Trzy pomysły na drugie śniadanie

przez Eliza Wydrych

W poprzednich wpisach z cyklu „trzy pomysły na” pokazywałam Wam już śniadania, obiady, przekąski i sałatki. Dziś trzy pomysły na drugie śniadanie.

Drugie śniadanie to zwykle nasz drugi posiłek zjadany w ciągu dnia. Nie powinien to być zbyt obfity. Powinniśmy traktować go raczej jako przekąskę – zgodnie z zasadą „zjadaj trzy obfite posiłki + dwie przekąski w ciągu dnia”.

Poniżej trzy sprawdzone przepisy na pyszne, zdrowe i lekkie dania.

Pierogi razowe z kurkowym nadzieniem

Składniki na ciasto:
  • 240 g mąki razowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 60 ml oleju kokosowego
  • 100 ml wody
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki zagniatamy, pakujemy w folię spożywczą i zostawiamy do odpoczynku.

Składniki na farsz:

  • 100 g kurek
  • garść świeżej kolendry
  • awokado
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy
  • 1 jajko
  • czarny sezam

pierogiPrzygotowanie farszu:

Podgrzewamy oliwę, dodajemy kurki i podsmażamy do miękkości. Następnie kroimy awokado w kostkę i siekamy kolendrę, doprawiamy i mieszamy do połączenia składników.

Na oprószonej stolnicy rozwałkowujemy ciasto, wycinamy kółka i nadziewamy łyżeczką farszu. Sklejamy i odkładamy na blasze wyłożonej papierem. Na końcu smarujemy każdego pierożka rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnym sezamem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut – do zrumienienia wierzchu.

Chlebek bananowy według Sophie Dahl

chlebek bananowy

Składniki:

  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 rozbełtane jajko
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 170 g mąki razowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody

przepis na chlebek bananowy

Przygotowanie:

Banany rozgniatamy widelcem, łączymy z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią. Mąkę mieszamy z solą i sodą i dodajemy do bananów. Całość dokładnie mieszamy i masę wlewamy do formy keksowej, a następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w 180°C. Po upieczeniu ostudzamy chlebek w formie.

Pasta na kanapki z awokado, pomidora i jabłka

pasta z awokado, pomidora i jabłka2

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 jabłko
  • 1 pomidor
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy i skrapiamy cytryną. Awokado i resztę składników kroimy na drobną kostkę, dodajemy szczypiorek, ocet balsamiczny i doprawiamy solą i pieprzem. Pasta najlepiej smakuje z kromką razowego chleba i plastrem wędzonego łososia.

pasta z awokado, pomidora i jabłka
Każde danie jest zupełnie inne, ale wszystkie są pyszne i sycące! Fajne jest to, że można z powodzeniem zapakować je do lunch boxa i zjeść w pracy, na uczelni czy w szkole.

A co Wy najchętniej wcinacie na drugie śniadanie?

ZOBACZ TAKŻE

37 komentarzy

Alabasterfox 15 września, 2015 - 8:30 pm

Razowe pierogi od razu zdobyły całą moją uwagę, zwłaszcza, że są z kurkami – powiedz mi proszę, ile sztuk (oczywiście mniej więcej) wychodzi z podanych składników? 🙂

Odpowiedz
Joanna | my-healthy-style-blog.blogspot.com 15 września, 2015 - 8:35 pm

Świetne pomysły. Sto razy lepsze od oklepanej kanapki 🙂

Odpowiedz
karolina 15 września, 2015 - 8:46 pm

jutro koniecznie wypróbuję chlebek bananowy! dobrze, że teraz sezon na kurki 🙂 #omnomnom

Odpowiedz
Zuza 15 września, 2015 - 9:04 pm

Witaj! Jakiej mąki użyłaś do chlebka bananowego? Razowej? 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 15 września, 2015 - 10:03 pm

tak! 🙂

Białą mąkę totalnie wyeliminowałam

Odpowiedz
agnieszka 15 września, 2015 - 9:06 pm

Na pewno wypróbuję Twoją pastę (pierogi jada się u mnie na obiad a za chlebkiem bananowym jakoś nie przepadam)
Mogę w rewanżu podać swój przepis: przypieczony bakłażan (odarty ze skórki – powinna być prawie zwęglona) + 2 łyżki pasty z sezamu (tahini) + 2 łyżki soku z cytryny. Wszystko zblendować na gładka masę. Fajny dodatek do tortilli albo zamiast masła. Świetnie smakuje np z pomidorem.

Odpowiedz
Domi 16 września, 2015 - 10:30 am

Dzięki za przepis – na pewno wypróbuję:D a bakłażana pieczesz w piekarniku czy jak?

Odpowiedz
houhou 16 września, 2015 - 12:37 pm

To baba ganoush, uwielbiam! Ale z 2 łyżkami tahini na 1 bakłażana będzie gorzkie i niejadalne. Sugerowałabym 2 łyżeczki. Warto dodać zabek czosnku i odrobinę wędzonej papryki. A baklażana przekrojonego na pół i posmarowanego oliwą wkładamy do piekarnika „na plecki”, miążesz do góry i pieczemy w 200 stopniach aż miąższ zbrązowieje. Później wystarczy go wyskrobać ze skórki łyżką i rozgnieść widelcem na pastę.

Odpowiedz
Ola 15 września, 2015 - 9:42 pm

wow. sporo roboty w to wlozylas! ile czasu zajelo Ci zrobienie tych wszystkich pieknych zdjec? kurcze, chcialabym tak umiec fotografowac jedzenie 🙂

Odpowiedz
anka 15 września, 2015 - 10:05 pm

a chlebek bananowy to nie odstępstwo od „diety”? pytam, bo BARDZO mnie kusi!

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 15 września, 2015 - 10:07 pm

spokojnie, to żadne odstępstwo 🙂

Odpowiedz
parasolka 15 września, 2015 - 10:09 pm

chlebek bananowy z pewnością wypróbuję

Odpowiedz
Wiktoria 15 września, 2015 - 10:19 pm

U mnie zwykle wygrywają kanapki, owoce albo sałatki. W lecie na drugie śniadanie często wybierałam lody, oczywiście te jak najbardziej naturalne 😀 Świetną opcją są też mini tortille z warzywami i kurczakiem 🙂 Koniecznie muszę wypróbować chlebek bananowy, jeszcze go nie robiłam, a wydaje mi się, że musi być cudowny *.*

Odpowiedz
Klaudia 15 września, 2015 - 10:20 pm

da rade czymś zastąpić ocet balsamiczny?

Odpowiedz
Landberry_kinja 15 września, 2015 - 10:40 pm

Też znam ten przepis na chlebek bananowy, robiłam nie raz jest pyyyyszny! ♥ i z mąki razowej smakuje nawet lepiej 🙂 i oczywiście bardziej fit! Dodaje tez na wierzch posiekane migdały, polecam! Super wpis, będę korzystać! 🙂

Odpowiedz
Ole 15 września, 2015 - 11:21 pm

A ja wczoraj zrobiłam bardzo szybkie, pyszne i zdrowe placki z soczewicy 🙂 zblendowałam puszkę soczewicy, jajko, łyżkę musztardy, cebulkę, trochę mąki, sól i pieprz i usmażyłam na oliwie. Do tego serek wiejski mniam mniam polecam 😀

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 15 września, 2015 - 11:35 pm

Musiało byc pycha! Jutro spróbuje to odtworzyć 🙂

Odpowiedz
Magda 16 września, 2015 - 6:01 am

Wygląda pysznie. U mnie ostatnio króluje kimbap, czyli koreańska przekąska, wygląda jak sushi 🙂

Odpowiedz
Domi 16 września, 2015 - 10:29 am

Pierogi wyglądają smakowicie, ale ja nie umiem robić ciasta na pierogi – robiłam raz i mogłabym nim zabić 😀
Uwielbiam chlebek bananowy, ale robię go w wersji wegańskiej – bez jajka:)

Odpowiedz
Dotee 16 września, 2015 - 12:11 pm

Ta pasta na kanapki mnie uwiodła, zrobię ją, jak tylko wrócę do domu. Kocham awokado we wszelkiej postaci:)

Odpowiedz
SylwiaT 16 września, 2015 - 12:31 pm

Moja motywacja również ostatnio poszła na dno ! Schudłam prawie 9 kg, efekt? W przymierzalni przed lustrem czuję się grubsza niż kiedykolwiek wcześniej ! O co tu chodzi? Dodam, że przeczytałam już książkę Slow Fashion Joasi G. i jeśli chodzi o zakupy na jesień to ostatnio przeżywam koszmar ! 🙁

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 16 września, 2015 - 1:08 pm

Też mnie czasem dopada taka myśl. Patrzę w lustro i myślę, o kurde gruba jestem jak nigdy dotąd. A to przecież nieprawda bo schudłam prawie o 2 rozmiary. Widzę to po ciuchach. Wszystko siedzi w głowie. To jest naprawdę porąbane.

Sylwia wiesz co ja w takiej sytuacji robię? Lecę po kieckę w rozm 36, przymierzam ją i moja psycha nie jest w stanie tego zafałszować. Wyglądam w niej świetnie i to jest nagroda! 🙂

Odpowiedz
SylwiaT 20 września, 2015 - 3:13 pm

Dzięki za radę Elizka ! Pozytywna z Ciebie dziewczyna ! 🙂

Odpowiedz
Ola 16 września, 2015 - 1:51 pm

https://www.youtube.com/watch?v=5wDet5Yn2SA

Elizka, chciałabym zobaczyć u Ciebie coś takiego! Myślę, że nagrałabyś to idealnie! Taki nowy pomysł na filmik na youtube, kto jest za? 🙂
Pozdrawiam!

Odpowiedz
Anonim 16 września, 2015 - 1:54 pm

Czy w tych przepisach używałaś mąki razowej żytniej czy pszennej?
Ja mam w domu żytnią (do pieczenia chleba) czy będzie odpowiednia? Bo niektóre rzeczy z niej nie wychodzą ;/

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 16 września, 2015 - 2:04 pm

żytniej 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 16 września, 2015 - 2:55 pm

Właśnie zrobiłam ten chlebek i już się studzi, tylko.. zapomniałam o cukrze 😀 Mam nadzieję, że nie będzie mało słodki i że banany tę słodycz zapewnią ;))

Odpowiedz
Agnieszka 17 września, 2015 - 12:02 pm

Mogę śmiało powiedzieć, że chlebek jest rewelacyjny bez cukru! 🙂 Nie wiem wprawdzie, jak smakuje z cukrem, ale już się nie dowiem, bo banany zapewniają wystarczająco dużo słodyczy (nie używam cukru na co dzień, więc dla mnie bomba! 🙂 ) Polecam!

Odpowiedz
olka 16 września, 2015 - 3:24 pm

świetne przepisy Fash 🙂

Odpowiedz
Magda 16 września, 2015 - 5:04 pm

Te pierożki wyglądają cudownie:) Chyba się na nie skuszę 🙂 Ja zazwyczaj na drugie śniadanie pije koktajl owocowy, ale ileż można:) Na pewno wypróbuję przepis!

Odpowiedz
Kasia 16 września, 2015 - 5:05 pm

Uwielbiam chlebek bananowy z tego przepisu

Odpowiedz
żaba 16 września, 2015 - 8:37 pm

Ojej…ja jestem takim kulinarnym beztalenciem a ślinka mi leci na widok tych zdjęć. W sumie odżywiam się byle jak. Nawet Twoje batony proteinowe mi nie wyszły. Zamiast się łamać ciągnęły się i przyklejały do wszystkiego 🙁 A wydawało się to takie proste do wykonania 🙁

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 16 września, 2015 - 8:40 pm

Może dałaś za dużo miodu? Z resztą ja wole takie mordoklejki 😛

Odpowiedz
żaba 16 września, 2015 - 8:46 pm

Tyle że to były wszystkoklejki 🙁 Miód dodawałam stopniowo, żeby masa była taka jak pisałaś że powinna być. Nie wiem, ja to chyba nawet wodę przypalę w czajniku więc może tu leży przyczyna 😉 Nic mi nigdy nie wychodzi jak powinno. Najlepszy narzeczony: kiedy pytam czy smakuje – tak; kiedy pytam czy zje jak to kiedyś jeszcze zrobię – nie 😛

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 16 września, 2015 - 8:48 pm

Mój mąż mówi dokładnie to samo 😀

Odpowiedz
K. 22 września, 2015 - 1:16 pm

Właśnie wcinam sałatkę z pomidora, papryki, ogórka małosolnego i jajka. A wszystko skropione oliwą 🙂

Odpowiedz
Piotr 6 października, 2015 - 11:14 am

Wydaje mi się, że odchudzanie trwa długo, mniej więcej tyle co tycie.

Odpowiedz

Dodaj komentarz