Jadłospis na redukcję (przepyszny!)

przez Eliza Wydrych

Dziś chcę Wam pokazać jeden z moich ulubionych jadłospisów. Ostatnio sporo eksperymentuję i godzinami siedzę w kuchni. Mam dla Was kilka hitów, jakie wygrzebałam w sieci. M.in przepyszne i zdrowe brownie z cukinią oraz wybornego tatara z tuńczyka i awokado.

Zobaczcie sami!

Śniadanie: Placek jaglany kokosowo-bananowy

To danie weszło do mojego menu na stałe. Jest tak pyszne, zdrowe i sycące, że powinno być obowiązkową pozycja w Waszej diecie. Serio! Skład można modyfikować, ale to co musi się znaleźć to jajko, płatki jaglane i banan. Najpierw rozdrabniamy banana widelcem i ubijamy go z jajkiem. Potem dodajemy 2 łyżki płatków. Ta kolejność jest bardzo ważna i gwarantuje, że placek fajnie wyrośnie i się zetnie. Do podstawowych  składników możecie dodać rozdrobnione orzechy, rodzynki, sezam itd. Placek smażymy z dwóch stron na łyżeczce oleju kokosowego. Ja na koniec polewam go jeszcze mleczkiem kokosowym (minimum 95% kokosa).

placek-z-platkow-jaglanych

II Śniadanie: Tatar z tuńczyka, mango i awokado

Oszalałam na punkcie rybnych tatarów. Kiedy na Majorce spróbowałam tatara z tuńczyka, awokado i prażonej cebulki wiedziałam, że muszę to danie odtworzyć. Nie byłabym sobą gdybym go nie zmodyfikowała. Zrobiłam więc wersję fit. Zamiast prażonej cebulki dałam mango, całość wyłożyłam na liściach szpinaku i przygotowałam sos z oliwy, musztardy i miodu. Ważne jest by wcześniej doprawić pokrojonego w kosteczkę tuńczyka i zalać go sokiem z połowy cytryny. Wystarczy 100g tuńczyka, połówka awokado i połówka mango. Jeśli nie macie tuńczyka możecie zastąpić go łososiem.

tatar-z-tunczyka

Obiad: Pieczony Trewal z batatem

Trewal to moje kolejne odkrycie. Od kilku miesięcy bardzo dbam o to co jem i staram się by produkty pochodziły ze sprawdzonych źródeł. Dlatego jeśli kupuję jakąś rybę sprawdzam czy była hodowana czy złowiona. Unikam ryb hodowanych choć dziś naprawdę nie jest to łatwe. Trewala zawsze kupuję złowionego. Marynuję go solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, pieprzem cytrynowym, granulowanym czosnkiem i słodką papryką. Do środka wkładam plasterki cytryny i łyżkę masła klarowanego. Rybę piekę w 180 stopniach przez ok 35-40 minut. Podaję z pieczonymi batatami i ziemniakami oraz zieloną sałatką.

trewal

Przekąska: Brownie z cukinią

Jest sporo blogów fit, ale mój ulubiony to Codziennie Fit prowadzony przez przekochaną Martę. Nic tak do mnie nie trafia jak jej motywacyjne wpisy. To rozsądne podejście do życia fit. Marta pokazuje jak to robić mądrze i z głową. Przewiduje cheatmeale, rozumie, że czasem mamy gorszy dzień i uczy jak szybko wrócić na dobre tory. Uwielbiam ją!

Marta niedawno pokazała świetny przepis na przepyyyyszne brownie z cukinią. Odsyłam Was do przepisu. Ja nieco ten przepis zmodyfikowałam i zamiast mąki razowej dałam mąkę jaglaną. Zrezygnowałam też z polewy czekoladowej, zamiast niej dodałam rodzynki. Ciasto jest pyszne, czekoladowe, wilgotne i zdrowe! Tylko uwaga, jeden kawałek ma ok. 180kcal. Także spokojnie 😀

przepis-na-brownie-z-cukinia

brownie-przepis

Kolacja: Falafel z sałatką

Kolejne danie, które zrobiłam w tym tygodniu to falafele z przepisu Jadłonomii. Kotleciki są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, aromatyczne i bardzo sycące. Zrobiłam wszystko tak jak radziła Marta. Cieciorkę namoczyłam przez noc, zmieliłam w maszynce i dodałam łyżeczkę sody. Falafele wyszły idealnie. Jeden ma ok. 180kcal. Mnie by się nasycić wystarczy półtora porcji + sałatka.

Dziś zabieram się za robienie pasztetu z cieciorki, soczewicy i cukinii, w kolejce jest jeszcze ryba po grecku z przepisu mojej mamy. Wpadłam w wir pichcenia i cudownie mi z tym!! Jeśli znacie jakieś blogi ze zdrowymi przepisami (wegetariańskie i wegańskie mile widziane) to koniecznie polećcie!

ZOBACZ TAKŻE

44 komentarze

KAsica 18 września, 2016 - 8:32 pm

zjadłabym wszystko a przede wszystkim brownie. Nie znałam bloga Marty, ale nadrabiam. Dzięki 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 18 września, 2016 - 8:36 pm

Nadrabiaj, nadrabiaj. Warto!

Odpowiedz
Zuzanna 18 września, 2016 - 8:32 pm

Fash, ćwiczysz jeszcze coś przy takim jadłospisie?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 18 września, 2016 - 8:36 pm

Tak, na czczo 30 min trampoliny, potem w ciągu dnia 30 min siłowego

Odpowiedz
fitlife 18 września, 2016 - 8:33 pm

Trewal? Pierwsze słysze. Gdzie dostanę tę rybę tylko złowioną?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 18 września, 2016 - 8:35 pm

W selgrosie 🙂

Odpowiedz
Anna 18 września, 2016 - 8:33 pm

Koniecznie wejdź na blog erVegan, jeśli jeszcze nie byłaś. Są tam super przepisy na wegańskie słodkości 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 18 września, 2016 - 8:35 pm

Dzięki! Nie znałam tego bloga

Odpowiedz
PaulinaQ 18 września, 2016 - 8:33 pm

Placek jaglany jutro robię na śniadanie. Przekonałaś mnie 🙂 🙂

Odpowiedz
Anonim 18 września, 2016 - 8:34 pm

Eliza przeszłaś dziś samą siebie. Wyborny jadłospis i jaki zdrowi

Odpowiedz
Anita 18 września, 2016 - 8:34 pm

Brownie z cukinią? Jestem bardzo ciekawa czy to może się udać

Odpowiedz
Czytelniczka 18 września, 2016 - 8:35 pm

Skąd to białe z napisem pour me?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 18 września, 2016 - 8:36 pm

Kupiłam w next na dziale home

Odpowiedz
Zuzanna Drozd 18 września, 2016 - 8:46 pm

Ja polecam z wegańkich i wegetariańskich tez Ervegan i naturalnakuchniawegetariańska.blogspot.com

A twój jadłopsiś przepyszy!Zjadłabym to ciasto i placuszek,falafele także,bo jestem za leniwa żeby je zrobić XD

Odpowiedz
jola 18 września, 2016 - 9:22 pm

Co to za różowy napój na pierwszym zdjęciu?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 18 września, 2016 - 9:32 pm

To herbata malinowa 🙂

Odpowiedz
Jola 18 września, 2016 - 9:53 pm

Ale to jakaś specjalna firma/producent? Nigdy się z taką nie spotkałam, jestem bardzo ciekawa. Jadłospis super, uwielbiam tatary rybne, muszę takiego zrobić niebawem 🙂

Odpowiedz
Marlena 18 września, 2016 - 10:06 pm

Placek jaglany znam i bardzo go lubię na śniadanie. Reszta to dla mnie nowość, więc chętnie wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Zuzia 18 września, 2016 - 10:42 pm

Super jadłospis! Zrobię na pewno tatar i trewala 🙂

Odpowiedz
Gosia 19 września, 2016 - 10:55 am

Ja i moja córka nie możemy jeść cukru i szukamy pomysłow na http://www.zcukruniejestem.pl bo mało jest tego typu rzeczy w sieci. Pozdrawiamy cię!

Odpowiedz
Asia 19 września, 2016 - 11:35 am

Ja polecam http://www.qchenne-inspiracje.pl.
Duuuużo informacji o zdrowym odżywianiu, no i fajne, proste przepisy z codziennych składników.

Odpowiedz
Ania Liść jarmużu 19 września, 2016 - 11:54 am

Bardzo fajne przepisy! Na pewno wypróbuję tatar 🙂

Odpowiedz
ladyagat 19 września, 2016 - 11:56 am

Jutro na pewno zrobię ten placek na śniadanie! Pysznie wszystko wygląda <3

Odpowiedz
Anna 19 września, 2016 - 1:17 pm

Jeśli szukasz zdrowych słodkości polecam http://truetastehunters.blogspot.com/ !!!

Odpowiedz
Angela 19 września, 2016 - 2:02 pm

Tyle samo dałaś mąki jaglanej co w przepisie ?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 19 września, 2016 - 2:02 pm

tak 🙂

Odpowiedz
kiki 19 września, 2016 - 4:04 pm

sporoboj przepisu na bananowe pnacakesy – 2 banany rozgniecione widelcem, jajko (chociaz pwenie bez tez da rade) i kubek naturalnych wiorkow kokosowych. Jak mam pod reka dorzucam tez mrozone lub swieze borowki. Smaze male placuszki na oleju kokosowym i podjae z joguretm greckim i mango! Mozesz zamiast jogurtu mleczko koksowe i tez bedzie pysznie 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 19 września, 2016 - 4:21 pm

ojej, jakie to proste! Spróbuję Twojego przepisu 🙂

Odpowiedz
ShokoS 19 września, 2016 - 4:38 pm

Omlet wygląda baaardzo zachęcająco.:D

Odpowiedz
Monika 19 września, 2016 - 4:48 pm

Uwielbiam kulinarne eksperymenty, no i oczywiście zdrowe jedzenie również. Szczególnie do gustu przypadło mi brownie z cukinią, myślę że jest to doskonały pomysł na jednocześnie pyszną i zdrową przekąskę.

Odpowiedz
Asia 19 września, 2016 - 7:28 pm

O tak, takie eksperymentowanie jest najlepsze 😉

Odpowiedz
kashienka z OdkrywajacAmeryke 19 września, 2016 - 8:17 pm

Ja ostatnio też eksperymentuję z kuchnią wegetariańską, wegańską i dietą raw. Bardzo ograniczyłam spożycie mięsa a nabiału nie jem ze względu na nietolerancję laktozy. Przepisy świetne – mnie szczególnie zainteresował falafel uwielbiam <3

Odpowiedz
Ev 19 września, 2016 - 8:32 pm

Wszystko wygląda niezwykle apatycznie!

Odpowiedz
Asia 19 września, 2016 - 9:28 pm

Powiedz prosze gdzie kupujesz mleko kokosowe 95%? Ja w Piotrze i Pawle kupuje real thai-85% kokos reszta woda i nic poza tym żadnego e. Ale chetnie dowiem sie gdzie nabywasz swoje!?Poza tym musze powiedzieć ze super wygladasz!;)

Odpowiedz
Anna Sudoł 20 września, 2016 - 9:55 am

Eliza, polecam CI oczywiście mojego bloga: http://www.grochemogarnek.pl – zdrowa kuchnia wegetariańska, teraz głównie wegańska, bez cukru i glutenu 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 20 września, 2016 - 10:19 am

Ile cudownych przepisów! Dzięki <3

Odpowiedz
Anonim 20 września, 2016 - 3:59 pm

Wczoraj przejarzalam chyba pół bloga Marty, jestem nią zachwycona! A to brownie na pewno zrobię!

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 20 września, 2016 - 4:40 pm

Marta wrzucila niedawno przepis na odchudzona szarlotke. Jutro ją robię :))

Odpowiedz
Mada 20 września, 2016 - 4:09 pm

Wszystko wygląda bardzo apetycznie. Od jakiegoś czasu również staram się zdrowo odżywiać (wreszcie!) i na moim blogu też pojawił się jadłospis. Zrobiłam też jaglane brownie. Zapraszam w wolnej chwili 🙂

Odpowiedz
ola 21 września, 2016 - 2:10 pm

Eliza,najchętniej bym się do Was wprowadziła,jesli codziennie serwujesz takie pyszności! omnomnom <3
A tak na marginesie,jestem ciekawa,czy Twój mąż jada razem z Tobą,czy może jest z gatunku tych facetów,którzy muszą zjeść treściwie i najlepiej "mięsnie"? I czy gotujesz wtedy dla niego osobno?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 21 września, 2016 - 2:50 pm

Jada razem ze mną 🙂

Odpowiedz
Lavel 21 września, 2016 - 4:12 pm

Pysznie to wszystko wygląda 😀

U nas też trochę o prostym, pysznym i zdrowym jedzeniu -> https://lavel.pl/zdrowe-przekaski-ktore-pomoga-ci-utrzymac-forme-z-wakacji/

Pozdrawiamy,
Lavel.pl

Odpowiedz
Anonim 21 września, 2016 - 4:20 pm

Eliza jakiej firmy ta herbatka? Tyle osób pyta ?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 21 września, 2016 - 5:15 pm

Nie jestem pewna, chyba teekanne, ale równie dobrze może być każda inna. Ta po prostu jest krótko zaparzana, dlatego ma taki kolor 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz