here

Imprezowe menu


W 2012r Sylwestra zorganizowaliśmy u nas, więc na moje barki spadło poniekąd przygotowywanie przekąsek. W dzisiejszym wpisie pokażę wam zrobione przeze mnie pyszności i podam kilka przepisów. Zrobiłam koreczki, jajka faszerowane, sałatkę z ryżowym makaronem i Banoffee

Koreczki
Moja mama przygotowywała je zawsze gdy przychodzili goście, pamiętam, że znikały ze stołu najszybciej. Są bardzo smaczne, ale przygotowanie ich jest żmudną robotą. Składniki jakich potrzebujecie to szynka, ser, chleb, ogórek konserwowy i konserwowa papryka. Jeśli lubicie możecie zrobić koreczki z grzybkami marynowanymi, oliwkami bądź suszoną śliwką. Wszystko kroimy w kostkę i nabijamy na wykałaczkę zaczynając od marynowanych składników,  kończąc na chlebie. Możecie ustawiać je na talerzu, albo powbijać np. w jabłko owinięte folią.
Dietetyczne INFO: Osobom dbającym o linię proponuję użycie chleba razowego bądź orkiszowego, a zamiast żółtego sera – odtłuszczona mozzarella.

Jajka faszerowane
Można je podawać na ciepło bądź na zimno. Mnie bardziej smakuje pierwsza opcja. Przepis jest prosty, gotujemy jajka, a po ostygnięciu przekrawamy je
nożem wzdłuż . Musimy to zrobić zręcznym ruchem, żeby skorupka nie popękała. Następnie usuwamy pojedyncze cząstki skorupki i za pomocą łyżki wyciągamy żółtko i białko do miski. Do miski wrzucamy też pokrojoną w kostkę szynkę, majonez kielecki i przyprawy (oregano, sól, pieprz) i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Przedostatnią czynnością jest nadziewanie skorupek masą i posypanie wierzchu bułką tartą. Teraz wystarczy już tylko podsmażyć jajka na oliwie i podać gościom.
Dietetyczne INFO: Zamiast standardowego majonezu możecie zrobić swój własny, lekki majonez z tego przepisu.

Sałatka z ryżowym makaronem, paluszkami krabowymi, ogórkiem i majonezem
Przepis dostałam od koleżanki, która jest moim kulinarnym mistrzem. Do zrobienia sałatki potrzebujemy makaronu ryżowego, paluszków krabowych, świeżego ogórka i majonezu. Makaron zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na 3-5 minuty. Paluszki drobniutko kroimy, a ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko wrzucamy do salaterki i doprawiamy majonezem i przyprawami.
Dietetyczne INFO: Użyjcie makaronu z brązowego ryżu i lekki majonez swojej roboty.

Banoffee
Przepis na Banoffee podawałam wam kilka dni temu, dlatego nie będę się dłużej na jego temat rozwodzić
Dietetyczne INFO: Ciasto jest kaloryczne jak cholera i nie ma na to rady. Niestety 🙂

60 komentarzy
    1. Ja bym w zyciu tego do ust nie wziela… Nie cierpie zarowno bananow jak i tych wszystkich karmelow, toffi, kajmakow, krowek… Polaczenie dla mnie masakryczne. Ale jesli komus to smakuje to ok 🙂 ja bym nie byla zachwycona rakim ciastem 😉

    2. Zgadzam się z Malin – ja też nie cierpię bananów. Tofii dla mnie za słodkie. Ciasta to po prostu rzecz gustu jak wszystko inne 😉

    1. Paluszki są tak drobno pokrojone, że praktycznie nie czuje się ich smaku. Wszystkie smaki łączą się ze sobą i tworzą zupełnie nowy, przepyszny 🙂

    2. Ja dodaje jeszcze kukurydzę 😀 a żeby sos był lekki to zmieszaj jogurt naturalny z 2 łyżkami majonezu:) Smakowo będzie okej!:)

