here

Przepis na świąteczne pierniki

Wczoraj prawie do północy robiłyśmy z koleżanką śledzie, grzane wino i piekłyśmy pierniki. Zapach cudownej przyprawy korzennej unosił się po całym mieszkaniu, a Last Christmas Wham rozbrzmiewał w głośnikach. Wszyscy (łącznie z Rambo) poczuliśmy świąteczny klimat. Zasypię Was w najbliższym tygodniu wpisami świątecznymi. Będą przeróżne przepisy, dekoracje wnętrz, domowe wyroby, które można przeznaczyć na prezent i kilka DIY. 

Zaczynamy od pierników, wyszły IDEALNIE!

Składniki
• 2 szklanki mąki
• 2 łyżki miodu
• 3/4 szklanki cukru
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 torebki przyprawy piernikowej
• 1 łyżka masła
• 1 średnie jajko 
• około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka

Przygotowanie
– 2 szklanki mąki wsypujemy na stolnice (ja używam silikonowej), wlewamy płynny  miód i wymieszać. Autorka przepisu radzi by mieszać nożem. Siekając dodajemy  kolejno cukier, sodę, przyprawy, masło i jedno jajko
– Dolewamy powolutku mleko i zagniatamy ciasto ręką aż będzie średnio twarde, gęste,  przypominające ciasto kruche. To, że zostanie wam jeszcze trochę mleka nie znaczy, że mamy je całe użyć! Dokładnie wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie gładkie
– Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. I najfajniejsza cześć, wykrawamy za pomocą foremek pierniki.

pierniczki przepisrobienie piernikow – Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

pierniki piekarnik
– Dekorujemy przed podaniem, najlepiej jak już będą miękkie. My dekorowałyśmy lukrem, kolorowymi pisakami i kuleczkami

pierniczki choinkapierniki przepisciastek pierniczki

pierniki kolorowe ozdabianie piernikówprzepis zaciągnęłam z bloga kwestiasmaku

Takie pierniki można zawiesić na choinkę, ale chyba najrozsądniej będzie je zjeść! Omnomnomnom 🙂

79 komentarzy
    1. Nowy wygląd jest super! Ja dosłownie wczoraj uciekłam z Bloggera na WordPressa i dobrze zrobiłam! W ogóle widzę, że postawiłysmy na bardzo podobne style wizualne bloga, co jest dla mnie dobrym znakiem, bo w końcu kto jak kto, ale Ty się na blogowaniu znasz świetnie 🙂 Pozdrawiam! K.

    1. Czekam z niecierpliwością 😉 a pierniczki robiłam dziś i wyszły mi takie sobie 🙁 jutro będę walczyła raz jeszcze ale z Twoim przepisem !

  1. Super szablon, choć zawiera dużo informacji – jest bardzo przejrzysty, ekstra! Już się do niego przyzwyczaiłam. Nie miałam problemu z przestawieniem się ze starego, bo ten jest dużo lepszy:)

    ps. Fashionelka, żeby zawiesić pierniczki na choince trzeba było przed pieczeniem zrobić w nich (np. słomką) dziurki:))) oj chyba nie poleżakują u Was te pierniki. A jak smakują Rambo?:)
    Izabelka – ta od “zbytniego rozdrabniania” się na blogu:)

  2. Wyglądają smakowicie! Aż sięgnęłam po moje upieczone już pierniczki! Co roku, od trzech lat je przygotowuje i zawsze wychodzą idealne. Nieco inny przepis umieściłam na swoim blogu. Zapraszam

  3. Eliza,
    Słońce Ty moje, pierwszy raz się do Ciebie odzywam a czytam od dawna, muszę mrużyć oczy by przeczytać. Ale cieszę się, żę generalnie litery powiększone. Trochę przypomina blog Kominka, ale to lepiej, przecie to Twój brat (wiem wiem, przyszywany) W ogóle uważam, żeś kobieto zarąbista. Pierniki wyglądają obłędnie.
    Aha, czy kolor na blogu, to ten z Twojego wesela?

    Trzymaj tak dalej!

  4. o czekam na diy, ja ciagle ogladam takie filmiki, moje ulubione to od nissiax83
    ja tez na razie nie moge przyzwyczaic sie do nowego bloga, ale damy rade 🙂

  5. Wygląd ładny aczkolwiek, jak dla mnie niestety na minus, porozrzucane to wszystko, ciężko to ogarnąć. Poprzedni wygląd wydawał mi się bardziej czytelny i poukładany. Pewnie z czasem się przyzwyczaję:)
    Pierniczki wyglądają wspaniale jutro zabieram się za pieczenie:)

  6. Przepis wydaje się prosty, więc mam nadzieję, że uda mi się zrobić takie ciasteczka:) A co do nowego wyglądu bloga…to wchodząc myślałam, że nie ma nowego wpisu, bo u góry w największym okienku wyświetla się filmik o ’10 ciekawostkach’ i to trochę myli. A poza tym zmiany baardzo ciekawe:)

  7. Co do śledzi to najlepsze robi moja mama – w zalewie pomidorowej z rodzynkami. Jak się je zrobi kilka dni przed Wigilią to śledzie przechodzą słodyczą rodzynek i są mega słodziutkie! 🙂 One chyba się nazywają “po sułtańsku” 🙂 Polecam!

  8. a gdzie się podziały drobinki lakieru do paznokci ?? ;> bo jak widzimy lakier po ciężkiej pracy trochę odpadł przy końcach paznokcia ]:> smacznego! 😀

  9. Jedna rzecz jest zła w tym nowym wyglądzie.. jak jest Twoja odpowiedz powinna być bardziej widoczna tak jak miało to miejsce wcześniej, teraz czytając komentarze łatwo pominąć Twoje odpowiedzi a szkoda by było 🙂
    Pozdrawiam 🙂

  10. Jedna rzecz mi się nie podoba, a mianowicie że twoje odpowiedzi na komentarze nie są jakoś bardziej wyróżnione.. 😉 łatwiej się je wtedy znajdowało 🙂 poza tym nowy wygląd bloga jest super 😉
    Pozdrawiam

  11. Wszystko jest super, ale jedna rzecz mi nie pasuje, mówię tutaj o tym, ze nowo dodany post powinien byc bardziej widoczny, a nie zerwać sie z całością . Pozdrawiam !

  12. Elizko, bardzo podoba mi się nowy szablon <3
    Czy Ty przypadkiem nie masz kilku foremek do pierniczków ze sklepu Aldi?;-)
    Czekam na wpis o dekoracjach świątecznych.
    Bardzo podobały mi się wpisy o imprezie halloweenowej. Liczę na to, że pojawią się jakieś pomysły na dekorację domu na sylwestra.

  13. Hmm… najbardziej widoczny wpis u mnie to ten o ciekawostkach z Lanzarote, przez to wszystko najnowszy wpis znalazłam z dużym opóźnieniem 🙁
    Wg mnie największą ikonę powinien mieć wpis najnowszy 🙂 Ogólnie szablon ładny.

  14. Super zmiana! Na początku trochę szok, bo wszystko inaczej. W sumie jednak jest o wiele lepiej. Przyłączam się do komentarzy odnośnie wyszczególnienia Twoich odpowiedzi.

  15. Ciekawy szablon, kojarzy mi się z jakimś magazynem albo portalem z wiadomościami. Trochę się nazbierało kategorii wpisów…
    Swoją drogą, masz błąd w słowie “komentarzy” po ich ilości, pewnie trzeba w szablonie to poprawić.

  16. Do ciasta na pierniki dodaję zawsze odrobinę kakao – mają wtedy ładniejszy kolor. A lukier, żeby był śnieżnobiały a nie przezroczysty, spróbuj zrobić z białka dobrze utartego z cukrem pudrem. Można z takiego robić koronkowe wzorki, no i szybko zastyga.

  17. Nigdy nie robiłam pierniczków bo wydawało mi się że sa strasznie skomplikowane, ale mnie zainspirowałaś 🙂 chyba spróbuję i zawiozę do domu na święta 😀

  18. Fajny ten nowy wygląd bloga 😉 coś innego ! 🙂 za pierniki, pierogi, uszka, barszczyk itd zabieram sie juz niedlugo! tymczasem od dzisiaj uuurlooopp 😀 Elizka, to Twoje pierwsze Święta jako Żona 🙂 gdzie je spędzacie? u Ciebie z rodziną, u męża? 🙂 pozdrowienia

  19. robilam z tego samego przepisu tylko zamiast lyzki masla dalam 2 lyzki oleju, bo nie jem masla i nigdy go nie mam w domu 😛 i tez sie udaly 🙂 ozdobilam bialym i rozowym lukrem (kolor z soku z buraczka, nie lubie tych chemicznych barwnikow)

  20. Eliza! Robiłam pierniczki z Twojego przepisu, część powiesiłam na choince, część przeznaczyłam do zjedzenia i już prawie nic nie zostało, wyszły pyszne!

Dodaj komentarz

Email nie bedzie widoczny.