Zdrowy start!

przez Eliza Wydrych

Dziś pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie. Koktajl, w którym główną rolę grają: banan, borówki amerykańskie, owsianka, otręby, siemię lniane i jogurt. Całość jest bardzo pożywna i zapewni nam poczucie sytości przez 3h. Smak można oczywiście do woli zmieniać, jak dla mnie podstawą koktajlu jest banan, który świetnie go zagęszcza. 

Moje ulubione smakowe połączenia to:
– banan z gruszką
– banan z borówkami
– banan z nektarynką i melonem
– banan z awokado i gruszką
– banan z arbuzem i jabłkiem
– banan z malinami
– banan z truskawkami

Wiem, że sporo osób w ogóle nie je śniadań, tłumacząc się brakiem czasu. Czas przygotowania takiego koktajlu to 3 minuty. Możemy wypić go od razu albo wlać do pojemnika czy butelki i zabrać ze sobą. 


Składniki jakich potrzebujemy:
– 3 łyżki płatków owsianych górskich
– 2 łyżeczki otrębów (orkiszowych/owsianych/pszennych)
– pół łyżeczki siemienia lnianego
– jogurt naturalny
– owoce

Wszystko wrzucamy do wysokiego pojemnika i blendujemy!

A Wy? Co jecie na śniadanie? 🙂

 

ZOBACZ TAKŻE

64 komentarze

Kasica 3 marca, 2013 - 4:43 pm

Eliza a jakie piekne zdjecie Ci wyszlo. Widac ze bierzesz sobie do serca komentarze czytelnikow 🙂

Odpowiedz
Olo 3 marca, 2013 - 4:43 pm

Ja juz kiedys to robilam ale wlasnie z Twojego innego przepisu smak byl gruszka banan mniam

Odpowiedz
Nika 3 marca, 2013 - 4:44 pm

Przyznam się bez bicia, że nie jem śniadań wlaśnie przez brak czasu, no i nigdy nie jestem rano glodna ;/

Odpowiedz
pytana 3 marca, 2013 - 4:44 pm

gdzie mozna kupic borowki amerykanskie?

Odpowiedz
mycha 3 marca, 2013 - 5:21 pm

wszędzie, na każdym bazarze , sklepie , straganie

Odpowiedz
Fashionelka 3 marca, 2013 - 6:44 pm

Ja kupiłam je w realu

Odpowiedz
domi 3 marca, 2013 - 6:24 pm

Piotr i pawel

Odpowiedz
Ewelina 3 marca, 2013 - 4:45 pm

Uwielbiam Twoje przepisy wlasnie za to ze sa pyszne, szybkie i zdrowe. Wiecznie jestem na dietach i kolejna inspiracja zawsze sie przyda 🙂 🙂 🙂

Odpowiedz
nikt 3 marca, 2013 - 4:45 pm

narobilaś mi ochoty na jagody albo borówki, najlepiej w pierogach hehe :p

Odpowiedz
Basia 3 marca, 2013 - 4:45 pm

tez zauwazylam poprawe jesli chodzi o fotke, tak trzymaj 🙂

Odpowiedz
joasia 3 marca, 2013 - 4:59 pm

na śniadanie zwykle jem omlet albo jajecznice.

Odpowiedz
ptu 3 marca, 2013 - 4:59 pm

smakowici to wygląda muszę koniecznie spróbować, nie od dziś wiadomo jak zdrowa jest owsianka i otręby

Odpowiedz
kakao 3 marca, 2013 - 5:13 pm

Świetny pomysł! ja bez śniadania nie wyobrażam sobie poranka, uwielbiam Twoj blog lifestyle’owy, trzymaj tak dalej:)

Odpowiedz
Basia 3 marca, 2013 - 5:14 pm

Mniaaaam 🙂 🙂 Może jednak jutro zrobię sobie lepsze śniadanie 😉

Odpowiedz
Oliwia 3 marca, 2013 - 5:14 pm

Mmm. Wygląda super . Chcielibyśmy od Ciebie jak najwięcej takich ciekawych pomysłów na różne dania 🙂

Odpowiedz
Julka 3 marca, 2013 - 5:16 pm

o mniam mniam 🙂 choć ja zwykle preferuję na śniadanie coś bardziej konkretnego – jajecznica czy jakieś kanapki 🙂

Odpowiedz
ALF 3 marca, 2013 - 5:53 pm

Wygląda smakowicie.

Odpowiedz
Fan :) 3 marca, 2013 - 5:17 pm

Pyszności!
Kiedy wyniki naboru na testerów? 🙂

Odpowiedz
buja 3 marca, 2013 - 5:22 pm

tak się zastanawiam , w jaką butelkę można wlać taki koktajl ?

Odpowiedz
Fashionelka 3 marca, 2013 - 6:44 pm

np w taką po jogurtach do picia. Miają takie białe butelki z szeroką zakrętką 🙂

Odpowiedz
lenix37 3 marca, 2013 - 5:51 pm

ja uwielbiam parowy z biedry <3

Odpowiedz
Ag Queen 3 marca, 2013 - 7:02 pm

jadłoby się! Wygląda pysznie!

Odpowiedz
jolanta 3 marca, 2013 - 7:12 pm

31 sierpnia jest międzynarodowy dzień bloga, czy można liczyć w tym dniu na czat z Tobą? lub podobna akcję z Twoim bezpośrednim udziałem?

Odpowiedz
xxx 3 marca, 2013 - 7:33 pm

Płatki owsiane mają być gotowane?

Odpowiedz
Fashionelka 3 marca, 2013 - 7:44 pm

surowe 🙂

Odpowiedz
maga 3 marca, 2013 - 7:36 pm

pyszne napewno wiec dzieki za pomysł na jutrzejsze śniadanko tyle ze ja zrobie banan z jabłkiem 🙂

Odpowiedz
ania 3 marca, 2013 - 8:03 pm

gdzie kupie platki owsiane gorskie?i jakie to wlasciwie sa?:)!

Odpowiedz
Fashionelka 3 marca, 2013 - 8:19 pm

Właściwie w każdym sklepie powinnaś je dostać 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 3 marca, 2013 - 8:18 pm

fajny przepis, ja mam dosyć kanapek itp a nie mam czasu na wymyślne potrawy, od 2 miesięcy nie chodze na siłownię, muszę się przemóc do zdrowej diety, takiej w której posiłki będzie się przyrządzać raz dwa 😉

Odpowiedz
Kate 3 marca, 2013 - 8:52 pm

Codziennie na śniadanie robię sobie koktajle. To dla mnie świetne rozwiązanie, bo rano nie mam apetytu na nic ciężkiego, a taki koktajl z odpowiednio dobraną mieszanką składników jest bardzo sycący:)

Odpowiedz
Ola 3 marca, 2013 - 8:55 pm

Dzisiaj byłam w Korsie w Galerii Mokotów. Selma zupełnie mnie nie powaliła, nie podzielam zachwytów nad nią 😉 pani, która mnie obsługiwała popiera moje zdanie 😀 zdecydowałam się na Hamiltona ze skóry safiano w kolorze luggage i będę polować na takiego mniejszego w kolorze pearl grey, jakiego ty masz Eliza 🙂 może kiedyś zdecyduję się na Jet Set-a, ale na razie moje serce zdobył Hamilton 🙂

Odpowiedz
Ewa 4 marca, 2013 - 3:11 pm

Ola ile dałaś za Hamiltona?

Odpowiedz
Angelika 3 marca, 2013 - 8:58 pm

Mniam!

Odpowiedz
magdalena 3 marca, 2013 - 9:03 pm

Eliza, a borówki też blenderujesz, czy dodajesz do gotowego koktajlu całe? 🙂

Odpowiedz
Fashionelka 3 marca, 2013 - 9:12 pm

Część blenduję, a część wrzucam do gotowego koktajlu

Odpowiedz
Isabel Drafts 3 marca, 2013 - 9:41 pm

Piękne i zapewne pyszne! 🙂

Odpowiedz
Ada 3 marca, 2013 - 10:13 pm

banan + pomarańcza też jest extra, albo jogurt sanok 0% + otreby owsianee – i tak co rano 🙂

Odpowiedz
EwaK 3 marca, 2013 - 10:49 pm

ja robię takie pyszności córeczce. Gotowe jogurty smakowe wcale nie są zdrowe, mają mnóstwo cukru i konserwantów, więc przygotowuję sama. Mieszam jogurt naturalny z łyżeczką miodu naturalnego, bananem i borówkami, lub truskawkami, czy malinami 🙂 pycha!

Odpowiedz
EwaK 3 marca, 2013 - 10:50 pm

Zapomniałam napisać, że wszystkie składniki miksuję w blenderze, myślę że całość zajmuje nawet mniej niż 3 minuty 🙂

Odpowiedz
4premiere 4 marca, 2013 - 8:36 am

Mniam:) Ja jednak muszę mieć jakąs wędlinkę:/

Odpowiedz
Antywieszakowa 4 marca, 2013 - 10:10 am

Zdjęcie klasa 🙂 Na miejscu Kominka ukradłabym i to 😀

Odpowiedz
Imperfect Girl 4 marca, 2013 - 12:29 pm

Jem podobnie, bardzo podobnie – tylko nie blenduję. Lubię sobie pochrupać te płatki. I nie mogę żyć bez suszonych owoców. 🙂

Odpowiedz
jola jolanta 4 marca, 2013 - 1:07 pm

2 jogurty naturalne, 2 banany, 2 łyżki dżemu porzeczkowego lub jagodowego – wszystko blenderem traktujemy przez ok 1 minute i przepyszny jogurt gotowy. świetna sprawa do pampuchów.

Odpowiedz
jola jolanta 4 marca, 2013 - 1:07 pm

oczywiście duże jogurty naturalne – 400 ml każdy

Odpowiedz
Akaata 4 marca, 2013 - 2:38 pm

Ja na śniadanie jadam bardzo podobne koktajle tylko dodaje jeszcze łyżeczkę płatków migdałów, a oprócz owocowyc jem jeszcze taki z ziarnami słonecznika i dyni tylko do niego zamiast jogurtu lepiej nadaje się kefir. Jaeżeli anie mam w domu żadnych świeżych owoców to uzywam również suszonych śliwek.

Odpowiedz
Misia 4 marca, 2013 - 3:39 pm

Moje śniadanie to niezmiennie płatki musli, kompletowane samodzielnie z różnych płatków (owsianych, orkiszowych, różnych otrębów), suszonych owoców i orzechów z mlekiem, albo jogurtem naturalnym. Nie potrafię zjeść nic innego rano – nie licząc weekendowych poranków 😉

Odpowiedz
Marcela 4 marca, 2013 - 5:22 pm

Czy twój blog oprócz nazwy ma jeszcze coś wspólnego z modą?

Odpowiedz
Fashionelka 4 marca, 2013 - 8:13 pm

Mrcela dzień dobry, fashionelka.pl to od kilku miesięcy blog lifestylowy 🙂

Odpowiedz
Pudlo Manka 4 marca, 2013 - 5:44 pm

Mmm wygląda pysznie :).

Odpowiedz
Iwona 4 marca, 2013 - 7:40 pm

Ja przelewam wrzątkiem około 4 łyżki płatków owsianych górskich i zalewam je zimnym mlekiem. Dodaje albo pokrojone owoce np. banany albo jabłka lub dwie łyżki domowego dżemu. Szybkie i smaczne :).

Odpowiedz
Marta 4 marca, 2013 - 9:40 pm

Super pomysł na smaczne, zdrowe i szybkie śniadanie ;D
– masz może więcej takich ciekawych przepisów?

