Nietolerancje pokarmowe

przez Eliza Wydrych

Do zmiany stylu życia niejako zmusiły mnie problemy zdrowotne, a dokładniej skutki nietolerancji pokarmowych. Pierwszy raz zmieniłam tryb życia nie po to żeby schudnąć, tylko by zawalczyć o swoje zdrowie i samopoczucie. Metodą prób i błędów zaczęłam eliminować z diety produkty, które ewidentnie mi szkodziły. I tak z mojego jadłospisu wyparował nabiał i gluten. Ograniczyłam też spożywanie mięsa, na diecie roślinnej czułam się o niebo lepiej. Znałam zasady tworzenia pełnowartościowych jadłospisów więc sama zaczęłam je komponować. Z dnia na dzień czułam się lepiej, a waga z tygodnia na tydzień spadała.

Każdy tylko pytał czy robiłam sobie badania na nietolerancje pokarmowe, bo jeśli nie to pewnie podążam za modą. W końcu niejedzenie laktozy i glutenu jest ostatnio takie modne. Ostrzegano mnie, że to bardzo szkodliwe, że trzeba jeść mięso bo ma dużo b12 i pić mleko bo ma dużo wapnia i jest zdrowe.

Tkwiłam w swoich postanowieniach, regularnie robiłam badania i jeśli były jakieś niedobory to szybko je nadrabiałam (np niedobór żelaza pięknie podbiłam chlorellą w tabletkach i sokiem z kiszonych buraków). Miesiąc temu wykonałam test FIT (food intelerance test) i moje podejrzenia potwierdziły się w 100%. Nie toleruję nabiału i zbóż zawierających glutenem.  Na 176 produktów powinnam wyeliminować z diety 54. M.in wyżej wspomniany nabiał, gluten,  jajka, grzyby, orzechy laskowe, włoskie, tuńczyka czy kalafiora.

italy

Co to jest nietolerancja pokarmowa IgG zależna

To nieprawidłowa reakcja organizmu na dostarczony pokarm. I tak niewinny banan, który sam w sobie nie jest szkodliwy może przez nasz układ odpornościowy być uznany za obcy, w wyniku czego we krwi będą wytwarzane przeciwko niemu przeciwciała w klasie IgG. To z kolei prowadzi do postania stanu zapalnego, uwalniania wolnych rodników tlenowych i innych substancji dosłownie uszkadzających nasze zdrowe tkanki.

Nadmiar wolnych rodników uszkadza komórki organizmy co prowadzi do wycieńczenia sytemu odpornościowego oraz do tego, że zapalenie przyjmuje charakter przewlekły.

Objawy nietolerancji pokarmowych IgG zależnych

Objawów jest naprawdę mnóstwo. To może być ogólne osłabienie, zmęczenie czy bóle głowy, które zwykle tłumaczymy wysokim/niskim ciśnieniem. To mogą być wymioty, biegunki, wzdęcia czy zaparcia, które z kolei tłumaczymy zwykłym zatruciem pokarmowym. Bóle stawów i mięśni co niektórzy tłumaczą zmianą pogody bądź ogólnym przemęczeniem. Objawami może być też przybieranie na wadze, depresja, nadaktywność u dzieci, drażliwość, zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu jelit czy problemy skórne.

Części z tych objawów możemy już nawet nie zauważać, albo tłumaczymy je sobie różnymi czynnikami zewnętrznymi. Objawy moją pojawić się po kilku godzinach, albo po kilku dniach po zjedzeniu danego produktu. Ja po zjedzeniu nabiału czy glutenu niepożądane reakcje zauważałam już po dwóch godzinach. Byłam jednak w głębokim szoku kiedy na liście produktów „zakazanych” znalazłam jajka czy banany. Po nich nigdy nie zauważyłam, żadnej negatywnej reakcji. W przypadku tych produktów reakcja była opóźniona (utajona). W praktyce wyglądało to tak, że posiłek zjedzony w piątek skutkował pojawieniem się negatywnych reakcji w niedziele albo w poniedziałek.

Co ważne nietolerancja IgG zależna może być też przyczyną dolegliwości przewlekłych takich jak ADHD, astma, AZS, depresja, zespół jelita drażliwego, RZS, migrena czy egzema.

Test nietolerancji pokarmowej IgG zależnej

Wykonałam test w jednym z lubelskich centrów medycznych. Badanie kosztowało 550zł. Pobrano mi krew i poinformowano, że wyniki będą gotowe za ok 20 dni. Po tym czasie miałam wgląd do wyników badań.

Na 176 pokarmów test wykrył aż  54 przeciwciał. Pokarmy mogą wywoływać bardzo silną silną, umiarkowaną bądź słabą reakcję immunologiczną. Poniżej wycinek z mojego raportu. Produkty oznaczone kolorem powinny zniknąć z mojej diety.

Zrzut ekranu 2017-05-30 o 19.11.46

Cieszę się, że zrobiłam to badanie. Dzięki temu wiem na czym stoję i mogę z pełną świadomością wyeliminować produkty, które mi szkodzą. Upewniłam się w tym, że nie toleruję laktozy i glutenu, i że moje podejrzenia co do kilku innych produktów były uzasadnione. Klucz to obserwować swój organizm i zauważać zachodzące w nim nieprawidłowe reakcje. Szczerze mówiąc zasmuciła mnie informacja o wyeliminowaniu z diety jajka (zarówno białka jak i żółtka wywołuje ono bardzo silną reakcję immunologiczną). Jajko to bardzo zdrowy produkt. Jajecznica, omlet, kotlety, ciasta, pasztety… będę musiała używać zamienników. I choć nie jadłam jajek codziennie to bardzo odczuję ich brak w kuchni.

Na zrobienie badania namówiłam też męża i teraz podczas komponowania jadłospisów uwzględniam też jego nietolerancje.

Totalnie się przestawiłam i wyeliminowałam z mojego jadłospisu produkty w listy zakazanej. Mam dylemat co do produktów na które reakcja immunologiczna jest słaba i umiarkowana. Póki co je odstawię, ale po jakimś czasie zacznę je powoli wprowadzać i sprawdzać reakcję organizmu. Po wykonaniu testu polecane jest wprowadzenie diety rotacyjnej. Dietę rotacyjną stosuje się po to, aby uniknąć przeciążenia alergenami należącymi do tej samej grupy produktów spożywczych. Co więcej dieta rotacyjna redukuje ryzyko wystąpienia alergii na produkty spożywcze, które wcześniej były dobrze tolerowane. Generalnie nasza dieta powinna być bardzo zróżnicowana. Jeśli jemy kasze to często zmieniajmy jej rodzaje (jaglana, gryczana, pęczak, jęczmienna). To samo w przypadku owoców, warzyw, zbóż, olejów, przypraw, mięs czy owoców morza.

arbuz

Ah no i wprowadźmy do swojej diety antyoksydanty! To one „walczą” z wolnymi rodnikami.  Co prawda niewielka część antyoksydantów powstaje w naszym organizmie, ale po 25 roku życia przestajemy je produkować. Właśnie dlatego tak ważne jest dostarczenie antyoksydantów w owocach i warzywach.

Ten temat jest kontrowersyjny i budzi skrajne emocje. Co więcej, jest grupa alergologów, która podważa sens diagnozowania alergii IgG i uważa je za bezsensowne. Odsyłam Was do świetnego wywiadu z ekspertem z Instytutu Mikroekologii dr Patrycja Szachtą TUTAJ. Ta rozmowa rozwiewa wszystkie wątpliwości.

