Trzy pomysły na pyszny obiad

przez Eliza Wydrych

Nie macie pomysłu na obiad? To dobrze, bo mam dla Was trzy niebanalne pomysły. Dania nie są trudne w wykonaniu, ani pracochłonne. Wyglądają cudownie i tak też smakują.

Potrawka z Quinoa w sosie śmietanowo grzybowym

Składniki: na 4 osoby

  • 150g quinoa
  • 2 marchewki
  • 300g lesnych grzybów
  • 50g pieczarek
  • 300g śmietanki 30%
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • Sól, pieprz
  • oliwa
  • Garść rukoli

quinowa z grzybamiPrzygotowanie
Quinoa to komosa ryżowa, która po ugotowaniu zmienia swój wygląd.  Skąd wiedzieć, że quinoa jest już ugotowana? Sucha jest w kształcie maleńkich ziarenek, gdy zaczyna mięknąć w garnku, pojawiają się na niej widoczne sprężynki, które mają wyraźnie bielszy kolor w stosunku do reszty ziaren. Gdy tylko zauważymy, że spręzynki się pojawiają natychmiast wyłączamy ogień i przerywamy proces gotowania poprzez zalanie jej zimną wodą. Quinoa gotujemy według opisu na opakowaniu, jeśli go nie ma to na pół szklanki quinoa dajemy szklankę wody. Marchewkę ścieramy na drobnej tarce i odstawiamy. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę pokrojną w kostkę i czosnek, dodajemy pieczarki i oczyszczone pokrojone grzybki smażąc około 15 minut. Dolewamy śmietanę oraz startą marchew, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ugotowaną quinoa podajemy w głębokim talerzu obficie polaną sosem grzybowym! Na wierzch rzucamy świeże liście rukoli.

Curry z kurczaka, dyni i jarmużu

Składniki: na 4 osobycurry z dyni i jarmużu

  • 2 filety z kurczaka
  • 200g pokroonej w kostkę dyni hokaido
  • 150 g jarmużu
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 400ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka curkumy
  • 300g ryżu jasminowego

Przygotowanie
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, oczywiście na sypko. Olej rozgrzewamy w garnku, smażymy na nim pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, gdy się zeszkli dodajemy pokrojonego kurczaka i smazymy na złoto. Następnie dodajemy pastę curry i curkumę i przesmażamy przyprawy aż uwolnią swój zapach.  Dodajemy pokrojoną dynię  oraz mleko kokosowe dusząc zawartość garnka około 15 minut, młoda dynia nie potrzebuje długiego czasu gotowania, ma pozostać jędrna! Gdy dynia będzie prawie miękka dodajemy jarmuż pokrojony na paski i dusimy jeszcze przez 5 minut.  Nie musimy doprawiać za bardzo naszego curry ponieważ pasta curry jest dość intensywna i nie wymaga już dodatkowych przypraw ani też soli. To typowo jesienne danie na chłodne dni! Podajemy curry z jasminowym ryżem.

Kurczak w płatkach kukurydzianych

Składniki:

  • 350g piersi z kurczaka
  • odrobina soli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • jajko
  • 150g płatków kukurydzianych
  • Olej do smażeniakurczak ala KFC

Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kawałki, oprószamy  przyprawami. Płatki kukurydziane wkładamy do woreczka i kruszymy na drobno za pomocą wałka. Kąski kurczaka obtaczamy w jajku i  płatkach układając  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W dużym garnku rozgrzewamy olej gdy tylko zacznie skwierczeć, w kilku partiach smażymy kurczaka na złoty kolor układając go na ręczniku papierowym by odsączyć tłuszcz. Podajemy z sałatą lub przygotowujemy z bułka jak burgera.

Smacznego! 🙂

PS A Wy co robicie dziś na obiad?

ZOBACZ TAKŻE

53 komentarze

Kuro 22 stycznia, 2015 - 10:09 am

Pyszności same 🙂

Odpowiedz
Ala 22 stycznia, 2015 - 10:30 am

Te kurczaki palce lizać

Odpowiedz
Alabasterfox 28 stycznia, 2015 - 8:46 pm

Choć wszystkie przepisy brzmią obłędnie pysznie, u mnie również kurczak trafi jako pierwszy na patelnię 🙂

Odpowiedz
Monika 22 stycznia, 2015 - 11:05 am

u mnie makaron z kurczakiem z suszonymi pomidorami, oliwą truflową, pieprzem, śmietaną… 🙂 i parmezanem.

Odpowiedz
Lena 4 lutego, 2015 - 4:50 pm

Podaj przepis! 🙂

Odpowiedz
Ania 22 stycznia, 2015 - 11:06 am

Dzisiaj obiad poza domem! Pancakes z bananami i nutellą #takwiemmegazdrowo

Odpowiedz
Zuza 22 stycznia, 2015 - 11:07 am

Kurczak po chińsku + ryż jaśminowy 🙂
natomiast ten ostatni kurczak zainspirował mnie na jutrzejszy obiad 😀

Odpowiedz
Anonim 22 stycznia, 2015 - 11:11 am

U mnie makaron z sosem 🙂

Odpowiedz
Kammtg 22 stycznia, 2015 - 11:34 am

Ja „odkryłam” płatki kukurydziane w zeszłą niedzielę gdy, ku mojemu przerażeniu, w połowie przygotowań okazało się że nie ma bułki tartej. Pamiętam że jadłam tak kiedyś w dzieciństwie na zimowisku. Na początku jednak obtoczyłam mięso w mące pszennej. Robiłam sznycle z indyka, ale jestem pewna że pierś z kurczaka wyszła by równie cudownie. Na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu 🙂

Odpowiedz
olala 22 stycznia, 2015 - 11:37 am

Eliza gdzie się sprawdza statystyki bloga? Bo mam od 2 miesięcy i chciałabym wiedzieć ile osób wchodzi

Odpowiedz
majlaa 23 stycznia, 2015 - 10:39 am

OLALA Google Analytics 🙂

Odpowiedz
Ninaspa 22 stycznia, 2015 - 11:39 am

świetne pomysły, brzmią skomplikowanie ale jak widać wcale takie nie są

Odpowiedz
Patrycja 22 stycznia, 2015 - 11:49 am

Możemy liczyć na vloga z Tunezji?

Odpowiedz
Ewa 22 stycznia, 2015 - 12:22 pm

Ja bym te kurczaki z sosem słodko-kwaśnym chętnie zjadła

Odpowiedz
Marta 22 stycznia, 2015 - 12:31 pm

U mnie dzisiaj polędwica z dorsza z warzywami.

Odpowiedz
Wawa 22 stycznia, 2015 - 12:54 pm

Widziałam Cię dziś na lotnisku, ale wstydzilam się podejść 😛

Odpowiedz
asieklack 22 stycznia, 2015 - 12:57 pm

jeżeli chodzi o kurczaka z płatkami, to świetnie pasuje do niego własnoręcznie zrobiony sos czosnkowy! ostatnio to danie gościło u nas na obiad, pyszności! 🙂

Odpowiedz
Andanowa 22 stycznia, 2015 - 12:57 pm

Mąż dzisiaj je „na mieście” w czasie przerwy w pracy, więc dla samej siebie zrobiłam zupę marchewkową z curry, pod serową pierzynką 😉

Odpowiedz
Justyna 22 stycznia, 2015 - 1:10 pm

dzisiaj mielone! 😀

Odpowiedz
megaan 22 stycznia, 2015 - 1:28 pm

U mnie dziś na obiad kurze łapki w krupniku. Serio to nie żart. Gotuje się jak krupnik ( wywar własnie na kurzych łapkach ) ziele angielskie liśc laurowy starta marchewka por cebula itp. Zamiast skrzydełek czy innego miesa gotujemy kurze łapki. Łapki kupujemy w sklepie ( najlepiej 4 – wtedy zupka jest treściwa)
Sposób przygotowania:
Myjemy łapki, ucinamy pazurki, lub ewentualnie druga opcja- zostawiamy łapki w całości dla ozdoby malujemy pazurki na kolor identyczny jak kolor talerza w którym danie będzie podane może być to chanel, astor – jak pięknie być sobą lub maybelline. Należy tylko pamiętać aby z rozkoszy tzw. orgasmfood nie zapomnieć się i obgryzać łapki tylko do fragmentu paznokci. POzdrawiam 🙂

Odpowiedz
ewa 22 stycznia, 2015 - 1:28 pm

U mnie dziś na obiad kurze łapki w krupniku. Serio to nie żart. Gotuje się jak krupnik ( wywar własnie na kurzych łapkach ) ziele angielskie liśc laurowy starta marchewka por cebula itp. Zamiast skrzydełek czy innego miesa gotujemy kurze łapki. Łapki kupujemy w sklepie ( najlepiej 4 – wtedy zupka jest treściwa)
Sposób przygotowania:
Myjemy łapki, ucinamy pazurki, lub ewentualnie druga opcja- zostawiamy łapki w całości dla ozdoby malujemy pazurki na kolor identyczny jak kolor talerza w którym danie będzie podane może być to chanel, astor – jak pięknie być sobą lub maybelline. Należy tylko pamiętać aby z rozkoszy tzw. orgasmfood nie zapomnieć się i obgryzać łapki tylko do fragmentu paznokci. POzdrawiam 🙂

Odpowiedz
Aśka 22 stycznia, 2015 - 1:49 pm

Elizka czekamy na zdjęcia z Tunezji. Baw się dobrze. Widziałam na insta, że jesteś tam z Charlize. Pozdrów ją

Odpowiedz
Marta 22 stycznia, 2015 - 1:52 pm

Lubie codziennie wchodzić na Twojego bloga, nigdy nie wiem czym zaskoczysz mnie kolejnego dnia 🙂

Odpowiedz
two more bloggers 22 stycznia, 2015 - 2:42 pm

Dzisiaj niestety czeka mnie nauka na kolokwium, więc obiad to najpewniej coś szybkiego i odżywczego, ale te potrawy wyglądają tak pięknie, zwłaszcza ta z dynią, że muszę koniecznie wypróbować 🙂

Odpowiedz
olive 22 stycznia, 2015 - 3:11 pm

Eliza to najlepsze przepisy jakie kiedykolwiek wrzuciłaś <3
zdrowe i pyszne!
niestety jestem teraz na diecie oxy także samo białko właściwie, miesiąc muszę się przemęczyć, niestety nie ma tutaj nic pysznego, kurczak i ryba na zmianę na obiad. Ale jak skończę to przechodzę na zdrowe i smaczne posiłki – na pewno wtedy wykorzystam Twoje przepisy! <3

Odpowiedz
Anonim 22 stycznia, 2015 - 3:29 pm

Oooo!! A ja właśnie robię kurczaka w płatkach kukurydzianych. Pyszne i chrupiące:):):) a mój mąż myśli, ze umiem gotowac:P:P:P

Odpowiedz
Agnieszka 22 stycznia, 2015 - 3:31 pm

Uuu. Naprawdę niezłe zdjęcia, lepsze z każdym dniem 🙂 Pamiętasz początki kulinarne i słynną zupę?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 22 stycznia, 2015 - 11:58 pm

Zdjęcia nie są mojego autorstwa, ale są moją własnością 🙂

Odpowiedz
Anonim 25 stycznia, 2015 - 10:24 am

jasne 😀

Odpowiedz
Anonim 22 stycznia, 2015 - 4:41 pm

Krem pomidorowy. Mega pychota – polecam 🙂

Odpowiedz
Milena 22 stycznia, 2015 - 5:13 pm

To wszystko wygląda bardzo apetycznie

Odpowiedz
Ula 22 stycznia, 2015 - 5:20 pm

Fantastyczne zdjęcia! Mam nadzieję, że kiedyś dojdę do takiej wprawy 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 22 stycznia, 2015 - 11:57 pm

ja też 😛

Odpowiedz
Henio_;) 22 stycznia, 2015 - 6:43 pm

Jadlem kiedys cos podobnego.

Odpowiedz
anka 22 stycznia, 2015 - 8:12 pm

Jutro robię te kurczaki

Odpowiedz
ewka 22 stycznia, 2015 - 8:40 pm

Uwielbiam komosę,powinnaś dodać,że fajnie strzela w zębach;)
A u mnie dzisiaj makaron z ortolaną,która jest przepyszna:)

Odpowiedz
Karola Franieczek 22 stycznia, 2015 - 8:44 pm

U nas był kulebiak z ciasta francuskiego z łososiem, pietruszką, ryżem i podsmażonymi pieczarkami z cebulką. #omnomnom

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 22 stycznia, 2015 - 11:55 pm

uuu na bogatości 🙂

Odpowiedz
Pati 22 stycznia, 2015 - 11:48 pm

Ja bym zjadła wszystko, tylko zeby ktoś to dla mnie przygotował 🙂

Odpowiedz
Anonim 22 stycznia, 2015 - 11:56 pm

a dzisiaj obiad gotował mąż 🙂 kurczak z warzywami po chińsku 🙂 warto czasem zdać się na mężczyznę 🙂

Odpowiedz
Sweet Chilli 23 stycznia, 2015 - 1:00 am

Uwielbiam kurczaka w płatkach kukurydzianych! Często go robię 🙂

Odpowiedz
Save the magic moments 23 stycznia, 2015 - 9:32 am

Wow! No powiem Ci Elizka, że wygląda to wszytko baaaardzo smakowicie 🙂 Te zdjęcia aż krzyczą 🙂 rewelacja 🙂 Muszę wypróbować 🙂
Baw się dobrze w Tunezji!

Odpowiedz
addicted to passion 23 stycznia, 2015 - 12:27 pm

Ta potrawka z quinoa wyglada mega pysznie! My co prawda mamy dzis spagetti z domowym pesto, ale na jutro nie mam pomyslu wiec wyprobuje i dam znac jak smakowalo 🙂

Odpowiedz
joanitta 23 stycznia, 2015 - 1:20 pm

Hej Eliza prosze o odpowiedz. Czy do Twojego czarnego szala LV tez sie tak wszystko czepia? wlosy, jakies kuleczki marerialu i bardzo sie elektryzuje? prosze pomoc bo mam z tym problem :/ latwo tez sie zaciaga 🙁

Odpowiedz
pidzamowa 23 stycznia, 2015 - 2:45 pm

U mnie orkiszowe naleśniki z kurczakiem i brokułami zapiekane pod mozzarellą 😉

A te dania piękne, ale niezbyt dietetyczne 😉 Szczególnie to smażenie w oleju kurczaka…

Odpowiedz
joanitta 23 stycznia, 2015 - 11:46 pm

mozna przepis na te nalesniki? brzmia smakowicie, Elizy przepisy bardzo lubie w glownej mierze dzieki nim trafilam na blog 🙂

Odpowiedz
pidzamowa 24 stycznia, 2015 - 12:15 pm

Właściwie to nie robiłam ich z przepisu, a z głowy 🙂 Mniej więcej tak:

Na naleśniki:
1 jajko, 1 szklanka mąki orkiszowej, 1 szklanka mleka, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól

Na patelni podsmażyłam kurczaka pokrojonego w kostkę, dodałam cebulę i czosnek i podgotowanego brokuła (wrzuca się go pokrojonego do wrzątku na kilka minut , myślę że koło 7-10 i potem zalewam zimną wodą). Wszystko poddusiłam jeszcze na patelni, zdjęłam z ognia i dołożyłam serek śmietankowy, żeby się rozpuścił, ale nie zważył (Bieluch lekki, ale myślę że inne też się sprawdzą, albo śmietanka 30% w wersji niedietetycznej). Potem zawinąć naleśniki, poukładać plasterki mozzarelli na wierzch i do piekarnika 180 stopni, aż się ser rozpuści 🙂

Smacznego!

Odpowiedz
Anonim 24 stycznia, 2015 - 5:10 pm

Polecam metaliczne tatuaże na plażę! szukaj ZŁOTY SREBRNY TATUAŻ Flash bollywood metaliczny

Odpowiedz
Sfora 26 stycznia, 2015 - 1:31 pm

Czadowe przepisy! Koniecznie muszę spróbować 🙂

Odpowiedz
mmday.pl 26 stycznia, 2015 - 6:19 pm

Ostatnie do mnie przemawia jak najbardziej 🙂

Odpowiedz
krzysztofkastek 18 marca, 2015 - 8:56 am

Dania wyglądają pysznie ale szczególnie przypadło mi do gustu danie Curry z kurczaka, dyni i jarmużu Jarmuż to istna bomba witaminowa do tego dynia PO prostu pychota

Odpowiedz
Goldi 29 września, 2015 - 2:24 pm

Eliza, ten kurczak z curry obłędny… pierwszy raz zrobiłam coś z dynią, i pierwszy raz od dawna czekam z MEGA NIECIERPLIWOŚCIĄ na godzinę obiadu 😀 to jest PRZEPYSZNE!

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 29 września, 2015 - 2:26 pm

Miło mi to czytać! Ja też uwielbiam ten przepis <3

Odpowiedz

Dodaj komentarz