Pstrąg z masłem i koperkiem

przez Eliza Wydrych

Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb. Jest delikatna w smaku, bogata w białko i cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Faktem jest, że my Polacy jemy zbyt mało ryb. Na naszych stołach króluje głównie naszpikowany antybiotykami kurczak. Ostatnio zamiast dań z mięsa zwierzęcego zamawiam dania z rybą roli głównej. To samo tyczy się mojej kuchni. Kupuję patroszone ryby i grilluję je albo opiekam.

Dziś mam dla Was propozycje niezwykle pysznego i prostego w przygotowaniu dania. Pstrąga z masłem, koperkiem i cytryną, podanego z opiekanymi ziemniakami, pierwszy raz jadłam w Cafe Trybunalskiej. To było po prostu pyszne. Ryba miała delikatnie maślany smak z wyczuwalnym koperkiem i cytrynowym aromatem. Takie proste i niewymagające danie, a efekt mistrzowski.

Składniki dla 2 osób
– 2 patroszone pstrągi
– 4 łyżeczki masła
– 3 plastry cytryny
– świeży koperek
– sól
– pieprz

Przygotowanie
Czyścimy rybę pod bieżącą wodą. Środek nacieramy przyprawami, dodajemy po 2 łyżeczki masła, plastry cytryny i kilka gałązek kopru. Ryby w żaroodpornym naczyniu wkładamy do rozgrzanego do 180stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Podajemy z ziemniakami z wody, albo opiekanymi. Do tego lekka sałatka. Mówię Wam, niebo!

PS Założę się, że 90% z Was nawet nie pamięta kiedy ostatnio jadła danie z rybą w roli głównej. Zgadza się?

pstrąg z masłem, cytryną i koprem

ZOBACZ TAKŻE

61 komentarzy

Anonim 22 lipca, 2014 - 9:29 pm

Ja właśnie dzisiaj na kolację ale przyznam szczerze, że bardzo rzadko jem 🙂 Chyba zmienię zdanie 😛

Odpowiedz
K. 22 lipca, 2014 - 9:34 pm

Usuwasz z ryby łuski czy po prostu nie jesz skóry? 😛

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 22 lipca, 2014 - 9:37 pm

Nie jem skóry 🙂

Odpowiedz
magda 23 lipca, 2014 - 7:20 pm

Cżęsto kusi mnie ten pstrąg w sklepie, ale nie kupuję, bo… nie wiem jak go zjeść. Niech ktoś mądrzejszy mi wytłumaczy, proszę! Tylko ze środka się wyjada? Nie ma tam ości?

Odpowiedz
imslim 22 lipca, 2014 - 9:38 pm

staram się jeść ryby min raz w tyg 🙂 A przepis napewno wypróbuje 🙂

Odpowiedz
Monika Gabas 22 lipca, 2014 - 9:47 pm

Chyba nigdy nie przekonam się do ryby w takiej formie 😀 Rodzice cały czas mówią mi, że nie wiem co tracę… Ale przemóc się nie umiem.

Odpowiedz
Małgosia 22 lipca, 2014 - 9:49 pm

A gdzie w Lublinie kupujesz świeże ryby?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 22 lipca, 2014 - 9:50 pm

Różnie, pstrągi kupiłam w Almie

Odpowiedz
Kasia 22 lipca, 2014 - 10:35 pm

W Tesco pstrągi mają praktycznie cały czas, ale chyba największy wybór świeżych ryb jest w Auchan. 🙂

Moja dorada czeka na jutrzejszy obiad w lodówce. A przepis na pewno wypróbuję. Pozdrawiam.

Odpowiedz
madzix 22 lipca, 2014 - 9:56 pm

Ja wczoraj jadłam pysznego pieczonego łososia ze szpinakiem ale po dzisiejszym wpisie mam ochotę na pstrąga, którego uwielbiam. Dobry pomysł na wpis Elizka- trzeba zachęcać czytelników do zdrowej żywności 🙂

Odpowiedz
For not blondes 22 lipca, 2014 - 9:56 pm

Robię dokładnie tak samo z tym ze do środka wkładam jeszcze pokrojony ząbek czosnku.Pysznosci….

