Trzy pomysły na śniadania z jajkiem w roli głównej

przez Eliza Wydrych

Dziś mam dla Was trzy przepyszne pomysły na śniadanie. W każdej z tych propozycji jajko będzie grało główną rolę. Będzie pysznie, szybko, zdrowo i dietetycznie (choć nie w każdym przypadku).

Zacznę od shakshuki – dania, które uwielbiam i które w ostatnim czasie jem regularnie. Gdyby nie Paula, pewnie wciąż nie miałabym o nim pojęcia. Wikipedia twierdzi, że to danie kuchni tunezyjskiej, ale inne źródła mówią, że shakshuka ma pochodzenie izraelskie lub tureckie. Jedno jest pewne: kiedy raz jej spróbujecie, będziecie do niej wracać!

Ja podam Wam mój ulubiony przepis, ale Wy możecie go urozmaicić, dodając ulubione warzywa, szynkę, ser czy przyprawy.

Shakshuka

Składniki dla 3 osób:

  • 7 jajek
  • 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki pasty curry
  • sól, pieprz, słodka papryka

przepis shakshuka
Przygotowanie:

Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Następnie wlej 2 puszki pomidorów, pomieszaj i poczekaj, aż wyparuje cały sok. W międzyczasie dodaj przyprawy (sól, pieprz, paprykę i curry). Kiedy sok pomidorowy wyparuje, wbij jajka i przykryj patelnię przykrywką. Białka mają się ściąć, ale żółtka powinny być płynne.

Jajko i łosoś pieczone w awokado

Składniki dla 2 osób:

  • 1 awokado
  • 2 małe jajka
  • 2 plastry wędzonego łososia
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz

jajko-pieczone-w-awokado-z-ososiem-1
Przygotowanie:

Awokado przekrój na połówki, następnie pozbądź się pestki i ułóż je w naczyniu do zapiekania. Wgłębienia nadziej plastrem łososia i wbij jajko oraz oprósz solą i pieprzem. Posiekaj drobniutko kilka listków rozmarynu i posyp nimi całość, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut – aż zetnie się białko. Podawaj na ciepło z dodatkiem siekanego szczypiorku.

Dietetyczne info: awokado jest bogate w dobroczynny dla zdrowia kwas oleinowy. Jest w nim też dużo potasu, witamin A, C, E oraz z grupy B. Dzięki temu, że awokado ma w składzie sporą ilość tłuszczu, cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne.

Jajko z boczkiem/szynką zapiekane w bułce

Składniki dla 3 osób:

  • 3 okrągłe bułki
  • 3 jajka
  • 3 plastry szynki albo boczku
  • opcjonalnie starty ser
  • sól i pieprz

jajko-zapiekane-w-bułce1
Przygotowanie:

Odkrój daszki bułek i wydrąż środki. Na patelni połóż pokrojony w plastry boczek i wytop tłuszcz (ja najbardziej lubię bekon usmażony na chrupko). Resztki tłuszczu z plasterków bekonu pozbądź się za pomocą papierowego ręcznika. Do wydrążonych bułek wbij jajko i włóż po plastrze boczku. Całość dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz, aż jajko się zetnie (ok. 10–15 minut).

Jeżeli lubicie pasty kanapkowe to kilka przepisów przygotowałam dla Was.

Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Wam smacznego i wypytać o Wasze ulubione dania z jajkami w roli głównej! 🙂

ZOBACZ TAKŻE

24 komentarze

Ev 6 maja, 2016 - 7:41 pm

Pyszności <3

Odpowiedz
Anonim 6 maja, 2016 - 8:30 pm

Same pyszności 🙂 ja to uwielbiam klasyczną jajecznicę i jajka na miękko. Mniam 🙂

Odpowiedz
natalia 6 maja, 2016 - 8:54 pm

Moje ulubione śniadanie to właśnie jajka, albo ugotowane na miękko, albo sadzone, do tego bułka pełnoziarnista, z pastą z awokado, chudą szynką i sałatą, serek wiejski oraz duuuuża ilość pomidorków cherry. UWIELBIAM <3 po takim śniadaniu power gwarantowany:)
Pozdrawiam serdecznie!
p.s. Twoje propozycje bardzo apteczne. Szykuje się wolny weekend, więc zaskoczę męża śniadankiem 😉

Odpowiedz
Ewa 7 maja, 2016 - 9:23 am

Shakshuke robie czesto tylko u nas nazywa sie to uova al pomodoro ,przepis z awokado interesujacy.

Moje dania z jajem to omlet z parmezanem pod kolderka z szynki i serka i salata lodowa z jajkiem na twardo doprawiona majonezem, podana z bulka , maselkiem i szynka.