    3. Sałatka jest bardzo smaczna, robię ją czasem jak mam wolne 10 minut (bo tyle zajmuje jej zrobienie). A szumne nazywanie paluszków krabowych owocami morza uważam za śmieszne… Przecież to jakieś zmielone białe mięso rybne (morszczuka czy pangi) i do tego albo śladowy składzik kraba albo jedynie ekstrakt z niego. Co nie zmienia faktu, że przekąska ta jest bardzo smaczna! Jedyne co mnie zainteresowało w tym menu to ciasto, wygląda znakomicie i zrobię je bankowo 🙂 Te jajka zdecydowanie lepsze są jak zamiast bułki dasz płatki migdałków (wcześniej uprażone) i nadzienie też troszkę inne, ale rozwodzić się nie będę, bo to nie blog kulinarny. pozdrawiam

    1. pierwszy raz spotkałam się z jajkami faszerowanymi W SKORUPKACH 🙂 wiec jak sie boisz przekrajania obierz je i przetnij, wyjmij zoltka i daj farsz, nie da sie nic zepsuc 🙂

    2. pierwszy raz spotkałam się z jajkami faszerowanymi W SKORUPKACH 🙂 wiec jak sie boisz przekrajania obierz je i przetnij, wyjmij zoltka i daj farsz, nie da sie nic zepsuc 🙂

    1. No tak, trzeba poświęcić na ich przygotowanie sporo czasu, a znikają w mgnieniu oka, ale za to goście zawsze są zadowoleni 🙂

  1. W tym roku wybrałam się na sylwestra do mojej przyjaciółki i wraz z moją inna przyjaciółką (bardzo ciekawy dobór słów .. wybacz jeśli brzmi to na zbyt infantylnie.. :)) postanowiłyśmy zrobić coś ciekawego więc upiekłam tęczowy tort ( po pierwsze to sylwester a po drugie ważniejsze dziewczyna z którą robiłam przekąski miała kilka dni temu urodziny.. :)) a następnie razem przygotowałyśmy koreczki z szynką , winogronem i serem – najlepszy jest trochę bardziej intensywny np. brie – my wybrałyśmy właśnie ten tylko z orzechami , lub inny pleśniowy ser , niezłe są też do tego sery żółte o ostrzejszym smaku .. Idealnie łączą się z chrupiącym , soczystym winogronem – według mnie najlepiej smakuje białe.. 🙂

    Mam nadzieję , że miałaś cudownego sylwestra – wszystkiego co najlepsze w 2013 🙂

  2. Moja mama robi jajka faszerowane zmielonym ugotowanym żółtkiem pomieszanym ze zmielonymi usmażonymi na patelni pieczarkami i chyba jeszcze jakieś zioło tam jest 🙂 a ciocia nadziewa taką pastą z tuńczyka, albo łososia. Bardzo smaczny jest kawałek sera camembert zawiniętego w plaster wędzonego łososia 🙂

  3. Eliza, bardzo dziękuję za przepis na Banoffee! 🙂 Zrobiłam ten deser na święta – bardzo smakował mężowi i całej rodzinie. Wczoraj znów je zrobiłam, na szczęście jeszcze trochę zostało 🙂 Zaraz mam gości i uraczę ich tą pychotką 🙂 Jeszcze raz wielkie dzięki 🙂

  4. Na koreczki mam podobny sposob, co czytelniczka powyzej, ale ja daje ser gouda, salami suche i winogrono. Smakuje naprawde wysmienicie. Inna pyszna przystawka jest ser kozi owniety w sucha szynke (ja biore seranno) i posypany pieprzem. Pyszne i latwe, tylko troszke drogie .

  5. dla mnie to trochę za mało jedzenia,jak na całą noc. nie planowałaś nic ciepłego? dla mnie obowiązkowo musi być na imprezie jakieś ciepłe danie,zwłaszcza,że takie przekąski szybko znikają.

  6. Ja polecam koreczki z chleba pumpernikiel, szynki, lazura i marynowanych cebulek, pyszności! sałatkę z chęcią kiedyś wypróbuję! 🙂

  7. polecam również bardzo prostą sałatkę z makaronem ryżowym (bądź zwykłym w kształcie małych ziarenek ryżu) połączonym z kawałeczkami piersi z kurczaka przesmażonymi z przyprawą gyros i świeżym zielonym ogórkiem. coś podobnego do Twojej – prosta,szybka,a bardzo smaczna! 🙂

  8. Banofee zrobię na swoje urodzinki 🙂 a jeśli chodzi o koreczki to konieczne jest pozbycie się skórki 🙂 taka mała rada na przyszłość, nie chodzi tylko o estetykę ale również o smak 🙂

  9. ja na sylwka robiłam zpaiekankę, pokrojone schabowe na przemian z duszonymi pieczarkami i cebulką i na to sos majonezowo- ketchupowy, małe kanapeczki z pesto i szynką szwarwaldzką lub serem pleśniowym, i mozarella w ciescie naleśnikowym i bułce tartej i to z suszonym pomidorem. A co do drinków sylwestrowych polecam szampana z sokiem ze świezo wyciśnietych mandarynek

  10. Jeśli chodzi o sałatkę krabową to polecam Makaron Chiński firmy Tao Tao. Dzięki niemu sałatka robi się jeszcze bardziej lekka 🙂

  11. Jajka faszerowane i koreczki to taki łatwy standard, chyba każdy z nas je kiedyś robił. Właściwie żaden w tym nasz udział, że zawsze wychodzą i może dlatego wiele osób decyduje się je przygotować:) Ale ostatnia pozycja mnie zaintrygowała, choć nie przepadam za ciastami, nazywa się pięknie!

  12. Ciekawym pomyslem na koreczki sa tez: pomidorki koktajlowe (tylko trzeba wybrac takie, zeby mialy wyrazisty smak, mocno dojrzale), mozarella i listek bazylii 😉 warto spryskac oliwa z oliwek i udekorowac glassa.
    Z potraw na szybko polecam (testowane na imprezach ;)) makaron penne z 1 puszka tunczyka w oliwie i zielonym pesto plus czarne oliwki – mniam!! i salatke makaronowa – kokardki makaronowe z majonezem, kukurydza, ogorkiem, szynka i przyprawami – mniaaaam 🙂 mozna dodac tez ogorka kiszonego, ale ja akurat nie lubie 🙂
    w ogole jedzenie na imprezach takie, ktore samemu sie przygotowuje jest najlepsze!!

  13. U mnie hitem okazały sie takie oto koreczki : ser żółty, rodzynka ( duża-królewska) i orzech włoski. Rodzynki można wcześniej zalać wrzątkiem, będą miekkie. Polecam 🙂

  14. Elizka, polecam Ci też inną wersję sałatki z surimi (wypróbowana, więc podaję przepis): paluszki surimi, ryż biały, kukurydza, ogórek konserwowy, seler naciowy, koperek, z przypraw: sól i pieprz i odrobina majonezu. Zauważyłam, że ostatnio sałatki z surimi zrobiły się bardzo popularne, tak jak sałatka gyros jakiś czas temu 😉
    A Banoffee – rewelacja! Robiłam na Boże Narodzenie i od razu zostało spałaszowane.

  15. Witaj!
    Mam pytanie, niestety nie dotyczące tego postu – ale mam nadzieję że pomożesz. Chciałabym zamówić torebkę z net-a-porter, ale obawiam się podatków i cła. Wiem że Ty dużo zamawiasz z tej strony, czy mogłabyś napisać jak to wygląda? Pozdrawiam 😉

    1. Net-a-porter ma magazyny w UK więc nie płacimy cła ani podatków. Pamiętaj jednak by w lewym górnym rogu było napisane LOCATION: POLAND
      Czasem z automatu jest LOCATION USA i wtedy paczka idzie ze Stanów przez co placi się cło i podatki, ja tak miałam podczas mojego pierwszego zamówienia. Teraz już tego pilnuję 🙂

  16. Eliza bardzo proszę Cie o pomoc . Chciałabym kupić chłopakowi czerwone Converse za kostkę. Czym nalezy się kierować żeby nie kupić podróbek jeśli chodzi o sklepy internetowe ? Czy rozmiarówka tych butów jest zaniżona lub zawyżona ? Jaki model poleciłabyś najbardziej ?Z góry dziękuje za odp i pozdrawiam mocno 🙂

  17. Jak ktoś już wyżej wspominał, ja też robię jajka faszerowane bez skorupek – o wiele wygodniej się takie zjada. A przepis na ultra-szybkie koreczki (idealne do wina) to ser pleśniowy (pokrojony w trójkąciki camembert) i winogrono.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Ewa

Dodaj komentarz

Email nie bedzie widoczny.