Pasty na kanapki – 5 zdrowych przepisów

Dziś mam dla Was cztery przepisy na pasty kanapkowe. Są super pyszne i super zdrowe. W sam raz na drugie śniadanie. Kanapki wysmarowane pastą możecie zabrać do pracy, na uczelnię czy do szkoły.

Pasta z zielonego groszku i fety

pasta-groszkowa-z-fet-1050x699

Składniki

  • 450 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku
  • sok z połowy cytryny
  • 200 g sera feta
  • olej roślinny
  • szczypiorek
  • pieprzpasta-groszkowa-z-fet-przepis

Przygotowanie:W garnku ugotować groszek przez 4 minuty, przygotować miskę z lodowatą wodą do której przełżyć ugotowany, odcedzony groszek,  groszek przełożyć do misy blendera i  zmiksować na gładką masę dodając  fetę, szczypiorek, olej,  i sok z cytryny, ponownie zmiksować do połączenia się składników, doprawić pieprzem, przełożyć do zamykanego pojemniczka w którym będzie można pastę przechowywać w lodówce przez kolejne 4 dni, jeśli uda się Wam jej nie pochłonąć  taką pastę można zjeść z gorącym tostem, z żytnim chlebem lub zwyczajnie można ją wyjadać łyżeczką!


Pasta z dyni i cieciorki

Składniki:
  • puszka cieciorki
  • 2 plastry upieczonej dyni
  • łyżeczka kurkumy
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • sól, pieprz

pasta-z-cieciorki-i-dyni2-1050x700Przygotowanie:
Cieciorkę zblenduj razem z upieczoną dynią, dodaj mleko kokosowe oraz przyprawy, zblenduj ponownie. Całość posyp kolendrą.


Pasta na kanapki z awokado, pomidora i jabłka

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 jabłko
  • 1 pomidor
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

pasta-z-awokado-pomidora-i-jabka2Przygotowanie:

Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy i skrapiamy cytryną. Awokado i resztę składników kroimy na drobną kostkę, dodajemy szczypiorek, ocet balsamiczny i doprawiamy solą i pieprzem. Pasta najlepiej smakuje z kromką razowego chleba i plastrem wędzonego łososia.


Pasta fasolowocebulowa

Składniki:
– 2 szklanki ugotowanej fasoli
– 3 cebule (ja użyłam 2 czerwonych i jedną cukrową)
–  2 łyżki sosu sojowego
Przyprawy
– pieprz, sól,
– 1/2 łyżeczki majeranku
–  1/2 łyżeczki słodkiej papryki
–  1/2 łyżeczki tymianki
–  łyżeczka kminku (ziarenka)
– 3 ziela angielskie
– 3 liście laurowe
– 1/2 szklanki przegotowanej wody (+/-)
– 2 łyżki oleju rzepakowego/masła klarowanego
pasta-fasolowa-1050x657Przygotowanie
Ugotowaną fasolę blendujemy (lub rozgniatamy) razem z sosem sojowym i wodą (dodawajcie ją powoli, jeśli zauważycie, że 1/2 szklanki to za dużo, dodajcie mniej. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę razem z angielskim zielem i liśćmi laurowymi. Zdejmujemy z kuchenki gdy cebula się zeszkli. Cebulę dodajemy do fasolowej masy i ponownie blendujemy (nie zapomnijcie o wyjęciu angielskiego ziela i liści laurowych).  Moja pasta nie jest gładka, jest smaczniejsza kiedy wyczuwamy kawałki fasoli czy cebul

Moim faworytem jest ostatnia, czyli pasta fasolowo-cebulowa. Smakuje jak smalec. Jest cudownie kremowa i dosmakowana.

Jeśli macie jakieś swoje super pyszne przepisy na pasty podzielcie się nimi! 😉

[Głosów:2    Ocena: 5/5]
63 komentarze
  1. wedzona makrela, jajko, natka pietruszki, kukurydza, jogurt grecki albo naturalny gesty (dla tych co sie nie odchudzaja majonez) pieprz do smaku, nic odkrywczeg ale ja lubie 😉

    1. Jeszcze pasta kanapkowa z awokado jest godna polecenia. Papka z awokado, kolendra, dropno pokrojony pomidor (bez skóry), sól i pieprz. Coś ala guacamole można na kanapkę albo na nachosy.

    2. Zamiast keczupu i twarogu. Ja dodaje serek wiejski, ogorek kiszony badz konserwowy i cebulke. Ale mysle ze to nie jest dobry pomysl na sniadanie w biurze xD

    1. Ja trochę zmodyfikowałam Twój przepis Eliza i dodałam do nich tuńczyka z puszki. Był to tuńczyk w sosie własnym, odlałam całą zawartość i dodałam do Twojego przepisu jakieś 100 gram. Smak wyszedł znakomity. Ja po prostu uwielbiam tuńczyka i praktycznie jak tylko mogę to dodaje go do każdej potrawy i jej w każdej postaci. Gdzieś na forum wyczytałam, że dobry przepis jest również gdy dodamy bakłażana jednak. z teych co znalazłam w internecie żaden nie był fit i jak na razie nie tetsowałam i sama nie próbowałam przygotować właśnie takiego smarowidła z bakłażanem. Dziewczyny wy może macie jakiś fajny przepis, który jest dość prosty i nie wymaga dużo pracy bo nie lubię długo gotować i siedzieć w kuchni coś przyrządzać.

  2. Mi mama robiła pyszną pastę kanapkową z kurczaka, ale nie pamiętam przepisu. Muszę się jej zapytać. To smak mojego dzieciństwa 🙂

    1. Ten ”smalec” muszę wypróbować, koniecznie. Jak byłam mło,dsza uwielbialam smalec ale trzeba o sebie dbac. Ps. Od nowego rok nie tknelam slodyczy ;))))

      I nawet nie mam na nie ochoty, nie wiem chyba jestem chora 😀

    2. Ogólnie wszystkie pasty do chleba są mega. Mi sie osobiście przejadła już szynka i szukam jakiś wrzywnych wegetariańskich odpowiedników. Fajnie, że coraz więcej materiałów można odszukać na różnych blogach jak i też kupić książkę. Osttanio trafiłam w empiku na taką gdzie były same pasty róznego rodzaju wszystkie w wersji warzywnej. Podany był czas przygotowania każdej z nich oraz stopień trudności. Mąż jak ją zobaczył to od razu zabrał i mi zakupił w prezencie heheh. Teraz bardzo często właśnie robimy coś do smarowania do chleba. Tak też szukając jakiegoś przepisu trafiłam do Ciebie na blog Eliza. Nawet dzieci się do nich przekonały chodź dla nich czasami dokłądam trochę sera białego ale ogólnie i tak jemy coraz mniej mięsa. W porównaniu do zeszłego roku to praktycznie drugi raz mniej. Warzywa wsumie są bardzo zdrowe tylko znowu też trzeba uważać aby nie kupować tych najgorszych jakości gdyż mogą być mocno pryskane. Dlatego też podoba mi się opcja, że coraz więcej sklepów wprowadziło tą opcję BIO.

  3. Znam ten przepis na pastę fasolową ale ja zwykłam robić pastę kanapkową z czerwonej fasoli. Moim zdaniem jest o wiele smaczniejsza, a smak jest intensywniejszy. Spróbuj Fash

  4. Halo, a gdzie pasta kanapkowa z tuńczyka? Nie wierzę, że nikt nie podał przepisu.

    Tuńczyk w sosie własny, jajko, szczypior, majonez. Wszystko drobniutko posiekane 🙂

  5. A ja mam przepis na pyszną pastę z soczewicy.

    1/2 opakowania soczewicy czerwonej
    Ok 15-20 pieczarek
    Suszone pomidory
    Świeża bazylia
    Pieprz ziołowy
    zioła prowansalskie

    Soczewicę gotujemy w lekko posolonej wodzie, ok 7 min aż zmięknie. Pieczarki kroimy i podsmażamy na łyżce masła. Wrzucamy do blendera ugotowana soczewicę razem z pieczarkami, dodajemy suszone pomidory, świeżo posiekana bazylię i przyprawy. Wszystko miksujemy. Najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem i ogórkiem kiszonym:))) pycha!!!

  6. Puszka tuńczyka w sosie własnym, 3 jajka na twardo pokrojone w małą kostkę, jedna cebula pokrojona w kosteczkę i łyżka majonezu, sól i pieprz do smaku 🙂

    1. hahahahahah 😀 a co sądzisz o tej pierwszej ? 🙂 coś mi w niej nie pasuje, nie sądzisz, że trochę taki babciny model ?

    1. Dokładnie fajnie, że wszystkie one są WEGE to jest super, ja osobiście w pierwszym z przepisów nie daje serka feta, a zastępuje go tofu. Zwykłe nie smazone i jest przepyszna. Ja się ogólnie cieszę, że coraz więcej dań wegetariańskich możemy spotkać w internecie. Sama jestem weganką od 6 lat i na początku coś znaleźć to naprawdę było trudno. Ludzie pisali na forach, a teraz tych przepisów i restauracji oraz knajp wege jest bardzo dużo. Wręcz z roku na rok coraz więcej i więcej. Już praktycznie w każdym sklepie kupimy dania wege, szynki i inne produkty. Nawet biedronka je wprowadza. Ja kupuje zawsze w selgrosie wędliny wegę oraz w tesco jeszcze je dostaniemy. Oczywiście są różne pasty wegetariańskie na kanapki z różnych składników. moje odkrycie to te z pieczarkami są po prostu mistrzostwo. Osobiście lubię gotować jednak po proacy nie mam na to zbytnio czas i często jedzenie zamawiam na dowóz. Jakiś czas korzystałam z tych wersji tak zwanych pudełkowych ale powoli mi się to znudizło i teraz coraz więcej gotuje sama w domu i eksperymentuje sama z chłopakiem.

  7. Przepraszam, że przeszkadzam, ale czy ćwiczy Pani na trampolinie z filmikami z sieci? Jeśli tak, to mogłabym prosić o jakiś przykład? Pozdrawiam 🙂

  8. Brzmi smakowicie! Jutro zrobie pierwsza;) Tylko… staram sie ograniczac chleb a tu takie rarytasy do posmarowania ehhh Macie pomysly czym go zastapic? Rozne suche pieczywo typu wasa wiadomo. Ciekawe jak by te pasty sprawdzily sie z kasza lub ewentualnie makaronem razowym…

  9. Wariacje na temat białego sera , ja najbardziej lubię z łagodnym kozim:
    -ser + szczypiorek i starta na grubej tarce lub pokrojona w paseczki rzodkiewka
    -ser + pokrojone w drobną kostkę awokado
    -ser + pokrojona w drobną kosteczkę słodka papryka i pikantny ogórek konserwowy oraz odrobina startej papryczki chili lub jelapeno
    Do sera i ……..( wstawić, co kto lubi) dodać odrobinę jogurtu greckiego, aby pasta była bardziej kremowa, doprawić solą ( najlepiej morską lub himalajską) i pieprzem. Wymieszać i gotowe 🙂
    Najlepsze na razowym/ żytnim chlebie i z plastrem wędzonego łososia. Ser “podbija” smak łososia.

    Eliza, ostatnio zrobiłam domowy smalec z podsmażaną cebulką, jabłkiem i majerankiem….. bez smalcu. W roli głównej wystąpił olej kokosowy.
    Nikt nie zauważył różnicy 🙂

  10. Hej Eliza! W paście z białej fasoli – tym “oszukanym” smalcu, gdybyś dodała kilka wędzonych śliwek aromat smalcowy byłby jeszcze wyraźniejszy dzięki charakterystycznemu wędzarniczemu zapachowi i smakowi. Polecam! Nie dość, że zdrowe to jeszcze pyszne.
    Ja do pasty z fasoli nie dodaję cebuli, która dodatkowo wzdyma, ale ząbek czosnku i kilka suszonych pomidorów. Wszystko ładnie blenduję na gładką masę i pasta ma piękny, jasnoczerwony kolor 🙂

  11. 1. twaróg + szprotka w sosie pomidorowym lub paprykowym 🙂
    2. ciecierzyca z puszki + suszone pomidory (zblendowane)
    3. twaróg + jajka ugotowane na twardo
    4. awokado + jajka ugotowane na twardo
    5. tuńczyk + jajka ugotowane na twardo + chrzan + musztarda + cebula

    + przyprawy i zioła jakie kto woli: szczypiorek, natka pietruszki, bazylia, sól, pieprz 🙂

    Moimi ulubieńcami są 1 i 2 🙂

  12. Pasty są pyszka ever 🙂 robię praktycznie na okrągło z awokado albo ze strączków

    ciecierzyca + czosnek + sól + sok z cytryny + tahini 😀
    biała fasola + mak + sól + słodka papryka + oliwa z oliwek/olej sezamowy
    czerwona fasola + ostra papryka +kurkuma + sól + czosnek

    może nie pasta, ale jak ktoś woli na słodko to taki “healthy nutelka” 😀
    namoczone suszone daktyle + kakao gorzkie +wiórki kokosowe + sól 😀

  13. Polecam pastę z cieciorki:
    Puszka takiej przygotowanej juz w zalewie lub na parze (osobiście używam tej drugiej)
    Dwie czubate łyżki pasty z suszonych pomidorów (lub kilka z zalewy)
    3-4 ząbki czosnku
    Pietruszka natka
    Wszystko zblendowac
    Mega smaczna i pomaga na przeziębienie 🙂

  14. Ile wychodzi tej pasty z groszku?
    Wagowo liczę ze to będzie ok 800g a to dużo ha śniadanie.chyba nie postoi do całkowitego wyczerpania

  15. Pasta kanapkowa z bobu. Bób gotujemy do miękkości , obieramy . Dodajemy posiekany koperek , suszony majeranek, ostra paprykę , oliwę sok z cytryny i oczywiście czosnek 🙂 Dobrze doprawiona – poezja . Polecam

  16. Założę się, że są pyszne, szczególnie pasta z zielonego groszku wpadła mi w oko:) Uwielbiam takie inspiracje, bo od dłuższego czasu nie kupuję smarowideł na chleb, tylko wszystkie robię – jakoś smaczniej i zdrowiej to wypada. Moja ulubiona pasta ostatnio: ogórek kiszony, suszone pomidory, ząbek czosnku i kilka łyżek kaszy jaglanej – intensywna i pyszna, akurat na zimową porę 🙂

    1. Ja uwielbiam natomiast z ciecierzycy, dyni i awokado. Są bardzo proste do zrobienia i praktyczne można je zrobić wieczorem i mieć na kilka dni. Zawsze robiękilka bo jak zrobię jedną to mi się przejada już po jednym dniu. Fajnie, że podajesz takie fit przepisy, jeszcze twoich past nie probowałam ale w tym tygodniu mam zamiar właśnie je zrobić i na pewno dam znać czy mi posmakowały. Na razie wielkie dzięki za przepisy, na zdjęciach wydają się bardzo apetyczne także będę z pewnością je próbować.

    2. Ja osobiście uwielbiam takie zdrowe pasty do chleba, a jak są wege to już mistrzostwo świata. Ostatnio trochę się bałam ale przygotowałam kilka przepisów z nich na imprezę i powiem Wam, że praktycznie każdemu smakowały. Ja je uwielbiam i mój mąż też chociaż na początku jak mu robiłam np kanapki do pracy to nie było łatwo ale stopniowo robiłam mu i z mięsem i bez i potem już tylko z pastą i się przyzwyczaił. Nawet dzieci moje je uwielbiają jednak dla nich miksuje też z mięsem. Niedługo się śmieje, że będą jak Magda Gessler 🙂 hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published.