Domowe lody bez jajek i śmietany

Po powrocie z Krety powiedziałam STOP słodyczom, fastfoodom i ciężkim posiłkom jedzonym na mieście. Przestałam mieścić się w ulubione spodnie, co dało mi do myślenia. Powrót do zdrowych nawyków żywieniowych, które masakrowało się podczas wakacji, bywa ciężki. Na szczęście istnieją przepisy, dzięki którym możemy delektować się pysznościami bez wyrzutów sumienia.

Przepis na te lody podała mi moja mama. Nie wierzyłam, kiedy mówiła, że można zrobić lody bez mleka, jajek czy śmietanki. Ta wersja jest dietetyczna, zdrowa i pozbawiona konserwantów oraz sztucznych barwników. Dokładnie wiemy, z jakich składników powstały lody, sami wybieramy smak, a zrobienie tego deseru nie trwa dłużej niż trzy minuty. Sęk tkwi w tym, że wszystkie składniki muszą być zamrożone.

Bazą są banany. To one nadają lodom gęstości. Pozostałe składniki dobieramy według uznania, ważne, aby były zamrożone! Po prostu włóżcie truskawki, maliny, pokrojone banany lub nektarynki do woreczków, a następnie do zamrażarki. Oczywiście masła orzechowego, Nutelli czy miodu nie musicie zamrażać. Składniki wkładamy do blendera i blendujemy do uzyskania gładkiej masy.

lodyMoje ulubione smakowe kombinacje to:

Banan + truskawka

Banan + masło orzechowe + orzechy

Banan + jagody

Banan + maliny

Banan + dwie kostki gorzkiej czekolady

Nie ma lepszej przekąski podczas upałów!

przepis na lody bananowo truskawkowe

60 komentarzy

Dodaj komentarz

Adres email nie zostanie upubliczniony.

    1. czasem mniej kaloryczne wychodzi zjedzenie jednego snickersa, niż 3 bananów upchniętych np w koktajl czy takie lody 😉 serio.

    2. Asia… kaloria kalorii nie równa. Zdecydowanie nie polecam zjedzenia snickersa zamiast bananów. 2 banany + truskawki to porcja dla dwóch osób. Więc wcinasz 1 banana + garstkę truskawek

    3. Tak naprawdę jeśli truskawki są zmrożone, banan jest niepotrzebny 🙂 powstaje po prostu truskawkowy sorbet – najlepszy z najlepszych <3

  1. mam taki sam blender 😛 chyba zaraz ide do sklepu po owoce bo narobilas mi smaku 🙂 od siebie dodam jeszcze, że pyszne sa lody ananasowe 🙂 wystarczy zamrozić ananasa, zblendowac i gotowe 🙂 akurat z tego owocu wychodza geste same z siebie, bez banana. dlatego ananas to swietne zastepstwo dla bananow i mozna go mieszac z innymi owocami. podstawą jest to zeby byl zmrozony na kamien (no prawie)

    1. odkrylam to przypadkiem jak chcialam schlodzic ananasa do koktajlu, zapomnialam o nim, zamrozilam na kamien, a po zmiksowaniu wyszly mi lody 😛

  2. Nie wiedziałam że to takie proste zrobić lody w domu 🙂 myślałam że potrzebna jest do tego jakaś maszynka czy coś takiego

    1. Właśnie, najbardziej boje sie o mój blenderek – czy on się staruszek nie zasapie na zamrożonych owocach?

    2. Karo, niestety się zasapie. Ja swoim blenderem, podłączonym oczywiście do odpowiedniej misy z zestawu, chciałam wymieszać składniki na ciasto na karpatkę. Niestety, okazało się za gęste i buch, biały dym z silnika 😮 koniec życia. także nie ryzykowałabym z zamrożonymi owocami!

    3. Blender ręczny od Philipsa radzi sobie doskonale z tego typu zadaniami – mieliłam nim orzechy, pistacje i inne pestki. Mrożone banany również 🙂

      Lody wyglądają rewelacyjnie – wypróbuję te z czekoladą 🙂

    4. to zależy od mocy, ale przeważnie na samym sprzęcie jest napisane ile ma watów 🙂 jak powyżej 700 to można mielić, drobić i kruszyć 🙂

  3. Muszę wypróbować przepis 🙂 do tej pory do zmrożonych owoców dokładałam jogurt naturalny….ale, że mam alergie na mleko, jogurty i wszystkie tym podobne nie mogłam jeść tych “lodów” za dużo 🙁 teraz już nic nie stanie mi na przeszkodzie 🙂 dzięki Eliza

    1. Fajnie miec taka teściowa,moja mnie nie lubi..nie wiem dlaczego ,zawsze patrzy na mnie jak na obcego z pod sklepu,przykro mi:( Staram sie jak moge,ale chyba juz czas odpuścić

  4. Wow, przepis idealny na obecne upały! Najważniejsze że zdrowo i mega szybko. Zostały mi z obiadu ananasy więc wrzucam do zamrażarki i jutro wypróbuję przepis:)
    Pozdrawiam
    Ula.

  5. Eliza, pięknie wyglądają te napisy na zdjęciach 🙂 Fotografie od razu są takie jakieś bardziej eleganckie 😉 Dodawaj je częściej!

  6. Jaki blender posiadasz? Przymierzam się do kupna, a Twój (z tego co widzę po blogowych przepisach) nadaje się do wszystkiego 🙂

  7. Czy miksowałaś lody do gładkiej masy? 🙂 na zdjęciu wydaje się, że są jakieś kawałeczki owoców – dobrze widzę? 😀

  8. Wczoraj zrobiłam bananowe lody, które polałam gęstym sokiem malinowym (robionym przez moją ukochaną Mamę). Przyjaciółka była zachwycona 🙂
    A dziś zadzwoniła do mnie i mówi: “Twoje lody są na naszym ulubionym blogu” <3

    Na pewno wypróbuje Twoje ulubione kombinacje Fash :*

  9. Wow! zdjęcia Fashionelko nabierają kunsztu i z całą pewnością zachęcają do wypróbowania nowego przepisu!;) tak trzymaj! 😉

  10. Ja z kolei uwielbiam domową galeterkę/sernik na zimno, która jest bardzo fit!
    Robię koktajl owocowy -tuskawkowy, bananowo-truskawkowy czy nawet jagodowy, malinowy i dodaję do niego łyżkę żelatyny rozrobionej w pół szklanki wody. Mieszam żelatynę z koktajlem, dodaję jeszcze świeże, nie zblendowane owoce, do lodówki na kilka godzin i przepyszny i co najważniejsze zdrowy deser gotowy! 🙂

    Polecam!

  11. Witam, mam pytanie trochę z innej beczki. Gdzie najlepiej kupić selmę od Michaela Korsa, tak żeby nie trafić na podróbkę? Czy jest możliwoć kupienia jej gdzies w PL?
    Choruję na nią już dość długo, w końcu zdecydowałam się na jej kupno, jednak w ogóle nie wiem jak się za to zabrać 😀 Z góry dziękuję za odp 🙂

  12. dobry pomysl – robilam bananowe ale nie wpadlam na to zeby dodac jakies dodatki – dzieki za inspiracje – teraz bede czesciej jadla lody 🙂

  13. Na pewno wypróbuje ten przepis! Z masłem orzechowym muszą być pycha 🙂
    Ja robię lody z jogurtu greckiego z ksylitolem i dodatkiem owoców albo skórki z cytryny + aromat waniliowy i też dają radę 🙂

  14. Właśnie wypróbowałam wersję bananowoczekoladową i tak mi smakowała, że zjadłam od razu 2 porcje! 😀 Powiedz tylko, jak długo mrozisz owoce? Ja położyłam banany do zamrażarki na około 3-4 godziny i uzyskałam z nich, pyszną, ale półpłynną konsystencję. Coś pomiędzy lodami, a shake’iem. Chyba, że to ma tak wychodzić- takie roztopione lody? 😉 Dzięki za świetny przepis!

    1. zależy jakie składniki mieszasz i jak długo się mrożą, ja zrobiłam dziś z bananami i malinami (które siedziały w zamrażarce całą noc) i wyszła mi bardzo gęsta konsystencja. Można było robić kulki.

    2. Zastanawiam się, czy nie można by zrobić na odwrót. Najpierw zmiksować składniki, a potem włożyć je do zamrażarki, żeby stężały i się oziębiły. Co o tym sądzisz?

    3. O niee, nie róbcie tego! 😀 Robię lody z przepisu Fash od dawna i kiedyś też mnie pokusiło włożyć już zblendowane do zamrażarki (bo łatwiej się robi, nie?:D)…
      Wyszedł taki lód jak się wodę mrozi – po prostu skała. Hahah, jaka byłam zawiedziona jak w upale chciałam się ochłodzić tym smakołykiem, otwieram zamrażarkę i… no ten, dupa.

  15. I właśnie dzięki takim postom ciągle zaglądam na Twojego bloga, Eliza 🙂 Przepis jest REWELACYJNY! Dzięki Tobie mogę teraz zaserwować lody także mojemu rocznemu synkowi (na razie nie wprowadzam do jego diety przetworów mlecznych poza jogurtem naturalnym). Jedliśmy już jagodowe i truskawkowe. Bardzo kuszą mnie orzechowe i czekoladowe, muszę je koniecznie zrobić. Lody są pyszne. Smakowały także moim znajomym.

  16. Domowej roboty lody są najlepsze, ostatnio miałam okazję testować i udało mi się zrobić pyszne lody z mleka skondensowanego gorąco Wam polecać pobawić się w testowaniu.