Najlepszy chleb na świecie i wege kanapki

przez Eliza Wydrych

Ponad rok temu zrezygnowałam z jedzenia chleba. Miałam dość wypieków nafaszerowanych konserwantami, ulepszaczami i farbującymi składnikami. Szukałam zdrowych alternatyw, próbowałam chlebów z pełnego ziarna, ale ich składy pozostawiały wiele do życzenia.

W odstawieniu chleba pomogły mi dwie rzeczy: test nietolerancji pokarmowej (tutaj link do wpisu) i owocowo-warzywny detoks (link do wpisu). Z testu dowiedziałam się jakie produkty wywołują w moim organizmie reakcję immunologiczną i usunęłam je z diety. Wszystkie zboża powoli odchodziły w odstawkę.

Owocowo-warzywny detoks robię regularnie raz w roku. To pomaga mi wrócić na dobre tory, skurczyć żołądek i wypracować mnóstwo zdrowych nawyków. Dzięki detoksowi wracam do jedzenia ogromnej ilości warzyw i owoców oraz do picia wody i ziołowych herbat. Wystarczy 5 dni takiego detoksu by stracić ochotę na wszytko co słodkie i słone. No właśnie. Jakież było moje zdziwienie kiedy ugryzłam kawałek chleba. Był niesamowicie słony, aż szczypał mnie od niego język. Powiedziałam, mężowi, że kupił przesolony chleb. Był zaskoczony i powiedział, że chleb smakuje normalnie. Naprawdę nie zdajemy sobie sprawy z tego ile soli znajduje się w produktach, które spożywamy na codzień!

„Chleb zmieniający życie”

Pieczywo, a co za tym idzie kanapki poszły w odstawkę. Odzwyczaiłam się dość szybko i nie tęskniłam za węglowodanami w takiej formie. Wszystko się zmieniło kiedy trafiłam na przepis u „Jadłonomi„. Marta pisała, że to chleb zmieniający życie. No jeśli Marta coś takiego pisze – to musi być prawda!

chleb wege bezglutenowy

chleb zmieniający życie

Chleb robię co tydzień. W składzie są nasiona, ziarna i orzechy. To wypiek wegański i totalnie bezglutenowy. Robi się go niezwykle prosto, po upieczeniu chleb dobrze się kroi i co kluczowe smakuje OBŁĘDNIE.

Kanapki wróciły więc do łask, a ten wpis jest po to by zainspirować Was do eksperymentowania i kombinowania!

Wege kanapki

Rzućcie okiem na moje kolorowe, pyszne i (super) zdrowe kanapki. Odtwórzcie je, a gwarantuje, to będzie totalny #foodgazm

anapki

Kanapka z hummusem i pieczonymi batatami
To połączenie smaków to poezja. Słodkie, pieczone bataty posypane suszoną cebulą i słony, sezamowy hummus.

Kanapka z awokado
Dojrzałe awokado miażdżymy widelcem, skrapiamy cytryną i mieszamy ze świeżą kolendrą (jeśli nie macie świeżej użyjcie suszonych liści).

pasty kanapkowe

Kanapka z pomidorowym hummusem i bazylią
Włoskie klimaty. Pomidorowy hummus idealnie komponuje się z aromatyczną bazylią.

Kanapka z hummusem, tahiną i sezamem
Co za masło maślane, pomyślicie. Klasyczny hummus mieszam z pastą tahini i posypuję wszystko sezamem. Taki zabieg sprawia, że smak jest jeszcze bardziej wyrazisty i intensywny. Świetnie smakuje też klasyczny hummus z awokado i mango!

hummus

kanapki z hummusem

Takie kanapki możecie spokojnie zapakować do lunchboxa. Dla mnie to idealna opcja na śniadanie albo na drugie śniadanie.

 

ZOBACZ TAKŻE

26 komentarzy

Asia 19 lutego, 2018 - 8:03 pm

To ja polecę „smalec” wegański! Z tym chlebem byłby pycha. Blendujemy puszkę fasoli białej na gładką masę. Na patelni, na oleju kokosowym podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Po ostudzeniu dodajemy do fasoli, doprawiamy majerankiem, pieprzem i odrobiną soli himalajskiej. Pycha!

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 19 lutego, 2018 - 8:09 pm

kochammmmmmm ten smalec! Do tego jeszcze suszona sliwka <3

Odpowiedz
Marta | Zafascynowana życiem 22 lutego, 2018 - 1:20 pm

Ostatnio robiłam pierwszy raz i jestem zachwycona! Eliza, suszona śliwka to genialny pomysł 🙂

Odpowiedz
Jola (Pixel Kolor) 19 lutego, 2018 - 8:17 pm

Jak wspomniałaś o nim na InstaStory od razu poszukałam przepis. Właśnie dzisiaj skończyła mi się pierwsza porcja. Jest przepyszny i na pewno zrobię klejony raz. 🙂

Odpowiedz
Kasia 19 lutego, 2018 - 9:01 pm

Ja właśnie upiekłam ulubiony chleb bezglutenowy 🙂 mąż ma celiakie i od 15 lat jest na diecie gf i mowi że ten chleb jest najlepszy jaki jadł (robie z kaszy gryczanej niepalonej)

Odpowiedz
Maria 20 lutego, 2018 - 6:39 pm

Hej Kasia, czy mogłabyś wrzucić przepis na ten chleb z kaszy gryczanej albo podesłać mi na maila ([email protected])?

Odpowiedz
Marysia 19 lutego, 2018 - 9:47 pm

To coś dla mnie! Kilka miesięcy temu postanowiłam przestać jeść chleb, ale czasami (bardzo rzadko) wracam do niego, kiedy nie mam alternatywy na kolację. A jesli chodzi o ten efekt przesolonego chleba – WOW!!!

Odpowiedz
Kam 20 lutego, 2018 - 5:34 am

Rozumiem, że dodajesz płatki owsiane bezglutenowe? CZy w ogóle ich nie dodajesz?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 20 lutego, 2018 - 8:48 am

Tak, bezglutenowe. Dzisiaj nie ma problemu z ich kupnem 🙂

Odpowiedz
Ewa Macherowska 20 lutego, 2018 - 9:21 am

Wygląda świetnie <3

Odpowiedz
Natalia 20 lutego, 2018 - 10:59 am

Skąd hummus ?

Odpowiedz
Monika 20 lutego, 2018 - 1:56 pm

Tak sobie myślę, że pewnie samodzielnie zrobiony:D Ale niech Eliza potwierdzi!

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 20 lutego, 2018 - 2:12 pm

A nie! Ten akurat kupny „I love vege”

Odpowiedz
Monika 20 lutego, 2018 - 1:55 pm

O mamusiu! To wygląda przepysznie, dlatego z wielką przyjemnością przygotuję to na weekend:D
A co ja ze swojej strony mogę polecić??:D Wczoraj zrobiłam coś totalnie pysznego i bardzo prostego w przygotowaniu, a przepis wysłała mi przyjaciółka, która znalazła go na jakiejś stronie z wegańskimi przepisami (i uwaga, nie była to Twój blog Elizo:D)

Potrzebne będą bataty, puszka pomidorów, lub świeże, jak kto woli i ciecierzyca ( z puszki, albo namoczona i ugotowana):
Bataty trzeba pokroić na pół i piec je środkiem do blachy (w zależności od wielkości bata ok 25 -30 min w 200 stopniach). W międzyczasie należy osuszyć ciecierzycę, przyprawić ją, ja użyłam słodkiej papryki, ale w przypisie była wędzona, której akurat nie posiadałam i wsadzić do piekarnika na osobnej blaszce, żeby się uprażyła. Pomidory można przyprawić kolendrą i ziołami prowansalskimi i włożyć do piekarnika dosłownie na 5 minut.

Jak bataty są gotowe, należy wydrążyć trochę środek, nałożyć pomidory, a na koniec posypać chrupiącą ciecierzycą!

Ooo i zapomniałabym, – należy także samodzielnie przygotować sos czosnkowy:) W moim przypadku nie był wegański, bo użyłam zwykłego jogurtu naturalnego, ale przypuszczam, że Ty i Twoje czytelniczki będą wiedziały jak zrobić wegański sos czosnkowy:)

Było pyszne i nawet mój mięsożerny Narzeczony zachwalał:D

Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 20 lutego, 2018 - 2:12 pm

Dziękiiiiii!! SPróbuję!

Odpowiedz
Kasia 20 lutego, 2018 - 10:15 pm

Czy można w tym przepisie zastąpić czymś syrop z agawy? Mam na myśli produkt łatwiej dostępny 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 21 lutego, 2018 - 8:24 am

jsne!

Odpowiedz
Anonim 20 lutego, 2018 - 10:45 pm

zainspirowana twoim insta sprzed kilku dni, dzis upieklam!!!! Jest pszepyszny ?!!!! Dzieki za ten super przepis ?

Odpowiedz
Kinga - mylittlepleasures.pl 22 lutego, 2018 - 10:23 am

Odkąd zobaczyłam ten chleb na Twoim Instastories, codziennie chodzi mi on po głowie. Kusi mnie jeszcze ten hummus pomidorowy. Sama go robiłaś czy jest on kupny? Masz na niego jakiś wypróbowany przepis?
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 22 lutego, 2018 - 2:36 pm

Hummus akurat kupny 🙂

Odpowiedz
Bookero 26 lutego, 2018 - 4:37 pm

Bardzo ciekawy przepis, fajna alternatywa 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedz
Anna 27 lutego, 2018 - 3:10 pm

Mnie też chleb szkodzi, czasami jem w małych ilościach z własnych wypieków. Przepis ciekawy, na pewno wypróbuje.

Odpowiedz
Trener biznesu 2 marca, 2018 - 11:05 am

Wygląda bardzo smakowicie i te pasty! mniammm 🙂 domowe wyroby zawsze są najsmaczniejsze i najdrowsze

Odpowiedz
Szyciownik 8 marca, 2018 - 3:56 pm

Cześć,
A ja uwielbiam chleb. Nie wiem czy dałabym radę go odstawić. Pyszna chrupiąca skórka. Mniam.
Pozdrawiam,
Kasia

Odpowiedz
Angie 18 marca, 2018 - 9:42 pm

Tez robiłam ten chleb, tylko w trochę zmodyfikowanej wersji. W moim wykonaniu składa się z nasion dyni oraz mieszanki różnych płatków- owsianych, ryżowych i jaglanych. W mojej kuchni stawiam na różnorodność 🙂 Nasiona dyni natomiast dostarczają cennego żelaza. Ogólnie chleb jest przepyszny!!! Super, że promujesz kuchnie wegańską, która zaskakuje smakiem i zapachem:)

Odpowiedz
abczywienia 17 sierpnia, 2020 - 7:08 pm

Wpisami na blogu udowadniasz, że wbrew „mięsożercom” wege też może być i jest smaczne! A dobrym wege burgerem to można oszukać nawet czułe podniebienie dzieci 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz