Jadłospis na redukcję (przepyszny!)

przez Eliza Wydrych Strzelecka
44 komentarze

Dziś chcę Wam pokazać jeden z moich ulubionych jadłospisów. Ostatnio sporo eksperymentuję i godzinami siedzę w kuchni. Mam dla Was kilka hitów, jakie wygrzebałam w sieci. M.in przepyszne i zdrowe brownie z cukinią oraz wybornego tatara z tuńczyka i awokado.

Zobaczcie sami!

Śniadanie: Placek jaglany kokosowo-bananowy

To danie weszło do mojego menu na stałe. Jest tak pyszne, zdrowe i sycące, że powinno być obowiązkową pozycja w Waszej diecie. Serio! Skład można modyfikować, ale to co musi się znaleźć to jajko, płatki jaglane i banan. Najpierw rozdrabniamy banana widelcem i ubijamy go z jajkiem. Potem dodajemy 2 łyżki płatków. Ta kolejność jest bardzo ważna i gwarantuje, że placek fajnie wyrośnie i się zetnie. Do podstawowych  składników możecie dodać rozdrobnione orzechy, rodzynki, sezam itd. Placek smażymy z dwóch stron na łyżeczce oleju kokosowego. Ja na koniec polewam go jeszcze mleczkiem kokosowym (minimum 95% kokosa).

placek-z-platkow-jaglanych

II Śniadanie: Tatar z tuńczyka, mango i awokado

Oszalałam na punkcie rybnych tatarów. Kiedy na Majorce spróbowałam tatara z tuńczyka, awokado i prażonej cebulki wiedziałam, że muszę to danie odtworzyć. Nie byłabym sobą gdybym go nie zmodyfikowała. Zrobiłam więc wersję fit. Zamiast prażonej cebulki dałam mango, całość wyłożyłam na liściach szpinaku i przygotowałam sos z oliwy, musztardy i miodu. Ważne jest by wcześniej doprawić pokrojonego w kosteczkę tuńczyka i zalać go sokiem z połowy cytryny. Wystarczy 100g tuńczyka, połówka awokado i połówka mango. Jeśli nie macie tuńczyka możecie zastąpić go łososiem.

tatar-z-tunczyka

Obiad: Pieczony Trewal z batatem

Trewal to moje kolejne odkrycie. Od kilku miesięcy bardzo dbam o to co jem i staram się by produkty pochodziły ze sprawdzonych źródeł. Dlatego jeśli kupuję jakąś rybę sprawdzam czy była hodowana czy złowiona. Unikam ryb hodowanych choć dziś naprawdę nie jest to łatwe. Trewala zawsze kupuję złowionego. Marynuję go solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, pieprzem cytrynowym, granulowanym czosnkiem i słodką papryką. Do środka wkładam plasterki cytryny i łyżkę masła klarowanego. Rybę piekę w 180 stopniach przez ok 35-40 minut. Podaję z pieczonymi batatami i ziemniakami oraz zieloną sałatką.

trewal

Przekąska: Brownie z cukinią

Jest sporo blogów fit, ale mój ulubiony to Codziennie Fit prowadzony przez przekochaną Martę. Nic tak do mnie nie trafia jak jej motywacyjne wpisy. To rozsądne podejście do życia fit. Marta pokazuje jak to robić mądrze i z głową. Przewiduje cheatmeale, rozumie, że czasem mamy gorszy dzień i uczy jak szybko wrócić na dobre tory. Uwielbiam ją!

Marta niedawno pokazała świetny przepis na przepyyyyszne brownie z cukinią. Odsyłam Was do przepisu. Ja nieco ten przepis zmodyfikowałam i zamiast mąki razowej dałam mąkę jaglaną. Zrezygnowałam też z polewy czekoladowej, zamiast niej dodałam rodzynki. Ciasto jest pyszne, czekoladowe, wilgotne i zdrowe! Tylko uwaga, jeden kawałek ma ok. 180kcal. Także spokojnie 😀

przepis-na-brownie-z-cukinia

brownie-przepis

Kolacja: Falafel z sałatką

Kolejne danie, które zrobiłam w tym tygodniu to falafele z przepisu Jadłonomii. Kotleciki są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, aromatyczne i bardzo sycące. Zrobiłam wszystko tak jak radziła Marta. Cieciorkę namoczyłam przez noc, zmieliłam w maszynce i dodałam łyżeczkę sody. Falafele wyszły idealnie. Jeden ma ok. 180kcal. Mnie by się nasycić wystarczy półtora porcji + sałatka.

Dziś zabieram się za robienie pasztetu z cieciorki, soczewicy i cukinii, w kolejce jest jeszcze ryba po grecku z przepisu mojej mamy. Wpadłam w wir pichcenia i cudownie mi z tym!! Jeśli znacie jakieś blogi ze zdrowymi przepisami (wegetariańskie i wegańskie mile widziane) to koniecznie polećcie!

44 komentarze
0

ZOBACZ TAKŻE

44 komentarze

KAsica Wrzesień 18, 2016 - 8:32 pm

zjadłabym wszystko a przede wszystkim brownie. Nie znałam bloga Marty, ale nadrabiam. Dzięki 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka Wrzesień 18, 2016 - 8:36 pm

Nadrabiaj, nadrabiaj. Warto!

Odpowiedz
Zuzanna Wrzesień 18, 2016 - 8:32 pm

Fash, ćwiczysz jeszcze coś przy takim jadłospisie?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka Wrzesień 18, 2016 - 8:36 pm

Tak, na czczo 30 min trampoliny, potem w ciągu dnia 30 min siłowego

Odpowiedz
fitlife Wrzesień 18, 2016 - 8:33 pm

Trewal? Pierwsze słysze. Gdzie dostanę tę rybę tylko złowioną?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka Wrzesień 18, 2016 - 8:35 pm

W selgrosie 🙂

Odpowiedz
Anna Wrzesień 18, 2016 - 8:33 pm

Koniecznie wejdź na blog erVegan, jeśli jeszcze nie byłaś. Są tam super przepisy na wegańskie słodkości 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka Wrzesień 18, 2016 - 8:35 pm

Dzięki! Nie znałam tego bloga

Odpowiedz
PaulinaQ Wrzesień 18, 2016 - 8:33 pm

Placek jaglany jutro robię na śniadanie. Przekonałaś mnie 🙂 🙂

Odpowiedz
Anonim Wrzesień 18, 2016 - 8:34 pm

Eliza przeszłaś dziś samą siebie. Wyborny jadłospis i jaki zdrowi

Odpowiedz
Anita Wrzesień 18, 2016 - 8:34 pm

Brownie z cukinią? Jestem bardzo ciekawa czy to może się udać

Odpowiedz
Czytelniczka Wrzesień 18, 2016 - 8:35 pm

Skąd to białe z napisem pour me?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka Wrzesień 18, 2016 - 8:36 pm

Kupiłam w next na dziale home

Odpowiedz
Zuzanna Drozd Wrzesień 18, 2016 - 8:46 pm

Ja polecam z wegańkich i wegetariańskich tez Ervegan i naturalnakuchniawegetariańska.blogspot.com

A twój jadłopsiś przepyszy!Zjadłabym to ciasto i placuszek,falafele także,bo jestem za leniwa żeby je zrobić XD

Odpowiedz
jola Wrzesień 18, 2016 - 9:22 pm

Co to za różowy napój na pierwszym zdjęciu?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka Wrzesień 18, 2016 - 9:32 pm

To herbata malinowa 🙂

Odpowiedz
Jola Wrzesień 18, 2016 - 9:53 pm

Ale to jakaś specjalna firma/producent? Nigdy się z taką nie spotkałam, jestem bardzo ciekawa. Jadłospis super, uwielbiam tatary rybne, muszę takiego zrobić niebawem 🙂

Odpowiedz
Marlena Wrzesień 18, 2016 - 10:06 pm

Placek jaglany znam i bardzo go lubię na śniadanie. Reszta to dla mnie nowość, więc chętnie wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Zuzia Wrzesień 18, 2016 - 10:42 pm

Super jadłospis! Zrobię na pewno tatar i trewala 🙂

Odpowiedz
Gosia Wrzesień 19, 2016 - 10:55 am

Ja i moja córka nie możemy jeść cukru i szukamy pomysłow na http://www.zcukruniejestem.pl bo mało jest tego typu rzeczy w sieci. Pozdrawiamy cię!

Odpowiedz
Asia Wrzesień 19, 2016 - 11:35 am

Ja polecam http://www.qchenne-inspiracje.pl.
Duuuużo informacji o zdrowym odżywianiu, no i fajne, proste przepisy z codziennych składników.

Odpowiedz
Ania Liść jarmużu Wrzesień 19, 2016 - 11:54 am

Bardzo fajne przepisy! Na pewno wypróbuję tatar 🙂

Odpowiedz
ladyagat Wrzesień 19, 2016 - 11:56 am

Jutro na pewno zrobię ten placek na śniadanie! Pysznie wszystko wygląda <3

Odpowiedz
Anna Wrzesień 19, 2016 - 1:17 pm

Jeśli szukasz zdrowych słodkości polecam http://truetastehunters.blogspot.com/ !!!

Odpowiedz
Angela Wrzesień 19, 2016 - 2:02 pm

Tyle samo dałaś mąki jaglanej co w przepisie ?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka Wrzesień 19, 2016 - 2:02 pm

tak 🙂

Odpowiedz
kiki Wrzesień 19, 2016 - 4:04 pm

sporoboj przepisu na bananowe pnacakesy – 2 banany rozgniecione widelcem, jajko (chociaz pwenie bez tez da rade) i kubek naturalnych wiorkow kokosowych. Jak mam pod reka dorzucam tez mrozone lub swieze borowki. Smaze male placuszki na oleju kokosowym i podjae z joguretm greckim i mango! Mozesz zamiast jogurtu mleczko koksowe i tez bedzie pysznie 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka Wrzesień 19, 2016 - 4:21 pm

ojej, jakie to proste! Spróbuję Twojego przepisu 🙂

Odpowiedz
ShokoS Wrzesień 19, 2016 - 4:38 pm

Omlet wygląda baaardzo zachęcająco.:D

Odpowiedz
Monika Wrzesień 19, 2016 - 4:48 pm

Uwielbiam kulinarne eksperymenty, no i oczywiście zdrowe jedzenie również. Szczególnie do gustu przypadło mi brownie z cukinią, myślę że jest to doskonały pomysł na jednocześnie pyszną i zdrową przekąskę.

Odpowiedz
Asia Wrzesień 19, 2016 - 7:28 pm

O tak, takie eksperymentowanie jest najlepsze 😉

Odpowiedz
kashienka z OdkrywajacAmeryke Wrzesień 19, 2016 - 8:17 pm

Ja ostatnio też eksperymentuję z kuchnią wegetariańską, wegańską i dietą raw. Bardzo ograniczyłam spożycie mięsa a nabiału nie jem ze względu na nietolerancję laktozy. Przepisy świetne – mnie szczególnie zainteresował falafel uwielbiam <3

Odpowiedz
Ev Wrzesień 19, 2016 - 8:32 pm

Wszystko wygląda niezwykle apatycznie!

Odpowiedz
Asia Wrzesień 19, 2016 - 9:28 pm

Powiedz prosze gdzie kupujesz mleko kokosowe 95%? Ja w Piotrze i Pawle kupuje real thai-85% kokos reszta woda i nic poza tym żadnego e. Ale chetnie dowiem sie gdzie nabywasz swoje!?Poza tym musze powiedzieć ze super wygladasz!;)

Odpowiedz
Anna Sudoł Wrzesień 20, 2016 - 9:55 am

Eliza, polecam CI oczywiście mojego bloga: http://www.grochemogarnek.pl – zdrowa kuchnia wegetariańska, teraz głównie wegańska, bez cukru i glutenu 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka Wrzesień 20, 2016 - 10:19 am

Ile cudownych przepisów! Dzięki <3

Odpowiedz
Anonim Wrzesień 20, 2016 - 3:59 pm

Wczoraj przejarzalam chyba pół bloga Marty, jestem nią zachwycona! A to brownie na pewno zrobię!

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka Wrzesień 20, 2016 - 4:40 pm

Marta wrzucila niedawno przepis na odchudzona szarlotke. Jutro ją robię :))

Odpowiedz
Mada Wrzesień 20, 2016 - 4:09 pm

Wszystko wygląda bardzo apetycznie. Od jakiegoś czasu również staram się zdrowo odżywiać (wreszcie!) i na moim blogu też pojawił się jadłospis. Zrobiłam też jaglane brownie. Zapraszam w wolnej chwili 🙂

Odpowiedz
ola Wrzesień 21, 2016 - 2:10 pm

Eliza,najchętniej bym się do Was wprowadziła,jesli codziennie serwujesz takie pyszności! omnomnom <3
A tak na marginesie,jestem ciekawa,czy Twój mąż jada razem z Tobą,czy może jest z gatunku tych facetów,którzy muszą zjeść treściwie i najlepiej "mięsnie"? I czy gotujesz wtedy dla niego osobno?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka Wrzesień 21, 2016 - 2:50 pm

Jada razem ze mną 🙂

Odpowiedz
Lavel Wrzesień 21, 2016 - 4:12 pm

Pysznie to wszystko wygląda 😀

U nas też trochę o prostym, pysznym i zdrowym jedzeniu -> https://lavel.pl/zdrowe-przekaski-ktore-pomoga-ci-utrzymac-forme-z-wakacji/

Pozdrawiamy,
Lavel.pl

Odpowiedz
Anonim Wrzesień 21, 2016 - 4:20 pm

Eliza jakiej firmy ta herbatka? Tyle osób pyta ?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka Wrzesień 21, 2016 - 5:15 pm

Nie jestem pewna, chyba teekanne, ale równie dobrze może być każda inna. Ta po prostu jest krótko zaparzana, dlatego ma taki kolor 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz