Foodgazm w Bangkoku czyli za co kocham tajską kuchnię

przez Eliza Wydrych

Przed wyjazdem do Tajlandii, koleżanka udzielała mi kilku rad, zapamiętałam tylko dwie. Brzmiały tak
– chodź na masaże tak często jak się da
– jedz street foody tak często jak to możliwe

Wzięłam sobie te rady do serca. Jadłam, chodziłam na masaże i jeszcze raz jadłam. Co więcej, tajska kuchnia wyleczyła mój niedokwaszony żołądek, który od kilku miesięcy zamęczał mnie zgagą. Po tygodniu spędzonym w Tajlandii wszystkie dolegliwości odeszły w niepamięć. Kierowałam się dwoma zasadami. Jadłam TAM gdzie tubylcy i jadłam TAK jak tubylcy. Czerwona, ognista przyprawa red chilli stała się mi bliższa niż… (coś super, wymyślę później). Dodawałam ją do wszystkiego. Do zupy, do sajgonek, sosu, makaronu itd. Raz z rozpędu chciałam posypać nią deser mango sticky rice. Człowiek przyzwyczaja się to tej ostrej przyprawy i jej po prostu potrzebuje. Przyprawa ta (co bardzo ważne) odpowiada za lepsze trawienie i za przyśpieszenie metabolizmu.

Wiecie, w tym wpisie chciałam zrobić listę najpyszniejszych miejsc ze street foodem w Bangkoku, ale uznałam, że to byłoby bez sensu. Tam na każdym kroku znajdziemy genialnego street fooda, więc wolę zostawić to Wam. Najlepiej jest samemu odkrywać to miasto, wpadać na targi zupełnie przypadkiem i wybierać stoiska na czuja. Ja najlepszego street fooda jadłam na słynnej ulicy KhaoSan, przy markecie Chatuchak i niedaleko naszego hotelu przy stacji Ramkhamhaeng, ale było też mnóstwo randomowych miejsc, w których zaliczyłam foodgazm. Właściwie to chyba tak powinnam zatytułować ten wpis „foodgazm w Bangkoku”. Teraz mam „Przysmaki kuchni tajskiej”, nudne jak flaki z olejem, a ja tu piszę o tajskiej kuchni do cholery. Dobra, przekonaliście mnie, zmieniam to.

Targi ze street foodem funkcjonują cały dzień, ale to o zmierzchu stoisk jest najwięcej. Uwielbiałam przechadzać się alejkami i smakować te wszystkie pyszności. Ludzie tu są niezwykle życzliwi i uczciwi. Tylko raz jeden Taj oszukał mnie, że coś jest lekko pikantne, a w konsekwencji prawie wypaliło mi język. A może on właśnie mówił mi, że to cholernie pikantne, tylko się nie zrozumieliśmy? Muszę jeszcze poćwiczyć mój tajski zanim zacznę gadać z ludźmi.

To co mnie kulinarnie zachwyciło to zdecydowanie massaman curry, papaya salad, wege sajgonki czy żółta zupa z kurczakiem, trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym (nikt nie potrafił podać mi jej nazwy). Jadłam mnóstwo fantastycznych zup z makaronem ryżowym, których nazw nie poznałam, ale których smak zapamiętam do końca życia.

sosy

to-pycha

zupy-w-worku

zupy i sosy w worku

alej

sosy-tajlandia

ryż w worku

warzywa

warzywa w worku

deserki w worku

deserki w worku

Początkowo bawił mnie fakt, że oni te zupki sprzedają w plastikowych workach. Nie tylko zupki, oni tam wszystko sprzedają w tych workach, a potem wkładają to jeszcze do foliowej siatki. Zużycie siatek jest w Tajlandii ogromne, oni zupełnie nie wiedzą o co chodzi z tą całą ekologią. Co więcej, ciężko tam o kosz na śmieci. Naprawdę trzeba się nieźle nachodzić żeby jakiś znaleźć, a jak już człowiek go znajdzie, to ten jest przepełniony. i wszystko wala się po chodniku. Masakra.

Ale wracając do jedzenia. Miałam opory przed jedzeniem mięsa. Ono naprawdę kiepsko tam wyglądało. No sami zobaczcie…

dziwne-mieska-ble

Mięso w sosach i zupach było zwykle ok, ale te ich wariacje na temat kiełbasek, parówek czy klopsików… nie dziękuję.

