Lista zdrowych produktów

Bardzo podoba mi się tendencja, która stawia na zdrowy styl życia i zdrową dietę. Pisząc o zdrowej diecie mam na myśli tą wegańską, wegetariańską i bezglutenową. Wspieram u innych chęć zmiany i  staram się zarażać pasją do roślinnej diety i do samodzielnego pichcenia. Czy jestem weganką albo wegetarianką? Nie. Nie określam się i nie szufladkuję.

Na dniach wyjdzie mój Semiwegetariański ebook kulinarmy. Są w nim wegańskie, wegetriańskie i bezglutenowe przepisy, ale nie tylko! Zdjęcia jakie widzicie w tym wpisie pochodzą właśnie z mojego ebooka. Nie mogę się doczekać kiedy udostępnię Wam całość!

Wiem, że nie wszyscy mają czas na własnoręczne robienie hummusu, mleka kokosowego czy wypiekanie bezglutenowego chleba. Dlatego w tym wpisie podam Wam listę moich ulubionych i godnych polecenia produktów.

Czasem jakiś produkt uważa się za zdrowy, a jego skład wygląda tragicznie. Jak w tym wszystkim się odnaleźć?! Trzeba szukać, czytać etykiety i robić ostrą selekcję!

Poniżej lista produktów, które znajdują się w mojej kuchni i które polecam.

Bezglutenowe tosty z wegańskim bekonem, twarożkiem z nerkowców i guacamole

Bezglutenowe pieczywo

Schnitzer – chleb wiejski (link do skepu)
EnerBio – chleb sezamowy (Rossmann)
Warzywna tortilla Papagrin (link do sklepu)

Pasty kanapkowe i dodatki

Hummus Sante I Love Wege (link do sklepu)
Hummus Profi (link do sklepu)
Hummus Primavika (link do sklepu)
Weganski smarowaniec Wege Siostry (link do sklepu)
Pasty kanapkowe Wa:ŻYWO (Rossmann)
Pasta Tahini House of Orient (Tesco)
Masło orzechowe Natur Avena (tesco, link)
Ketchup Develey Premium (tesco, link do sklepu)
Madero ketchup classic w słoiczku (Biedronka)
Wegański majonez Vitaquell (link do sklepu)

Bezglutenowe makarony

Bezglutenowe makarony Sotelli, skład: mąka kukurydziana i woda) (link do sklepu)
Makaron z ciecierzycy Govinda (link do sklepu)
Makaron z zielonego groszku Fabiańscy (link do sklepu)
Makaron kukurydziany z quinoa Sam Mills (link do sklepu)

Bezglutenowe mąki

Mąka kasztanowa Bio Planet (link do sklepu)
Mąka kukurydziana Balviten (Tesco)
Mąka ryżowa Balviten (Tesco)
Mąka z czerwonej soczewicy Bio Harmonie (link do sklepu)
Mąka z nasion amarantusa Symbio (Tesco)
Mąka gryczana Amarello (link do sklepu)
Mąka z żółtego grochu Bio Harmonie (link do sklepu)
Mąka z siemienia lnianego Natura Food (Biedronka)
Mix mąk bezglutenowych do wypieków Schar (Tesco)

Mleka roślinne

Mleko kokosowe
Smaki świata – 83% kokos, woda i guma guar (naturalny zagęstnik) – Biedronka
Real Thai – 85% kokos, 15% woda (Tesco)

Śmietanka kokosowa
Real Thai – 95% kokos, 5% woda (Tesco)

Napój ryżowy
Joya Rice (Lidl, E.leclerc)
Ener Bio (Rossmann)
Napój sojowo ryżowy Berieg (Stokrotka, link)
Napój ryżowy Natumi (link do sklepu)

Napój migdałowy
Tesco Organic rice almond drink (Tesco)

Napój owsiany
Ener Bio (Rossmann)

Płatki śniadaniowe

Płatki owsiane bezglutenowe Dobra kaloria (Rossmann, Tesco)
Amarantus eskpandowany Dobra kaloria (Rossmann, Tesco)
Chrupiąca gryka Dobra kaloria (Rossmann, Tesco)

Domowa granola z bitą śmietaną kokosową

Zamiast białego cukru

Syrop z agawy GoBio (Tesco)
Syrop kokosowy DietFood (link do sklepu)
Syrop daktylowy Bio Planet (link do sklepu)
Melasa karobowa Natura Avanea (Rossmann)
Cukier kokosowy Bio Planet (link do sklepu)

Moje ulubione przyprawy

Wędzona papryka Prymat
Suszona cebula Prymat
Suszona kolendra liście Kamis
Mild Tandoori Curry powder (tesco)
Pasty curry (żółta, zielona, czerwona)
Czarnuszka
Kurkuma
Kminek

Ryby

Najlepsze są dzikie/złowione, ale jeśli nie mogę takich znaleźć moim mniejszym złem jest:
Wędzony łosoś SuperFish Bio –  (tesco, auchan, )

Zdrowe oleje

Olej Ryżowy MI’RA – najlepszy do smażenia i pieczenia (Tesco, Lewiatan, E.leclerc)
Olej rzepakowy Rapso – do smażenia (Auchan, Tesco)
Olej z czarnuszki (link do sklepu)
Olej z awokado (link do sklepu)
Olej z ostropestu (link do sklepu)

Ziemniaczane nachosy z wegańskim sosem “serowym”

Smoothie

Owocowe smoothie Vital Fresh (biedronka)

Hity wegańskiej i bezglutenowej kuchni

Płatki drożdżowe Anagram Zielonki – zamiennik parmezanu (link do sklepu)
Wegańskie sery tłoczone Wege Siostry (link do sklepu)
Płynny aminos – bezglutenowy zamiennik sosu sojowego (link do sklepu)
Bezglutenowe kakao (link do sklepu)
Papier ryżowy House of Asia (tesco)
BG Muszelki do taco POCO LOCO, w składzie mąka kukurydziana i woda (tesco)
Bezglutenowy proszek do pieczenia Celiko
Bezglutenowe, wegańskie wrapy – wciąż szukam!

Zależy mi na tym, by wszystkie produkty na tej liście były super zdrowe, jeśli widzicie jakiegoś chochlika, dajcie znać! I ogromna prośba do Was. Proszę, pomóżcie mi uaktualniać i rozszerzać tę listę. Jeśli znacie jakieś godne polecenia produkty, dajcie znać!

131 komentarzy

Dodaj komentarz

Adres email nie zostanie upubliczniony.

  1. Ale ekstra że coś takiego jest! O wiele łatwiej będzie te wszystkie rzeczy teraz znaleźć wiedząc w jakich sklepach szukać! Super 🙂 ♡

  2. Znakomicie🙂 wreszcie znalazłam to czego szukałam, wszystko w jednym miejscu i ładnie czytelnie przedstawione, mega ! Ciesze się bardzo i będę korzystać a zdjęcia są kuszące więc nie umiem się doczekać e-booka 😊😊😊😘

  3. Właśnie miałam pisać kiedy w końcu będzie lista 🙂
    Już nie mogę doczekać się audiobooka 🙂 mam nadzieje , ze nie będzie kosztować milion monet😁 chciałabym zacząć zdrowo jeść i przekonać do tego męża (który nie wyobraża sobie dnia bez mięsa 🤦‍♀️) a ja niestety nie mam czasu (praca , małe dziecko) na gotowanie oddzielnych posiłków :/
    Pozdrawiam

    1. Andzia, jeśli mąż nie da się przekonać do jedzenia zdrowych posiłków, to niech sam sobie robi obiady 🙂

  4. Szkoda, że nie zamieściłaś zdjęć opakowań tych produktów – co jak co większość z nas to wzrokowcy. Ja z doświadczenia wiele razy kupiłam coś dlatego, że ktoś to polecał i kojarzyłam jak wygląda produkt. A tak, to tylko przejrzałam wpis

  5. Czekałam na ten wpis a jeszcze bardziej czekam na e-booka, czuje że będzie on moim “numer one” 💕 Kochana a skąd ta suszona cebula?

  6. Jeszcze mleko owsiane z lidla (yoya) 🙂 i masło ghee (najtańsze jest w aptece centrum, nie pamiętam nazwy :)) pozdrawiam i dziękuję za te liste! :*

    1. Dokładnie super skład i cena, gorzej z dostępnością bo zazwyczaj w moim sklepie wykupiony. Warty do dodania na listę.

    2. Też miałam napisać, ale zawsze boje się, że jeszcze więcej osób zacznie kupować i już nigdy go nie dostanę 😉 skład jak mleko z rossmana, a cena połowę niższa 🙂

  7. Eliza, wielkie dzięki. Kurcze ależ się cieszę z tej listy. Tyle razy wyrzucałam z koszyka mleko rośline, bo nie byłam pewna składu. I tu mam, czarno na białym – jakie i gdzie. Oczywiście między innymi produktami, które z radością wypróbuje. Normalnie E jak ekscytacja😊👍😊😊😊😊 jesteś wielka.

