Trzy przepisy na walentynkowe słodkości

Dziś mam dla Was trzy przepisy na walentynkowe słodkości, którymi możecie uraczyć ukochaną czy ukochanego. Nie jestem zwolenniczką dawania/dostawania kwiatów, wolę słodkości! Bombonierki, czekoladki, kreatywnie zapakowane praliny – to moja bajka. Jeśli podzielacie mój punkt widzenia, poniższe przepisy powinny Was zainteresować.

Tartaletka z kremem malinowym i świeżymi malinami zwieńczona płatkami czekoladowymi

Składniki (na 10 sztuk):

•70 g mąki pszennej tortowej

•60 g zimnego masła

•1 żółtko

•1 łyżka kwaśnej śmietany
Przygotowanie
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto jak na kruszonkę, wyrabiamy chwilę do połączenia składników i odstawiamy zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie ciasto wałkujemy, podsypując blat mąką. Umieszczamy w blaszce przeznaczonej na minimuffiny i nakłuwamy widelcem. Środek wykładamy małym kawałkiem papieru do wypieków, a następnie wsypujemy ziarna grochu lub fasoli do środka każdej tartaletki i wsuwamy do nagrzanego piekarnika 180°C na 20–25 minut. Następnie studzimy.

walentynkowe przepisySkładniki na krem:

•150 g serka mascarpone

•100 g świeżych malin

•2 łyżeczki cukru pudru

•1 laska wanilii

•1 ubite na sztywno białko jaja

•do dekoracji: świeża malina oraz mleczne wiórki czekolady

Przygotowanie
Do mascarpone dodajemy zmiksowane maliny i dobrze mieszamy – aż do połączenia obu składników, dodając cukier puder i nasiona wanilii. Szpatułką dodajemy powoli ubite białko i delikatnie mieszamy, by masa była w miarę puszysta. Masę wykładamy do upieczonych tartaletek i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy na 15 minut do lodówki, następnie dekorujemy owocami oraz czekoladą.

Trufle z chilitrufle z chili

Składniki: 

•200 g mascarpone

•90 g pokruszonych biszkoptów

•20 g mielonych orzechów włoskich

•100 g czekolady 72% (roztopionej)

•1 łyżka masła

•2 łyżki śmietanki 30%

•1 łyżeczka drobno posiekanego chili

Do dekoracji:

•drobno posiekane orzechy

•100 g gorzkiej czekolady

•1 łyżka oleju

•cienko pokrojone chili

przepis na trufle z chiliPrzygotowanie
Czekoladę roztapiamy w miseczce na parze, wrzucamy do niej masło i śmietankę i dobrze mieszamy. Do tego dodajemy biszkopty, orzechy, serek, chili i dokładnie łączymy składniki. Odstawiamy masę na całą noc do lodówki.

Następnego dnia formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą gotową kuleczkę maczamy w roztopionej gorzkiej czekoladzie wymieszanej z olejem i odkładamy na papier do pieczenia. Z wierzchu dekorujemy pokrojonym chili i czekamy, aż czekolada stwardnieje. Przed podaniem schładzamy minimum godzinę. Przechowujemy w lodówce.

Trufle czekoladowo orzechowe

Składniki:

•150 g czekolady 72%

•250 g serka mascarpone

•1 szklanka zmielonych orzechów (włoskich i laskowych)

•100 g pokruszonego czekoladowego biszkoptu (najlepiej suchego)orzechowe trufle przepis

Przygotowanie
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko przestudzamy. Serek mascarpone bardzo krótko miksujemy, tylko do lekkiego napuszenia. Dodajemy orzechy oraz biszkopt, mieszamy. Do masy serowej dodajemy lekko przestudzoną czekoladę, krótko miksujemy. Masę umieszczamy w miseczce, przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce do czasu, aż z masy będzie można formować trufelki.

Dodatkowo:

•200 g gorzkiej czekolady

•2 łyżki oleju

Czekoladę wraz z olejem roztapiamy w kąpieli wodnej. Schłodzone trufle zanurzamy w czekoladzie i odkładamy na papier do pieczenia. Dekorujemy orzechami, a następnie schładzamy.

Jak to mówią – przez żołądek do serca! Tymi słodkościami traficie w sam środek. Smacznego!

PS My już w Barcelonie: jemy, zwiedzamy i jeszcze raz jemy. Jutro wrzucę fotorelację 🙂

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Adres email nie zostanie upubliczniony.

    1. mnie też od razu wpadły w oko. Słodka czekolada i pikantna papryka to super połączeenie

  1. a ja lubię dostawać kwiaty, jest mi wtedy bardzo miło 😉 a i w sypialni pięknie wyglądają. trochę spóźniony ten wpis, ja ciasteczka walentynkowe z serduszkiem robiłam dziś o 8 rano