ZOBACZ TAKŻE

104 komentarze

Klaudia 30 maja, 2017 - 8:09 pm

Od dwóch lat zmagam się z zapaleniem żołądka, a od paru mięsiecy także z zespołem jelita drażliwego. Próbowałam chyba już wszystkiego, przeszłam też na dięte low fodmap, która pomogła jedynie częściowo. Od zawsze jestem też alergiczką i po niektórych owocach reakcja jest natychmiastowa. Dziękuję za twój wpis, bo rozważę zrobienie takich testów na nietolerancje. Słyszałam o nich, ale myślałam, że należy zrobić większy zakres alergenów a to kosztuje w okolicach 2000 zł. 🙂

Odpowiedz
Anonim 31 maja, 2017 - 9:14 am

może w tym wypadku warto uszczelnić jelita

Odpowiedz
Marlena 31 maja, 2017 - 9:04 pm

Jakbym czytała o sobie, tyle że doszłam do takiego stanu, że nawet foodmap nie pomagała. Lekarze winę zrzucali na zespół jelita drażliwego i kazali ograniczyć produkty po których źle się czułam.

Tyle że nawet za 84% przypadków zespołu jelita drażliwego odpowiada SIBO, czyli zespół rozrostu jelitowego. Niestety, dowiedziałam się o tym sama, a nie od specjalisty. Wystarczy zrobić wodorowy test oddechowy. U Europejczyków zwykle do przerostu dochodzi w jelicie cienkim, więc test musi być z LAKTULOZĄ. W moim przypadku wyszedł pozytywny, wystarczyła odpowiednia antybiotykoterapia i teraz mogę jeść, co chcę. Koszt takiego badania jest niewielki, około 100-150zł, więc warto zrobić nim zdecydujesz się na coś droższego. Szczególnie, że to, co opisujesz, wygląda jakbyś mogła mieć SIBO. 🙂

Odpowiedz
Jolax 13 maja, 2020 - 6:13 pm

jakie to antybiotyki były? takie powszechne typu duomox amoksiklav? Pamieta Pani nazwe?

Odpowiedz
Ania @ Mayabobo.com 30 maja, 2017 - 8:18 pm

Bardzo fajnie, że podzieliłaś się z nami tym doświadczeniem. Coraz częściej wydaje mi się, że albo jestem hipochondryczką albo moja dieta nie jest taka jaka być powinna. Chyba sama wybiorę się na takie badanie. Studiowaliśmy oboje z mężem w Lublinie i akurat w lipcu się wybieramy. Byłoby super gdybyś mogła może podać nazwę tej kliniki którą polecasz. Dziękuje i pozdrawiam.

Odpowiedz
Kasia 31 maja, 2017 - 11:52 am

jestem prawie pewna, że to LuxMed Lublin – robilam tam badania w tym roku, dokładnie takie same tabele, jak pokazała w poście Eliza, dokładnie taka nazwa i cena. Plus jeszcze w badaniu (Eliza nie wspomniała) wychodzi poziom szczelności jelit.

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 31 maja, 2017 - 12:21 pm

Tak, tam robiłam badania

Odpowiedz
LLL 13 czerwca, 2017 - 11:51 am

również robiłem to badanie i zauważyłem jedną nieścisłość porównując Twoje wyniki do swoich. Mianowicie widzę niespójność w interpretacji. Podobnie jak Ty, przy np. drożdżach piwnych mam wynik 25%. Z tym, że w Twoich wynikach jest to jako reakcja UMIARKOWANA, a u mnie SILNA. Podobnie w kilku innych przypadkach. W Twoich wynikach generalnie poniżej 15% – brak reakcji, u mnie jest 10-15% REAKCJA SŁABA. I odpowiednio wyżej, tak jakby próg był inaczej ustawiony. Ps. Badanie robiłem w tym samym miejscu co Ty – Luxmed Lublin

Odpowiedz
Lisa 30 maja, 2017 - 8:31 pm

Instytut Mikroekologii w Poznaniu jest najlepszy! Robiłam tam badania i wszystko mi się sprawdziło. Po kilku tygodniach diety i brania probiotyków miałam super skore i zdrowy brzuch. Nawet Ewa Chodakowska się u nich leczy. Super lekarze i światowa diagnostyka ❤️❤️❤️

Odpowiedz
Agnieszka 13 lipca, 2018 - 9:59 pm

Lisa który z testów robiłaś? Jest ich na stronie bardzo dużo… pomożesz?

Odpowiedz
www.misstwentysomething.com 30 maja, 2017 - 8:31 pm

swietny wpis! i bliski mojej osobie poniewaz ja rowniez walcze z ukladem pokaromowych od wielu lat. Rowniez zaczelam od testow na nietolerancje( kupionym w aptece) kilka lat temu. Niestety u mnie sie nie sprawdzil, bo pokazal mi nietolerancje na doklaadnie te same produkty, ktore jadlam przez ostatnie dni. Na poczatkym bylam mega dziwiona, potem poczytaam troszke i okazalo sie ze czasem te testy wychodza w taki dziwny sposob. Bylo to dla mnie bardzo dziwne, ze dokladnie te produkty, ktore jadlam przez ostatnie 3 dni wyszly w testach. Coz… Obecnie obeserwuje swoj organizm i tak jak Ty odkyrwal co mi nie slyszy i co powinnam unikac i tak wlasnie robie. Ja w ciagu tygodnia prowadze diete bezglutenowa i beznabialowa, na weekend pozwalam sobie na to na co mam ochote. A jakie jest do tego Twoje podejscie Eliza? Czy raz na jakis czas bedziesz sobie pozwalala na male grzeszki?
Jakie mialas objawy, po ktorych domyslalas sie ze cos jest nie tak? Mam nadzieje, ze teraz juz duzo lepiej sie czujesz! Na blogu napisalam post o moim podejsciu do zdrowego odzywiania i cukru gdybys miala ochote poczytac : )

Odpowiedz
Sandra 30 maja, 2017 - 8:32 pm

Super! W Instytucie Mikroekologii w Poznaniu leczy się tez Chodakowska.

Odpowiedz
Mira 30 maja, 2017 - 8:43 pm

Dopiero test na alergie opóźniona i mikroflorę jelit daje pełny obraz sytuacji. Badania nie są tanie ale można się wyleczyć Np z Hashimoto! Dobre probiotyki i zero glutenu i mleka to podstawa.

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 30 maja, 2017 - 9:11 pm

Gluten i mleko odstawiłam już dawno więc tutaj nie będzie u mnie problemy, najgorzej z tymi jajkami i bananami 🙁

Odpowiedz
Mira 30 maja, 2017 - 9:26 pm

Ale wystarczy na 5 tyg odstawić.
Dieta rotacyjna i dobre probiotyki to podstawa

Odpowiedz
Kasia 30 maja, 2017 - 8:48 pm

Instytut Mikroekologii w Poznaniu i dr Patrycja Szachta to dwie różne sprawy, ta Pani jest ekspertem w VitaImmun również Poznaniu 😉 ale to już tylko szczegół 🙂 Polecam obie placówki, sama wykonywałam badania w Instytucie Mikroekologii i jestem zadowolona z efektów .

Odpowiedz
Mortycja 30 maja, 2017 - 8:53 pm

Czy to znaczy, że teraz będzie więcej stricte wegańskich przepisów na twoim blogu? 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 30 maja, 2017 - 9:10 pm

Siłą rzeczy tak, ale wciąż jem ryby i owoce morza więc będzie raczej pescowegetariansko. Pichcę też dla męża więc przepisy będą dla każdego 🙂

Odpowiedz
aga 31 maja, 2017 - 12:19 am

Tak z ciekawości: test u męża wyszedł podobnie czy macie wystrzegać się zupełnie innych produktów?

Uwielbiam nabiał, ale miałam duże problemy z zatokami i po jego odstawieniu jest dużo lepiej.

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 31 maja, 2017 - 12:38 am

Wyniki wyszły nam zupełnie od siebie różne

Odpowiedz
Anonim 30 maja, 2017 - 8:57 pm

Dziękuję za Twój wpis, otworzyłaś nam oczy! Czy mogłabyś podać placówkę w której wykonywałaś badania? W mojej okolicy badania są strasznie drogie.. zbadanie tolerancji na 84 produkty to koszt 980 zł. Czy może po prostu wybrałam źle badanie?

Odpowiedz
Karla 30 maja, 2017 - 9:00 pm

Z racji, że studiuję diagnostykę medyczną mogłam sobie zrobić taki test w ramach zajęć, ale mnie wyniki też nie zaskoczyły – zero nietolerancji 😛 mogę jeść nawet gluten :p ale niestety teraz zero motywacji do zmian diety 🙁

Odpowiedz
Monika 30 maja, 2017 - 9:05 pm

Dla mnie jedzenie zawsze było utrapieniem, do tego ciągłe bóle głowy, migreny. Każdy lekarz bagatelizował moje dolegliwości i mówił, że w tym wieku to normalne. Hitem była lekarka, która słysząc, że zwijam się z bólu (brzucha) od 2 tygodni stwierdziła, że co to są 2 tygodnie… Miałam zapalenie żołądka, 4 dni przed weselem brata, na którym byłam świadkową. Zmiana diety zlikwidowała bóle głowy, również zrobiłam testy na nietolerancje i wyszło mi bardzo podobnie jak u Ciebie. Tak samo, jak Ty nie mogłam przeżyć nietolerancji białka jaja. Żałuję jedynie, że nie wzięłam sprawy w swoje ręce wcześniej, może uniknęłabym problemów z tarczycą.
Ku przestrodze innych czytelniczek, nietolerancje pokarmowe mogą blokować zajście w ciążę i to nie tylko u kobiet, ale i u mężczyzn.

Pozdrawiam ciepło i życzę wytrwałości w diecie 🙂

Odpowiedz
Anonim 30 maja, 2017 - 9:17 pm

Eliza gdzie robiłaś ten test?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 30 maja, 2017 - 9:17 pm

luxmed

Odpowiedz
Denon 30 maja, 2017 - 9:25 pm

Test ImuPro tez w laboratoriach Diagnostyki tylko trzeba uważać na podróbki.

Odpowiedz
Iga 30 maja, 2017 - 9:17 pm

Również polecam ten Instytut i dr Gałęcką, która go prowadzi – świetny lekarz i przesympatyczna kobieta 🙂

Odpowiedz
Pie 30 maja, 2017 - 9:34 pm

Ja poszłam do alergologa z uczuleniem na hybrydy, a dowiedziałam się, że mam uczulenie na roztocza (stąd wieczny katar) i na soję (dlatego zawsze po przetworzonych rzeczach bolał mnie brzuch i nie byłam nigdy miłośniczką sushi). Uczulenia nie wyleczyłam bo po prostu je mam, a na katar dostałam sterydy po których nie wolno prowadzić auta… Tak się skończyła kuracja ;P Fajnie, że piszesz o nietolerancjach 🙂 Cieszę się że poruszasz też tematy zdrowotne i to w tak kompleksowy sposób.

Odpowiedz
czytelniczka 30 maja, 2017 - 9:36 pm

Hej. Chciałam się podzielić swoją historią ku przestrodze. Jestem na diecie bezglutenowej 20 lat. Mam chorobę Duhringa. Gdy byłam mała, nie było żadnej mody na niejedzenie glutenu, nawet nie znałam żadnej osoby, która by źle się po nim czuła lub podejrzewała, że może jej szkodzić. Półki sklepowe nie świeciły żadnymi produktami gluten free. Trzeba było wszystko zamawiać. No i wtedy każdy bagatelizował moją chorobę. Mam papierki od lekarzy z notami, że mała ilość jest u mnie tolerowana, bo nie mam dużych krost na ciele. Nawet takie głupoty są napisane w wikipedii, a leczy się to tylko i wyłącznie ścisłą dietą. Oceną czy jestem zdrowa, czy nie była dla nich informacja, czy mam krosty i czy boli mnie brzuch. Nawet dodawali, że w wieku 18 lat z tego wyrosnę. Tak jakby mój organizm wiedział, że stał się pełnoletni i może sobie pozwolić na więcej. Nie przejmowałam się swoim zdrowiem za bardzo, raz było lepiej, raz gorzej. Raz się pilnowałam, raz nie. Zero badań po diagnozie. Zero lekarskiej kontroli. Teraz czuję się jak wrak. Mam kłopoty z sercem, krążeniem, ciśnieniem, pełno alergii, zero odporności, męczę się jak 80-letnia babcia, długo by wymieniać. Bo przecież z krostami można żyć, a jak ktoś daje coś do jedzenia, to weź odmów. I to jest właśnie przekleństwo takich chorób, a w Twoim przypadku nietolerancji. Skutki wychodzą z czasem. Ale potem..

Zdrowie.. Ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie…

Odpowiedz
Julita 30 maja, 2017 - 9:37 pm

Świetny post. Dziękuję za niego:)

Odpowiedz
Anna 30 maja, 2017 - 9:43 pm

Eliza kiszone buraki brzmią megaapetycznie!! Napisz proszę przepis ?
Mira co tzn.dobre probiotyki?

Odpowiedz
Mira 30 maja, 2017 - 10:49 pm

SymbioLact mi polecili po badaniach w Instytucie. Saszetki. Tylko ja robiłam badania ImuPro, ale to ten sam mechanizm co pisze Eliza.

Odpowiedz
Ola 30 maja, 2017 - 9:54 pm

Rozumiem potrzebę sprawdzenia alergii, ale skoro jesz jajka i banany i nie masz objawów,to po co chcesz z nich rezygnować? Nie rozumiem po co sprawdzają alergie na strusia! Ogólnie, jak dla mnie,to strata kasy, skoro i tak wiedzialas co ci szkodzi. Nie widzę w tym sensu.Mam w domu trzech alergików astma itd,ale nie wmawijamy sobie alergii na wszystko! ,trochę rozsądku by się przydało.

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 30 maja, 2017 - 10:58 pm

Ola, widzę, że nie przeczytałaś tekstu. Tam jest mowa o produktach po których zjedzeniu reakcja pojawia się po 2 czy nawet 3 dniach.

Odpowiedz
Kinga 30 maja, 2017 - 9:54 pm

Zeby zrobic te badania trzeba jesc wszystko przez jakis czas??

Odpowiedz
Basia 30 maja, 2017 - 10:04 pm

Czekałam na ten wpis. I chyba się zdecyduje na te badania. Taką podstawową wiedzę o swoim organizmie powinien mieć każdy. Chciałabym jeszcze synka zbadać, ale jeszcze nigdy krwi mu nie pobierałam do badań. Jakbyś mogła mi powiedzieć, ile mniej więcej tej krwi Ci pobrali? Ja sama panicznie boje się igieł, a nie wiem też jak on zareaguje. Szkoda, że tych badań nie da się zrobić z próbek włosów 😉

Odpowiedz
Agata 30 maja, 2017 - 10:31 pm

Dzięki za ten post, czekałam na niego od kiedy o tym wspomniałaś pierwszy raz 🙂 Widzę, że Ty swój test robiłaś w centrum medycznym. Zastanawiałaś się może, albo wiesz cos na temat testu oferowanego u dietetyków? Ja taki zrobiłam w grudniu, i wyniki miałam na następny dzień… i troche mam wątpliwości właśnie czy był wiarygodny i czy to wystarczy czy też powinnam dalej dociekać 🙂

Odpowiedz
Paula 30 maja, 2017 - 10:47 pm

Eliza, ile kosztuje taki test?

Odpowiedz
P 2 czerwca, 2017 - 10:25 am

imupro 300 kosztuje 1700zł

Odpowiedz
Kasia 26 listopada, 2018 - 7:28 pm

Jak się Wam wydaje czy testy na nietolerancje pokarmowa są wiarygodne ? Bo już czytałam wiele różnych opinii na ten temat. Najwięcej negatywnych wypowiedzi jak zauważyłam pochodzą od osbó na forum które tak naprawdę nigdy nie miały styczności z tego rodzaju testami. Chodź ostatnio podobno jakiś znany doktor na całym świecie podważył stwierdzenie, że te testy na nic nie wpływają i jest to tak zwany pic na wodę. Ile w tym prawdy nie wiem bo jedynie gdzieś przeczytałam informacje na ten temat ale jak na razie jeszcze nie trafiłam na źródło tej wypowiedzi jak tylko je znajdę to na pewno wrzucę tutaj dla Was link do takiego źródła.

Odpowiedz
kosmonaucik 30 maja, 2017 - 10:47 pm

Ja mam pytanie co do tego testu, bo znalazłam inny test który nazywa się FoodPrint i jest on naprawdę sporo droższy od tego o którym piszesz tutaj. Sprawdzenie nietolerancji 110 produktów to ponad 800 zł więcej. Zastanawia mnie czy te testy się różnią, bo czymś na pewno muszą

Odpowiedz
M 30 maja, 2017 - 10:56 pm

Czy przy takim badaniu można np. poprosić aby nie była badana tolerancja na mięso? Jestem wegetarianką, chciałabym zrobić takie badania, ale nie chcę wiedzieć, które mięso mogę jeść skoro i tak nie będę go spożywać.

Odpowiedz
Ada 31 maja, 2017 - 12:08 am

Super, że poruszyłaś ten temat! Jestem w takiej samej sytuacji, nie mogę jeść glutenu, nabiału, bananów, orzechów laskowych i kilku innych rzeczy. Testów na nietolerancję jeszcze nie robiłam, ale polecam Tobie wykonanie badania mikroflora scan plus w Vitaimmun (też Poznań). Kosztowne, ale można się bardzo wiele dowiedzieć na temat stanu swoich jelit! Nie zawsze sama dieta pomoże, w moim przypadku konieczne jest włączenie probiotyków i suplementów wskazanych przez dietetyka i VitaImmun. Moja droga ku zdrowiu dopiero się zaczyna, będzie długa i wyboista ale nie ma wyjścia… trzymam kciuki i za Ciebie, Elizo 🙂 pozdrawiam!

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 31 maja, 2017 - 12:39 am

Ada, no właśnie im bardziej się czlowiek w to zagłębia tym więcej wie i tym więcej badań chce zrobić :))

Odpowiedz
Klaudia 31 maja, 2017 - 2:04 am

Niektórzy pisali tu o testach z apteki, pomyslałam, ze może mogłabyś przeprowadzić sobie taki test i porównać jego wyniki z tym przeprowadzonym w klinice. Myśle, ze byłoby to bardzo ciekawe zwłaszcza dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem i chcą racjonalnie wydawać pieniądze w tym kierunku;).

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 31 maja, 2017 - 11:29 am

To jest dobry pomysł!

Odpowiedz
AGA 31 maja, 2017 - 3:45 pm

Dokładnie, ja robiłam taki apteczny test, FoodDetective, koszt coś ponad 300zł.

Odpowiedz
melka 7 października, 2018 - 11:17 pm

Przyznam się, że ja coś takiego zrobiłam w zeszłym roku. Za namową lekarza. Najpierw wymyślałam sobie, że kupię właśnie ten test domowy, bo szybko można go zrobić i myślałam, że będzie wiadomo co i na ile odstawić.Grubo się pomyliłam.On pokazuje czy nietolerancja jest mała, średnia czy wysoka, ale nie wiadomo ile jest przeciwciał.Niby wiem czego mój organizm nie toleruje, ale nie mam co z tą wiedzą zrobić, bo mam za mało danych. Z krwi obwodowej (testy laboratoryjne) wyszedł mi podobny (ale nie taki sam) wynik. Ale tutaj miałam wszystkie dane. Kasa 2 razy wdana niepotrzebnie. Jakbym od razu wiedziała, że tak to jest, to bym robiła z obwodowej. Człowiek uczy się przez całe życie… tak więc żadnych domowych testów nie polecam…

Odpowiedz
Anna 31 maja, 2017 - 3:20 am

Hej Eliza, ja mieszkam w Stanach i tu te testy sa dostepne przez dosc dlugi czas. Moja pani doktor, dietetyk i rozne artykuly odradzaja takie testy poniewaz krew wytwarza przeciwciala naturalnie do rzeczy ktore jesz czesto albo wcale wiec czesto masz false positive. Moja kolezanka tu ma bardzo rzadka chorobe immunologiczna i obie bylysmy powiadomione ze jedynym sposobem zeby dowiedziec sie o nietolerancjach to jest dieta eliminacyjna ktora trwa tygodnie i zaczynasz bardzo ograniczona diete I dodajesz jedna rzecz co tydzien i obserwujesz reakcje. Mnie pani doktor powiedziala ze dopoki nie pojawia sie testy genetyczne to testy skory na alergie I dieta eliminacyja na nietolerancje to jedyne wiarygodne metody.

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 31 maja, 2017 - 11:29 am

I właśnie tu się nie zgodzę bo na mojej liście zakazanej są produkty, których nigdy nie miałam w ustach!

Odpowiedz
Monny 31 maja, 2017 - 7:31 am

Elizka, ja zrobiłam sobie test ImuPro w instytucie mikroekologii, ale Pani wykonująca badanie zaznaczyła, że bardzo ważne jest, aby przed testem jeść wszystko, ponieważ robiąc test w trakcie diety eliminacyjnej wyniki są przekłamane 🙁

Odpowiedz
Joasia 31 maja, 2017 - 9:48 am

Elizo, masz stuprocentową rację i brawo za ten wpis! Jest on potrzebny, aby ludzie zrozumieli, że alergia pokarmowa to nie żarty. Nie fanaberia. Nie moda.
Wyobraź sobie, że kilkanaście lat borykałam się z problemami skórnymi, a ostatnie 5 z problemami tego stopnia, że uniemożliwiły mi normalne funkcjonowanie. Mówię o strasznych bolących ranach, które były nie tylko na szyi i twarzy, ale i na całym ciele… Dermatolodzy? Nie żartujmy. Leczenie? Nie żartujmy. Przeszłam WSZYSTKO. A nigdy nie pomyślałam o jedzeniu…
Zawsze uważałam, że kwestia jedzenia nie ma na nas takiego wpływu. OTÓŻ MA! Mąż skierował mnie na badania w kierunku alergii pokarmowej i okazało się, że jestem alergiczką na ogromną ilość produktów. Ich odstawienie było bardzo trudne, bo odrzuciłam około 90% rzeczy, które jadłam. Efekt? Cud na skórze: wszystkie problemy zniknęły. Jak za dotknięciem różdżki albo maziaka w PS. Gdy tylko zjem coś niepożądanego widzę, że ten stan rzeczy może powrócić, więc wiem, że WARTO o to dbać. Nie tylko udało mi się osiągnąć moją wymarzoną skórę, ale i udowodnić sobie, że jeśli chcemy, to możemy wszystko. I naprawdę można poradzić sobie ze wszystkim. Trzymam kciuki za Ciebie, bez banana i jajka (mam ten sam problem, przy czym zjedzenie tych produktów sprawia, że od razu pojawiają mi się pojedyncze rany na skórze) – dasz radę 🙂 I dziękuję pięknie za ten wpis!

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 31 maja, 2017 - 11:28 am

No właśnie, moja mama od lat zmaga się z problemami skórnymi. Też leczyła jak mogła, a dermatolodzy rozkładali ręce. Namówiłam ją na to badanie. Nie mogę się doczekac jej wyników 🙂 Jestem więcej niż pewna, że przyczyną tego jest właśnie dieta i jakaś nietolerancja.

Odpowiedz
BASIA 31 maja, 2017 - 9:58 am

Że co, za 176 produktów zapłaciłaś tylko 550zł?
U mnie w Olsztynie taki jest cennik 🙁

ImuPro Screen+ IgG (44 składniki pokarmowe) – przeznaczony dla małych dzieci 500.00 zł
ImuPro Basic IgG (90 składników pokarmowych) w bonusie: analiza składu ciała 900.00 zł
ImuPro Complete IgG (271 składników pokarmowych) w bonusie: analiza składu ciała i analiza składu organizmu 1700.00 zł
FoodScan IgG/IgA USBiotek (IgG 96 składników pokarmowych i IgA 96 skł. pok.) w bonusie: analiza składu ciała i analiza składu organizmu 1800.00 zł
FoodScan IgG/IgA USBiotek (IgG 112 składników pokarmowych i IgA 112 skł. pok.) w bonusie: analiza składu ciała i analiza składu organizmu 2500.00 zł

Czemu u mnie tak drogoooo 🙁

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 31 maja, 2017 - 11:26 am

Zapraszamy do Lublina 🙂

Odpowiedz
Dominika 31 maja, 2017 - 10:11 am

Kiedyś też bardzo źle się czułam, na początku sama zaczęłam testować, które produkty mogą mi szkodzić, później chciałam skonsultować to wszystko ze specjalistami i zrobić badania. Mieszkam w Poznaniu i dlatego pierwsze kroki skierowałam 3 lata temu do Instytutu Mikroekologii i moje życie się zmieniło. Schudłam, poprawiła mi się cera, zaczęłam jeść zdrowe posiłki i wykluczyłam wszystkie niebezpieczne dla mnie produkty, to jest totalna zmiana wszystkiego ale warto, naprawdę polecam zmianę diety, wykluczenie alergenów w Instytucie doradzą co należy zrobić, jakie badania itd. Dobrze, że tam trafiłam.

Odpowiedz
Moinka Żurawska 31 maja, 2017 - 10:24 am

Słyszałam o tym teście, chociaż nigdy go nie robiłam. Mam koleżankę, która ma nietolerancje pokarmowe i wyeliminowała z diety „zakazane” produkt, mój kolega też po tym teście zrezygnował z laktozy. Myślę, że może też powinnam taki zrobić, ale jak sobie myślę, że miałabym zrezygnować np. z bananów czy jajek (i przestać robić moje i mojego Kuby ulubione placuszki, na które przepis znalazłam właśnie na Twoim blogu!) to chce mi się płakać!

A powiedz Elizka, czy Ty widzisz wyraźną różnicę po wyeliminowaniu tych produktów? Czujesz się dużo lepiej, wszystkie problemy odeszły precz? Bo zastanawiam się, czy to nie jest po prostu taki troszkę pic na wodę, naciąganie na pieniądze, a tak naprawdę oprócz wiedzy nie przynosi żadnych korzyści. Oczywiście nie mówię, że tak jest, pytam o Twoje zdanie:) To co wiem z relacji mojego kolegi, który nie je laktozy, że on różnicę zauważył, bo tylko jak zje to zaczynają się dziac straszne rzeczy, więc w tej sytuacji dobrze, że zrezygnował z produktów zawierających laktozę:) Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 31 maja, 2017 - 11:26 am

Wyniki dostałam w poprzednią sobotę, a od poniedziałku tak naprawdę wyeliminowałam z diety wszystkie zakazane produkty. Myślę, że to za wcześnie by mówić o efektach. Na pewno o tym napiszę za jakiś czas 🙂

Odpowiedz
Anonim 31 maja, 2017 - 11:08 am

Mialam faze na „testy” ale w Holandii cos takiego nie istnieje, tzn pewnie istnieje ale lekarz nie zaleci a samemu trzeba odpowiednio zaplacic. W miedzy czasie zaczelam sie wglebiac w temat i szukac artykulow naukowych na ten temat. Tu kilka:
http://foodconnections.org/2014/04/14/myths-used-to-justify-food-intolerance-blood-tests/
https://sciencebasedmedicine.org/igg-food-intolerance-tests-what-does-the-science-say/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3314037/
https://thewholejourney.com/differences-between-ige-and-igg-testing-for-allergies-and-sensitivities/

Jakos do testow IgG nie jestem przekonana. Czekam na posta o powrotach do danych produktow, np jajek, bananow. A swoja droga jakie mialas te opoznione reakcje?

KasiaK

Odpowiedz
kasia 31 maja, 2017 - 11:11 am

Eliza, czy mogłabyś napisać post jak ogarniasz planowanie posiłków? Masz dużo ograniczen, mąż ma inne, więc pewnie z wyprzedzeniem planujesz jadłospis, zakupy itd.? Co jeśli masz mało czasu albo nie zrobiłaś zakupów, czy masz jakieś produkty stale w zapasie, z których da się zrobić awaryjny obiad?

Odpowiedz
Paulina 31 maja, 2017 - 12:31 pm

Hej,
kilka dni temu również podjełam decyzje o wykonaniu tych testów. Skłoniły mnie do tego pomysłu w dużej mierze problemy z cerą.
Od kilku miesiecy walcze z różnyni paskudztwami na mojej twarzy.raz jest ich mniej raz więcej,ale ze względu na to,ze dotychczas nigdy nie mialam problemow z cera,akceptowalam jedynie jakies pojedyncze potworki w „te dni” postanowilam poobserwowac jak reaguje moaj cera na zjedzenie niektorych rzeczy.Obserwacja nasunela mi pewne wnioski,dlatego zrobienie tych badan wydaje mi sie bardzo sensowne,jesli ktos zmaga się z tego typu problemami,gdyz dermatolog faszeruje antybiotykami(o zgrozo),a kosmetyczka tez rady konkretnej nie ma.
Poczytalam więc, ze istnieje prawdopodobieństwo iż na te zmiany maja wpływ nietolerancje pokarmowe,ktore się uaktywniły takze zobaczymy,bo jestem teraz zdeterminowana:-)
Przy okazji czy ktoś tutaj od Elizy poleca jakas klinikę w Łodzi do wykonania takich badań?
Pozdrawiam
P.

Odpowiedz
Agnieszka Lisewska 1 czerwca, 2017 - 9:59 am

Ja mam podobne problemy z cerą. Poza tym od lat mam problemy z przedramionami. Dermatolodzy wymyślają dziwne rzeczy a kosmetyczka robi mikrodermabrazję i kwasy. Zabiegi u kosmetyczki pomagają zarówno na buzię jak i na ręce ale po serii zabiegów wystarczy 1-2 miesiące i wszystko wraca do stanu poprzedniego :(. Jakiś czas temu zaczęły te paskudy pojawiać się też na dekolcie, udach i plecach :(.
Zmieniłam parę miesięcy temu żywienie ale poza wsparciem w utracie wagi to skóra jaka była taka jest nadal.

Eliza Twój artykuł bardzo mi pomógł i również podjęłam decyzje o zrobieniu tych testów w Luxmedzie w Warszawie.
W takich sytuacjach pieniądz nie są najważniejsze tylko nasze zdrowie !

Pozdrawiam,
Agnieszka

Odpowiedz
justi82 31 maja, 2017 - 2:54 pm

Ja będę robić te testy za parę dni. Zalecił mi to lekarz ginekolog z podejrzeniem Hashimoto. Mam zalecenie na test FoodProfil 88, który kosztuje 880 zł :/ Też podejrzewam u siebie nietolerancję glutenu, gdyż codziennie mam wzdęcia. Tak rozważałam co jem codziennie i w zasadzie tylko zboża no i mleko do kawy. Mam też często migreny i zastanawiam się czy one też nie wynikają z nietolerancji. No nic zobaczymy. A wszystko zaczęło się o problemów z zajściem w ciążę. A zawsze wydawało mi się, ze jestem okazem zdrowia :/

Odpowiedz
monika 31 maja, 2017 - 3:10 pm

jest szansa przeprowadzić takie badanie w ramach NFZ?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 1 czerwca, 2017 - 8:04 am

Niestety nie

Odpowiedz
ladyagat 31 maja, 2017 - 3:58 pm

Tez od kilku miesiecy bardziej zwaracam uwage na to co jem i kiedy zle sie po czyms czuje to znika to z mojej diety. Tak stalo sie z sokiem pomaranczowym, ktory pilam codziennie rano. Zle sie po nim czulam, ziknal z mojego jadlospisu i czuje sie znakomicie. A zastapilam go ciepla woda z cytryna. Dlatego warto czasami posluchac co mowi nasze cialo 🙂

Odpowiedz
tenisistka 31 maja, 2017 - 5:28 pm

Eliza, przymierzam się też do takich badań, daj koniecznie znać po jakimś czasie jak się czujesz po wyeliminowaniu tych produktów z diety.

Odpowiedz
cytrus 31 maja, 2017 - 7:07 pm

W przypadku jajek testy są wykonywane na surowym białku i żółtku. Jak wiadomo białko denaturyzuje się w trakcie gotowania, pieczenia itp. co sprawia, że zmienia się jego struktura. Możesz mieć nietolerancję na surowe białko jajka, a tolerować białko gotowane lub pieczone. Ja np. nie toleruję tylko jajek gotowanych, w przypadku jajka smażonego lub pieczonego nie mam żadnej reakcji.

Wg. moich informacji testy pokarmowe nie są do końca wiarygodne (w przypadku cieknącego jelita będziesz miała nietolerancję na pokarmy, które spożywasz najczęściej, bo wszystko co zjadasz dostaje się do krwioobiegu). Wiadomo też, że lekarze, którzy je przeprowadzają będą je rekomendować, bo po prostu im się to opłaca. Najlepszą metodą diagnostyczną jest dieta eliminacyjna.

Odpowiedz
madame Blania 31 maja, 2017 - 8:14 pm

Fajnie, że ostatnio kładzie się tak duży nacisk na jakość jedzenia. Odstawienie kilku produktów może znacznie poprawić jakość naszego życia. Po znacznym ograniczeniu laktozy, glutenu, mięsa oraz mocno przetworzonych produktów już po miesiącu pozbyłam się brzuszka z którym nie dawały sobie rady żadne ćwiczenia. Dodatkowo dużo więcej energii i lepsze samopoczucie. Teraz marzy mi się właśnie taki test. Super, że o tym napisałaś!

Odpowiedz
http://www.ladymademoiselle.pl/ 31 maja, 2017 - 10:40 pm

Zamierzam zrobić to badanie, świetny wpis. Ja z mojego jadłospisu wyeliminowałam całkowicie mięso i jajka, czuję się o niebo lepiej:)

Odpowiedz
Grażyna 1 czerwca, 2017 - 8:32 am

Napisz proszę więcej o diecie bogatej w antyoksydanty. Chętnie poczytam.

Odpowiedz
Coolturaikoty 1 czerwca, 2017 - 1:37 pm

Najsmutniejsze jest to, że te badania są tak strasznie drogie i nie są refundowane. Mieszkam w mniejszym mieście, gdzie wychodząć „na miasto” rzadko kiedy ma się okazję zjeść coś, co będzie chociaż troszkę zbilansowane z dietą roślinną lub nawet wegeteriańską. W momencie kiedy ktoś zapytałby ” czy w tym jest gluten”pewnie spotkałby się z szyderczą miną kelnera/ki i został wyśmiany w momencie przechodzenia przez próg restauracji.

Odpowiedz
Claudia 1 czerwca, 2017 - 4:48 pm

Hej! Jak nazywa sie ten kwiat, o ktorym mowilas, ze tak bardzo Ci urosl dzis na insta? Pozdrawiam xx

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 1 czerwca, 2017 - 6:14 pm

Monstera 🙂

Odpowiedz
Sandra 1 czerwca, 2017 - 11:15 pm

Eliza, pewnie to z innej beczki i nie musisz tego dodawać, ale oglądałam cie na liveie na instgramie i musiałam jakoś do ciebie dotrzeć. Wspomniałaś ze twoje psiaki są alergikami, nie wiem czym je karmisz (zakładam ze jakaś specjalna karma dla alergikow), ale pomysl nad przerzuceniem chłopaków na RAW diet! Przeczytaj książkę Izabeli Sekuły ” w zgodzie z natura” i już nigdy nie będziesz chciała im podać przetworzonej żywności! Mój pies jest na diecie od początku i dostaje same komplementy bo jej sierść błyszczy, ma piękne zdrowe zeby, nie choruje! Polecam razy milion!!

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 1 czerwca, 2017 - 11:33 pm

Dzięki za info! Poczytam o tym!!!

Odpowiedz
Marta 2 czerwca, 2017 - 6:53 am

Robiłam testy w tej samej firmie ;).Polecam, można sprawę załatwić „korespondencyjnie” (mieszkam na drugim końcu Polski).
Testy także potwierdziły moje przypuszczenia. Na nabiał miałam tak silną reakcję, że nie było wątpliwości. Nie dam sobie powiedzieć, że się ze sobą cackam. Reakcja na np mleko jest u mnie tak natychmiastowa, ze muszę pędzić do łazienki i potem zwijam się z bólu na sedesie… True story. Kiedyś w restauracji skusiłam się na latte na krowim mleku i wracałam do domu biegiem 😉

Odpowiedz
Marta 4 sierpnia, 2018 - 6:15 pm

Marta, napisz mi proszę jak załatwiłaś zrobienie testów na odległość? Też chciałabym zrobić je w Lublinie, a mieszkam w Warszawie więc jedynie wysyłka próbek wchodzi w grę. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki 🙂

Odpowiedz
Ola 2 czerwca, 2017 - 11:02 am

Świetna sprawa z tym testem. Sama obecnie sprawdzam, co i jak na mnie działa. Nie jem glutenu i nabiału już ponad dwa miesiące, a śniadania z owsianek zmieniłam na białkowo tłuszczowe. Czuję się świetnie, chociaż dalej często nachodzi mnie ochota na słodycze, ale i tak mniej niż kiedyś. Z nabiału zrezygnowałam ze względu na moje problemy z cerą i widzę różnicę! Ale test będę musiała wykonać, tak, żeby nie dryfować po omacku w tym całym odżywianiu. Dzięki!

Odpowiedz
Paulina 2 czerwca, 2017 - 11:09 pm

Btw czy mogłabyś podać adres www na której kupujesz te wszystkie super mąki?starałam się na InstaStorys wypatrzeć ale się nie dało:-)
Pozdrawiam P.

Odpowiedz
Aga 3 czerwca, 2017 - 6:58 pm

Eliza czy mogłabyś napisac konkretniej jakie przykre objawy mialas po zjedzeniu niedozwolonych posiłków?

6 lat temu wykryto u mnie uczulenie na laktozę. Jako jeszcze wtedy osoba niepełnoletnia jeździłam razem z rodzicami do Warszawy do Centeum zdrowia dziecka. Pani doktor z 10 tytułami przed nazwiskiem kazała mi jeść jogurty i musli na sniadanie. Nie zleciła mi zadnych badań na alergie, a moj stan tylko pogarszał sie. Nie chciałam chodzic na zajęcia, bo brzuch wydawał niestworzone odgłosy po spożyciu pokarmów. Metoda prób i błędów (które kosztowały mnie wiele łez i wstydu) wyeliminowałam z diety produkty zawierajace alergeny. Podczas ostatniej wizyty przed 18 urodzinami inna pani lekarz (chyba zwykły pediatra) zlecił mi test na laktozę. I co sie okazało? Byłam uczulona, a normy były tak bardzo przekroczone, ze sami lekarze dziwili sie jak mogłam nie miec zleconych tych badań wczesniej.
Przez te 6 lat żyłam eliminując laktozę (wiadomo, zdarzyły sie grzeszki).
Ostatnio jednak borykałam sie ze strasznymi wzdeciami. Nie były one jednak po laktozie, a znalezienie winowajcy zajelo mi sporo czasu. Okazało sie, ze owsianka, ktora jadłam prawie codziennie na sniadanie tak bardzo mi szkodziła. 3 tygodnie temu wyeliminowałam ja z mojej diety, a wzdęcia odeszły w niepamięć.

Jest mi o wiele raźniej kiedy czytam, ze nie tylko ja zmagam sie z alergiami pokarmowymi. W momencie kiedy wykryto u mnie uczulenie na laktozę produkty bezlaktozowe nie były tak łatwo dostępne.
Życie z alergia pokarmowa, szczególnie na początku, do najprzyjemniejszych nie należy. Najważniejsza jest konsekwencja oraz dostęp do zdrowych zamienników 🙂

Dziękuję Ci bardzo za ten post!

Odpowiedz
LIFESTYLERKA - Żyj zdrowo & Aktywnie 5 czerwca, 2017 - 2:13 pm

Eliza bardzo Ci współczuję. Wiem przez co przechodzisz, ponieważ sama przez kilka lat przezywałam istne piekło na ziemi. Zwłaszcza na wyjazdach w sumie za każdym razem zdarzało mi się, że dopadał mnie atak strasznych bólów brzucha. W końcu okazało się, że to nietolerancja na jajka kurze. Od roku nie jem jajek kurzych, a ni nic co je zawiera, co jest dość trudne jak się np. nad morze – gofry, naleśniki, pierogi, o ciastach nie wspominając, czy panierce na kotlecie z kurczaka ;). Ale jakoś daję radę. Co do tych produktów, na które masz lekką nietolerancję, to dobry pomysł, żeby je właśnie odstawić na jakiś czas. Czytałam, że czasem jak się przez kilka miesięcy nie ma kontaktu z tym produktem, to nietolerancja może ustąpić. Trzymam za Ciebie kciuki.

Odpowiedz
http://50style.pl/ 7 czerwca, 2017 - 11:43 am

jestem po wizycie u dermatologa i alergologa – wskazanie: wlasnie badanie na nietolerancje pokarmowe. moze ten wpis otworzy ludziom oczy i przestana sie borykac z uciazliwymi dolegliwosciami 🙂

Odpowiedz
Karol 8 czerwca, 2017 - 10:51 am

550zł to dużo ale chyba zainwestuję w siebie 🙂

Odpowiedz
Anna 8 czerwca, 2017 - 1:11 pm

Eliza, próbuję zlokalizować te badania na nietolerancje pokarmowe w luxmedzie w moim mieście, ale panie w recepcji w żaden sposób nie są w stanie mi ich znaleźć, nikt nie ma pojęcia o co chodzi ( co jest nie tak z ta placówka ?! ). Czy mogłabyś podać pod jaką dokładnie nazwą występuje pakiet tych badań w luxmedzie? Mam z tym straszny problem 🙁

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 8 czerwca, 2017 - 5:54 pm

Test FIT

Odpowiedz
Zoio.pl 21 czerwca, 2017 - 10:49 am

Ja bym naprawdę uważała – są ludzie, jak ty, którzy naprawdę są uczuleni na gluten, ale to naprawdę dobre źródło węglowodanów.

Odpowiedz
Marta 5 lipca, 2017 - 5:25 pm

Eliza, bardzo Ci dziękuje za ten post, stałaś sie moja inspiracja do wykonania testów, właśnie odebrałam wyniki po 3 tygodniach oczekiwania… co sie okazuje? Nadwrażliwość na prawie 50 produktów 🙁 w tym gluten i produkty mleczne 🙁 nie wiem jak sobie poradzę z glutenem i mlekiem, bo do tej pory jadłam tak codziennie… ale teraz przynajmniej będę mogła zacząć skutecznie dbać o swoje zdrowie. Dziękuje za inspiracje ?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 5 lipca, 2017 - 5:45 pm

No to u mnie podobnie. Choć ja miałam łatwiej bo gluten i nabiał odstawiłam dawno. Da się bez tego żyć, zobaczysz ile nowych smaków poznasz 🙂

Odpowiedz
Kasia 25 lipca, 2017 - 7:43 pm

Też zastanawiam się nad takim testem. Niestety nie są tanie, ale mogą poprawić komfort życia. Narazie robię rozeznanie na rynku. Są testy, które można wykonać w domu, ale znalazłam wiele opinii, że są nieskuteczne.

Ja będę robić najprawdopodobniej badanie IMMUNOdiagDIETA w laboratorium. Można zrobić na 44, 88 lub 280 alergenów. Myślałam o tym najwyższym pakiecie, żeby mieć większą wiedzę o swoich nietolerancjach. Na razie odkładam pieniądze. 280 alergenów to koszt 1489zł.

Odpowiedz
Marta 18 sierpnia, 2017 - 6:40 pm

Dzisiaj otrzymałam wyniki testu FIT, który wykonałam dzięki Tobie i temu wpisowi. Jestem lekko załamana…. Mam reakcję alergiczną na jajka i banany, które dotychczas jadłam codziennie. Do tego powinnam wykluczyć wszystkie sery (nawet mój ukochany kozi…), pszenicę, mąkę orkiszową, grzyby, mleko, drożdże… dotychczas moim ulubionym śniadaniem był wytrwany omlet lub placuszki jaglano-bananowe z Twojego przepisu (zaraziłam nimi całą rodzinę i znajomych, zrobiły furorę, a teraz muszę o nich zapomnieć….!). Jak na złość nie mam uczulenia na mięso, którego w zasadzie nie jem… Zastanawiam się nad wizytą u dietetyka w celu ułożenia jakiegoś sensownego jadłospisu, ale najpierw chciałabym spróbować sama poszukać prostych, szybkich przepisów. Przeglądam Twoje propozycje, ale chciałabym zapytać skąd Ty czerpiesz inspiracje i z jakich przepisów korzystasz? Czy poza Jadłonomią możesz polecić jakieś strony/blogi z przepisami? Zależy mi na naprawdę prostych, szybkich daniach, nie mam niestety czasu na spokojne pichcenie i eksperymentowanie w kuchni… będę wdzięczna za jakieś rady i jednocześnie dziękuję za ten wpis – spowodował rewolucję w moim życiu 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 18 sierpnia, 2017 - 11:29 pm

Marta, mamy chyba identyczne wyniki i też byłam nimi totalnie przerażona. Wykluczyłam wszystko z grupy „silne i bardzo silne”, te z grupy „umiarkowane” jem raz w tygodniu, a te z grupy „słabe” jem normalnie <3

Inspiracji szukam w internecie, na blogach wegańskich, ale też sama tworzę niektóre przepisy 🙂

Sciskam!

Odpowiedz
Wiola 20 sierpnia, 2017 - 8:48 pm

Co bylo niestosownego w moim komentarzu ze zostal usuniety?

Odpowiedz
Ula 6 stycznia, 2018 - 1:23 pm

Hej. Również robiłam ten test i zastanawiam się jak ustalane są progi ( słabe, umiarkowane i silne). Mam bardzo dużo wyników oznaczonych jako słabe 6%i wyżej oraz wyniki 5% które już nie zostały oznaczone jak słabe. Patrząc na Twoje wyniki zastanawiam się czy dla każdego badania ustalane są osobne progi ( u Ciebie słaba to 19% gdzie u mnie to już próg umiarkowany). Czy porównując wyniki Twoje i Twojego męża tez macie takie rozbieżności w progach procentowych. ?

Odpowiedz
Ula 6 stycznia, 2018 - 1:36 pm

Hej. Również zrobiłam ten test na nietolerancje. Mam pytanie czy ty i Twój mąż macie takie same progi procentowe oznaczające siłe alergii. Pytam, ponieważ u mnie poziom 6 % i wyżej został oznaczony jako słaby, a w Twoich wynikach widzę, ze próg słaby zaczyna się od 19 %. Pozdrawiam

Odpowiedz
Monika 11 kwietnia, 2018 - 4:22 pm

Też mam z tym problem, mój organizm na niektóre produkty reaguje wysypką, zgagą, albo od razu sam zapach mnie odrzuca (choć to co wącham, jest świeże i dobrze zrobione). Muszę chyba zrobić sobie taki test na nietolerancje pokarmowe, zobaczę czy pokryje się z moimi odczuciami.

Odpowiedz
GabiK 27 kwietnia, 2018 - 10:33 am

Taaaak! Też jestem świeżo po testach i nie żałuje ani złotówki. W końcu jest nadzieja, że moje migreny miną, bo się okazało że mam jakieś alergie na fruktozę, laktozę i inne produkty, o których nie miałam pojęcia. Jestem za tym by każdy w dzisiejszych czasach robił , bo wiele nieprzyjemnych dolegliwości w ten sposób usuniemy. Załozę się że połowa z nas ma jakieś problemy wynikające z niewłaściwych produtków, a mimo to o nich nie wie i się męczy niepotrzebnie. Wiem po sobie, ile ja wydałam pieniędzy na tabletki przeciwbólowe, rezonanse, neurlogów- to tylko ja wiem ( i mój portfel). No i nie wiadomo po co i na co, jak się okazało 😀

Odpowiedz
Anna Maj 12 maja, 2018 - 10:13 pm

Dobry wieczór, czy mogłabyś mi podać namiar do centrum medycznego? 🙂

Odpowiedz
micha 1 września, 2018 - 1:34 pm

hej! Jestem ciekawy jakie jest Twoje zdanie po czasie. Powiedz mi proszę jak wpłyneła dieta eliminacyjna na Ciebie? Zrobiłaś jakies podsumowanie po czasie? 🙂

Odpowiedz
Kaśka Dudek 9 stycznia, 2019 - 4:51 pm

Ja również wykonałam ten test (w jednym z laboratoriów we Wrocławiu) i wyszły mi takie rzeczy, których w ogóle się nie spodziewałam. Ktoś wcześniej wspomniał, że w badaniu wychodzi poziom szczelności jelit… Nie mogę tego znaleźć. Czy ktoś wie gdzie tego szukać ?

Odpowiedz
Ania 21 kwietnia, 2019 - 6:55 am

Mam alergie pokarmowe mleko, nabiał i owoce morza. Do tego po malutkim teście 48 produktów nietolerancje pokarmowe znowu mleko, nabiał, jajka, grzyby, drożdże, pszenica ale nie gluten w pszenicy szkodzi mi białko zwane gliadyna, orzechy nerowca, migdały, cebula. Jestem 2,5 roku na diecie elimnacyjnej, zmiaerzam po 3 latch zrobić znowu testy rozszerzone na nietolerancje ale na 130 produktów i zobaczyć czy dieta pomogła i jakie inne mam nietolerancje bo malutki teścik chyba nie wykazał wszystkiego.

Odpowiedz
Paulina 27 maja, 2019 - 9:01 pm

Witam , czy będąc już jakiś czas na diecie bezglutenowej, testy na nietolerancję glutenu mogą go potwierdzić ? Utrzymywanie diety nie zaburzy wyniku ? Czy przed badaniami należy zacząć ponownie jeść gluten aby wynik byl wiarygodny ?

Odpowiedz
Miłosz 4 czerwca, 2019 - 11:36 pm

U mnie w pewnym momencie zaczeły się rewolucje żołądka, na niektóre swoje sniadania z pudełek reagowałem po prostu źle, wzdęcia i inne… myślałem, ze coś moze w tych pudełkach jest nie tak, no ale tak nie było… bo tylko na pewne pokarmy reagowałem tak, ciekawiło mnie o co chodzi i tak trafiłem do kliniki Dethloff na test DNA – iGenesis, test wykazał mi KAŻDY produkt, każdy składnik na który jestem uczulony, teraz wiem na co muszę uwazać i lekarze z kliniki Dethloff rozpisali mi zamieniki, DZIĘKUJE <3

Odpowiedz
eleonora231 12 czerwca, 2019 - 9:05 pm

Miłosz, test iGenesis, który ma klinika Dethloff to najlepszy test dna jaki jest na rynku, fajnie trafiłeś! Warto z czasem zrobić inne testy u nich też oparte na iGenesis, bo dają bardzo fajny podgląd organizmu, duzo ukazują, ja sama tak zrobiłem i wiedziałam dokładnie co należy poprawić w moim życiu i serio teraz inaczej się czuję, więcej energii, chęci do zycia, no i skóra ma o wiele zdrowszy wygląd!

Odpowiedz

Dodaj komentarz