  8. A ja dodaje od siebie coś dla osób, którym zabrakło czadu na przygotowanie drugiego śniadania lub obiadu do pracy 🙂 smoothie z biedronki vital fresh – w składzie owoce i mleko kokosowe oraz zupy kremy z biedronki takie gotowe, w 500 ml opakowaniu – wegańskie – w składzie same warzywa

  9. Hej, nie zgadzam się że jedzenie glutenu jest niezdrowe! Nikt nie mówi o opychaniu się białymi bulkami czy pizza, ale zjedzenie kromki czy dwóch (nawet dziennie) razowego chleba nie jest niczym złym. Rozumiem, że wiele osób cierpi na nietolerancja, ale o wiele wiecej eliminuje gluten bo naczytaja się, że to samo zło;)

    1. Nie musisz się zgadzać. Ja bazując na dzisiejszej wiedzy naukowej jestem przekonana ze gluten szkodzi (mi na pewno, mam nietolerancję). Nawet jakbym tej nietolerancji nie miała to i tak bym go unikała.

  10. Ja polecę przepyszne chlebki Bredis z suszonych ziaren, to firma Papagrin, która w swojej ofercie ma też wrapy 🙂 i już niedługo w Lidlu powinny wejść jogurty Kokosowe bez cukru Platon – polska firma!

  11. Rewelacyjny post!! Mam pytanie odnośnie tych płatków drożdżowych czy mogę ich używać do pizzy zamiast sera?? Pozdrawiam cieplutko 😊 i już nie mogę się doczekać Twojego ebooka!!

  12. Dzięki za wpis! mleka roślinne- Rośleko + mają szklane butelki, więc przyjazne dla środowiska 🙂 pani w sklepie powiedziała, że są dość skoncentrowane, więc można rozcienczać wodą i mieć więcej. Co do majonezu – zobacz sobie Majobez, genialny skład, bazuje na aquafabie Pozdrawiam! Ania

  13. Z zamienników cukru- syrop daktylowy Natur Avena( rossmann), bio syrop z agawy z Lidla też jest spoko.
    Makarony z czerwonej soczewicy i z zielonego groszku Natura food (Biedronka)
    Smarowidła na chleb- pasty Wa:Żywo! Petarda, sklady super, a smak rewelka, zwłaszcza ta z białej fasoli… (rossmann)
    To tak na szybko mi do głowy przychodzi 🙂
    Czekam na e-booka, bo choć mięso nadal jem, To od dłuższego czasu chodzi za mną mocne ograniczenie to w diecie… 🙂
    Pozdrawiam!!!

  14. 🙂 pamiętam Twoje początki gotowania i publikowania zdjęć dań na kolorowych talerzach jeszcze na starym mieszkaniu…nie wyglądało to wtedy zachęcająco ;p przyznam,że byłam wtedy nawet jednorazowym trollem,który zwrócił na to uwagę, pisząc komentarz w stylu „fujjj jak to wygląda weź tego nie pokazuj”. Wstyd dla mnie,wiem :/ i kto by wtedy pomyślał, że z biegiem czasu tak fajnie się w tym zatracisz i stanie się to Twoim sensem, a zdjęcia potraw staną się tak doskonale,że aż czuć z nich smak :):) nie piszę tego złośliwie, piszę bo tak mi się przypomniały te paćki na tych chyba fioletowych wtedy talerzach, a teraz popatrz – właśnie wydajesz swojego KULINARNEGO EBOOKA!!!! Woow!!!!!!!!

  15. Odnośnie mleka kokosowego z rosmana. Dzięki faktycznientylmo 65 %. Ale poki co muszę.sie nim zadowolić bo tesco daleko. Podobno w auchan jest jeszcze jakies dobre ale tez nie mam blisko.

  16. Ja nie jestem uczulona na gluten ani nie mam nietolerancji, ale widzę jak paskudnie się czuje kiedy zjem pszenną bułkę czy chleb. Od razu mnie wzdyma, mam brzuch jak kamień i czuję się fatalnie. To widać dopiero kiedy na jakiś czas usunę gluten z diety i po jakimś czasie po niego sięgnę. Mam wrażenie, że puchnę i że zatrzymuje mi się woda w ogranizmie. Okropność. Dlatego unikam glutenu jak mogę.

  17. Super post! Zgadzam się z olejem kokosowym, jak studiowałam chemię na inżynierce to na zajęciach z biotechnologii prowadząca była okrutnie wzburzona jak on mógł stać się “modny”. Odnośnie past curry, chciałam dziś kupić te, które często pokazywałas, ale czy one nie mają w składzie utwardzonego oleju palmowego?

  18. Rewelacyjny wpis! Przejrzyście, konkretnie, na pewno będzie to wpis, do którego będę baardzo często zaglądać. A z ebookiem… Kusisz, kusisz 😉

  19. Ehh tak bardzo chciałam Ci napisać o tych wrapach, że zapomniałam o płatkach śniadaniowych! 😜 Niektórzy lubią więc takie są bardzo dobre, bez glutenu i dla wegan 😀 I brakuje mi w Twoim wpisie masła orzechowego, migdałowego czy innego ☺ Majonezy też są na tej stronie vegepack 🙂

    https://vegepack.pl/2413,platki-sniadaniowe-koleczka-truskawka-i-jablko-ekologiczne#content

    W ogóle to muszę zacząć komentować Twoje wpisy bo zawsze wejdę, przeczytam, pozachwycam się i tyle 😉
    Pozdrawiam Cię ciepło i jesteś cudo kobietą 🙂

  20. Sery wegańskie violife, jogurty my life my love na mleku kokosowym i migdałowym, hummusy florentin, fajny skład ma majonez wegański z konopi firmy vitaquell, jeśli chodzi o masła orzechowe to bardzo dużo rodzajów ma ekologiczna firma Terrasana – są boskie, mleka polecam jeszcze ecomil , mleko koko robię terrasana tylko kokos i woda 🙂 trochę się tego nazbiera, niestety to są produkty ze sklepików ekologicznych i raczej nie pojawiają się w większych sklepach czy sieciówkach, jak ktoś szuka jakiegoś konkretnego produktu z dobrym składem proszę pisać 🙂

  21. A co sadzisz o syropie klonowym??
    Bardzo czesto dodawany jest tez syrop kukurydziany np w lizakach dla dzieci. Jaka masz na jegi temat opinie?

  22. Ja również czekałam na te listę! Super Eliza świetna praca! Już nie mogę doczekać się E-booka ❤️ Razem z moim partnerem i synkiem chcemy powoli wdrażać więcej przepisów wegańskiej kuchni do Naszego jadłospisu właśnie po Twoich instastorie! Zarażasz pozytywnie! Twoje dania wydają się super proste i zdrowe 😊 Myśle ze jesteś super fajna kobieta i chce żebyś wiedziała ze są osoby które doceniają bardzo to ile czasu i siebie wkładasz w to co widzimy na blogu ❤️ Dziękujemy!

  23. Moje ulubione masło orzechowe Basia Basia (to zwykle)! Cudeńko! W składzie tylko orzechy ziemne, a ten smak… Jest przepyszne, najlepsze ze wszystkich które probowalam, a wypróbowałam już chyba wszystko co jest na rynku. Polecam sprawdzić! 😍

  24. To ja proponuję makarony białkowe z Biedronki. Są z ciecierzycy, zielonego groszku i chyba fasaoli- bardzo dobre i dużo tańsze od tych zaproponowanych we wpisie

  25. Fajny wpis. I dobrze byłoby go faktycznie uaktualniać, aby było więcej produktów. I tak na marginesie podlinkowanie dobrze byłoby otwierać w nowym oknie, wtedy byłoby czytelnie, a blog byłby cały czas otwarty. Pozdrawiam serdecznie.

  26. Nie wiem czy można zaliczyć to do zdrowych przekąsek ale w lidlu nachosy naturalne składają się tylko z maki kukurydzianej oleju słonecznikowego i soli wiec skład jak na chipsy zacny 😉

  27. Kochana, jeszcze zamiast białego cukru można umieścić erytrol, ma niski indeks glikemiczny, co dla osób np. z insulinoopornością ma duże znaczenie, ma zero kalorii i w przeciwieństwie do ksylitolu nie wywołuje dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a doczytałam się również, że działa przeciw próchnicy i jest uznany przez WHO jako całkowicie bezpieczny dodatek do żywności.
    Jejku wydaje się jakbym robiła jakąś reklamę 😉 ale po prostu sama używam i polecam! 😊

  28. Jeśli ktoś jeździ do Niemiec, polecam Lizzę. Jest tam w każdym Kauflandzie. Skład jest czyściutki, a mają gotowe spody na pizze i wrapy. Tylko czekać aż wprowadzą te produkty w Polsce 🙂

  29. Świetny wpis, bardzo Ci za niego dziękuję. Właśnie czegoś takiego szukałam.
    Tak podziwiam Twoje zdjęcia i wiem jedno – nie mogę doczekać się Twojego e-booka!
    Buziaki 🙂

  30. Z napojów ryżowych bardzo polecam firmę Scotti – skład bardzo krótki, są dostępne w auchan i w leclercu (w tym drugim są w gorszej cenie)

  31. Kochana, uważaj na wędzoną paprykę, nie jest zdrowa. Proces wędzenia powoduje powstawanie procancerowych substancji. Podobnie z łososiem, z umiarem!

  32. Eliza, nie wiem czy nie możesz jeść czy może nie używasz po prostu, ale na liście nie widzę więc chciałam polecić: mąka z ciecierzycy, mąka z topinamburu. Dodaje je do sosów, robię też placki, z tej z ciecierzycy też ciastka. Dodatkowo płatki teff, są podobno bardzo wartościowe (a co Ty o nich myślisz?), ale one bardziej jako dodatek niż zamiennik płatków. A cukier kokosowy jest mega 🙂 polecam Ci bloga Vegan Richa!

  33. A ja dodam mleka Vitariz, jest pyszne, z ekologicznych upraw i ma dodatek wapnia z alg. https://www.bdsklep.pl/vitariz-1l-napoj-ryzowy-z-wapniem-bio-1?gclid=CjwKCAjwsdfZBRAkEiwAh2z65oIWR3klL0cLhuROd629mHJns9qgW4JohAvLnK5os6P2ONz-l5tpUhoC3mMQAvD_BwE
    Pyszne pasty Wawrzyniec, moja ulubiona z ciecierzycą i czarnuszką.
    http://wawrzyniec.com.pl
    I na konic taka owocowa przekąska, świętna dla dzieci. W składzie tylko owoce suszone w niskiej temperaturze. Konsystencja przypomina trochę żelki.
    http://www.smakizdrowia.pl/Bob-snail–przekaska-jablkowo-truskawkowa-60g-9462

  34. Ja polecam mleko kokosowe z Biedronki z serii Smaki Świata _ kuchnia tajska. 83% kokosa i woda, żadnych świństw w składzie. Dawniej nie mogłam przełknąć mleczka kokosowego, od kiedy spróbowałam tego to je polubiłam:)

  35. To i ja dorzucę od siebie: syrop z agawy BIO Organic z Lidla, skład: 100% syropu z agawy z rolnictwa ekologicznego. Polecam zamiast cukru i słodzików. W smaku rewelacyjny!!! 🙂

  36. Eliza! A może zrobiłabys takie zestawienie czego nie może zabraknąć w twojej kuchni żeby zawsze mieć co zjeść ??

    W sensie co masz zawsze w szafkach i lodowce żeby moc zrobić chociaż trzy dania ?
    Dla mnie to by było super 💪

  37. Dodałabym do tej listy jeszcze ksylitol i erytrol jako zastępstwa cukru. Erytrol zwłaszcza, bo ma bardzo niski IG.

  38. Mam pytanie, czym mogłabym zastąpić mleko kokosowe? Albo czy jest jakieś mleko kokosowe w którym nie czuć smaku kokosowego? Niestety ale zaliczam się do zapewne mniejszości która nie znosi smaku kokosa..

  39. Eliza, dziękuje za ten wpis ! Staram się zdrowo odżywiać, pasjonuje się gotowaniem więc wymyślam ciągle to nowe dania – bliżej mi do wegetarianizmu niż do weganizmu (nie potrafię się rozstać z serami, jogurtami) czasem zjem również mięso – ale to tylko indyk, czasem wołowina. Szukałam ciekawych zamienników, różnych alternatyw dla produktów.
    Market Bio – stał się dla mnie mekką niczym jakaś sieciówka dla zakupoholiczki.

    Jesteś wielka, masz ogromną misję – aby ludzi edukować, dodawać im skrzydeł, uwielbiam Twoją empatię i wrażliwość.

    Pozdrawiam 🙂

  40. Dowiedziałam się niedawno, że mam alergie na wiele produktów. Dzięki twojej liście, jakoś będę mogła w stanie wytrzymać! Dzięki <3

  41. Ja bym dodała: masło klarowane ghee i mus Kokosowy Anny Lewandowskiej. Masło co prawda nie jest wege, ale jest bardzo zdrowym tłuszczem, a mus kokosowy smakuje jak wnętrze Rafaello 😊