Ogromnie podobało mi się to, że na targach była samoobsługa. To znaczy, kupowało się zupkę przy stoisku, a następnie szło się do stolika, na którym wystawione były przeróżne przyprawy i dodatki (zioła, kiełki, warzywa). Można więc było przygotować sobie zupkę zgodnie ze swoimi preferencjami.

dodatki

Nie pytajcie o co chodzi z różowymi jajkami, nie mam pojęcia.

nie-wiem-co

Widzicie tę ucztę pod spodem? Za wszystko nie zapłaciliśmy więcej niż 10zł.

wyzerka

A teraz czas na deser

gotowane banany w sosie kokosowym

gotowane banany w sosie kokosowym

kokosowy krem w cieście kokosowym

kokosowy krem w cieście kokosowym

woda kokosowa

woda kokosowa

lody kokosowe

lody kokosowe

Jak widzicie w Tajlandii kokos gra pierwsze skrzypce. Można go tu zjeść pod każdą postacią. I dobrze, uwielbiam kokosy!

owocki

Nie zapomnijmy o owocach. Za 2-3 złote kupowało się torebkę pokrojonych owoców i wcinało za pomocą patyczków. Ananas, papaja, mango, pitaja, arbuz, pomelo… czego chcieć więcej?

Więcej wpisów z tego miasta:

Trzy najlepsze Sky Bary w Bangkoku

Zwiedzanie Bangkoku – plan i nietypowe atrakcje

 

Tajska kuchnia wymiata na wielu poziomach. Nie można nie zakochać się w tych smakach i aromatach. Na szczęście kupiłam różne przyprawy i mam zamiar poeksperymentować w mojej kuchni! A propos kuchni, widzieliście jaką metamorfozę przeszła?

ZOBACZ TAKŻE

45 komentarzy

Agnieszka 14 listopada, 2016 - 7:38 pm

a co to znaczy niedokwsszony żołądek?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 14 listopada, 2016 - 9:08 pm

Długo by pisać, najlepiej poczytać sobie artykuły o tym, albo wysłuchać kilku wykładów 🙂

Odpowiedz
Ania 14 listopada, 2016 - 7:42 pm

ciekawe jak oni robią, że te worki są tak napełnione powietrzem. Nalałam wodę do takiego worka i za Chiny nie było tyle powietrza, mimo ze wiązałam na samej górze, dopiero jak nadmuchałam i zawiązałam wyszło jak na zdjęciu 😉 Teoretycznie wszędzie może być ślina sprzedawcy 😛

Odpowiedz
Maja 14 listopada, 2016 - 10:59 pm

u mnie pani w warzywniaku tak pakuje np. maliny, zeby nie gniotly sie z innymi zakupami w siatce i nie dmucha woreczkow.

Odpowiedz
Aleks 14 listopada, 2016 - 8:58 pm

Jakos mnie tajkandia nie przekonala…. a juz na pewno nie jedzenie. Zupa w worku I pelno robatcwa. Nie dziekuje.

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 14 listopada, 2016 - 9:07 pm

Ale piszesz to po odbytej podróży? Czy wnioskujesz po relacji?

Odpowiedz
Dominika 14 listopada, 2016 - 10:51 pm

Kokosowy krem w cieście kokosowym, woda kokosowa i owoce przekonały mnie najbardziej. Reszta nie za bardzo 😛 Trochę przesadzają z tym trendem 'wszystko w torebkach foliowych’ 😛

Odpowiedz
Monika 15 listopada, 2016 - 6:35 am

Eliza, fajnie się czyta Twoje posty z podróży (i nie tylko). Masz „lekkie pióro” 🙂
Opisujesz wszystko z pozycji zwykłego turysty, pełnego emocji, zachwyconego czymś bądź rozczarowanego. Jesteś oczami swoich czytelniczek 🙂 Podajesz przy tym przydatne informacje w sposób bardzo przystępny i łatwy do zapamiętania.
Nie myślałaś może o pisaniu felietonów do jakiegoś czasopisma?
Zresztą, ja widzę Cię jako pisarkę czy felietonistkę. Nie jesteś nudna. Jeśli kiedyś zdecydujesz się na napisanie książki, poradnika lub wydasz swoje wpisy z bloga w formie papierowej, to masz już pierwszą czytelniczkę:)))

Odpowiedz
Karola | Życie Me 15 listopada, 2016 - 8:11 am

Owoce i kokos pod każda postacią. Jadłabym chyba do pęknięcia. 😀 Uwielbiam!

Odpowiedz
Aleks 15 listopada, 2016 - 11:44 pm

Wnioskuje po relacji. Zastanawiamy sie nad wyborem wakacji. Tajlandia byla jedna z opcji, ale nawet te rajskie plaze nas nie przekonaly.

Odpowiedz
Magda 15 listopada, 2016 - 9:01 am

https://m.youtube.com/watch?v=s9IVtPnUHBE

Link do instrukcji zawiazywania woreczkow z jedzeniem.

Odpowiedz
Anonim 15 listopada, 2016 - 10:37 am

Polecisz jakąś dobrą tajską knajpę w Lublinie lub Wawie>

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 15 listopada, 2016 - 2:18 pm

Pod Lublinem w Lubartowie podobno jest jakaś super knajpa. Przeszła niedawno metamorfozę Magdy Gessler

Odpowiedz
ladyagat 15 listopada, 2016 - 1:02 pm

Smacznie wygląda <3

Odpowiedz
Mona 15 listopada, 2016 - 4:05 pm

Te zupki w foliówkach mnie przerażają… Ale myślę, że ostre przyprawy zabijają wszelkie zarazki 🙂 Ciekawi mnie co tam smacznego przywieziesz. Może jakiś wpis o tym co warto kupić w Tajlandii?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 15 listopada, 2016 - 5:24 pm

Kupiłam 4 różne przyprawy (do zupy tom yam, do pad thai, przyprawę red chilli i kumin), zamykam już temat Tajlandii mam wrażenie, że czytelnicy są nim już trochę przytłoczeni. Nic dziwnego! Dodałam 10 wpisów w tym temacie 😛

Odpowiedz
Ev 15 listopada, 2016 - 6:14 pm

Uwielbiam kuchnię azjatycką! 😉

Odpowiedz
obuwieglamour.pl 15 listopada, 2016 - 6:16 pm

ooojjj ja też uwielbiam te wyraziste, niezwykłe, zupełnie inne niż wszystkie smaki! Kuchnia tajska jak dla mnie jest nie do opisania 🙂

Odpowiedz
imka 15 listopada, 2016 - 6:16 pm

Eliza, a nie miałaś żadnych sensacji żołądkowych? Masz może jakieś swoje metody, żeby uniknąć przykrych konsekwencji? Uwielbiam podróżować i smakować, ale mój wrażliwy żołądek zawsze sprawia mi problemy.

Odpowiedz
Karolina 15 listopada, 2016 - 8:07 pm

Mmm te kulinarne cuda Bangkoku robią wrażenie, ostatnio jest to popularny kierunek podróży, więc tyle „pysznych” zdjęć krąży po internecie, chciało by się spróbować 😉

Odpowiedz
ola 15 listopada, 2016 - 8:15 pm

mnie kuchnia tajska aż tak bardzo nie zachwyciła,zwłaszcza,że ostrość ma tam zupełnie inną definicję,niż znana nam,Europejczykom 😉 a ja nie dość,że nie lubię ostrych dań,to jeszcze mam alergię na owoce morza,więc będąc tam musiałam trochę manewrować,by dobrze zjeść nie narażając się na „niebezpieczeństwo” 😉 choć nie powiem,było w czym wybierać i niektóre dania do dziś wspominam z rozrzewnieniem 🙂 z kolei mój mąż przepadł na dobre i od pierwszej wizyty w Tajlandii tak pokochał azjatyckie smaki,że nie ma u nas tygodnia bez przynajmniej jednego obiadu/kolacji w orientalnych klimatach,a kiedy przychodzi do wyboru kierunku na wakacje,to w zasadzie wszystko jest u nas jasne 😀

Odpowiedz
Aleksandra 15 listopada, 2016 - 8:44 pm

Cześć Eliza ? Wiem ze komentarz nie pod odpowiednim postem jednakże bardzo zależy mi na odpowiedzi z Twojej strony 🙂 Czy mogłabyś podać jeszcze raz link do pobrania plakatu „Hello Gorgeous”??? Byłabym bardzo wdzięczna bo bardzo mi się podoba a jest już niedostępny :/ Pozdrawiam.

Odpowiedz
M 15 listopada, 2016 - 10:13 pm

Piszesz, że te dania były mega tanie. W takim razie Bangkok uważasz za dość tanie miasto dla turysty? Hotele, transport, rozrywka? Nie mówię o biurach podróży 🙂 I Ile dni poświeciłabyś na to miejsce, żeby wszystko zobaczyć? Świetne zdjęcia, widzę również trochę inny styl pisania. Stajesz się bliższą i bardziej otwartą osobą dla czytelnika. Czasem jak się czyta blogi ma się wrażenie, że ta osoba jest totalnie niedostępna, że dzieli nas mur i pełen dystans. Ty świetnie to przełamujesz, jakbym czytała wpis znajomej 🙂 Pozdrowienia z Krakowa

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 16 listopada, 2016 - 9:10 am

OH tak, Bangkok jest niezwykle tani. Nasz hotel kosztował 60zł za noc! Obiad (taki naprawdę obfity) można zjeść za 5zł. Taksówki są niezwykle tanie (30km za 15zł). Czego chcieć więcej?

Cieszę się, że zauważyłaś ten inny styl. Kiedyś tak pisałam, ale gdzieś po drodze mi to umknęło. Niedawno znowu wróciło z czego się bardzo cieszę, bo tęskniłam za tym i nie chcę tego znowu stracić.

Sciskam i dziękuję za ten komentarz!

Odpowiedz
Emilia 18 listopada, 2016 - 2:32 am

Wydaje mi się, że Bangkok, jak i inne miasta w Azji, wymagają czasu, żeby je poznać na tyle, żeby polubić. Ja miałam tak z Bombajem i Delhi. W Bangkoku byliśmy 2,5 dnia i totalnie nie polubiłam tego miasta, zmęczyłam się nim i nieomal z ulgą z niego wyjechałam 😉 Pewnie byłoby inaczej, gdybyśmy spędzili tam na spokojnie więcej czasu i mieli przestrzen na odkrywanie miasta. A bylismy z naszą niespełna trzylatką, przytloczoną bodźcami wielkiego miasta (aczkolwiek pozostałe miejsca były super). Ogólnie Tajlandia mi się bardzo podobała, mam niedosyt i na pewno będziemy tam wracać. W dodatku to kraj naprawdę wydający się bezpieczny, wcale nie jakiś bardzo brudny i przyjazny turystom. Dość łatwo się tam przemieszcza oraz podróżuje. Nawet z dziećmi 🙂 Jeśli ktoś myśli o podrozy do Azji, to Tajlandia jest idealna na pierwszy taki wyjazd, nie ma się czego obawiać 🙂 zagrożenia terrorystyczne? No cóż, w ostatnim czasie Europa nie jest bardziej bezpieczna. Szczepienia – warto nie tylko do Tajlandii mieć WZW B i A (szczepienie wystarcza prawdopodobnie na całe życie), nasze dziecko zaszczepiliśmy dodatkowo na dur brzuszny (m.in. dlatego, że akurat ma etap brania wszystkiego do buzi). Problemy żołądkowe nas ominęły, a jedzenie rzeczywiscie jest pyszne i bardzo różnorodne. Jak kogoś nie przekonuje street food (i zupy w worku), to może zjeść podobne dania w restauracji (wychodzi trochę drożej, ale nadal taniej niż w Polsce). A jeśli komuś calkowicie nie posmakuje tajska kuchnia, to też głodować nie będzie i znajdzie jakąś alternatywę.

Odpowiedz
Mini 16 listopada, 2016 - 12:03 am

Wydawalo mi sie ze na poczatku pobytu pisalas ze nie podoba Ci sie w Tajlandi, ze brud i syf a jedzenie slabe….
A jesli faktycznie pokochalas kuchnie tajska to koniecznie idz w Tajlandii na kurs kuchni tajskiej.

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 16 listopada, 2016 - 9:07 am

Tak, na początku byłam przytłoczona Bangkokiem, nie podobało mi się to miasto. Co do innych miejsc w Tajlandii – zachwyciły mnie. Na koniec naszego wyjazdu wróciliśmy do Bangkoku na 5 dni i… zaczęło mi się tam podobać. Pokrętna kobieca logika 😛

Odpowiedz
EG 16 listopada, 2016 - 11:08 am

W Szwajcarii sprzedawane są w sklepach ugotowane jajka, pomalowane na różowo lub w kolorowe wzory – być może podobnie jest w Tajlandii

Odpowiedz
Anonim 16 listopada, 2016 - 11:16 am

Kochana Fashionelko,

od dawna marze o Tajlandii, ale jestem niestety jeszcze w trakcie przekonywania mojego chlopaka, zeby sie tam ze mna wybral 🙁 powiedz prosze, czy Tajlandia lub tez sam Bangkok jest miejscem niebezpiecznym?

PS. Wspaniale zdjecia! 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 16 listopada, 2016 - 11:31 am

Absolutnie nie, czułam się tam super bezpiecznie. Tajowie są niesamowicie uczciwi i serdeczni. Agresja to tam chyba obce słowo 🙂

Odpowiedz
Jarek z rzymskiezakupy.pl 16 listopada, 2016 - 11:34 am

Zainspirowałaś mnie i moją żonę. W przyszłym roku Bangkok. Bardzo podobają mi się Twoje relacje z różnych podróży.
Czekam na więcej.
Pozdrawiam
Jarek

Odpowiedz
Asia | Stacja Styl 16 listopada, 2016 - 6:08 pm

Kurczę, ale narobiłaś mi apetytu tymi pięknymi zdjęciami! Ja poznałam tajską kuchnię dzięki knajpom w Warszawie, głównie bezkonkurencyjnej wg. mnie Thaisty i od razu pomyślałam, że w Tajlandii byłabym w raju. To są totalnie moje smaki – mocne przyprawy, dużo kolendry, limonka – pycha!

Odpowiedz
Kinga 16 listopada, 2016 - 11:41 pm

Hej Eliza, właśnie zaczęliśmy na poważnie rozważać Bangkok jako kierunek na przyszły rok! Ale… Poczytałam trochę i mam mieszane uczucia. Te wszystkie choroby, kradzieże, zagrożenia opisywane na stronach turystycznych… Jasne, że terroryści mogą być wszędzie, ale czy tam naprawdę jest bezpiecznie? Jak to oceniasz? Braliście jakieś szczepionki przed wyjazdem? Pozdrawiam!

Odpowiedz
Żwawy Leniwiec 17 listopada, 2016 - 11:12 am

„Gotowane banany w sosie kokosowym” – to brzmi pysznie! 😉

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 17 listopada, 2016 - 11:13 am

Oj było pyszne, było <3

Odpowiedz
aga 17 listopada, 2016 - 11:14 am

No dobra, może wyjde na głupka ale nie czaję. Fasz, co z tymi zupami w workach? Masz ją sobie wziąć do domu i przelać czy co? W końcu to street food, ale no kurde, jak zjeść na ulicy zupę, która jest w worku?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 17 listopada, 2016 - 11:15 am

Tak, możesz sobie je wziąć do domu. To wygodne dla tych którzy się spieszą, chcą kupić jedzonko i lecieć do domu. Możesz też kupić na stoisku obok makaron ryżowy w misce i przelać tam zupkę. Ja tak właśnie robiłam 🙂

Odpowiedz
Katarzyna 17 listopada, 2016 - 12:05 pm

jesli mowisz o tej samej „zoltej zupie”, o ktorej mysle, to prawdopodobnie jest to tom-kha gai. Najlepsza zupa swiata 😉

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 17 listopada, 2016 - 12:11 pm

Wygląda bardzo podobnie, a połączenie tych składników spokojnie dałoby taki smak! Dzięki!!!! <3

Odpowiedz
Anonim 18 listopada, 2016 - 7:56 am

Tom Ka Gai to nazwa tej zupy. Każdy zna nazwę i potrafi ją podać

Odpowiedz
http://anna-and-klaudia.blogspot.com/ 19 listopada, 2016 - 5:58 pm

Ja spróbowałabym banany w sosie kokosowym 🙂 Wyglądają pysznie 🙂

Odpowiedz
Karolina Halat 29 grudnia, 2016 - 10:30 pm

Hej Eliza! Moja teściowa jest Tajką, zapytałam o te jajka – uwaga ona mówi, ze to stuletnie jaja czarne w środku. Lokalny przysmak. Pozdrawiam!

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 30 grudnia, 2016 - 12:27 am

O wow! 😀

Odpowiedz
Maleńka bloguje 14 maja, 2017 - 4:31 pm

Wow, wszystko (oprócz tych kiełbas) wygląda smakowicie – nie dziwię się, że polecano Ci smakować tej kuchni 🙂

Odpowiedz
Ryk 16 lutego, 2018 - 5:38 pm

Jak dla mnie Bangkok roku 2017/2018 to juz nie ten street food. W pelni rozumiem dzialania rządu tajlandii aby zakazac streedfood. khaosan road to jeden WIELKI SYF – no chyba ze ktos lubi jesc w zapachu rozkladajacego sie miesa, szczurow – MASAKRA. Restauracji serwujacych dobre tajskie jedzenie – jak na lekarstwo, a jak juz sa, to ceny bardzo wysokie. Jako osoba przebywajaca w Tajlandii, nie polecam stolowania sie na Starym Miescie w Bangkoku. Moze kiedys byl tam dobry streetfood, ale te czasy juz minely. Tajowie „pokochali dolary”, jakosc bardzo niska. Tesknie za czyms świeżym i bez dodatku cukru.
Bangkok streetfood Khaosan Road – nie polecam.

Odpowiedz

Dodaj komentarz