Zdrowy deser: razowa tartaletka z pieczonym jogurtem

Jak tam trzymanie zdrowej diety i regularna aktywność fizyczna? Ja walczę – ale łatwo nie jest! Wieczory są coraz dłuższe, co sprzyja objadaniu się czekoladkami. Też tak macie, że w pierwszej połowie dnia odżywiacie się superzdrowo, ale im bliżej wieczoru/nocy, tym bardziej macie ochotę na słodkie? Bronię się przed tym, jak mogę! W domu nie mam żadnych słodyczy, a gdy już muszę podnieść sobie cukier, to zjadam łyżkę miodu lipowego. Czasem pomaga… Ale kiedy łyżka miodu nie wystarcza – piekę! Dziś mam dla Was mój ulubiony przepis na zdrową i pyszną przekąskę: razową tartaletkę z pieczonym jogurtem.

Składniki na kruche ciasto:
  • 40 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mąki razowej (np. owsianej)
  • 50 g zimnego masła klarowanego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao
  • łyżka ksylitolu
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagnieć ciasto jak na kruszonkę i wyrabiaj chwilę do połączenia składników. Podsyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt, z którego będziesz wycinać kółka wielkości foremek na tartaletki. Tartaletki schłódź w lodówce (ok. 30 minut), a następnie rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz je przez 20 minut. W tym czasie przygotuj masę.
tarteletka z pieczonym jogurtem i owocami
Składniki na masę jogurtową:
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połącz, rozmieszaj i wlej do wypieczonych tarteletek. Na wierzchu ułóż owoce sezonowe i zapiecz całość w temperaturze 140°C przez 20–30 minut.
Czy może być coś lepszego niż czekoladowe tartaletki z cytrynowym jogurtem i malinami? Do tego gorąca herbata malinowa, dobra książka i mamy przepis na perfekcyjny jesienny wieczór.
[Głosów:0    Ocena: 0/5]
36 komentarzy
  1. Dokładnie tak mam, śniadanie, obiadek jak najbardziej zdrowe, ale usiadłam przed tv i już wsunęłam całe opakowanie żelek,delicji i chipsów, a wieczór jeszcze dłuuugi 🙂

  2. Faktycznie tak mam, że do południa łatwiej mi trzymać zdrową, przemyślaną dietę. Coraz dłuższe wieczory wykorzystuję więc na treningi. I u mnie bardzo dobrze to działa:) Po siłowni nie mam już ochoty na nutellę, bo żal zaprzepaścić efekty ciężkiej pracy.

  3. Pięknie wyglądają! Właśnie wcinam chipsy…to silniejsze ode mnie. A powiedz, zastępują Ci słodkości? W przepisie nie widzę nic, co mogłoby je osłodzić. W sumie świetnie się składa, bo nie przepadam za słodkimi 🙂 słodkimi szybko się zapycham i nie mogę zjeść więcej, a takich czuję że zjadłabym kilka bez problemu że chcę a już nie mogę 🙂

    1. OK, podaję przepis na wegańskie ciasto czekoladowe 🙂

      Zaczynamy od wymieszania w misce:

      1,5 szklanki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
      0,5 szklanki cukru trzcinowego (może to być też ksylitol, ale dajemy go trochę mniej)
      3 łyżki ciemnego kakao
      1 łyżeczka sody
      szczypta soli
      coś waniliowego: może być trochę cukru, albo ekstraktu

      Do tego dodajemy:

      1/3 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
      1 szklanka zimnej wody (przegotowana, niegazowana, albo przefiltrowana w dzbanku)
      2 łyżki dżemu albo konfitury owocowej (domowa najlepsza, smak dowolny)

      I to wszystko sobie mieszamy łyżką, aż nam się składniki połączą. Pieczemy w 180 st.C. Długość pieczenia uzależniam od tego, w czym piekę ciasto. Jeśli jest to tortownica i ciasto jest niższe wystarcza ok. 35 minut. Jeśli w keksówce, to nawet 60 minut. Zawsze sprawdzam patyczkiem 🙂

      Smacznego 🙂

  4. Wyglądają bardzo apetycznie! Super, że namroziłam sobie sporo malin, będą jak znalazł! 🙂 Ja już 8 dni bez czekolady, jestem z siebie taka dumna! Obiecałam sobie, że nie zjem nawet kostki gorzkiej, bo właśnie czekolada jest u mnie najsilniejszym uzależnieniem. W nagrodę w niedzielę przerwa i znów będzie tydzień bez, taki jest plan! 🙂

  5. Świetny przepis i rewelacyjne zdjęcia. Zapiszę go sobie i wypróbuję w któryś wieczór, mam zamrożone jagody i truskawki 🙂

    Eliza powiedz mi jeszcze tylko czym można zastąpić masło klarowane? Może olej kokosowy albo z pestek winogron?
    Czy smarujesz czymś tartaletki przed wyłożeniem ich ciastem?
    Pozdrawiam!

  6. Mi w testach krwi wyszła ostatnio okrutna alergia pokarmowa na orzechy, mleko, jaja, i ryby, a na dodatek nietolerancja glutenu! Jednym słowem dramat w trzech aktach. Dlatego nie czytam nawet takich wpisów haha! <3 Jak najdalej jak najdalej 🙁

  7. Przepięknie wyglądają, smakowite takie *_*
    Jutro wybieram się na parapetówkę do siostry i się zastanawiałam, co zrobić do jedzenia. Spadłaś mi jak z nieba <3
    A zdradzisz, ile tartaletek z przepisu wyjdzie? I czy jogurt taki bardziej gęsty powinien być?

  8. Hej,
    to wygląda przepysznie, ale mam pytanie, ile to ma kalorii? Od 4 miesięcy jestem na diecie i słodyczy jadam mało, ale miałam gorszy okres bo to wiadome. Dziś zjadłam kilka żelek, trochę popcornu i muszę przyznać, że źle się teraz czuję. Też tak czasami masz?
    Pozdrawiam xx

  9. Skąd ja to znam… wieczory są najgorsze:( a jak już pozwolę sobie na coś słodkiego to co mi szkodzi zjeść jeszcze coś, przecież i tak dzień zmarnowany i wszystko trzeba zacząć od nowa:( Walczę z tym jak mogę! Ostatnio też na swoim blogu publikuję zdrowe przepisy nie tylko na obiady, ale również na słodkie podwieczorki, czy kolacje:) Z chęcią wypróbuje Twojego, bo wygląda przepysznie!

    Jeśli masz ochotę odwiedzić mój blog to zapraszam 🙂
    http://www.cosmetologist-make-up-artist.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.