Trzy przepisy z mojego Fash Food Booka

Dziś mam dla Was coś ekstra! Trzy genialne przepisy z mojego Fash Food Booka! Podzieliłam się z Wami przepisami śniadaniowymi i obiadowymi.

Wyobrażacie sobie, że nie minął nawet tydzień od startu sprzedaży eBooka, a już sprzedało się ponad 1200 egzemplarzy! Brutalna prawda jest taka, że ludzie nie lubią eBooków, wolą papierową wersję. Chcą widzieć to za co zapłacili, dotknąć i poczuć charakterystyczny zapach papieru. To dlatego mówiono mi “Eliza, jeśli sprzedaż 500 egzemplarzy w miesiąc, to będziesz mogła być z siebie dumna”. Słuchajcie, 500 egzemplarzy sprzedało się w ciągu pierwszych 10 godzin. Możecie więc sobie wyobrazić moje zdumienie, szok i niedowierzanie!

Jestem super szczęśliwa, w ogóle nie zakładałam takiego wyniku. W ramach bonusu chcę podzielić się z Wami trzeba przepisami. Mam nadzieje, że zainspiruje Was do pichcenia! Oba przepisy są banalnie proste i meeeega pyszne <3

Czekoladowa owsianka z sosem solony karmel

Ta propozycja zachwyci zarówno fanów, jak i antyfanów klasycznej owsianki. Nie gotujemy płatków owsianych, ale zalewamy je kakaową miksturą i wkładamy do lodówki na noc. Rano wyciągamy gotowe śniadanie, które podajemy z przepysznym kremem o smaku solonego karmelu.

Składniki na sos 

  • 3 łyżki masła orzechowego (100% orzechów)
  • 1⁄2 szklanki daktyli (świeżych albo suszonych zalanych wrzątkiem)
  • 30ml mleka roślinnego
  • szczypta soli

Przygotowanie 

Do przygotowania kremu możemy użyć świeżych bądź suszonych daktyli. Jeśli wybierzemy suszone, musimy je wcześniej namoczyć we wrzątku przez ok. 10 minut.

Daktyle, masło orzechowe, szczyptę soli i mleko roślinne blendujemy na gładką masę. Jej gęstość regulujemy pozostałą po daktylach wodą albo mlekiem roślinnym. Aby sos był bardziej orzechowy, należy dodaćwięcej masła orzechowego.

Składniki na owsiankę

  •  60 g płatków owsianych
  •  1⁄2 szklanki mleka ryżowego
  •  2 łyżki kakao (opcja bezglutenowa: karob)
  •  1 łyżeczka syropu z agawy
  •  1 łyżka pokruszonych migdałów
  •  krem solony karmel (przepis na s. 24)

Przygotowanie:
Płatki zalewamy mlekiem, wsypujemy kakao, pokruszone migdały i łyżeczkę syropu z agawy, po czym wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do miseczek i wstawiamy na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyciągamy owsiankę z lodówki i podajemy z kremem solony karmel.

Tosty z różowym hummusem i awokado

Zdjęcie różowego hummusu mignęło mi przypadkiem na Pintereście. „ŚWIETNE!”, pomy- ślałam i pobiegłam do kuchni, by to cudo własnoręcznie zrobić. Za różowym kolorem nie stoi żaden sztuczny barwnik, lecz ugotowany burak! Spokojnie, jest go tak niewiele, że nie determinuje smaku hummusu. Burak jest kompletnie niewyczuwalny!

Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1⁄2 ząbka czosnku
  • kawałek ugotowanego buraka (dosłownie 3 × 3 cm)
  • tosty

Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Konsystencjęhummusu regulujemy wodą albo olejem.

Hummus podajemy na toście z awokado. Całość posypujemy czarnuszką albo sezamem

Mango Sticky Rice z mango

Chyba nie ma osoby, która była w Tajlandii i nie próbowała mango sticky rice. To pożywny deser z wyczuwalną kokosową nutą i słodkim mango. Tradycyjny przepis zakłada mocze- nie ryżu w wodzie przez kilka godzin, a czasem nawet całą noc. Następnie ryż gotuje się na jałowej gazie, a potem w mleku kokosowym. Kto ma dzisiaj na to czas?! To zbyt długi i czasochłonny proces. Szukałam sposobu, by skrócić go do minimum, i z pomocą przyszły mi płatki ryżowe! Wystarczy zagotować je w mleku kokosowym i podać z mango. Spokojnie, te płatki dostaniecie praktycznie w każdym sklepie.

Składniki

  • 6 czubatych łyżek płatków ryżowych
  • 70 ml mleka kokosowego
  • 50 ml ml wody
  • odrobina syropu z agawy (opcjonalnie)
  • miękkie mango
  • biały sezam lub orzechy nerkowca

Przygotowanie

Płatki wsypujemy do garnka i zalewamy mlekiem kokosowym oraz wodą. Gotujemy do miękkości na średnim ogniu (5–8 mi- nut). Uzyskaną masę przekładamy do dwóch misek i dodaje- my pokrojone w kostkę mango. Całość opcjonalnie posypuje- my sezamem bądź orzechami nerkowca.

PS te genialne foremki za pomocą których stworzyłam literki dostaniecie na allegro, wystarcz wpisać “foremki wykrawcze alfabet”, albo “foremki alfabet”

Po więcej przepisów zapraszam do mojego Fash Food Booka

 

Fash Food Book

50.00

Oceniony 5.00 na 5 na podstawie 1 oceny klienta

Jeszcze ciepły eBook z semiwegetariańskimi przepisami. Znajdziecie w nim ponad 80 przepisów! W tym na śniadania, obiady, przekąski, słodkości i przepisy podstawowe.