Odpowiedz
Marie 4 marca, 2013 - 10:17 pm

Pamiętajcie że w okresie zimowym (thanks god, że już wiosna idzie) nie powinno się jeść za dużo jogurtów bo to „wyziębia” organizm co prowadzi do przeziębień 😉

Odpowiedz
Fashionelka 4 marca, 2013 - 10:19 pm

Niby tak, ale ja całą jesień i teraz prawie całą zimę jadłam koktajle na śniadanie i w ogóle nie chorowałam 🙂

Odpowiedz
FashionPocket.pl 4 marca, 2013 - 11:26 pm

Miam ! 🙂 Ja czekam na sezon truskawkowy !

Odpowiedz
fryzjeris 5 marca, 2013 - 9:54 am

Ja się podpisuję pod takim śniadaniem! Sama dziś mam musli z bananem, pomarańczą, kiwi i jabłkiem 🙂 pyszne:-)
Pozdrawiam

Odpowiedz
eb56 5 marca, 2013 - 10:33 am

mniam, byle do lata

Odpowiedz
Joanna 6 marca, 2013 - 10:23 pm

Eliza a siemię lniane ma być mielone? Od jutra codziennie rano robię koktajle- dzięki za inspirację i super przepis 🙂

Odpowiedz
Alena 7 marca, 2013 - 2:55 pm

Ja zamiast otręb wybieram zarodki, mają dużo więcej błonnika.

Odpowiedz
Magda 7 marca, 2013 - 7:30 pm

często robię koktajle na podobnej bazie co to śniadanko, ostatnio w blenderze mieszałam – otręby, siemię lniane, migdały w płatkach, suszone morele, banan, maślanka naturalna, jogurt naturalny , pycha

Odpowiedz
beautyvictim.pl 13 marca, 2013 - 12:03 am

A ja też przyzwyczaiłam się do zdrowego śniadania i rano wrzucam płatki owsiane zalane mleczkiem do mikrofali na 2 minuty a potem dodaję pokrojonego banana. Mało urozmaicone ale tak się przyzwyczaiłam że nie wyobrażam sobie innego śniadania, zwłaszcza jak się śpieszę do pracy. Pycha i faktycznie nie czuję głodu przez długi czas 🙂

Odpowiedz
subtelna 18 marca, 2013 - 4:05 pm

Polecam owsianke z prażonymi orzechami, owocami i miodem 😉 Można dosypać też trochę sezamu, wedle gustu 😀 Taka owsianka lub granola to świetna opcja rano, daję energie i nastawia optymistycznie :*

Odpowiedz
Akaata 22 marca, 2013 - 12:03 pm

Ja zazwyczaj na sniadanie jem jogurt naturalny (pół dużego) z połową banana i 4-5 łyżkami domowej granoli (albo jak ktoś woli musli):

Domowa granola:

250 dag płatki owsiane zwykłe lub pełnoziarniste
250 dag otręby owsiane
125 dag otręby pszenne
125 dag płatki pszenne (ale niekoniecznie)
pół szklanki nasion słonecznika
pół szklanki nasion dyni
garść orzechów włoskich (rozdrobnić)
garść nasion sezamu (ale niekoniecznie)
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki startego świeżego imbiru (opcjonalnie)
mus 4-5 jabłek (jabłka starte na najdrobniejszych oczkach w tarce taj jak na placki ziemniaczane)

Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą następnie dodajemy mus z jabłek i wkładamy do nagrzanego do 180 C piecyka na 40-60 minut, mieszamy kilka razy podczas pieczenia. P upieczeniu naszą granolę pozostawiamy w piecyku do ostygnięcia.
Jeżeli ktoś lubi to możemy dodać startą gorzką czekoladę, rodzynki, żurawinę (lub dowolne suszone owoce)

Taka porcja jak ze składników powyżej wystarcza na ok 2 tygodnie codziennych śniadań

Pozdrawiam

Odpowiedz
Asia 18 stycznia, 2014 - 2:39 pm

Fash, jakiego jogurtu uzywasz? 🙂

Odpowiedz
Fashionelka 18 stycznia, 2014 - 3:23 pm

bielucha ostatnio kupuje 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz