Przepis na świąteczne pierniki

Pieczenie pierników w babskim gronie to nasza coroczna tradycja. Zwykle spotykamy się u mnie w pierwszej połowie grudnia. Pieczemy pierniki, dekorujemy je, wcinamy, plotkujemy i pijemy grzańca. W tle leci płyta „Christmas” Michaela Bublé, a w powietrzu unosi się cudowny zapach przyprawy piernikowej. Jest cudownie, beztrosko i tak świątecznie!

Dziś mam dla Was mój ulubiony przepis na tradycyjne świąteczne pierniki.

Pierniki tradycyjne

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag mąki razowej
  • 30 dag miodu
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao

przepis na piernikiPrzygotowanie:

Miód podgrzej, dodaj masło, ostudź i wymieszaj z pozostałymi składnikami, a następnie wyrób, aż ciasto będzie jednolite w przekroju. Wałkuj (podsypując mąką) na grubość około 2–3 mm lub więcej – w zależności od upodobań. Gwarantuję, że po upieczeniu będą mięciutkie! Kiedy ciasto będzie już gotowe, wycinaj pierniki za pomocą foremek. Piecz około 8–10 minut  w temperaturze 180ºC.

Z dziewczynami spotykamy się w przyszłym tygodniu. Nie mogę się doczekać, kiedy pokażę Wam nasze piernikowe szkaradki 🙂

[Głosów:0    Ocena: 0/5]
30 komentarzy
    1. Najlepsze są te marki Smolik.
      Dostępne na allegro i w sklepach internetowych. Mam całą gromadkę i polecam! 🙂

  1. my już z dziewczynami jesteśmy po pieczeniu pierniczków, w tym roku jakoś tak wcześniej – ale było super – to też taka nasza coroczna tradycja 🙂

  2. Czekałam na ten przepis :))))
    Gotowanie/pieczenie wychodzi mi niestety słabo, a jak coś robię z Twojego przepisu, to zawsze mi wychodzi! Chyba czarujesz te przepisy :):)
    A pierniki właśnie marzyło mi się upiec 🙂
    Pozdrawiam ciepło w tym świątecznym czasie 🙂

  3. Cudownie! Uwielbiam takie spotkania, lecz nie zawsze uda mi się aby w babskim gronie piec pierniki 😉
    Jutro zamierzam zacząć piec, póki co sama, ale może uda mi się jeszcze namówić znajome na wspólne pieczenie pierników;)
    Pozdrawiam
    Aleksandra

  4. A ja je zrobiłam i wyszły takie sobie. Jak ciepłe to miękkie, jak wystygną to twarde. Poza tym zastanawiam się po co do ciasta soda??

Okno komenatrzy

Email nie bedzie widoczny.