Pozdrawiam z Toskani

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 7 maja, 2016 - 12:00 pm

Oh zazdroszczę Toskanii! Chciałabym się tam w końcu wybrać 🙂

Odpowiedz
Ewa | daywithcoffee 7 maja, 2016 - 6:23 pm

Pierwszy przepis koniecznie muszę wypróbować – wygląda bosko! Jajka uwielbiam, zwłaszcza na śniadanie. Zawsze wychodzą i robi się je w parę minut 🙂

Odpowiedz
anemone 7 maja, 2016 - 8:25 pm

świetne i piękne(: myślę, że przy awokado warto zaznaczyć, że nie każda odmiana nadaje się do pieczenia (niektóre, chyba te najtańsze gorzknieją)

Odpowiedz
fasonique 7 maja, 2016 - 9:06 pm

Uwielbiam śniadania, nie wyobrażam sobie wyjść z domu bez zjedzenia chociaż małego. Niestety w tygodniu nie mam czasu rano na przygotowywanie czegoś bardziej wyszukanego 🙁 często odbijam sobie to w weekendy i wtedy mogę poszaleć 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedz
Siatkolarka 7 maja, 2016 - 10:22 pm

wszystkie trzy propozycje wyglądają smakowicie 😀

Odpowiedz
Eliza 8 maja, 2016 - 1:01 am

Przecież awokado robi się gorzkie pod wpływem temperatury 🙁 No i oryginalna szakszuka ma mięso i paprykę w składzie, a doprawiana jest przede wszystkim kuminem i kurkumą. Bez tego to nie szakszuka!

Odpowiedz
ola 8 maja, 2016 - 10:15 am

wszystkie przepisy są mi znane i często goszczą na moim stole. jajka górą! 🙂

Odpowiedz
Marie Velte 8 maja, 2016 - 1:49 pm

Całkiem niedawno też odkryłam shakshukę i uważam, że jest niesamowicie prosta, szybka do przygotowania i przepyszna 🙂 Pozostałe dwa przepisy chętnie wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Kinga 8 maja, 2016 - 9:07 pm

Eliza, właśnie wypróbowałam przepis z awokado – wyglądało to apetycznie, ale okazało się, że owoc jest mega gorzki! Nie da się tego zjeść… Wyczytałam właśnie w internecie, że awokado nie wolno podgrzewać, ponieważ gorzknieje pod wpływem temperatury… Masz na to jakiś patent?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 8 maja, 2016 - 9:57 pm

Nie wolno piec go zbyt długo, wtedy gorzknieje 🙁

Odpowiedz
Ania Liść jarmużu 9 maja, 2016 - 9:51 am

Spróbuj z ciemnym awokado (odmiana hass). Ważne jest żeby było odpowiednio dojrzałe 🙂

Odpowiedz
julia 9 maja, 2016 - 8:27 am

No i to się nazywa śniadanie!
O dwóch z trzech przepisów słyszałam o wynalazku Shakshuka dwiaduję się pierwszy raz od Ciebie i jestem nim zauroczona! Dzisiaj chyba nie dam rady nic takiego upichcić, ale na dniach z pewnością się zdecyduje!
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 9 maja, 2016 - 8:33 am

Spróbuj, pokochasz od pierwszego gryza! 🙂

Odpowiedz
Dotee 9 maja, 2016 - 12:31 pm

Bardzo lubię shakshukę, to mój ulubiony pomysł na śniadanie z jajkiem 🙂 A z Twoich propozycji mam wielki apetyt na tę ostatnią 😀 Tylko chyba pominę ten boczek – jakis czas temu przetoczyło się przez internet info, że WHO uznał przetworzone mięso za rakotwórcze. A poza tym ja już jestem prawie wege :p Ale pomysł jajka zapieczonego w bułce jest mega 🙂

Odpowiedz
H4NN 10 maja, 2016 - 8:40 pm

Robię shakshukę w bardzo podobny sposób, dodaję cieniutkie plasterki chorizo ?

Odpowiedz
magda gdynia 10 maja, 2016 - 11:09 pm

Uwielbiam takie sniadanka 🙂

Odpowiedz
Marta | Zafascynowana życiem 11 maja, 2016 - 10:53 am

Naoglądałam się szakszuki na Instagramie i w końcu postanowiła zrobić – szkoda tylko, że miałam mało pomidorowe pomidory ;), ale i tak była świetna. Co do innego pomysłu z jajkami, to oczywiście może być też tradycyjny omlet – na słodko, albo na słono. Zazwyczaj wolę w tej drugiej wersji, czyli na wytrawnie – z kiełkami, warzywami i ewentualnie serkiem pleśniowym na wierzchu. Mniam!

Odpowiedz
Monia 13 maja, 2016 - 11:10 am

O jakie pyszności!!!! 🙂 Zrobiłam się głodna!:)

Odpowiedz
Ven | someplacenice.pl 24 maja, 2016 - 3:17 pm

Dziś zrobiłam shakshuke – OMG jaka pyszka!! <3 <3 dzięki :*

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 24 maja, 2016 - 6:34 pm

Miło mi to słyszeć! :))

Odpowiedz

Dodaj komentarz