Domowe lody bez jajek i śmietany

przez Eliza Wydrych

Po powrocie z Krety powiedziałam STOP słodyczom, fastfoodom i ciężkim posiłkom jedzonym na mieście. Przestałam mieścić się w ulubione spodnie, co dało mi do myślenia. Powrót do zdrowych nawyków żywieniowych, które masakrowało się podczas wakacji, bywa ciężki. Na szczęście istnieją przepisy, dzięki którym możemy delektować się pysznościami bez wyrzutów sumienia.

Przepis na te lody podała mi moja mama. Nie wierzyłam, kiedy mówiła, że można zrobić lody bez mleka, jajek czy śmietanki. Ta wersja jest dietetyczna, zdrowa i pozbawiona konserwantów oraz sztucznych barwników. Dokładnie wiemy, z jakich składników powstały lody, sami wybieramy smak, a zrobienie tego deseru nie trwa dłużej niż trzy minuty. Sęk tkwi w tym, że wszystkie składniki muszą być zamrożone.

Bazą są banany. To one nadają lodom gęstości. Pozostałe składniki dobieramy według uznania, ważne, aby były zamrożone! Po prostu włóżcie truskawki, maliny, pokrojone banany lub nektarynki do woreczków, a następnie do zamrażarki. Oczywiście masła orzechowego, Nutelli czy miodu nie musicie zamrażać. Składniki wkładamy do blendera i blendujemy do uzyskania gładkiej masy.

lodyMoje ulubione smakowe kombinacje to:

Banan + truskawka

Banan + masło orzechowe + orzechy

Banan + jagody

Banan + maliny

Banan + dwie kostki gorzkiej czekolady

Nie ma lepszej przekąski podczas upałów!

przepis na lody bananowo truskawkowe

ZOBACZ TAKŻE

60 komentarzy

Ania Diduch 8 lipca, 2014 - 3:59 pm

Aaaa! Orzechowe!!! Muszę spróbować 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 8 lipca, 2014 - 4:01 pm

Ja właśnie zaraz zabieram się za robotę! Banany zmrożone, masło orzechowe domowej roboty jest, garść mieszanki orzechów też <3

Odpowiedz
Anonim 8 lipca, 2014 - 4:00 pm

Aleś mi smak zrobila

Odpowiedz
Pattie 8 lipca, 2014 - 4:03 pm

Bardzo prosty i pyszny pomysł. Uwielbiam lody a skoro nie będę mieć po nich większych 'boczków’ to lubię je jeszcze bardziej 🙂

Odpowiedz
asia 9 lipca, 2014 - 9:48 pm

czasem mniej kaloryczne wychodzi zjedzenie jednego snickersa, niż 3 bananów upchniętych np w koktajl czy takie lody 😉 serio.

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 9 lipca, 2014 - 9:54 pm

Asia… kaloria kalorii nie równa. Zdecydowanie nie polecam zjedzenia snickersa zamiast bananów. 2 banany + truskawki to porcja dla dwóch osób. Więc wcinasz 1 banana + garstkę truskawek

Odpowiedz
Anna Bartnik 12 lipca, 2014 - 8:06 pm

Tak naprawdę jeśli truskawki są zmrożone, banan jest niepotrzebny 🙂 powstaje po prostu truskawkowy sorbet – najlepszy z najlepszych <3

Odpowiedz
kbc 8 lipca, 2014 - 4:09 pm

mam taki sam blender 😛 chyba zaraz ide do sklepu po owoce bo narobilas mi smaku 🙂 od siebie dodam jeszcze, że pyszne sa lody ananasowe 🙂 wystarczy zamrozić ananasa, zblendowac i gotowe 🙂 akurat z tego owocu wychodza geste same z siebie, bez banana. dlatego ananas to swietne zastepstwo dla bananow i mozna go mieszac z innymi owocami. podstawą jest to zeby byl zmrozony na kamien (no prawie)

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 8 lipca, 2014 - 4:13 pm

Wow dobrze wiedzieć 🙂

Odpowiedz
kbc 8 lipca, 2014 - 4:25 pm

odkrylam to przypadkiem jak chcialam schlodzic ananasa do koktajlu, zapomnialam o nim, zamrozilam na kamien, a po zmiksowaniu wyszly mi lody 😛

Odpowiedz
ele! 8 lipca, 2014 - 8:09 pm

a jaki to blender?

Odpowiedz
pola :-) 8 lipca, 2014 - 4:16 pm

Nie wiedziałam że to takie proste zrobić lody w domu 🙂 myślałam że potrzebna jest do tego jakaś maszynka czy coś takiego

Odpowiedz
WoW 8 lipca, 2014 - 4:21 pm

Mniaam! napewno spróbuje wyglądaja pyysznie! 😉

Odpowiedz
Karo 8 lipca, 2014 - 4:22 pm

a zwykły blender ręczny ogarnie sprawe?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 8 lipca, 2014 - 4:32 pm

hmm, ja bym się bała bo już raz „zajechałam” ręczny blender robiąc masło orzechowe 😛

Odpowiedz
Kasia 8 lipca, 2014 - 4:53 pm

Właśnie, najbardziej boje sie o mój blenderek – czy on się staruszek nie zasapie na zamrożonych owocach?

Odpowiedz
Klau 8 lipca, 2014 - 7:24 pm

Karo, niestety się zasapie. Ja swoim blenderem, podłączonym oczywiście do odpowiedniej misy z zestawu, chciałam wymieszać składniki na ciasto na karpatkę. Niestety, okazało się za gęste i buch, biały dym z silnika 😮 koniec życia. także nie ryzykowałabym z zamrożonymi owocami!

Odpowiedz
Kasia 9 lipca, 2014 - 9:28 am

Blender ręczny od Philipsa radzi sobie doskonale z tego typu zadaniami – mieliłam nim orzechy, pistacje i inne pestki. Mrożone banany również 🙂

Lody wyglądają rewelacyjnie – wypróbuję te z czekoladą 🙂

Odpowiedz
Dobre Geny 11 lipca, 2014 - 2:45 pm

to zależy od mocy, ale przeważnie na samym sprzęcie jest napisane ile ma watów 🙂 jak powyżej 700 to można mielić, drobić i kruszyć 🙂

Odpowiedz
Izuch 8 lipca, 2014 - 4:49 pm

Muszę wypróbować przepis 🙂 do tej pory do zmrożonych owoców dokładałam jogurt naturalny….ale, że mam alergie na mleko, jogurty i wszystkie tym podobne nie mogłam jeść tych „lodów” za dużo 🙁 teraz już nic nie stanie mi na przeszkodzie 🙂 dzięki Eliza

Odpowiedz
Jolka 8 lipca, 2014 - 5:18 pm

Akurat dostałam wczoraj od teściowej blender haha muszę zrobić te lody 😀

Odpowiedz
Jola 8 lipca, 2014 - 11:40 pm

Fajnie miec taka teściowa,moja mnie nie lubi..nie wiem dlaczego ,zawsze patrzy na mnie jak na obcego z pod sklepu,przykro mi:( Staram sie jak moge,ale chyba juz czas odpuścić

Odpowiedz
smakula 8 lipca, 2014 - 5:52 pm

Wow, przepis idealny na obecne upały! Najważniejsze że zdrowo i mega szybko. Zostały mi z obiadu ananasy więc wrzucam do zamrażarki i jutro wypróbuję przepis:)
Pozdrawiam
Ula.

Odpowiedz
Michalina 8 lipca, 2014 - 6:46 pm

Eliza, pięknie wyglądają te napisy na zdjęciach 🙂 Fotografie od razu są takie jakieś bardziej eleganckie 😉 Dodawaj je częściej!

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 8 lipca, 2014 - 7:11 pm

Taki jest plan! 🙂
Cieszę się, że przypadły do gustu

Odpowiedz
Asia 8 lipca, 2014 - 7:39 pm

Jaki blender posiadasz? Przymierzam się do kupna, a Twój (z tego co widzę po blogowych przepisach) nadaje się do wszystkiego 🙂

Odpowiedz
Ania 8 lipca, 2014 - 8:14 pm

Kurcze, że ja na coś takiego nie wpadłam 🙂 Takie proste!

Odpowiedz
anonimek 8 lipca, 2014 - 9:14 pm

Czy miksowałaś lody do gładkiej masy? 🙂 na zdjęciu wydaje się, że są jakieś kawałeczki owoców – dobrze widzę? 😀

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 8 lipca, 2014 - 9:38 pm

blenduję na gładką masę

Odpowiedz
Lovely by Angie 8 lipca, 2014 - 9:25 pm

Na sam widok zgłodniałam. Muszą smakować przepysznie!
Pozdrawiam!

Odpowiedz
Isabel 8 lipca, 2014 - 9:25 pm

Ja albo dodaje jeszcze jogurt naturalny – i piję taki mega orzeźwiający koktajl, albo mrożę. Zdrowie to podstawa !

Odpowiedz
Od zera do rentiera 8 lipca, 2014 - 9:39 pm

O kurcze lody bez mleka 🙂 Jutro już je jem…

Odpowiedz
Dominika 8 lipca, 2014 - 10:05 pm

Wczoraj zrobiłam bananowe lody, które polałam gęstym sokiem malinowym (robionym przez moją ukochaną Mamę). Przyjaciółka była zachwycona 🙂
A dziś zadzwoniła do mnie i mówi: „Twoje lody są na naszym ulubionym blogu” <3

Na pewno wypróbuje Twoje ulubione kombinacje Fash :*

Odpowiedz
ewka 8 lipca, 2014 - 10:35 pm

Z mango polecam:) a u mnie jutro takie ze śmietaną,jajkami i malinami:)

Odpowiedz
Klaudyna 8 lipca, 2014 - 11:18 pm

Wow! zdjęcia Fashionelko nabierają kunsztu i z całą pewnością zachęcają do wypróbowania nowego przepisu!;) tak trzymaj! 😉

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 8 lipca, 2014 - 11:19 pm

Dzięki! <3

Odpowiedz
Fashionruelle 9 lipca, 2014 - 1:16 am

Świetny przepis!!! Koniecznie musze wypróbować 😛 mniam mniam

Pozdrawiam

Odpowiedz
Enjoy Life Project 9 lipca, 2014 - 8:51 am

Ja z kolei uwielbiam domową galeterkę/sernik na zimno, która jest bardzo fit!
Robię koktajl owocowy -tuskawkowy, bananowo-truskawkowy czy nawet jagodowy, malinowy i dodaję do niego łyżkę żelatyny rozrobionej w pół szklanki wody. Mieszam żelatynę z koktajlem, dodaję jeszcze świeże, nie zblendowane owoce, do lodówki na kilka godzin i przepyszny i co najważniejsze zdrowy deser gotowy! 🙂

Polecam!

Odpowiedz
The KOBAGA 9 lipca, 2014 - 12:44 pm

Właśnie czytam ten post jedząc lody śmietankowe (ze sklepu)! Od jakiegos czasu sama zabieram sie za diete, a tu prosze co ja widze…
Przydatny przepis

Odpowiedz
Akwarela 9 lipca, 2014 - 1:01 pm

A jakie ilości/proporcje? Na przykład na porcje dla dwóch osób 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 9 lipca, 2014 - 1:13 pm

2 banany, garść truskawek na 2 osoby 🙂

Odpowiedz
Magdaa 9 lipca, 2014 - 5:02 pm

Witam, mam pytanie trochę z innej beczki. Gdzie najlepiej kupić selmę od Michaela Korsa, tak żeby nie trafić na podróbkę? Czy jest możliwoć kupienia jej gdzies w PL?
Choruję na nią już dość długo, w końcu zdecydowałam się na jej kupno, jednak w ogóle nie wiem jak się za to zabrać 😀 Z góry dziękuję za odp 🙂

Odpowiedz
Oli 19 lipca, 2014 - 10:28 am

Chiara online lub sklep w galerii mokotow:)

Odpowiedz
basia 9 lipca, 2014 - 6:01 pm

dobry pomysl – robilam bananowe ale nie wpadlam na to zeby dodac jakies dodatki – dzieki za inspiracje – teraz bede czesciej jadla lody 🙂

Odpowiedz
cytrusek 9 lipca, 2014 - 8:01 pm

Na pewno wypróbuje ten przepis! Z masłem orzechowym muszą być pycha 🙂
Ja robię lody z jogurtu greckiego z ksylitolem i dodatkiem owoców albo skórki z cytryny + aromat waniliowy i też dają radę 🙂

Odpowiedz
wenus-lifestyle 10 lipca, 2014 - 12:34 am

Ostatnio trafiłam na podobny przepis, ale jeszcze nie przetestowałam. Muszę spróbować, bo do tej pory domowe lody robiłam na bazie śmietanki i jajek ;D

Odpowiedz
Yasminella 10 lipca, 2014 - 1:09 pm

Uważaj z masłem orzechowym, owszem jest zdrowe ale jest również bardzo tuczące.

Odpowiedz
Anonim 10 lipca, 2014 - 10:21 pm

Właśnie wypróbowałam wersję bananowoczekoladową i tak mi smakowała, że zjadłam od razu 2 porcje! 😀 Powiedz tylko, jak długo mrozisz owoce? Ja położyłam banany do zamrażarki na około 3-4 godziny i uzyskałam z nich, pyszną, ale półpłynną konsystencję. Coś pomiędzy lodami, a shake’iem. Chyba, że to ma tak wychodzić- takie roztopione lody? 😉 Dzięki za świetny przepis!

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 10 lipca, 2014 - 10:46 pm

zależy jakie składniki mieszasz i jak długo się mrożą, ja zrobiłam dziś z bananami i malinami (które siedziały w zamrażarce całą noc) i wyszła mi bardzo gęsta konsystencja. Można było robić kulki.

Odpowiedz
Anonim 10 lipca, 2014 - 10:56 pm

Zastanawiam się, czy nie można by zrobić na odwrót. Najpierw zmiksować składniki, a potem włożyć je do zamrażarki, żeby stężały i się oziębiły. Co o tym sądzisz?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 10 lipca, 2014 - 10:57 pm

jutro chcę to właśnie wypróbować. Mam specjalne foremki do lodów, zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂

Odpowiedz
Anonim 10 lipca, 2014 - 10:59 pm

To koniecznie daj znać, jaki będzie rezultat! 🙂

Odpowiedz
Hania 11 lipca, 2014 - 11:52 am

O niee, nie róbcie tego! 😀 Robię lody z przepisu Fash od dawna i kiedyś też mnie pokusiło włożyć już zblendowane do zamrażarki (bo łatwiej się robi, nie?:D)…
Wyszedł taki lód jak się wodę mrozi – po prostu skała. Hahah, jaka byłam zawiedziona jak w upale chciałam się ochłodzić tym smakołykiem, otwieram zamrażarkę i… no ten, dupa.

Odpowiedz
Anonim 11 lipca, 2014 - 1:51 pm

jaki to blender?

Odpowiedz
Uroczo 15 lipca, 2014 - 3:46 pm

Już po samym wyglądzie bym je schrupała, bardzo mi się podobają.

Odpowiedz
Ania 17 lipca, 2014 - 11:48 am

I właśnie dzięki takim postom ciągle zaglądam na Twojego bloga, Eliza 🙂 Przepis jest REWELACYJNY! Dzięki Tobie mogę teraz zaserwować lody także mojemu rocznemu synkowi (na razie nie wprowadzam do jego diety przetworów mlecznych poza jogurtem naturalnym). Jedliśmy już jagodowe i truskawkowe. Bardzo kuszą mnie orzechowe i czekoladowe, muszę je koniecznie zrobić. Lody są pyszne. Smakowały także moim znajomym.

Odpowiedz
Ania 31 lipca, 2014 - 2:58 pm

Banan + ciastka Oreo. Pyszunia 🙂

Odpowiedz
PureMorning 20 lipca, 2014 - 9:57 am

Świetny pomysł na domowe lody :))

Odpowiedz
JJL 14 sierpnia, 2014 - 12:50 pm

Tak, też jestem fanką tych lodów. Ciężko uwierzyć, że mogą być tak fantastyczne mimo że zawierają tylko dwa składniki i … samo zdrowie :-).

Odpowiedz
berduda 25 października, 2015 - 10:54 pm

Domowej roboty lody są najlepsze, ostatnio miałam okazję testować i udało mi się zrobić pyszne lody z mleka skondensowanego gorąco Wam polecać pobawić się w testowaniu.

Odpowiedz

Dodaj komentarz