ok 500zł kupię fajny portfel Michaela Korsa? A może doradziłabyś mi, Elizo, co ciekawego można kupić (mniej-więcej w tej cenie) na Dzień Matki? 🙂

Odpowiedz
Fashionelka Maj 2, 2013 - 2:17 pm

Właśnie znalazłam na the outnet taki sam portfel jak ja mam 50% taniej czyli za 280zł http://www.theoutnet.com/product/370976

Odpowiedz
Zosia Maj 2, 2013 - 5:24 pm

A jeszcze na temat, wiesz może Elizo ile obecnie kosztuje przesyłka z outnetu ? Z góry dzięki za odpowiedz 🙂 ale przeceny korsa są tam teraz niesamowite !

Odpowiedz
Olga Maj 1, 2013 - 7:04 pm

Na ile porcji to jest? 🙂 Wygląda super.

Odpowiedz
Fashionelka Maj 1, 2013 - 7:16 pm

Chyba 8 wyszlo 😉

Odpowiedz
czekoladka Maj 1, 2013 - 7:04 pm

Kochana co sadzisz o torebce celine, gdybyś miała kupowac na jaką byś się zdecydowała? Podoba mi się czarna ale mam juz troche torebek w tym kolorze ;( zastanawiam sie nad ta nude, albo czarno białą ? jesteś moim autorytetem modowym, dlatego prosze odp 😉 pozdrawiam

Odpowiedz
Fashionelka Maj 1, 2013 - 7:17 pm

Planuje ja sobie kupic na gwiazdke. Albo czarną albo bialo-czarną 🙂

Odpowiedz
cena Maj 2, 2013 - 2:13 pm

Ile taka torebka kosztuje?

Odpowiedz
Dosia Maj 1, 2013 - 7:08 pm

omg! wyglada przepysznie! *_* jesli tak wyladaja zdrowe dania, to rozpoczynam zmiane zywienia 😀 zami

Odpowiedz
powiew inspiracji Maj 1, 2013 - 7:32 pm

pycha 🙂 może spróbujesz fritatty z mojego i Zosi przepisu ? 🙂 podobna w kształcie, tez łatwa w przygotowaniu, z dodatkiem jaj, ale bez potrzeby pieczenia 🙂

Odpowiedz
Patisse Maj 1, 2013 - 8:26 pm

Aż też to napiszę : OMONOMNOMNOMNOMNOMNOMNOMNOMNOM !

Odpowiedz
Kasia Maj 1, 2013 - 9:24 pm

O Matko! Mam ślinotok!!! Tarta wygląda rewelacyjnie i pewnie też tak smakuje!

Odpowiedz
MeganFox Maj 2, 2013 - 2:14 pm

Świetne zdjęcia, coraz lepiej Ci wychodzą 🙂

Odpowiedz
ewelina Maj 1, 2013 - 10:16 pm

Powiedzcie mi, w jakich większych sklepach można kupić mąkę typ 2000? Szukałam w almie, ale nie było a mieszkam na wsi, gdzie ciężko znaleźć takie rzeczy 🙂

Odpowiedz
Klaudia Maj 1, 2013 - 10:28 pm

uwielbiam takie zdrowe jedzonko, szczególnie teraz, kiedy chcemy wygladac dobrze na lato ; ))
licze na wiecej takich postów ; )
serdecznie zapraszam do mnie, dopiero początki, ale licze na szczere opinie ; )
pozdrawiam

Odpowiedz
Olka Maj 2, 2013 - 2:15 pm

To prawda, wystarczy niewiele zmienic w naszym podejściu i je sie zdrowo i pysznie 🙂

Odpowiedz
Pudlo Manka Maj 1, 2013 - 11:01 pm

Mmmm, wygląda mega apetycznie :D.

Odpowiedz
ewka Maj 1, 2013 - 11:37 pm

W sklepach społem dostaniesz mąkę razowa.Ostatnio w Inter Marchew dostałam orkiszowa typu 700,była też razowa.Myślę,że w
duzych sklepach typu Real też dostaniesz,albo popros w małym sklepiku,może przywioza na Twoją prośbę:)

Odpowiedz
Molly Maj 2, 2013 - 12:15 am

A mnie się to wspaniałe naczynie, które nie wiem jak się nazywa, rozwaliło i tarta musi poczekać. Czekam więc na kolejne przepisy 😀

Odpowiedz
Ejci Maj 2, 2013 - 10:10 am

Eliza widze zdjęcie na instagramie wody kokosowej moglabys cos o niej napisac?

Odpowiedz
ola Maj 2, 2013 - 12:15 pm

Fashionelko ,czy blogerka Aleksandra Wydrych to twoja rodzina ?

Odpowiedz
Fashionelka Maj 2, 2013 - 12:16 pm

Niet 🙂

Odpowiedz
Alicja Maj 2, 2013 - 2:12 pm

Zrobiłam dzisiaj na obiad i wyszło pyszne, dziękuje za przepis

Odpowiedz
Qndelka Maj 2, 2013 - 2:26 pm

Ja zrobiłam wczoraj na kolacje mniam mniam

Odpowiedz
La Essentia Maj 2, 2013 - 4:12 pm

To jedno z moich ulubionych połączeń, kurczak i szpinak! Mniaaam! 🙂

Odpowiedz
Angelika Maj 2, 2013 - 5:27 pm

Wygląda pysznie 🙂
Mam pytanie 🙂 Mogłabyś mi doradzić do jakich sklepów warto zajrzeć w Londynie?

Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Odpowiedz
Ania Maj 2, 2013 - 8:04 pm

niestety nieznoszę szpinaku, masz pomysł czym mogę go zastąpić? 🙂

Odpowiedz
Fashionelka Maj 2, 2013 - 9:27 pm

moze por albo brokuły? 🙂

Odpowiedz
Ania Maj 2, 2013 - 10:17 pm

brokuły, mm! dziękuję Elizka :*

Odpowiedz
Martyna Maj 2, 2013 - 9:42 pm

jajka bez gmo to nie to samo co te z chowu ekologicznego po pierwsze, po drugie miałam okazje jesc te kupione w sklepie, niby z chowu eko i wolnego wybiegu, ale nie maja w ogole porownania do tych kupionych z wiejskiego gospodarstwa, to ze cos ma na opakowaniu napis eko czy bez gmo nie znaczy ze naprawdę takie jest, wiec nie warto wydawac kasy na tak szit

Odpowiedz
Fashionelka Maj 2, 2013 - 9:47 pm

Martyna, przeciez napisałam ze są z chowu ekologicznego 🙂

Odpowiedz
Anna Maj 3, 2013 - 9:52 pm

Fakt, Martyna ma rację, ale jak już kupować jajka ze sklepu, to najlepiej sugerować się nie wielkim krzyczącym hasłem “Bez GMO”, tylko sprawdzić, jakim symbolem jajka są opatrzone (np. jeśli są z chowu ekologicznego to powinno to być 0 na początku). Co do tarty, to od bezsmakowego kurczaka, bardziej polecam połączenie szpinaku z łososiem! No i użycie świeżego tymianku!! Bez porównania. Pozdrawiam

Odpowiedz
ZABIĆ-GARSONKĘ Maj 2, 2013 - 9:44 pm

wydaje się smaczne 🙂 kocham tarty!

Odpowiedz
Dominika Maj 3, 2013 - 12:20 am

Myślę że niedługo taka tarta pojawi się na moim stole 🙂

Odpowiedz
Dominika Maj 3, 2013 - 10:02 pm

Eliza, mogłabyś powiedzieć jak robisz ten sos? To jest po prostu jogurt naturalny i dodane do niego zmielone ząbki czosnku?

Odpowiedz
Muszka Maj 3, 2013 - 10:55 pm

uwielbiam tartę ze szpinakiem:-) ja zamiast kurczaka ser feta lub pleśniowy daję, ale pomidory zawsze bo u mnie już sezon na grzanki z pomidorami. Pozdrawiam.

Odpowiedz
Karina Maj 9, 2013 - 1:39 am

O rety, robię to! Pycha! :O

Odpowiedz
Bellissima Czerwiec 19, 2013 - 6:46 pm

Koniecznie muszę ją zrobić
!Lubię tarty a w połączeniu z ulubionym kurczakiem i szpinakiem to już na pewno jest niebo w gębie;)

Odpowiedz
pudlola Październik 26, 2015 - 11:44 am

Ja uwielbiam tarte razową z mąki pełnoziarnistej ze śliwkami, jabłkami czy też ostatnio też testowałam z bananami. Dzisiaj wieczorem robią wedle twojego przepisu dam znać jak mi wyszła, mam nadzieję, że będzie pyszna bo wygląda apetycznie.

Odpowiedz

Dodaj komentarz