Odpowiedz
Anonim 22 lipca, 2014 - 10:08 pm

moj narzeczony robi przepysznego w kazda niedziele! tylko ze piecze pstragi bez cytryny, skrapiamy rybe przed jedzeniem, plus pieczone ziemniaczki mmmm… i jeszcze wklada do srodka kilka zabkow czosnku. uwielbiam ten czosnkowy posmak! Eliza smaku narobilas a do niedzieli jeszcze kilka dni:)

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 22 lipca, 2014 - 11:11 pm

następnym razem spróbuję kombinację masło + czosnek 🙂

Odpowiedz
Ania 22 lipca, 2014 - 10:12 pm

Ja porzuciłam kompletnie mięso na rzecz ryb.
Mniam mniam!

Odpowiedz
chili 22 lipca, 2014 - 11:05 pm

Nie zgadza 😀 też najczęściej robię rybę z masłem, koperkiem i cytryną, dodatkowo jeszcze skrapiam octem i dodaję trochę czosnku. tzn najpierw filety skrapiam octem i dodaję czosnek, chwilkę sobie leżą w lodówce, a przed samym wrzuceniem do piekarnika smaruję masłem i posypuję koperkiem (suszony też jest okej 🙂 ). polecam też spróbować rybę po prostu posypaną pieprzem cytrynowym (ja zawsze piekę w piekarniku w sreberku) mega proste szybkie i zdrowe danie 🙂 o, a moja mama z kolei najczęściej robi z curry 😀

Odpowiedz
Daga 22 lipca, 2014 - 11:16 pm

A czy w naczyniu żaroodpornym pieczesz ryby pod przykryciem czy bez? 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 22 lipca, 2014 - 11:18 pm

bez 🙂

Odpowiedz
Lis 23 lipca, 2014 - 7:00 pm

i oczywiście nie neguje tego że rybki są dobre, bo sama bardzo lubię, po prostu będę bronić kurczaka 🙂

Odpowiedz
Lis 24 lipca, 2014 - 12:43 am

Nie napisałam że jest zakaz podawania antybiotyków, tylko hormonów. hm..

Odpowiedz
Lis 22 lipca, 2014 - 11:29 pm

Kurczaki są szpikowane antybiotykami bo jeżeli są na fermie drobiu to chorują, jak dzieci w przedszkolu, im ich więcej tym łatwiej złapać chorobę, ale przed ubojem są całkowicie wolne od antybiotyków, ponad to dodam iż w Polsce jest zakaz używania hormonów wzrostu w hodowli miedzy innymi drobiu. dziękuję.

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 22 lipca, 2014 - 11:34 pm

I jesteś tego w 100% pewny?

Odpowiedz
Anonim 23 lipca, 2014 - 8:00 am

Ale to akurat prawda, w Polsce jest zakaz stosowania antybiotyków.

Odpowiedz
white 23 lipca, 2014 - 12:06 pm

Zakaz nie równa się z tym, że naprawde trafia do nas to czego byśmy sobie życzyli:)

Odpowiedz
Magda 23 lipca, 2014 - 1:46 pm

No nie wierze ze piers z kurczka wygladajaca jak indycza jest „wychodowana” bez „wspomagaczy”….

Odpowiedz
Gosia 23 lipca, 2014 - 4:06 pm

Moja mama hoduje kury i wyobraź sobie, że kura tzw. „szczęśliwa”, czyli chodząca wolno, która zbiera sobie do jedzenia co chce (zboże, nasiona, trawkę) czasami ma filety o wadze ponad 700 g, dużo ładniejsze od tych ze sklepu. A więc da się 🙂 tylko że wyhodowanie takiej kury jest pewnie znacznie dłuższe niż na fermach…

Odpowiedz
Lis 23 lipca, 2014 - 6:58 pm

Tak jestem pewna między innymi dlatego że, nasza kochana unia europejska wszędzie węszy i szuka. oprócz tego czytam opakowania:) i nie kupuje tam gdzie kurczaki i inne mięsa (i tym podobne) są myte płynem do naczyń…
No i mięso z kurczaka zawiera najzdrowsze białko zwierzęce i jest bardzo smaczne (oczywiście jeżeli ktoś potrafi je odpowiednio przyrządzić (jak ktoś nie potrafi to też zazwyczaj wychodzi) no i ktoś tu całkiem niedawno sam przyrządzał tego nafaszerowanego antybiotykami kurczaka metodą sous-vide… Dziękuje.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Aninom 23 lipca, 2014 - 9:45 pm

Nie ma zakazu. Jestem zootechnikiem i sam podaję na fermach drobiu mnóstwo antybiotyków.

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 23 lipca, 2014 - 10:14 pm

Możesz napisać coś więcej? Te antybiotyki zostają w drobiu?

Odpowiedz
lek. wet. 24 lipca, 2014 - 8:08 pm

ależ oczywiście, że zakaz jest. Jeśli kolega zootechnik stosuje antybiotyki profilaktycznie to łamie prawo. Na wszystkie leki weterynaryjne jest karencja – okres, który musi upłynąć od zastosowania lek do momentu uboju tego zwierzęcia, a w przypadku mleka, jaj, miodu – do momentu rozpoczęcia pozyskiwania tych produktów do celów spożywczych, tak aby tkanki zwierzęcia oraz pozyskane produkty nie zawierały pozostałości w ilości przekraczającej ich maksymalne limity pozostałości. Powie Ci to każdy lekarz weterynarii.

Odpowiedz
lek. wet. 24 lipca, 2014 - 8:11 pm

Możesz więc po okresie karencji spożyć kurczaka bez ryzyka obecności nim w leku. Są też kontrole w postaci badania pozostałości substancji hamujących (tj. np. antybiotyki, których się obawiasz) w żywności.

Odpowiedz
Anonim 23 lipca, 2014 - 1:27 am

Się pstrąga je je jeeee! Uwielbiam tę reklamę, z którą Twój wpis komponuje się idealnie (w pierwszej chwili pomyślałam, że to wpis sponsorowany :P)

Odpowiedz
Kamson 23 lipca, 2014 - 9:17 am

To prawda, w Polsce bardzo mało jemy ryb. U mnie w domu jednak, je ich się dość sporo, ale pewnie też z racji tego, że bardzo często wolny czas spędzam na wędkowaniu spinningowym 🙂 Przepis fantastyczny!

Odpowiedz
olive 23 lipca, 2014 - 10:08 am

ryby są najlepsze ! ja zdecydowanie z nimi przeginam. W domu najczęściej jemy łososia, pstrąga, doragę, dorsza i śledzia. Kiedy jestem nad polskim morzem to zajadam się halibutem i flądrą. A wczoraj wróciłam z Sycylii gdzie objadaliśmy się tuńczykiem, miecznikiem i sardynkami. No i oczywiście wszędzie niezależnie od tego gdzie jestem owoce morza (krewetki, kalmary, małże i ośmiornice !) :))

Odpowiedz
Justyna 23 lipca, 2014 - 10:19 am

Eliza,
Uwielbiam Twojego bloga, wszystkie wpisy sa bardzo interesujące. Chyba jeszcze nie było takiego, który okazałby sie dla mnie nieciekawy. Blog jest różnorodny, wpisy częste! Ale potwornie brakuje mi wpisów modowych! Uwielbiałam oglądać Twoje stylizacje! Nie dość ze milo sie na Ciebie patrzy, to zawsze byla to dla mnie wielka inspiracja. Masz niesamowita klasę i wyczucie stylu. Po prostu brakuje mi tego:))))

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 23 lipca, 2014 - 2:38 pm

Justyna dzięki za tyle ciepłych słów i obiecuję poprawę 🙂

Odpowiedz
Justyna 25 lipca, 2014 - 4:57 pm

Będę przeszcześliwa;)))
Ciepłe słowa- ale sama prawda;)

Odpowiedz
Eve 23 lipca, 2014 - 11:09 am

No to Cię zadziwię, u mnie ryba jest przynajmniej raz w tygodniu. Teraz najczęściej grillowana lub smażona i podawana z dodatkami (ja często jem ją 'solo’;)). Jeżeli mam mało czasu to robię sobie pastę do kanapek.

Odpowiedz
Mda 23 lipca, 2014 - 11:13 am

Ja akurat jadam ryby bardzo często, nawet 3 razy w tygodniu 🙂 Na prawdę polecam, jest to przede wszystkim lekkie danie, po którym nie czujemy się „ciężko”. A i ryby można kupić w dobrych cenach, tylko trzeba zwracać uwagę na promocje 🙂

Odpowiedz
studio-mody 23 lipca, 2014 - 11:21 am

Ja jem przynajmniej raz w tygodniu, także wędzone, lepiej kupić makrelę wędzoną na kanapkę, niż wędlinę nafaszerowaną chemią 😀

Odpowiedz
Agata 23 lipca, 2014 - 11:25 am

Eliza a jakimi przyprawami nacierasz je w srodku?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 23 lipca, 2014 - 2:37 pm

solą i pieprzem 🙂

Odpowiedz
L. 23 lipca, 2014 - 11:55 am

Dlaczego na stołach króluje naszpikowany antybiotykami kurczak bo jakby to powiedzieć… ludzi na niego stać?

