Światowy Dzień Pieczenia, moje wypieki i pudełka do druku

Trzeci rok z rzędu biorę udział w Światowym Dniu Pieczenia. Sprowadza się to do tego, by upiec ciasto i 15 maja podarować je bliskiej osobie. W tym roku postanowiłam zrobić dwa wypieki i dać je swoim rodzicom i drugim rodzicom, czyli teściom. Sama im te wypieki zawiozę. Do teściów jadę dzisiaj, a do rodziców do Anglii w sobotę! Nie mogę się już doczekać. Z rodzicami widuję się średnio raz w miesiącu. To mało, dlatego korzystam z każdej okazji, by ich odwiedzić.

Od początku wiedziałam, że upiekę coś właśnie rodzicom (mam na myśli całą czwórkę). Mam w nich ogromne wsparcie i wiem, że mogę na nich liczyć ZAWSZE.

Dla teściów przygotowałam cytrynowe muffinki z lemon curdem, a dla rodziców ciastka z nutellą i orzechami. Oba przepisy są ze strony www.przepisy.pl/mojeciastol, ale nieco je zmodyfikowałam.

Partnerem akcji od początku jest kostka do pieczenia Kasia, a dwa lata temu dołączyła marka Philips! Dostałam blender 2 w 1 (mikser i blender w jednym) o mocy 800 W, więc ubijanie, miksowanie i mieszanie poszło błyskawicznie.

partnerzy

Przepis na ciastka z nutellą i orzechami

Składniki na 30 ciastek:

  • 175g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 125g kostki do pieczenia Kasia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g nutelli
  • 100g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • garść orzechów laskowych (posiekanych)

Przygotowanie ciastek:
Kasię utrzyj mikserem razem z nutellą, jajkiem i cukrem na gładką masę. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj całość na niskich obrotach miksera. Posiekaj orzechy i dodaj do ciasta. Ponownie wszystko wymieszaj. Czas na formowanie ciastek! Najpierw formułuj kulki, a potem otwartą dłonią dociśnij je do blaszki. Piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni z termoobiegiem albo do 180 stopni bez termoobiegu.

ciastka czekoladowe

ciastka razowe z nutella

ciastka razowe

Przepis na babeczki z lemon curd

Składniki na babeczki (12 sztuk)

  • 12 g kostki do pieczenia Kasia
  • 100g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórkę otarta z jednej cytryny
  • świeżo wyciśnięty sok z całej cytryny

muff

Przygotowanie babeczek:
Kostkę Kasię rozpuszczamy z cukrem, a następnie schładzamy. Przesiewamy przez sitko wszystkie suche składniki i dodajemy resztę składników. Całość miksujemy na niskich obrotach.  Masę wlewamy do papilotek (3/4 wysokości formy) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.

Składniki na lemon curd:

  • 3 żółtka
  • jedno jajko
  • 100g cukru pudru
  • 80 g kostki do pieczenia Kasia
  • sok z 2 cytryn (można dodać jeszcze sok z połówki cytryny, jeśli wolicie bardzo kwaśne)

Przygotowanie lemon curdu:
Najpierw ubijamy jajka z cukrem. Po otrzymaniu jednokolorowej masy dodajemy Kasię, sok z cytryny i wszystko gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy masa zgęstnieje przelewamy ją do naczynia i odstawiamy do lodówki.

muffinki

Kiedy babeczki wystygną polewamy je lemon curdem i ozdabiamy owocami.

Prócz przepisów mam dla Was dwie rzeczy do druku! To pudełeczko na muffinki i torebka na ciastka. Ściągnijcie szablony i zanieście do drukarni, by wydrukowali Wam je w rozmiarze A3:

torebki

torebki na ciastka

ciastik

pudełeczko

Na koniec informacja o konkursie! W puli jest ponad 100 nagród, m.in. blender Philips 2 w 1 HR1674/90 z pomocą którego przygotowałam wypieki. Wystarczy wejść na stronę kurierzykasi.pl, wypełnić zgłoszenie, upiec ciasto dla bliskiej osoby i podarować je. Powodzenia!

[Głosów:0    Ocena: 0/5]
33 komentarze
  1. Bardzo często robię Muffinki, lubię też wszelkiego rodzaju ciasteczka, jestem fanką pięknych opakowań, ale takich jeszcze nie widziałam! Super pomysł, na pewno skorzystam:)

    1. Ale mi narobiłaś smaka na muffinki z lemon curd. Ja dla męża zrobię tartę i wykorzystam właśnei lemon curd

    1. Eliza, czyli mam iść do drukarni i poprosić by wydrukowali na A3? A jakiej grubości papier?

    1. Własnie mi też, zepsuł mi się blender z lidla i szukam zamiennika, ale tym razem jakiegoś porządnego i na lata

  2. Eliza wszystko fajnie pięknie,ale promujesz zdrowy tryb życia po czym proponujesz ciasta z nutella która jest jednym z najgorszych świństw żywieniowych…olej palmowy,cukier….w ilości kosmicznej.moze lepiej byłoby trzymać sie jednego wyznaczonego toru???!cenie sobie Twojego bloga i absolutnie noe krytykuje,chciałam Ci jedynie wskazać ze ta nutella średnio tu pasuje;)lepiej moze byłoby napisać o użyciu 100% masła orzechowego?albo migdałowego?i prawdziwego kakao???

    1. Promuję zdrowy tryb życia, ale to ma być racjonalne i ludzkie. Uwielbiam nutellę, słodkości i fast foody. Pozwalam sobie na nie raz na jakiś czas. Nie chodzi o to by zwariować na punkcie zdrowego trybu życia tylko normalnie żyć. Nie wyobrażam sobie życia bez takich wyskoków 🙂

    2. Zgadzam się z Elizą. Niektórzy przesadzają. Jak zdrowe jedzenie to tylko zdrowe bez glutenu, bez laktozy. Jak świry szukają zdrowych zamienników i hejtują wszystkich, którzy jedzą nutellę czy snickersa. Ludzie wyluzujcie. Od nutelli raz na jakiś czas nic nam się nie stanie, od pizzy czy burgera też nie…

  3. A ja dla odmiany upiekę ciasteczka dla mojego psa. Oczywiście będą to specjalne ciastka dla psów. Mam sprawdzony przepis 🙂

  4. A ja uważam ze owszem wszystko dla ludzi ale to nie znaczy ze najgorszej jakości.nutella jest mega świństwem,a na rynku sa dostępne lepsze jakościowo jak i smakowo zamienniki;)

    1. @Eliza,
      jak będziesz jeszcze kiedyś w Grecji, to koniecznie spróbuj tutejszego odpowiednika nutelli, czyli Merendę. Niebo w gębie, że się tak wyrażę 🙂
      A ciasteczka kuszą, chyba wiem, co zrobię na niedzielę do popołudniowego frappe. Mniammm

  5. Ale cudowne te torebeczki *.* Wprawdzie nie będę w nich rozdawać ciastek, ale pomyślałam, że świetnie by się sprawdziły (oczywiście z innym wzorem, który sobie na nich zrobię) jako prezent w podziękowaniu dla gości weselnych 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.