Przepis na pastę z tuńczykiem, pomidorami i kaparami

Dziś przepis na pyszny i zdrowy obiad. Jestem ogromną fanką makaronów, mogłabym je jeść codziennie. Z racji tego, że mam tendencje do tycia i wystarczy chwila nieuwagi bym przybrała na wadze, musiałam znaleźć takie przepisy, które pozwolą mi się cieszyć makaronem bez wyrzutów sumienia. Połączenie pasty z bogatym w białko tuńczykiem i fasolą z pomidorami, cebulą i czosnkiem jest idealną opcją dla osób dbających o zdrową dietę.

Potrzebne składniki (porcja dla 4 osób)

– 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
– 2 puszki krojonych pomidorów
– mały słoiczek z kaparami
– 1 papryka pokrojona w drobną kostkę
–  1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– puszka czerwonej fasoli
– pieprz
– sól
– szczypta słodkiej i ostrej papryki
– szczypta ziół prowansalskich
– szczypta oregano
– łyżka oleju rzepakowego/masła klarowanego
– świeża rukola
pasta tuńczykowo pomidorowa z kaparamiPrzygotowanie
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, a następnie wlewamy 2 puszki krojonych pomidorów i pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy woda odparuje dodajemy odsączonego tuńczyka i całość posypujemy przyprawami. Odsączamy fasolę i rozgniatamy ją widelcem (albo blendujemy na gładką masę). Fasolową masę wlewamy na patelnie, całość dokładnie mieszamy i dodajemy kapary.
zdrowy obiad makaron z pomidorami i tuńczykiemGotowy sos podaje z razowym makaronem (ostatnio uwielbiam ten w kształcie kokardek) i świeżą rukolą. Omnomnom! 🙂

48 komentarzy

Dodaj komentarz

Adres email nie zostanie upubliczniony.

  1. Fash, najnowsze wpisy nie wyświetlają się na głównej. Ja ich szukam przez fejsa, to niewygodne 🙁 Tym bardziej, jak się Twoją stronę kilka razy dziennie sprawdza! 🙂

    1. A.B pracujemy nad tą usterką od kilku dni. Póki co jedyne co moge Wam polecić to kilkukrotne odświeżanie strony. Przepraszam, za wszystkie niedogodności 🙁

    1. Nie straci, ale sos nie będzie tak gęsty jak gdybyś ją dodała. Tak rozdrobniona fasola jest niewyczuwalna wśród tych wszystkich smaków, serio 🙂

    2. Właśnie bardzo ciekawi mnie ta fasola! Dokładnie ten przepis tylko bez niej robię od bardzo dawna (mój chłopak uwielbia połączenie tuńczyka i sosu pomidorowego :)) i w sumie muszę sprawdzić jak będzie z nowyk składnikiem! Niby taki prostu przepis, a jak wiele wnosi!! 🙂

  2. Mmm, uwielbiam <3 mam ten sam problem z tendencją do tycia co ty ;( ogromnie zazroszczę szczupłym dziewczynom, które sobie mogą pozwolić na wszytko.

  3. To już wiem, co będę robiła jutro na obiad! <3 kaparów nie mam ale myślę, że i bez nich będzie pysznie 😉
    Ps. uwielbiam Twojego bloga!

    1. Magda, z tą fasolą chodzi głównie o to, żeby zagęściła sosik, pewnie nie będzie jakoś mega wodnisty jesli go nie rozdrobnisz, ale zalecałabym to zrobić :p

  4. Naprawdę wielbię Twoje przepisy! Całe życie nienawidziłan leczo za jego papkowatość i brak wyrazu, pewnego razu postanowiłam zrobić to, które Ty przedstawiłaś i wymiotłam je praktycznie sama! A mój facet pierwszy raz nie narzekał na brak czegoś “tłustszego” 😉 dziś znowu dodajesz przepis, który już wiem, że z pewnością podbije moje serce 🙂

  5. Wygląda bardzo apetycznie, i do tego jest zrobione z samych pyszności ^^ już wiem co jutro będę jadła po treningu 😉

    Ps. Fash a jakiego makaronu używasz? Trzeba bardzo pilnować składu, jeżeli producent nie pisze, że zawiera 100% mąki razowej, to nie warto go brać. Polskie przepisy pozwalają na nazwanie makaronu razowym nawet jeżeli zawiera tylko 1% mąki razowej 🙁 A wtedy jego wartość odżywcza niewiele się różni od wartości zwykłych makaronów.

  6. A można bez kaparów- bo nie lubię:) olej koniecznie ten co wymieniłas?:)
    Ps. Uwielbiam Cię za ta akcje ze schroniskami-sama pomagam finansowo i adoptowalam wirtualnie jamniczke Gąbkę:) pozdrawiam serdecznie

  7. A propos makaronów razowych, znalazłaś może gdzieś ‘nitki’? Też jakiś czas już jestem na zdrowej diecie i również zamieniłam wszystko co białe na brązowe, jednak nie potrafię znaleźć ‘nitek’. Póki co do rosołu drobie makaron do spagthetti, a to jest jednak niewygodne;)
    A danie bardzo apetycznie wygląda, może się skusze;)
    Pzdr;*

  8. Ty i tendencje do tycia? W życiu bym nie powiedziała, naprawdę? 🙂 zawsze wyglądałaś na szczupłą i drobną, a bloga obserwuję prawie od samego początku!

  9. Chyba bardzo lubisz tuńczyka, bo to już kolejny przepis na szybkie danie z makaronem i tuńczykiem w roli głównej, jaki pojawił się na Twoim blogu w przeciągu kwartału 🙂

  10. Jutro mi się nie uda, ale chyba już wiem, co będę jadła w piątek na obiad. Uwielbiam makarony z sosami wszelkiej maści. Kocham dosłownie. Dlatego bardzo się cieszę, że w mojej teczuszce znajdzie się kolejny przepis 😉

  11. fajny przepis, dzięki !
    Też uwielbiam makarony, narazie wymyśliłam “odchudzoną” wersję mojego bolognese, ale ten jest lepszy, bo wiadomo, że tuńczyk ma mniej kalorii niż mięso i jest też zdrowszy 🙂 dołączam do mojej listy przepisów !

  12. Jeden z moich ulubionych obiadów, chyba dlatego, że jest taki szybki. U mnie brak jest papryki i fasoli, a dodaję czarne oliwki jeszcze! Pyszne i zdrowe danie na obiadek i co najważniejsze robi się tyle, co czas gotowania makaronu 🙂

  13. Ostatnio przekonałam się do znienawidzonego wcześniej tuńczyka więc niedługo wypróbuje Twój przepis 🙂
    A odnośnie fasoli – przymierzam się do wypróbowania przepisów na ciasta na bazie fasoli zamiast mąki. Ciekawa jestem smaku, podobno również nie czuć ani fasoli ani różnicy między ‘tradycyjnym’ ciastem. Może ktoś już próbował?