Zdrowy jadłospis #7

przez Eliza Wydrych

Czas na siódmy zdrowy jadłospis. Tym razem proponuję Wam pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowania dania z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw. Jeśli nie macie pomysłu na śniadanie, II śniadanie, obiad, przekąskę czy kolację zapraszam do poprzednich wpisów z tej serii: 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Śniadanie: Kasza jaglana z owocami
Kaszę gotuję 5-7minut. Odcedzam wodę, a do kaszy jaglanej dodaję łyżkę jogurtu naturalnego i rozgniecioną połówkę banana. Następnie dodaje pokrojone sezonowe owoce i drugą połówkę banana. Uwielbiam śniadania na słodko, a to jest niezwykle smaczne. Do śniadania obowiązkowo szklanka zdrowego soku. Najbardziej lubię te o smaku pomarańczowym, jabłkowym i multiwitaminowym. Multiwitaminowy od Tymbarka zawiera największą ilość witamin. Jest wyprodukowany z zagęszczonego soku, bez dodatku cukru czy konserwantów.
DIETETYCZNE INFO: Kasza jaglana jest produktem zasadotwórczym przez co odkwasza organizm. Prócz tego zawiera cenne witaminy z grupy B, żelazo czy lecytynę.  Jaglanka ma też właściwości rozgrzewające (zalecana przy przeziębieniach) i co ważne, usuwa nadmiar z śluzu z organizmu. Warto ją wprowadzić do swojej codziennej diety. To jedna z najzdrowszych kasz. Natomiast szklanka owocowego soku równa jest porcji owoców lub warzyw, a jak wiadomo dziennie powinniśmy zjeść pięć takich porcji. Właśnie takie świadome i mądre wybory gwarantują nam satysfakcję, że robimy dla siebie coś dobrego. Lepsze samopoczucie fizyczne i nastrój oraz więcej sił – to efekt TYMBARK!
tymbark multiwitaminaII śniadanie: Kanapki z masłem orzechowym domowej roboty + owoce
Przepis na masło domowej roboty podawałam tutaj. Kanapki razowego albo orkiszowego chleba smaruje grubo masłem orzechowym. Później wcinam sezonowe owoce. Truskawki, czereśnie czy arbuzy.
DIETETYCZNE INFO: Orzechy jeszcze niedawno uważano za tuczące przekąski. Tymczasem są niezwykle zdrowe i pożądane w codziennej diecie (nawet redukcyjnej). Orzechy świetnym źródłem zdrowych kwasów omega-3, błonnika, wapnia, kwasu foliowego czy antyoksydantów. masło orzechowe domowej roboty

Obiad: Kurczak tandoori
Indyjskie danie własnej roboty? Nic prostszego. Wystarczy podwójna pierś z kurczaka, 5 łyżek jogurtu naturalnego, 3 łyżki przyprawy tandoori masala, 2 ząbki czosnku, pół puszki krojonych pomidorów i łyżka oleju rzepakowego. To wszystko należy wymieszać i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 40min. Do tego ryż basmati i mamy Indie w domu 🙂
DIETETYCZNE INFO: Indyjska kuchnia słynie z mnogości przypraw. Curry, papryczka chili, kolendra, imbir czy szafran. Te przyprawy  oczyszczają wątrobę przez co pozbywamy się toksyn z organizmu.przepis na tandoori chicken

Przekąska: Bób
Zawsze z niecierpliwością oczekuję sezonu na bób. Gotuję go w lekko osolonej wodzie i wcinam samego, bez żadnych dodatków. Bób traktuję jako przekąskę, a dzięki zawartości błonnika zapewnia poczucie sytości.
DIETETYCZNE INFO: Warzywa strączkowe to kopialnia wartościowych składników. Bób jest bogaty m.in w błonnik, kwas foliowy i potas. Może być świetną alternatywą np. dla kurczaka, W 100 g surowego bobu jest aż 26,12 g białka, kurczak go tylko o 4g więcej!
bób

Kolacja: Krewetki z czosnkiem, pietruszką i pomidorami
Owoce morza mogłabym jeść codziennie, a szczególnie krewetki. Najlepiej smakują mi grillowane albo smażone z czosnkiem, pietruszką, szczypiorkiem, krojonymi pomidorami i solą morską. Czasem dolewam też odrobinę białego wina. Podaje je z chrupiącą bagietką.
DIETETYCZNE INFO: Krewetki są niskokaloryczne, więc można się nimi zajadać do woli. Są również bogate w białko (ok. 18g białka w 100g), jod, wapń, selen i fluor. Te skorupiaki mają bardzo niską zawartość tłuszczu i są lekkostrawne.krewetki

Smacznego! 🙂

Wpis powstał w ramach kampanii reklamowej Tymbark

ZOBACZ TAKŻE

43 komentarze

The KOBAGA 20 czerwca, 2014 - 11:10 am

A właśnie zastanawiałam się co zjeść. W lodówce mam truskawki, kasza jaglana też się znajdzie więc zabieram się do roboty! 🙂

dzięki Eliza!

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 20 czerwca, 2014 - 11:31 am

smacznego! 🙂
Jeśli lubisz bardzo słodkie potrawy to proponuje dodać miodu do jaglanki 😉

Odpowiedz
Agata 20 czerwca, 2014 - 11:19 am

Elizka z nieba spadłaś chyba mi z tym postem! od jakiegoś czasu wzięłam się za siebie, zdrowiej się odżywiam, odstawiłam śmieciowe żarcie i szukam fajnych, zdrowych i szybkich pomysłów na posiłki. Btw chciałam zrobić krem z cukini ale nie mam blendera i mój studencki budżet nie przewidział tego zakupu hahah, no cóż obejdę się bez zupki.
Pozdrawiam Cię i chłopaków, ost jak oglądałam 3x tak to mało się nie posikałam jak oni chrapią!

Odpowiedz
Gosia 22 czerwca, 2014 - 9:57 pm

Też kiedyś nie miałam blendera, a na zupę-krem z dyni miałam sposób. Przed gotowaniem kroiłam ją w małą (ale bez przesady) kostkę, a po ugotowaniu przecierałam przez durszlak (dużego sita też nie miałam 🙂 Może nie była tak idealnie kremowa jak po blenderze, ale jednak była smaczna, a na pewno jadalna! 🙂

Odpowiedz
Pattie 20 czerwca, 2014 - 11:20 am

Mmm.. bób, pychotka. Mogłabym jeść go przez cały rok.

Odpowiedz
Klaudiaaaaa 20 czerwca, 2014 - 11:26 am

myślę, że krewetki zawierają selen a nie seler, Elizko! Świetny jadłospis, z braku pomysłu na obiad może dziś Indie zawitają w moim domu, pozdrawiam:)

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 20 czerwca, 2014 - 11:30 am

haha 🙂 no pewnie, że selen

Odpowiedz
jojana 20 czerwca, 2014 - 11:27 am

ale zdjęcia to dziewczyno robisz przepiękne!

Odpowiedz
Ewelina 20 czerwca, 2014 - 11:32 am

Zdjęcia jak w magazynie kulinarnym <3

Odpowiedz
PennyBe 20 czerwca, 2014 - 11:34 am

Kiedyś wkurzałam się na widok wpisów sponsorowanych bo było znacznie gorsze o tych „Twoich”. Teraz czytam sponsorowane z wielką przyjemnością bo jakościowo są po prostu świetne. Jest reklama soku, ale w takiej otoczce, że naprawdę mam ochotę go kupić i wypić na to śniadanie do jaglanki :p:p

Brawo Eliza, robisz świetną robotę

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 20 czerwca, 2014 - 11:37 am

Bardzo się cieszę! 🙂

Odpowiedz
Patrycja 20 czerwca, 2014 - 12:40 pm

piękne zdjęcia i apetyczne dania

Odpowiedz
Lola 20 czerwca, 2014 - 11:35 am

Krewetki kocham, ale gdzie je kupić? Te głęboko mrożone mnie przerażają

Odpowiedz
Iggy 20 czerwca, 2014 - 3:17 pm

Mogę spytać, dlaczego przerażają Cię mrożone krewetki?

Odpowiedz
Anonim 20 czerwca, 2014 - 11:35 am

nigdy nie jadłam kaszy jaglanej, ale źle mi się zawsze kojarzyła. Na Twoich zdjęciach wygląda apetycznie i chyba spróbuję. Jeśli mi nie posmakuje na pewno się o tym dowiesz haha

Odpowiedz
Riri 20 czerwca, 2014 - 11:36 am

To indyjskie danie wygląda bardzo apetycznie. Jeśli faktycznie jest tak proste w przygotowaniu jak piszesz to może kupię tę przyprawę. Dostane w internecie ją?

Odpowiedz
elka 20 czerwca, 2014 - 11:36 am

Bób kocham 🙂

Odpowiedz
Eff 20 czerwca, 2014 - 11:46 am

Kasza jaglana na słodko to moje ulubione śniadanie! 🙂

Odpowiedz
Muszka 20 czerwca, 2014 - 11:48 am

Świetne przepisy kaszkę jaglaną z owocami dziś zrobię na kolacje mojemu niejadkowi ( 21m-cy)a jutro budyń jaglany zobaczę czy zje z przyjemnością:) . Czytam Twojego bloga dopiero od 3dni,ale bardzo mi się podoba więc tu zostanę:) . Pozdrawiam

Odpowiedz
Furia 20 czerwca, 2014 - 11:54 am

ten bób jesz surowy? 😉
czy tylko do zdjęcia go nie ugotowałaś?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 20 czerwca, 2014 - 12:04 pm

Surowy jest ładniejszy. Po zrobieniu zdj ugotowałam go 🙂

Odpowiedz
Isabel 20 czerwca, 2014 - 11:55 am

Sok Tymbark pasuje mi tutaj do każdego dania 😉
Świetna kampania dzięki której można wynieść coś więcej niż suche info o produkcie.
Dobra robota ! 😉

Odpowiedz
iza 20 czerwca, 2014 - 1:50 pm

Elizo – jesz bób ze skórką czy bez?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 20 czerwca, 2014 - 2:52 pm

Bez 🙂

Odpowiedz
Mgr 20 czerwca, 2014 - 2:29 pm

Nie mogę się przekonać do soków z kartonów. Tyle się mówi o tym ile jest w nich cukru etc. Do śniadania wolę sobie sama zrobić sok. Ale to nie jest żaden przytyk, bo przepisy są bardzo spoko, szczególnie krewetki – kocham!

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 20 czerwca, 2014 - 3:34 pm

mgr, soki 100% bez cukru są robione z soku zagęszczonego. Nie ma tam sacharozy, tylko cukier jaki faktycznie występuje w owocach. Teraz soki, napoje i nektary się mieszają i ludzie nie wiedzą, co jest zdrowe, a co ma tonę cukru i nawet nie stało obok pomarańczy 🙂

Odpowiedz
jola jolanta 20 czerwca, 2014 - 2:45 pm

… warzywa strączkowe to KOPIALNIA … 🙂 to nie hejt z mojej strony, taka mała wpadka, prawda?

Odpowiedz
sezonada.pl 20 czerwca, 2014 - 3:06 pm

Bardzo wnikliwie potraktowałaś temat, mimo że tematyka lekka, czuć tu ciężar megaprzydatnych treści 🙂

Odpowiedz
Katka 20 czerwca, 2014 - 3:44 pm

Dzisiaj otworzyłam sezon na bób. 🙂 Zjeździlam pół Lublina, ale się opłacało 🙂 Chętnie się chyba skuszę na jaglankę, bo już od jakiegoś czasu się do tego zbieram, a Twoje zdjęcia wyglądają mega apetycznie. Pozdrawiam.

Odpowiedz
ala 20 czerwca, 2014 - 11:57 pm

Na ogrodowej w warzywniaku maja świeży bob 😉

Odpowiedz
Lena 20 czerwca, 2014 - 6:31 pm

Narobiłaś mi ochoty na bób 😉
PS. Kiedy wyniki konkursu z żelazkiem? ;D

Odpowiedz
Karolka 20 czerwca, 2014 - 7:20 pm

Fajny wpis i zdjęcia coraz ładniejsze – widać, że się starasz. 🙂 Tak trzymaj !
Eliza, kiedy wybywasz do Grecji?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 20 czerwca, 2014 - 8:42 pm

W niedziele 🙂

Odpowiedz
Fashionruelle 20 czerwca, 2014 - 8:11 pm

Wszystko wygląda przesmacznie! Muszę wypróbować pierwszy przepis z kasza jaglaną 😉 Mniam mniam …

Odpowiedz
Moni 20 czerwca, 2014 - 9:57 pm

Mozesz codziennie nam wrzucać takie jadłospisy ,co jesz ,,,było by super

Odpowiedz
youhavethat 20 czerwca, 2014 - 10:53 pm

Świetny post, dania wyglądają mega apetycznie, a zdjęcia są prześliczne.zainspirowałaś mnie:)

Odpowiedz
Angelika 20 czerwca, 2014 - 11:39 pm

pyszności, ale do soków nie jestem przekonana, soki mają mnóstwo konserwantów, wolę zdrową owsiankę z owocami z niezdrową białą kawą 😉

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 21 czerwca, 2014 - 11:29 am

Angelika, Tymbark jest bez konserwantów 🙂

Odpowiedz
Artur 21 czerwca, 2014 - 7:12 am

No muszę przyznać, że jadłospis całkiem fajny;) I jeszcze te zdjęcia przy, których już mi cieknie ślinka;)

Odpowiedz
Ania 21 czerwca, 2014 - 1:28 pm

Eliza, do dania- kurczak tandoori, mięso kroisz w paseczki i surowe wrzucasz do żaroodpornego naczynia ze wszystkimi składnikami? Pytam, bo narobiłaś mi smaka na kuchnię indyjską 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 21 czerwca, 2014 - 2:19 pm

tak, surowe mieso mieszam z cala reszta i wrzucam do zaroodpornego naczynia

Odpowiedz
Elza 21 czerwca, 2014 - 8:45 pm

Mnie masło orzechowe najbardziej smakuje w wersji wytrawnej. Znaczy ze szczypiorkiem, jakimś serkiem, kawałkiem pieczeni i pomidorem. W życiu już jednak tego nie zjem, żołądek nie polubił -_-. Polecam precle krakowskie z tostera i na to masełko orzechowe <3. Znaczy może średnio podchodzi to pod temat 'zdrowy jadłospis', zapewniam jednak, że jest bardzo smaczne :D.

Odpowiedz
Kreatornia Zmian 26 czerwca, 2014 - 10:18 pm

Rzeczywiście trzeba przyznać, że menu wyborne i zdrowe. No i całkiem proste w przygotowaniu. 🙂 Okiem dietetyka ocena bardzo dobra 😉 – Kamila

Odpowiedz

Dodaj komentarz