Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej

To moje ulubione danie ever. Jest banalne w przygotowaniu, szybko się je robi i smakuje obłęęędnie. Kurczaka w marynacie podaje zwykle z kaszą jaglaną i sałatką z octem balsamicznym i olejem rzepakowym. Jeśli lubicie mięso na słodko, pokochacie to danie. 

Składniki (2 porcje)
– 3 łyżki płynnego miodu (jeśli miód w słoiku jest skrystalizowany podgrzejcie go na patelni)
–  3 czubate łyżki musztardy
– 2 pojedyncze piersi z kurczaka
– sól
– pieprz
– łyżka oliwy z oliwek
– szczypta sezamu

kurczak w marynacie

Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w podłużne kawałki, przyprawiamy i wkładamy do głębokiego talerza. Przygotowanie marynaty polega na wymieszaniu miodu z musztardą i łyżeczką sezamu, aż do uzyskania jednolitego żółtawego koloru. Marynatę wlewamy do talerza, w którym jest kurczak, mieszamy i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie smażymy kurczaka na łyżeczce oliwy przez ok 10 minut. Jeśli dbacie o linie, zamiast oleju możecie użyć patelni grillowej i na niej przygotować kurczaka.

Jeśli macie jakieś pomysły na szybki i smaczny obiad koniecznie się nimi podzielcie 🙂

[Głosów:0    Ocena: 0/5]
79 komentarzy
  1. Świetny przepis, muszę wypróbować. Lubię dania, które nie zmuszają mnie do stania przy kuchni dłużej niż godzinę.

    1. Fashionelko, Twoje pomysły kulinarne są inspirujące, ale nie sądzisz, że ładniej by to wszystko wyglądało na jakimś eleganckim, białym talerzu?

    2. podobno niebieskie talerze nie sprzyjaja apetytowi, niechetnie z nich jemy :), choc ja nie zauwazylam takiej zaleznosci u siebie 😉

    1. Pewnie, na grubych oczkach zetrzeć marchewkę, jabłko i dodać kapustę kiszoną. Jeśli ktoś lubi może surówkę posłodzić, ale wg mnie to zbędne jeśli zetrze się dużo słodkich jabłek 🙂

  2. Super, też lubię takie dania 😉 A powiedz mi, jak robisz kus kusa? zalewasz bulionem czy wodą? Mi zaaaawsze wychodzi albo za słony albo za suchy!! ;p

    1. Bulion daje lepszy smak,należy robić jak przepis wskazuje i mnie też raczej wychodzi suchy,ale jak dodam gotowanych warzyw(pomidor,papryka,bakłażan,cukinia,cebula)to wychodzi wyśmienite danie:)

  3. Wszystkie składniki są (prócz kaszy), więc jutro zrobię to mojemu ukochanemu. Mogę zamiast kaszy dac ziemniaki albo ryż? Nie popsuje to smaku?

    1. Fashionelko Twoje przepisy są świetne bo szybkie i latwe w przygotowaniu, tak trzymaj! ! !

  4. Zastanawiam się czym można by było zastąpić tą surówkę z kapusty kiszonej, bo nie za bardzo lubię, a tak to byłby to idealny pomysł na jutrzejszy obiad:)Macie jakieś pomysły?

    1. Julia ja zamiast jogurtu daje troszke smietany, dosłownie ciupke, a smak od razu lepszy 😀

    2. Próbowałam wersji ze śmietaną i chyba jednak wolę z jogurtem 🙂 Lubię także dodać oregano, tworzy bardzo wyrazisty smak 😉

  5. Szybkie i smaczne danie jednogarnkowe 🙂 prawie jak leczo 🙂
    – 1/2 litra bulionu warzywnego
    – 1 mała pierś z kurczaka
    – 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
    – puszka pomidorów
    – puszka ciecierzycy
    – 2 ząbki czosnku
    – 1 średnia cebula
    – 2 łyżki oliwy z oliwek
    – przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, peperoncino.
    Przygotowanie:
    Fileta pokroić w cieniutkie paseczki zamarynować w soli, pieprzu i słodkiej papryce. Na łyżce oliwy zeszklić czosnek pokrojony w kosteczkę i cebulę pokrojoną w piórka, dodać do wrzącego bulionu. Kurczaka usmażyć oddzielnie. Do bulionu z cebulką i czosnkiem dodać paprykę, pomidory, ciecierzycę i mięso. Przyprawić solą, papryką słodką i pieprzem – ja zamiast pieprzu i papryki daję peperonciono. Gotować wszystko dosłwnie 15 minut. Smacznego 🙂

    1. Madzia brzmi smacznie no i gotowac tylko 15 minut? Kurczak nie bedzie surowy?

  6. Najlepszy po tej stronie wszechświata jest też kurczak w sosie słodko kwaśnym- marchewa, kukurydza, sos pomidorowy i przyprawy. Przepychaczne!

  7. tylko ten kuskus miało dietetyczny 🙁 lepiej ryż albo inna kasza.. Ja dzisiaj jem bogracz 😉 a w planie tygodniowym mam szaszłyki z kurczaka i rybę po grecku..

    1. No właśnie,bogracz to wg mnie taka zupa,która sama się gotuje,szybko się ją robi i jest sycąca:)
      Często robię szybkie obiady na bazie własnego pesto/kiedyś zrobiłam ze szczypiorku-daje radę:)/ plus podsmażone kawałeczki kurczaka,wcześniej posolone i obtoczone w mące,kurczak wówczas jest soczysty.Mięsko mieszam w pesto dodaję łyżkę mascarpone,troszkę wody z gotowania makaronu,mieszam z ugotowanym makaronem.Polecam,proste,szybkie i smaczne danie:)

  8. Może zbyt zdrowy przepis to nie jest, ale pyszny, łatwy i szybki na pewno 🙂
    Pierś z kurczaka kroimy na 4 grubsze płaty, układamy w żaroodpornym naczyniu, w misce w 0,5l. śmietanki 12 % rozrabiamy zupę cebulową i pieczarkową z paczki, zalewamy tym kurczaka i pieczemy w 160 st. przez ok. 1 godzinę 🙂 Dekorujemy natką pietruszki. dobrze smakuje z kasza i makaronem.

    Pyszne i szybkie są tez : kurczak duszony na sosie pomidorowym lub makaron ze szpinakiem, fetą i brokułami 🙂

  9. Jedyne czego nie lubie na twoim blogu to kulinaria, pewnie pyszne, ale kwestia podania nie zachęca 😉 biały weilki talerz, albo ciemny, cos malutkiego zielonego (np gałazka kolendry), plus obsypanie talerza swiezo mielonym pieprze, załatwiłoby sprawe

    1. A mnie się podoba właśnie takie “domowe” podejście do gotowania. Potrawa prosta to nie ma co pajacować z ozdabianiem talerza jak w restauracji. Naprawdę tak wszyscy pięknie jecie na codzień? 😉

    2. Cieszę sie, że lubisz konstruktywną krytykę, @magda, ja tak zawsze dbam o to co i jak jem 😉 naprawdę i nie jest to krytyka Elizy, bo jak wielokrotnie podkreslam, jest dla mnie niemalze ikoną stylu i obrego smaku, ale kuchnia to mój konik 😉

    3. własnie lepsze sa kolorowe talerze niz białe tez lubie i wole jesc na kolorowym talerzu niz na białym na białym wręcz nie lubie 🙂

  10. Polecam szybkie danie jakim jest Penne z łososiem i bazylią. Gotujesz makaron al dente. Łososia przyprawiasz solą i pieprzem(najlepiej cytrynowym). Do woka lub głębokiej patelni wlewasz oliwę, na której smażysz łososia rozdrabniając go. Dodajesz 2-3 łyżki śmietany i kieliszek białego wina. Wrzucasz do tego makaron, chwilę jeszcze zostawiasz na małym ogniu i na sam koniec, rozkładając na talerze,dodajesz świeżą bazylię i voilà 🙂

  11. Ja dzisiaj robiłam roladki z kurczaka nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami ,pieczone ziemniaczki i karmelizowana marchewka baby z miodem,curry i chili.Było cudne 😉

  12. eliza, jesz naprawde takie male porcje? ( chyba ze to aparat tak pokazuje) bo ogladajac Twoje propozycje kulinarne mam wyrzuty sumienia, bo chyba jem 2razy tyle 😉

    1. ta porcja jest całkiem normalna, też takie jadam, niestety nie ma to wiele wspólnego z moją wagą, zazdroszczę ludziom którzy mogą jeść wiele i są chudzi jak patyk

  13. Ja polecam roladki z kurczaka ze szpiankiem z czosnkiem, mniamu… podane z makaronem tagliatelle i polane sosem serowym… Jeśli chcesz dokładny przepis daj znać 🙂

  14. Ja ostatnio tylko gustuje w szybkich odkąd mam małą córeczkę;) A może krewetki w sosie arrabbiata?Niby brzmi wyrafinowanie, ale są banalnie proste:)Danie przygotowuje się w 10 minut:)Przepis znajduje się tutaj:)http://www.lovingit.pl/idealny-przepis-na-walentynki-spaghetti-z-krewetkami-w-sosie-arrabbiata-czyli-co-nieco-pikanterii/

  15. Ja polecam pieczoną rybę- np. pstrąga. Po umyciu i osuszeniu rybki papierowym ręcznikiem wkładam do brzuszka gałązki świeżego rozmarynu (lub pietruszki), i trochę masła. Solę i pieprzę z zewnątrz i w środku (fajnie pasuje do tego dania pieprz cytrynowy), skrapiam sokiem z cytryny i białym winem. Taką rybę zawijam w folię i wkładam do piekarnika na jakieś 25 minut. Po tym czasie jest pyszna, soczysta i krucha. 🙂
    Zazwyczaj jem ją z sałatką z różnych sałat, pomidorem, papryką (i jakimiś warzywkami które mam aktualnie w swojej lodówce). Danie jest lekkie, proste i świetnie smakuje 🙂

    1. Ważna rada dla zdrowia: nie pieczcie nigdy w folii aluminiowej jest strasznie rakotwórcza a podczas pieczenia w niej przenika wszystko do jedzenia, można sobie sprawdzić jak np. zostawimy kanapkę w folii aluminiowej w lodówce na kilka dni to w foli zrobią się maleńkie dziurki-to znak , że jedzenie wchłonęło szkodliwe dla nas czynniki 🙁 jeśli już pieczemy rybę to najwyżej w rękawie do pieczenia a najlepiej bez 🙁

  16. Eliza niedawno odkryłam stronę z torebkami torebkisklep.eu/ jeżeli możesz to zerknij na nią i napisz czy one są oryginalne.Coś dla mnie podejrzanie wygląda bo ceny są bardzo niskie.Pozdrawiam

  17. Ja również skłaniam się raczej ku daniom z kurczaka. Może to ze smaku, może z wygody. Zazwyczaj danie te są proste i szybkie do wykonania, jednak do wszystkiego co miodowo- musztardowe zraziłam się po spróbowaniu gotowego sosu- nie zachwycił, a nawet zraził do tego smaku. Może Twój będzie zachętą do odkrycia na nowo tego połączenia.

  18. Kurczak(pół piersi kroję na kawałki) 2 lyżki sosu sojowego, lyżka miodu,troszkę octu winnego i czosnek.marynata do tego kurak i matynuję cala noc.smażę na patelni z odrobina oliwy(uwaga może troszkę strzelać).do tego rucola z sosem z miodu,octu winnego,wody i czosnku( pieprz sól do smaku)ja robię na “smaka” 🙂

    PS. Jak już postanowiłam napisać to Ci powiem,że bardzo przypadł mi Twój blog/strona do gustu.(a obserwuję się już od prawie roku) Przekopałam strony/blogi podobne i niewiele str mi się podoba. Zwłaszcza stylizacje niby proste ale mają to coś “ten smaczek”. aaahh no i Rambo <3 (mimo,że jestem zwoleniczką dużych psów)

    Pozdr Kaśka

  19. Ja jestem zwolenniczką szybkich i prostych dań, ale nigdy z półproduktów, ani też ze słoiczka. Kurczaka w takiej marynacie jeszcze nie próbowałam. Jakiej musztardy używasz, sarepskiej czy dijon?

  20. Fashionelko!! 🙂 miał być nowy post o Fuji Instax i obrączkach/ pierścionku zaręczynowym czekam czekam i się doczekać nie mogę! ^^,

  21. Jak dotąd w marynacie miodowo-musztardowej robiłam tylko polędwiczki wieprzowe, ale przyznam, że ten przepis mnie zainteresował! W sobotę przyrządzę to dla chłopaka i przyjaciółek 🙂

  22. A moje ulubione danie na szybko to Masala 🙂
    kurczaka kroimy w paski i wkładamy do głębokiego talerza. Dolewamy odrobinę oleju sezamowego, wsypujemy kurkumę, imbir, cynamon, kolendrę, kminek i trochę soli. Mieszamy, odstawiamy na 10-15 minut do lodówki. Po tym czasie wlewamy kurczaka i marynatę na patelnie, w połowie obsmażania dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy kurczak będzie już gotowy, dodajemy koncentrat pomidorowy i dwie łyżki jogurtu naturalnego. Doprowadzamy do wrzenia i gotowe 😀 Z ryżem – palce lizać! 😀

  23. Właśnie skończyliśmy jeść to danie. Muszę przyznać, że niestety jest jednym z gorszych, które robiłam (generalnie staram się wybierać szybkie dania, polecam stronę “kwestia smaku”). Smakowała nam marynata, ale kurczak sam w sobie jest raczej suchy, co średnio mi odpowiada. Nie zmienia to faktu, że pewnie jeszcze kiedyś je zrobię, w skali od 1-10 dałabym mu 6.

    Pozdrawiam 🙂

Okno komenatrzy

Email nie bedzie widoczny.