Sorbetowe dietetyczne lody domowej roboty

Podczas upałów najrozsądniejszym wyborem są chłodniki, lemoniady i lody. Niestety teoria, że lody śmietankowe mają ujemne kcal bo nasz organizm musi je ogrzać żeby zostały strawione to ściema i absolutnie nie można objadać się lodami na redukcyjnej/zdrowej diecie. Swoją drogą nieźle to sobie ktoś wykombinował. Ludzie faktycznie w to wierzą i tę teorię powtarzają dalej. Natury nie oszukasz, lody składające się ze śmietany, jajek czy mleka jedzone w nadmiarze doprowadzają do odkładania się tkanki tłuszczowej. Nawet nie wpominam o lodach czekoladowych z bitą śmietaną i słodką polewą. Swoją drogą, zjadłabym mcflurry Twix z sosem karmelowym, albo z Marsem! Mmmmm, może za tydzień przy okazji następnego cheat mealu. A właśnie! skoro już mowa o cheat mealu (legalnym ale kalorycznym posiłku) to zapraszam do tego wpisu po więcej info.

Lody sorbetowe są najrozsądniejszym wyjściem. Robimy je samemu, błyskawicznie szybko z dostępnych w domu produktów. Dziś mam dla Was trzy propozycje smakowe. Przepis na lody bananowo-migdałowe, bananowo-truskawkowe i porzeczkowe:

Lody porzeczkowe

Składniki:
400g czerwonych porzeczek
2 łyżki syropu klonowego/miodu
100ml wodyLody porzeczkowePrzygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do miksera, blendujemy na pulpę i przelewamy do foremek do lodów, następnie wkładamy na całą noc do zamrażalnika.
Bananowe lody z masłem orzechowym

Składniki na 2 porcje
– 2 zamrożone banany
– 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej takiego domowej roboty. Przepis tutaj)
– garść orzechów10298045_10152299213414926_513536293120495857_oPrzygotowanie
Wszystkie składniki wrzucamy do elektrycznego siekacza/blendera kielichowego i blendujemy na gładką masę. Musimy to zrobić bardzo szybko żeby banan się nie rozmroził i by lody miały gęstą konsystencję.

Lody bananowo-truskawkowe

Składniki (na 2 porcje)
– 2 zamrożone banany
– garść zamrożonych truskawek
przepis-na-lody-bananowo-truskawkowe1
Przygotowanie
Jak w przypadku bananowo-orzechowych lodów. Blendujemy/siekamy na gładką masę oba składniki i przekładamy do miseczek.

Takie lody to świetny pomysł na zdrową przekąskę. Są zdrowe, pożywne i ochładzają organizm. Dajcie znać jakie są Wasze ulubione smaki lodów. Mój faworyt to właśnie banan w połączeniu z masłem orzechowym (najlepiej migdałowym).

27 komentarzy

Dodaj komentarz

Adres email nie zostanie upubliczniony.

  1. Bardzo lubię wszelkie wariacje na temat lodów bananowych. Odkąd je poznałam to nawet nie robię już lodów z mleka roślinnego. Te są przepyszne. Polecam również inny przepis: 2 zmrożone banany, laska wanilii, odrobina syropu z agawy. Banany blendujemy, dodajemy środek wanilii (pestki) + łyżeczka syropu z agawy. Pycha!:)

    Albo druga wersja: 2 banany zmrożone, 1 zmrożone mango. Blendujemy razem i zajadamy się ze smakiem 😀

  2. Odkąd kupiłam wkłady w IKEA, jestem zakochana w sorbetach domowej roboty 🙂 Teraz cały czas mrożę właśnie te propozycje owocowe albo jogurty pitne oraz tradycyjne 🙂 Idealny zamiennik zwykłych lodów.
    Ale! Koniecznie muszę spróbować tego z bananem w roli głównej.

  3. Jednak jest ziarenko prawdy w tej diecie lodowej. Będąc w ciąży, oprócz zdrowego (zachciankowego) jedzenia + mnóstwo czereśni, słoneczników, orzechów miałam nieposkromioną ochotę na lody właśnie. Jadłam po kilka większych i mniejszych, codziennie. Nie mogłam przejść obok spożywczaka, nie wchodząc do środka i nie kupując loda. I nie były to sorbety, bo ich nie lubię. W całej ciąży przytyłam 14kg, wszystko udało się zrzucić zaraz po urodzeniu dziecka. Myślę, że nie trzeba tak całkiem, całkiem rezygnować z tych śmietankowych. Z chęcią spróbuję Twoich przepisów, może też się zakocham w sorbetach 😀 Pozdrawiam.

  4. Zrobiłam te ostanie lody: truskawkowo -bananowe. Są niesamowicie pyszne i proste w przygotowaniu. Smakują jeszcze lepiej niż te ze sklepu.

  5. W zimie, gdy swiezych owocow brak: sorbet malinowy: miksujesz mrozone maliny. Wersja antyzdrowa: spryskujesz bita smietana. Latem: miksujesz mango/truskawki/cokolwiek i zamrazasz 😉