Kategoria:

Brakowało mi na rynku książki kulinarnej, która byłaby kompromisem pomiędzy dieta mięsną, a bezmięsną. Nie lubię skrajności, nie chcę się określać i należeć do jakiegoś obozu.

Semiwegetarianizm to stan przejściowy pomiędzy tymi dwoma skrajnymi obozami. Jestem w tym stanie przejściowym już dwa lata i póki co, nigdzie się nie wybieram.

Wyrzuciłam ze swojej diety (z drobnymi wyjątkami) mięso, produkty odzwierzęce i gluten. Dziś spożywam już tylko ryby, owoce morza i sery. Ot, taki kompromis, który na ten moment bardzo mi odpowiada.

Ten eBook jest właśnie moją odpowiedzią na skrajności. I choć ponad 95% stanowią przepisy wegańskie i bezglutenowe to znajdziecie tam też dania z rybami, serami czy owocami morza

Jestem przekonana, że odbiorcami mojego eBooka będą przede wszystkim osoby, które chcą zmienić dietę na zdrową, które potrzebują inspiracji i motywacji do regularnego pichcenia. Wiem, że takie osoby nie chcą całkowicie rezygnować z mięsa, glutenu czy produktów odzwierzęcych. Chcą otworzyć się na nowe bez obietnic, bez drastycznych zmian i bez szufladkowania się. 

W eBooku odnajdą się również weganie, wegetarianie i osoby unikające glutenu. Wyszłam też na przeciw osobom, które liczą kalorie oraz makroskładniki. Wszystkie obliczenia zrobiliśmy za Was! 🙂

dwa
28 komentarzy

Dodaj komentarz

Adres email nie zostanie upubliczniony.

  1. Hej uwielbiam Twoje przepisy:) już się nie mogę doczekać żeby je wypróbować, mam tylko pytanie o paprykę wędzoną, w sklepach jest słodka i ostra, którą warto kupić do Twoich przepisów? Np do wegańskiego boczku?

  2. Dziś wypróbowany wegański mac&cheese z kokosowym bekonem 🙂 Wyszło przepysznie. Niestety małż jakoś nie był zainteresowany, co wsumie mnie cieszy, bo mam dzięki temu obiad na jutro do pracy. Kto nie ma jeszcze tego ebooka niech to szybko zmienia i kupuje, bo według mnie naprawde warto 🙂

  3. Pytanie do pierwszego przepisu – czym można zastąpić daktyle? Jakoś za nimi nie przepadam🤨… i czy zamiast płatków owsianych można użyć ryżowych (akurat mam pod ręką)?🧐
    Ps. Oj kusisz ebookiem, kusisz… muszę poważnie rozważyć zakup😍

  4. Cudowny pomysł! Zawsze byłam zwolenniczką diety wegetariańskiej i wegańskiej Uważam, że przejście na dietę wegetariańską to jedna z najlepszych rzeczy, jakie możemy zrobić dla naszego zdrowia. Poza tym Twoje przepisy są świetne i mam nadzieję, że cała książka będzie taka sama! 😉

  5. Wiem, ze Twoj food book to bajka, jeszcze nie mam, ale to wiem!
    Wlasnie robie sniadanie z pierwszego przepisu. Mam kiepski blender, wiec musialam zwiekszyc ilosc plynow w sosie. Jest nieziemski! Jesli sie nie opanuje to bede musiala robic druga porcje.😂
    Z dobrym blenderem i prawidlowymi proporcjami musi smakowac oblednie!

  6. Dzięki za przepisy, wypróbuję, jeśli będą smaczne, to może się skuszę na e-booka. Mam syrop daktylowy 100%z daktyli, czy się nada zamiast tych suszonych?Syrop jest gęsty i smaczny, polecam!

  7. Ja do hummusu w wersji różowej używam pieczonego buraka. Zawsze je piekę, są wtedy słodkie i smakowite. Nie lubię takich wyblakłych gotowanych, pieczone to dla mnie dużo wyższy level. Nie jem pieczonego i samych buraków często, wiec nie muszę zastępować w tym przypadku pieczenia gotowaniem. Polecam wypróbować 🙂 (no ale wiadomo, jesli ktoś chce tylko jeden mały kawałek do hummusu, a nie do sałatki czy górę innych warzyw, to nie bedzie piekł przez godzine 1buraka :)).

  8. Mango sticky rice to jedna z najlepszych rzeczy ktorymi zajadalam sie w Tajlandii! Dziękuję ze udostępniłas wlasnie ten przepis, ale mialam farta ❤

  9. Ja jakiś czas temu kupiłam gotowy różowy hummus. Był z burakiem i chrzanem. Mało, że piękny to jeszcze przepyszny

  10. hej 🙂 zastanawiam się nad zakupem Twojego ebooka, tylko nie wiem czy przepisy trafią w moje smaki 😀 nie przepadam za owocami, śniadaniami czy obiadami na słodko, wolę zdecydowanie warzywa i ostrzejsze smaki 🙂 podpowiedz proszę jaki mniej więcej jest stosunek słodkich przepisów do całości? z góry dziękuję 🙂 i gratuluję takiej sprzedaży ebooka 😀