Lemoniada cytrynowa z rozmarynem

Rozsmakowałam się w lemoniadach. Pomarańczowo miętowa, truskawkowa, ogórkowo miętowa czy cytrynowo-pomarańćzowa z rozmarynem to moje ulubione smaki. Do niedawna, lemoniady piłam na mieście, ale odkąd znalazłam kilka fajnych przepisów, lemoniady bez trudu przygotowuję w domu. Są pyszne, orzeźwiające i mają mnóstwo cennych wartości odżywczych.

Dziś podam przepis na pyszną lemoniadę cytrynowo-pomarańczową z rozmarynem.

Potrzebne składniki
– sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
– sok wyciśnięty z 2 cytryn
– łyżeczka miodu
– kostki lodu
– świeże gałązki rozmarynu
– 0,5 litra wrzącej wody

Przygotowanie
Rozmaryn zalewamy wrzątkiem. Kiedy woda wystygnie, wyciągamy gałązki rozmarynu i dodajemy sok z pomarańczy, cytryny i łyżeczkę miodu. To jest czas na testing, jeśli smak jest zbyt intensywny (np. lemoniada jest zbyt kwaśna, albo mało słodka) dodajemy wodę mineralną lub jeszcze odrobinę miodu. Przelewamy do szklanek, wrzucamy kostki lodu i świeżą gałązkę rozmarynu do dekoracji. lemoniada cytrynowa z rozmarynemNie mogę sie doczekać kiedy zacznie się sezon na truskawki. Marzy mi się truskawkowa lemoniada z rozmarynem i brązowym cukrem. Czekam też na słodkie. I choć arbuzowej lemoniady nigdy nie piłam podejrzewam, że jest przepyszna!

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Adres email nie zostanie upubliczniony.

  1. Cholera 🙂 rozmaryn jest moim absolutnie ulubionym ziołem i dodaje go gdzie się da…a nie wpadłam aby dodać do lemoniady ! Zawsze tylko mięta lub bazylia. Dzięki Eliza za przepis, lecę do kuchni 🙂

  2. jak będziesz w Warszawie, to wypróbuj w Aioli na Świętokrzyskiej ich lemoniady, np. grejfrutową z rozmarynem albo bazyliową. Można się uzależnić!