Światowy Dzień Pieczenia, moje wypieki i pudełka do druku

Trzeci rok z rzędu biorę udział w Światowym Dniu Pieczenia. Sprowadza się to do tego, by upiec ciasto i 15 maja podarować je bliskiej osobie. W tym roku postanowiłam zrobić dwa wypieki i dać je swoim rodzicom i drugim rodzicom, czyli teściom. Sama im te wypieki zawiozę. Do teściów jadę dzisiaj, a do rodziców do Anglii w sobotę! Nie mogę się już doczekać. Z rodzicami widuję się średnio raz w miesiącu. To mało, dlatego korzystam z każdej okazji, by ich odwiedzić.

Od początku wiedziałam, że upiekę coś właśnie rodzicom (mam na myśli całą czwórkę). Mam w nich ogromne wsparcie i wiem, że mogę na nich liczyć ZAWSZE.

Dla teściów przygotowałam cytrynowe muffinki z lemon curdem, a dla rodziców ciastka z nutellą i orzechami. Oba przepisy są ze strony www.przepisy.pl/mojeciastol, ale nieco je zmodyfikowałam.

Partnerem akcji od początku jest kostka do pieczenia Kasia, a dwa lata temu dołączyła marka Philips! Dostałam blender 2 w 1 (mikser i blender w jednym) o mocy 800 W, więc ubijanie, miksowanie i mieszanie poszło błyskawicznie.

partnerzy

Przepis na ciastka z nutellą i orzechami

Składniki na 30 ciastek:

  • 175g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 125g kostki do pieczenia Kasia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g nutelli
  • 100g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • garść orzechów laskowych (posiekanych)

Przygotowanie ciastek:
Kasię utrzyj mikserem razem z nutellą, jajkiem i cukrem na gładką masę. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj całość na niskich obrotach miksera. Posiekaj orzechy i dodaj do ciasta. Ponownie wszystko wymieszaj. Czas na formowanie ciastek! Najpierw formułuj kulki, a potem otwartą dłonią dociśnij je do blaszki. Piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni z termoobiegiem albo do 180 stopni bez termoobiegu.

ciastka czekoladowe

ciastka razowe z nutella

ciastka razowe

Przepis na babeczki z lemon curd

Składniki na babeczki (12 sztuk)

  • 12 g kostki do pieczenia Kasia
  • 100g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórkę otarta z jednej cytryny
  • świeżo wyciśnięty sok z całej cytryny

muff

Przygotowanie babeczek:
Kostkę Kasię rozpuszczamy z cukrem, a następnie schładzamy. Przesiewamy przez sitko wszystkie suche składniki i dodajemy resztę składników. Całość miksujemy na niskich obrotach.  Masę wlewamy do papilotek (3/4 wysokości formy) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.

Składniki na lemon curd:

  • 3 żółtka
  • jedno jajko
  • 100g cukru pudru
  • 80 g kostki do pieczenia Kasia
  • sok z 2 cytryn (można dodać jeszcze sok z połówki cytryny, jeśli wolicie bardzo kwaśne)

Przygotowanie lemon curdu:
Najpierw ubijamy jajka z cukrem. Po otrzymaniu jednokolorowej masy dodajemy Kasię, sok z cytryny i wszystko gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy masa zgęstnieje przelewamy ją do naczynia i odstawiamy do lodówki.

muffinki

Kiedy babeczki wystygną polewamy je lemon curdem i ozdabiamy owocami.

Prócz przepisów mam dla Was dwie rzeczy do druku! To pudełeczko na muffinki i torebka na ciastka. Ściągnijcie szablony i zanieście do drukarni, by wydrukowali Wam je w rozmiarze A3:

torebki

torebki na ciastka

ciastik

pudełeczko

Na koniec informacja o konkursie! W puli jest ponad 100 nagród, m.in. blender Philips 2 w 1 HR1674/90 z pomocą którego przygotowałam wypieki. Wystarczy wejść na stronę kurierzykasi.pl, wypełnić zgłoszenie, upiec ciasto dla bliskiej osoby i podarować je. Powodzenia!

33 komentarze

Dodaj komentarz

Adres email nie zostanie upubliczniony.

  1. Bardzo często robię Muffinki, lubię też wszelkiego rodzaju ciasteczka, jestem fanką pięknych opakowań, ale takich jeszcze nie widziałam! Super pomysł, na pewno skorzystam:)

    1. Ale mi narobiłaś smaka na muffinki z lemon curd. Ja dla męża zrobię tartę i wykorzystam właśnei lemon curd

    1. Eliza, czyli mam iść do drukarni i poprosić by wydrukowali na A3? A jakiej grubości papier?

    1. Własnie mi też, zepsuł mi się blender z lidla i szukam zamiennika, ale tym razem jakiegoś porządnego i na lata

  2. Eliza wszystko fajnie pięknie,ale promujesz zdrowy tryb życia po czym proponujesz ciasta z nutella która jest jednym z najgorszych świństw żywieniowych…olej palmowy,cukier….w ilości kosmicznej.moze lepiej byłoby trzymać sie jednego wyznaczonego toru???!cenie sobie Twojego bloga i absolutnie noe krytykuje,chciałam Ci jedynie wskazać ze ta nutella średnio tu pasuje;)lepiej moze byłoby napisać o użyciu 100% masła orzechowego?albo migdałowego?i prawdziwego kakao???

    1. Promuję zdrowy tryb życia, ale to ma być racjonalne i ludzkie. Uwielbiam nutellę, słodkości i fast foody. Pozwalam sobie na nie raz na jakiś czas. Nie chodzi o to by zwariować na punkcie zdrowego trybu życia tylko normalnie żyć. Nie wyobrażam sobie życia bez takich wyskoków 🙂

    2. Zgadzam się z Elizą. Niektórzy przesadzają. Jak zdrowe jedzenie to tylko zdrowe bez glutenu, bez laktozy. Jak świry szukają zdrowych zamienników i hejtują wszystkich, którzy jedzą nutellę czy snickersa. Ludzie wyluzujcie. Od nutelli raz na jakiś czas nic nam się nie stanie, od pizzy czy burgera też nie…

  3. A ja dla odmiany upiekę ciasteczka dla mojego psa. Oczywiście będą to specjalne ciastka dla psów. Mam sprawdzony przepis 🙂

  4. A ja uważam ze owszem wszystko dla ludzi ale to nie znaczy ze najgorszej jakości.nutella jest mega świństwem,a na rynku sa dostępne lepsze jakościowo jak i smakowo zamienniki;)

    1. @Eliza,
      jak będziesz jeszcze kiedyś w Grecji, to koniecznie spróbuj tutejszego odpowiednika nutelli, czyli Merendę. Niebo w gębie, że się tak wyrażę 🙂
      A ciasteczka kuszą, chyba wiem, co zrobię na niedzielę do popołudniowego frappe. Mniammm

  5. Ale cudowne te torebeczki *.* Wprawdzie nie będę w nich rozdawać ciastek, ale pomyślałam, że świetnie by się sprawdziły (oczywiście z innym wzorem, który sobie na nich zrobię) jako prezent w podziękowaniu dla gości weselnych 😀