Przepis na batony proteinowe

Uwielbiam płatki owsiane i mogę je wcinać pod każdą postacią. Ziarno owsa jest niezwykle bogate w białko i aminokwasy. Ponadto owies zawiera substancje, które likwidują zły nastrój i działają antydepresyjnie. Sami widzicie, że to idealna baza każdego śniadania czy przekąski!

Wpadłam na pomysł przygotowania batonów energetycznych, bogatych w białko i węglowodany. Możemy je zjeść na śniadanie w towarzystwie jogurtu naturalnego albo schrupać w ramach przekąski. To świetna opcja dla zabieganych, którzy chcą zjeść coś na szybko, ale jednocześnie dbają o to, by odżywiać się zdrowo i pożywnie. Batony dobrze sprawdzają się też jako posiłek potreningowy.

Dla mnie to przede wszystkim zdrowy zamiennik ulubionych, kalorycznych batonów.

Od dziś zaczynam wyzwanie 30 dni bez słodyczy, fast foodów i alkoholu. Potrzebuję wsparcia w postaci tabelki.

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 50 g białego sezamu
  • 120 g miodu (ja najbardziej lubię lipowy)
  • 60 g odżywki białkowej
  • 150 g mieszanki orzechów (mogą być pokruszone)
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g rodzynek
  • 70 g stopionej wegańskiej margaryny

batonu proteinowe

Przygotowanie

  • Płatki oraz sezam łączymy ze sobą, następnie przekładamy na blachę i wkładamy na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.
  • Uprażone płatki studzimy i łączymy z miodem oraz resztą składników. Masa powinna być gęsta i lepka.
  • Kiedy wszystkie składniki są już wymieszane, przekładamy masę na blachę i równomiernie rozprowadzamy. Warstwa powinna być cienka.
  • Blachę wkładamy ponownie do piekarnika na 20 minut.
  • Po upieczeniu studzimy i łamiemy na nierówne kawałki.

Listę składników można do woli modyfikować. Jeśli jesteście uczuleni na orzechy, zastąpcie je np. gorzką czekoladą. Nie lubicie wiórków kokosowych? Dodajcie sezam albo siemię lniane.

Przetestujcie na śniadanie: https://fashionelka.pl/placek-owsiany-na-sniadanie/

[Głosów:0    Ocena: 0/5]
33 komentarze
  1. Eliza planujecie teraz jakies podroze? Wspominalas kiedys o Stanach, nadal aktualne? Ja jutro tez w takim razie drukuje tabelke, moze teraz razem z Toba mi sie uda! 🙂

  2. Ja robię z płatków owsianych ciasteczka bananowe. Banana rozgniatam widelcem, dodaje płatki, otręby, zmielone siemię lniane, rozdrobnione orzechy, żurawinę (koniecznie coś kwaskowatego, żeby nie było za mdło) i inne bakalie. Formuje placuszki i do piekarnika na 15 minut. 🙂 Twoje batony MUSZE wypróbowac:)

  3. Witaj Elizo! Batoniki zapowiadają się przepysznie i z chęcią je zrobię, i w związku z tym mam pytanie. Czym mogę zastąpić odżywkę białkową, co mi doradzisz? Pozdrawiam, Magda 🙂

  4. Pieczenie to zabójstwo dla miodu. Już powyżej pięćdziesięciu stopni zamienia w zwykłą sacharozę. Szkoda pracy pszczół. Lepiej użyć syropu klonowego. 🙂

  5. Eliza, nie wiem czy słyszałaś o diecie odpowiedniej dla grupy krwi ( jeżeli nie to sprawdź koniecznie) i o ile dla wielu osób płatki owsiane są “lekiem” to jest grupa krwi dla której ziarna, owies i pszenica są “trucizną” mocno zakwaszającą organizm i która bardzo negatywnie wpływa na metabolizm. Właśnie dlatego niektórym osobom pomimo diety i ćwiczeń trudno schudnąć( być może do nich należysz ? ) – odżywiają się niewłaściwymi dla ich grupy krwi produktami, o których wszędzie trąbią, że są mega zdrowe i dietetyczne. Więc proszę….nie polecaj WSZYSTKIM płatków owsianych. Świetną alternatywą dla nich są płatki żytnie, orkiszowe, jęczmienne, ryżowe…. każdy powinien dobrać odpowiednie dla siebie – powinnaś o tym wspomnieć zamiast przelewać na bloga papkę jaką karmią nas media.

  6. Często robię coś podobnego, tylko bez odżywki, świetne to jest 😀 Koniecznie olej kokosowy, a zamiast miodu można jeszcze syrop z agawy.
    Powodzenia w tych 30 dniach – słodycze i fastfood to żaden problem, ale miesiąc bez alkoholu to dla mnie byłoby solidne wyzwanie, szczególnie latem. Tak że podziwiam:)

  7. Eliza, mam pytanie z innej beczki. Czy pojawi się wkrótce jakiś wpis o książkach godnych przeczytania? Bardzo lubię Twoje recenzje i jestem ciekawa czy ostatnio się natknęłaś na coś ciekawego, co mogłabyś polecić 🙂

  8. zrobiłam batony tyko bez odżywki białkowej- przepis brzmi ciekawie jednak w praktyce wyszła granola do mleka. Nic się nie skleiło wszystko się sypie.

    1. Ja daję znacznie mniej miodu, a całość podlewam ciepłym mlekiem z rozpuszczonym olejem kokosowym – masa jest wtedy bardziej mokra, dobrze się klei, a całość można piec w zwyczajnej blasze, do połowy wysokości. Dzięki temu da się ją pokroić w faktyczne batony. Suche produkty sypię raczej na oko, polecam oprócz odżywki dorzucić trochę kakao/cynamonu.

    2. Napisałam że bez odżywki białkowej robiłam 🙂 resztę dałam jak w przepisie jednak komentarz napisałam na gorąco- po wyjęcie z piekarnika i się sypało. Po wystudzeniu już były sporo lepsze. Sklejone i chrupiące. Bardzo smaczne sa i wciągające.

Leave a Reply

Your email address will not be published.