Odpowiedz
The KOBAGA 23 lipca, 2014 - 12:40 pm

Ja na szczescie mam siostre, gdzie jej teść łowi mnóstwo ryb z wód przepływowych. Dzięki temu odkryłam, że uwielbiam karpia- jest przepyszny, ale to co kupujemy w sklepie to wiórki, niczym nie przypomina smaku tych wlasnie ryb. Zazdroszcze tym co maja blisko morze i jakies dobre smazalnie ryb.
Rozkochałam się w rybach, bo kiedys jadlam moze 5 razy w roku!

Odpowiedz
http://newlookstyleblog.blogspot.com 23 lipca, 2014 - 12:44 pm

Świetny przepis 🙂
KOCHAM RYBY 🙂

Odpowiedz
Laura 23 lipca, 2014 - 1:18 pm

eeeee…..oczywiście paluszki rybne się nie liczą, co? A tak na poważnie to nawet moja mam opowiadała mi, że za jej młodych lat jedzono znacznie więcej ryb, które były też znacznie tańsze niż dzisiaj. A pstrąga na pewno sobie upichcę – proste, smaczne i przede wszystkim zdrowe danie idealne na lato. Pozdrawiam

Odpowiedz
Karola Franieczek 23 lipca, 2014 - 1:24 pm

U nas w domu rybka musi być chociaż raz w tygodniu. Przyprawy, sałatka i nawet ziemniaczków nie potrzeba. A pstrąga uwielbiam z grilla. Jeżdżąc do rodzin w Beskidy zawsze łowiłam z kuzynostwem pstrągi w pobliskim górskim potoku. A wieczorem takie świeże na grilla, albo zawinięte w sreberko do ogniska na parę chwil. Mogłabym jeść i jeść. 🙂

Odpowiedz
Ania 23 lipca, 2014 - 3:04 pm

Nie wiedziałam, że pstrąga można zrobić w naczyniu żaroodpornym. My zawsze robimy na grillu elektrycznym. Narobiłaś smaka i pstrąg w tym tygodniu musi być!

Odpowiedz
tanayah 23 lipca, 2014 - 3:56 pm

Ja jadłam w sobotę fileciki z miruny, ale ja jako pescowegetarianka (nie jem mięs, ale jem ryby) często po nie sięgam 🙂

Odpowiedz
Iss 23 lipca, 2014 - 5:19 pm

Wczoraj łososia marynowanego w teriyaki 🙂 a na kolacje wędzonego halibuta. Ps mieszkam nad morzem;)

Odpowiedz
kami 23 lipca, 2014 - 7:25 pm

Ja z moim mężczyzną jemy co najmniej raz w tygodniu pstrągi, przy czym przyrządzonego według jedynego słusznego przepisu: umyte pstrągi posypujemy solą morską i dużą ilością suszonego rozmarynu (tak na zewnątrz, jak i w środku), następnie smażymy na maśle, tak by miał złotą skórkę. Pyszne, polecam!

Odpowiedz
milena 23 lipca, 2014 - 7:39 pm

Zainspirowałaś mnie tym przepisem, mam w domu dorsza i zrobię go jutro na obiad w ten sposób :))

Odpowiedz
Aninom 23 lipca, 2014 - 9:42 pm

Jakby ryba to nie było mięso zwierzęce…

Odpowiedz
Maggie 23 lipca, 2014 - 10:04 pm

Kiedy ostatnio jadłam rybę? Wczoraj 😉 Jem je minimum 4 razy w tygodniu, kurczaka za to wyeliminowałam niemalże całkowicie – to znaczy nie kupuję go i zjadam tylko, jeśli jestem „w gościach” 😉
A pstrąga robię bardzo podobnie, używam jeszcze dodatkowo czosnku.

Odpowiedz
kasia d. 23 lipca, 2014 - 10:46 pm

Ja też się nie zgadzam! O wiele bardziej wolę ryby niż np. czerwone mięsa. Zwłaszcza świeże (ryby oczywiście).

Ale, ale. Jeśli mogę – to chciałabym dodać swoje trzy grosze w kwestii ryb. No bo tak się składa, że fakt, że Polacy jedzą bardzo mało ryb to jedno. Jest jeszcze drugi fakt – ryb jest generalnie coraz mniej. Przynajmniej niektórych.
I tu odsyłam do bardzo fajnego filmiku (dobry zwłaszcza dla miłośników tuńczyków): https://www.youtube.com/watch?v=W2rTzqH4wNc – dobrze obrazuje problem. Jeśli wybieracie ryby z hodowli, to…niestety, to nie zawsze rozwiązuje problem.
Dla tych, którzy chcą dokonywać zakupów z myślą o tym, żeby w przyszłości też wcinać rybki odsyłam do jasnego i krótkiego poradnika z gatunkami: http://ryby.wwf.pl/poradnik/ jest w miarę aktualny.
Jest to bardzo trudne, bo często nie ma oznaczeń, np. w Auchan znalezienie łososia opisanego czytelnie, że jest pacyficzny, a nie hodowlany graniczy z cudem. Ale warto pytań, wiedzieć więcej.

Dorada, miruna i halibut niestety są na czerwonej liście. Jeśli ktoś lubi nadmorską flądrę, to warto pytać czy to gładzica, czy turbot (sama też dopiero od niedawna wiem, że flądra to tylko nazwa potoczna).
Pstrągi są zawsze spoko 🙂

PS. Ten przewodnik jest też generalnie dobry, jeśli chcecie wiedzieć, czy i co jest sprzedawane nad Bałtykiem i czy to jest legalne, ale przede wszystkim świeże. No bo jeśli ktoś sprzedaje grillowaną rybę, która wedle Waszej wiedzy ma w danym czasie okres ochronny (bo za mały wymiar na połowy), to albo ktoś działa nielegalnie (mniej prawdopodobne) albo sprzedaje Wam mrożoną rybę (bardziej prawdopodobne). Smacznego!

Odpowiedz
sezonada.pl 1 sierpnia, 2014 - 11:30 pm

Jeśli ktoś jeszcze jest przed wczasami nad Bałtykiem doradzam kupno flądry lub dorsza. Reszta to mrożonki, choć nie wiem jakby nas zapewniali, że świeże.

Odpowiedz
wenus-lifestyle 24 lipca, 2014 - 8:39 pm

Też bardzo lubię pstrąga, a póki co od 10 dni jestem na „rybnej diecie” – właśnie kończę urlop 😉

Odpowiedz
ola 24 lipca, 2014 - 9:51 pm

Eliza,chyba przegrałabyś zakład,bo ja myślę,że ryby je wielu ludzi. U wszystkich znanych mi osób ryba jest na obiad przynajmniej raz w tygodniu. Wiadomo,że są tak zdrowe,że zawsze ich za mało,ale bez przesady,że 90% nie pamięta,kiedy ostatnio jadło danie rybne! Ja staram się jeść rybę jak najczęściej,ale pamiętajmy,że można ją podać nie tylko jako danie główne,ale też dodatek do sałatek,past,można zaserwować sobie pyszne ryby wędzone i wiele innych kombinacji.

Odpowiedz
Zielona Karuzela 26 lipca, 2014 - 10:54 am

Uwielbiam ryby! Mogłabym je jeść niemal codziennie. Dzięki za podpowiedź jak je przyrządzić. Świetny przepis.

Pozdrawiam serdecznie
Zielona Karuzela

Odpowiedz
martoohna 29 lipca, 2014 - 9:21 pm

kiedy ja ostatni raz jadłam rybę? hmmm chyba w marcu podczas wakacji na Gran Canarii ;P nie jestem fanką ryb, baaaardzo żadko mam ochotę na zjedzenie ryby, ale te Twoje ze zdjęcia wyglądają bardzo ciekawie… nie obiecuję, ale może się skuszę 🙂

Odpowiedz
kasia 4 sierpnia, 2014 - 12:17 am

wczoraj..

Odpowiedz
Dobre Geny 4 sierpnia, 2014 - 7:08 pm

Fajny przepis, na pewno go wypróbuję 🙂 kiedyś w ogóle nie jadłam ryb. Teraz to się zmieniło i moją ulubioną jest łosoś, mam nawet kilka ulubionych z nim potraw. Na drugim miejscu jest tradycyjny śledzik! teraz czas na pstrąga, może i do niego się przekonam.

Odpowiedz

Dodaj komentarz