Owoce pod kruszonką

przez Eliza Wydrych

Jest coś pyszniejszego niż owoce pod kruszonką? Jabłka, gruszki z cynamonem lub soczyste nektarynki przykryte chrupiącą, słodką chmurką.  Uwielbiam ten deser, ale pozwalam sobie na niego niezwykle rzadko. Jedna mała porcja to bomba kaloryczna. Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała przepisu i nie zamieniła białej mąki na razową, a białego cukru na brązowy.

Przygotowanie tego deseru zajmie nam pół godziny (razem z pieczeniem). Ze zjedzeniem tych pyszności poradzicie sobie zdecydowanie szybciej 🙂

Potrzebne składniki (6 kokilek)
– gruszki, nektarynki albo jabłka
– 1/2 maślanej margaryny Kasia
– 5 łyżki brązowego cukru
– 10 łyżek razowej mąki

Przygotowanie
Owoce kroimy w drobną kostkę. Gruszki i jabłka posypujemy cynamonem i wkładamy do kokilek. Następnie ugniatamy ciasto z masła, cukru i mąki, rwiemy na kawałeczki i przykrywamy nimi owoce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy ok 20-30 minut do momentu, aż kruszonka się zarumieni.
gruszki pod kruszonkąDeser najlepiej smakuje z lodami waniliowymi i bitą śmietaną, omnomnom.

Smacznego!

ZOBACZ TAKŻE

46 komentarzy

smakula 27 maja, 2014 - 9:07 pm

Nie masz serca! Takie pyszności o tak później porze nam pokazywać? 😉

Odpowiedz
Eliza Wydrych 27 maja, 2014 - 9:11 pm

Wiem masakra, sama cierpię.

Odpowiedz
Magda 27 maja, 2014 - 9:18 pm

czuję się uziemiona z powodu braku jakichkolwiek żaroodpornych salaterek czy kokilek(swoją drogą, pierwszy raz słyszę taką nazwę:) )

Odpowiedz
Madzia 27 maja, 2014 - 11:13 pm

Swoje pierwsze crumble robiłam w papilotkach do muffinek tylko tych z folii aluminiowej. Nie musisz od razu inwestować w kokilki 🙂

Odpowiedz
Lena 27 maja, 2014 - 9:30 pm

Deser rzeczywiście należy do jednych z najprostszych i baaaardzo smacznych 🙂

Ale odbiegając na moment. Eliza, mogę zapytać gdzie znalazłaś takie większe kokilki? Ja wszędzie spotykam takie malutkie 🙁 A może Wy dziewczyny się orientujecie? Będę wdzięczna za pomoc 🙂

Odpowiedz
Aśka 30 maja, 2014 - 5:41 pm

Mam identyczne albo baaardzo podobne z Pepco 🙂

Odpowiedz
Lena 10 czerwca, 2014 - 4:13 pm

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
Ardilla 27 maja, 2014 - 9:42 pm

Takie pyszności i to jeszcze z lodami… Zjadłabym natychmiast 🙂 Szkoda, że dziś już nie dam rady zrobić 🙁

Odpowiedz
aga 27 maja, 2014 - 9:47 pm

Hej, deser wygląda pysznie*.* jednak pieczone jabłka i gruszki mi nie bardzo podchodzą 🙁 myślisz, że równie smacznie wyjdzie np. z malinami ? Pozdrawiam :*

Odpowiedz
Eliza Wydrych 27 maja, 2014 - 10:07 pm

pewnie! Albo z truskawkami <3

Odpowiedz
Isabel 27 maja, 2014 - 9:49 pm

ja bym jeszcze dorzuciła truskaweczki.
Błagam – wrzucaj takie posty rano albo w południe – moje bikini do lata przechodzi właśnie trening silnej woli!
i lody… omnomnom
:*

Odpowiedz
Eliza Wydrych 27 maja, 2014 - 10:07 pm

wrzuciłam specjalne o 21 bo nikomu o tej porze by się nie chciało tego przygotowywać 😀

Odpowiedz
wenus-lifestyle 27 maja, 2014 - 9:49 pm

Zgadzam się, pyszny deser 😀

Odpowiedz
Martyna 29 maja, 2014 - 7:10 pm

Eliza, jesteś cudowna! Nie jestem specjalistką w deserach i nigdy (!) nie zrobiłam sama ciasta (wiem, wiem, że owoce pod kruszonką do ciast nie należą, ale od czegoś trzeba zacząć). Idę do kuchni!!!!

Odpowiedz
Eliza Wydrych 29 maja, 2014 - 10:05 pm

Powodzenia! 🙂

Odpowiedz
blog lifestylowy 27 maja, 2014 - 9:50 pm

Wygląda fantastycznie. Smakuje pewnie równie dobrze.

Odpowiedz
Anonim 27 maja, 2014 - 9:57 pm

Co tam owoce pod kruszonką, ja właśnie obżeram się truskawkami, omnomomnom….

Odpowiedz
Sarenka 27 maja, 2014 - 10:00 pm

Jejku.. to musi być pyszne ^^, poza tym właśnie w prostocie tkwi siła smaku!

Odpowiedz
to ja 27 maja, 2014 - 10:39 pm

Zrobie z rabarbarem! 🙂

Odpowiedz
Ola 27 maja, 2014 - 11:54 pm

wyglada pysznie

Odpowiedz
Karolina 28 maja, 2014 - 10:25 am

Znam większe bomby kaloryczne 😉 To taka raczej „bombka ” 🙂

Odpowiedz
agak 28 maja, 2014 - 10:33 am

Elizo, gdzie można zakupić takie fajne kokilki? Pozdrawiam!

Odpowiedz
Anonim 5 czerwca, 2014 - 10:49 am

Witam

właśnie dzisiaj kupiłam kokilki fajne na allegro za 3,99

Odpowiedz
aga 28 maja, 2014 - 11:00 am

ale mi narobiłaś ochoty

Odpowiedz
Mimi 28 maja, 2014 - 11:11 am

Takie owoce nie są aż taką bombą kaloryczną – jest porównywalna do batonika, ok 250 kalorii. Oczywiście to sporo, ale w końcu to deser 🙂

Odpowiedz
zuza 28 maja, 2014 - 1:02 pm

jadłabym, mocno

Odpowiedz
pyszna 28 maja, 2014 - 1:37 pm

dziś to robię na deser

Odpowiedz
Gra 28 maja, 2014 - 2:27 pm

Ochhh ale pyszności i o wiele zdrowiej po zmianie składników. Myślisz że margaryna też coś zdrowia doda? Masło jest przecież taaakie kaloryczne!

Odpowiedz
pati 28 maja, 2014 - 5:46 pm

Eliza mogę zrobić z malinami albo amerykanskimi borówkami?

Odpowiedz
oldźi 28 maja, 2014 - 6:13 pm

uwielbiam maślaną kasię 🙂

Odpowiedz
Beautyandblossom 28 maja, 2014 - 7:46 pm

Dzieki za przepis. Na pewno zrobie w weekednd z truskawkami.

Odpowiedz
speckled fawn 28 maja, 2014 - 8:37 pm

ja robię z truskawkami i na to gałka lodów waniliowych 😀 pycha! W ogóle ściągłam pomysł z pizza hut-u nich to się nazywa owocowe kruchości 😛

Odpowiedz
Pati 28 maja, 2014 - 11:01 pm

właśnie zrobiłam i wow to jest najpyszniejsze!

Odpowiedz
Karola Franieczek 29 maja, 2014 - 12:34 pm

Jak ja uwielbiam wszelkie wariacje owocowo-kruszonkowe. Będę robić. 🙂

Odpowiedz
Anonim 29 maja, 2014 - 12:49 pm

A próbowałaś ze 'zdrowsza’ wesją kruszonki? Otręby, płatki owsiane, siemie lniane, orzechy, pestki itp… Warto spróbować! PYCHA!

Odpowiedz
Charlot te. 29 maja, 2014 - 11:27 pm

Wygląda fantastycznie! A smakuje pewnie równie dobrze. Może jutro skuszę się na zrobienie tego przepisu.

Odpowiedz
Anonim 30 maja, 2014 - 11:07 am

ELIZA!!! Czekam na post odnośnie Twojej obecnej aktywności fizycznej- jak tygodniowo planujesz sobie ćwiczenia, basen itd, Kiedy pozwalasz sobie na małe co nieco 😉 i czym zastępujesz słodkie przekąski.

Odpowiedz
http://anna-and-klaudia.blogspot.com/ 30 maja, 2014 - 12:41 pm

mmmm!! Wygląda pysznie 🙂

Odpowiedz
Maniamamowania 30 maja, 2014 - 3:01 pm

A na dzisiaj plan mam taki: najpierw słodkości z Twojego przepisu, a potem dodatkowa godzinka na siłowni 🙂

Odpowiedz
Roma 1 czerwca, 2014 - 2:50 pm

Owoce pod kruszonką są bardzo dobre. Szczególnie nam przypadły do gustu truskawki pod kruszonką. Ostatnio też wzięło nas na słodkosci i zrobiłyśmy proste domowe, pachnące mini-pączki, zresztą dzięki inspiracji innych znanych – Abstrahuje.tv:-)

Tymczasem, zastanawiam się, wracając do obecnego przepisu, czy cynamon przy takich składnikach jest absolutnie konieczny?

Odpowiedz
Eliza Wydrych 1 czerwca, 2014 - 10:26 pm

Pewnie, że nie jest konieczny 🙂

Odpowiedz
lubieto 1 czerwca, 2014 - 2:55 pm

Po 30min kruszonka już jest zarumieniona ?

Odpowiedz
Eliza Wydrych 1 czerwca, 2014 - 10:25 pm

nawet po 25 jest 🙂

Odpowiedz
Izaaa 1 czerwca, 2014 - 7:44 pm

obłęd, wygląda super. Muszę wypróbować u siebie w domku.

Odpowiedz
Pomysłowa 3 czerwca, 2014 - 2:05 pm

Kurde, brzmi cudnie, ale chyba trocho tucząco… A przecież lato idzie !

Odpowiedz
M.Ortycja 3 czerwca, 2014 - 9:36 pm

żeby było zdrowiej i mniej kalorycznie margarynę można zastąpić zblendowanym awokado, a cukier namoczonymi i potem zblendowanymi daktylami 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz