Zdrowe zamienniki: brownie, sernik, nutella i bajaderka

Jeśli śledzicie moje Insta Story to wiecie, że jestem kulinarnym freakiem i codziennie cos pichcę. Z racji tego, że stawiam na zdrową dietę, przygotowane przeze mnie dania są raczej fit. Dziś chcę pokazać Wam zdrowe zamienniki popularnych słodkości.

Jeśli nie możecie obejść się bez brownie, nutelli, sernika czy bajaderki rzućcie okiem na poniższe propozycje

Sernik z kaszy jaglanej

Ten przepis podpatrzyłam na blogu Ani Lewandowskiej. Zrobiłam go i nie grało mi kilka rzeczy, więc nieco ten przepis zmodyfikowałam. Poniższa wersja jest strzałem w 10.

kasza jaglana przepis na sernik

Składniki na spód
– 100g wiórków kokosowych
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 5 dużych daktyli albo 7 małych

Przygotowanie
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Użyjcie do tego dobrego blendera o dużej mocy. Słaby blender nie da rady i po prostu się spali. Zblendowane składniki przekładamy do małej tortownicy i rozprowadzamy po całej powierzchni. Tortownicę wkładamy do lodówki na godzinę.

sernik z kaszy jaglanej

Składniki na masę
– 150 kaszy jaglanej (surowej)
– 3 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki musu kokosowego
– 3 łyżki mleka kokosowego (tej gęstej części)
– 60g cukru kokosowego
– sok z całej pomarańczy
– 2 krople ekstraktu waniliowego

sernik z kaszy jaglanej przepis

Przygotowanie
Kasze gotujemy. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Kasza jaglana powinna być idealnie zblendowana. Budyniową masę przekładamy do tortownicy i zostawiamy na noc do stężenia. Następnego dnia smarujemy wierzch ciasta masłem orzechowym o kremowej konsystencji. Ja użyłam takiego z kawałkami orzechów.

Brownie z czerwonej fasoli

Ten przepis to hit hitów! Brownie z tego przepisu jest wilgotne, mocno czekoladowe i bardzo sycące. Można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia. To ciasto na stałe zagościło w moim jadłospisie. Robię je przynajmniej raz w tygodniu.

brownie-z-fasoli-i-banana

Składniki na małą blaszkę

– puszka czerwonej fasoli
– dojrzały banan
– 2 jajka i 1 białko z jajka (jajka można zastąpić 2 namoczonymi łyżkami chia albo zmiksowaną na pianę wodą z puszki po ciecierzycy)
– 1 czubata łyżka kakao
– łyżka oleju kokosowego
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżka odżywki białkowej kakaowej (opcjonalnie)

Przygotowanie
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Następnie dorzucamy garść rodzynek i całość mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę i posypujemy pokruszonymi orzechami.

Pieczemy w 190 stopniach (góra – dół) przez 50-60 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia (minimum 3h)

Bajaderki ala Ferrero Rocher

bajaderki z ciecierzycy

Składniki
– puszka ciecierzycy
– 3 duże daktyle (albo 7 małych)
– 1,5 łyżki kakao
– 2 łyżki masła orzechowego
– zmielone orzechy (i uprażone na patelni)
– 2-3 łyżki aquafaby (wody z puszki po ciecierzycy)
– orzechy laskowe (w całości)
– wiórki kokosowe (opcjonalnie)

fit bajaderka

fit ferrero rocher

Przygotowanie
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Za pomocą aquafaby (wody z puszki po ciecierzycy) regulujemy konsystencję. Finalnie masa musi być bardzo gęsta i klejąca, więc dodajcie maksymalnie 2-3 łyżki. I tutaj znowu, bez dobrego blendera ani rusz!

Kiedy masa będzie gotowa formujemy z niej niewielkie kulki, do środka wsadzamy orzech laskowy, a całość na zmianę obtaczamy w zmielonych, uprażonych orzechach, kakao albo wiórkach kokosowych. Decyzja w czym obtoczycie kulki należy do Was. Kulki są bardzo sycące, mają dużo białka (ciecierzyca) i smakują obłędnie!

Nutella

Zdrowsza i smaczniejsza wersja. Potrzebne Wam będą tylko trzy składniki. Nie znam osoby, której by to nie smakowało. Niebo!

krem orzechowy

Składniki (na 2  porcję):
– 3 łyżki kakao
– szklanka migdałów albo orzechów laskowych
– szklanka suszonych daktyli

Przygotowanie
Daktyle namaczamy we wrzątku przez ok. 15 minut. Migdały mielimy na mąkę. Namoczone daktyle, zmielone migdały i kakao blendujemy na gładką masę. Wodą z daktyli regulujemy konsystencję.

 

Jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy na zdrowsze wersje popularnych słodkości koniecznie się nimi podzielcie! Będę wdzięczna za każdego linka! Inspiracji nigdy za wiele

64 Comments
  1. Sernik wygląda obłędnie!! Po prostu mam ochotę teraz wejść do kuchni , zrobić to cudo i zjeść je w całości! Jedynym minusem jest to, że muszę poczekać do jutra, aż ochłodzi się w lodówce:-( Eliza! Chcemy więcej Twojego cudotworstwa!

  2. Zrobiłam juz wszystko oprócz sernika i bajaderek 😀 ostatnio rownież czuje sie kulinarnym freakiem, jak nigdy! Choć pichcić uwielbiam od kilku lat, niezle sie przy tym odstresowuję!😀
    A sama polecam genialną tartę kokosową!
    SPÓD:
    -pol szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    -1 jajko
    -3 łyżki mąki kokosowej
    -2 łyżki kakao
    -2 łyżki miodu
    Wszystkie składniki łączymy i ugniatamy w ciasto (mozna zostawić na pol godziny w lodowce) następnie wypełniamy ciastem blaszkę do tarty, wysmarowaną olejem koko. Pieczemy około 35 min w 180 st i zostawiamy do ostygnięcia.
    KREM:
    1 puszka mleczka koko (chłodnego)
    1,5 szklanki wiórków koko
    2 łyżki miodu
    Z puszki mleka zdejmujemy gęstą warstwę i miksujemy do uzyskania konsystencji ubitej śmietany. Wiórki blendujemy z miodem i wodą pozostałą w puszce po mleku koko. Następnie łączymy delikatnie obie masy, przekładamy na wystudzony spod tarty i wkładamy ba godzinkę do lodówki.
    Tartę podaje na wierzchu z dżemem z czarnej porzeczki. Fajnie przegryza smak słodkiej masy kokosowej 💖

  3. Eliza czy można czymś zastąpić mus kokosowy, mam wszystko oprócz tego a w pobliskich sklepach na pewno go nie kupię;)

  4. Sernik jaglany jest mega… robiłam wczoraj i wyszedł fantastycznie chociaż faktycznie blender ledwo żyje 🙂
    Brownie jakoś mi nie podchodzi za to nutella super sprawdza się do placków, naleśników, czy omleta na słodko. Muszę spróbować jeszcze Bajaderki ♥

  5. Witaj Elizo, przed dwoma miesiącami trafiłam na Twojego bloga , tak naprawdę przypadkiem, szukałam opinii dotyczącej makijażu permanentny brwi – microblading, przyznam, że dzięki Twojej opinii zdecydowałam się i jestem bardzo zadowolona z efektów!! Od tamtego czasu jestem wielką fanką Twojego bloga, jesteś niesamowicie inspirującą osobą! Ps. U mnie brownie jest już w piekarniku:)

  6. Czekałam na przepis na nutelle, od kiedy o niej wspomniałaś na instastory dawno temu. Koniecznie muszę spróbować, bo nutellę kocham, ale ani ona zdrowa, ani dietetyczna 😉 Fajne te przepisy wynajdujesz, naprawdę pozwalasz uwierzyć, że żeby jeść pysznie nie trzeba stać przy garach przez pół dnia.

  7. Pomóżcie dziewczyny.Jestem antytalentem kulinarnym do tego stopnia,ze to brownie 3 razy wyszlo mi.z zakalcem,lub czyms takim.Wszystko.robilam wg przepisu,pomocy,co.nie tak?

    1. Tego nie próbowałam, ale ciasto na browni nie powinno być napowietrzne, gdy wkłada się je do piekarnika. Zaczyna wtedy rosnąć, a nie majac proszku do pieczenia opada pod swoim ciężarem. Spróbuj mieszać masę tylko do połączenia składników.

    2. Ale brownie to właśnie ciasto z planowanym zakalcem. Takie powinno być – wilgotne, lepkie i dość ciężkie. To nie jest czekoladowy muffin.

    3. Wilgotne tak 😀 Z zakalcem niekoniecznie 😜 Nie wiem co ANN ma na myśli mówiąc, że jej nie wyszło.

  8. Czekałam z niecierpliwością na przepis na Nutellę. Moja wariacja jeszcze nigdy nie wyszła idealna w smaku, więc gorąco liczę, że Twój przepis okaże się być strzałem w dziesiątkę! <3

  9. Uwielbiam te przepisy 😘 Nie myślałaś o robieniu zdjęć od składników poprzez etapy gotowania/pieczenia aż po efekt końcowy ? Wiem ze dużo więcej roboty ale efekt byłby suuuuuper!

  10. Jagielnik<3 Takiej wersji jeszcze nie robiłam. Kiedyś zrobiłam fit rafaello (kulki) i mini jagielniczki w foremkach – z kaszy połączonej z bananem na mleku roślinnym.

    Spróbuj zrobić sos karmelowy: 200g daktyli, szklanka mleka roślinnego, szczypta soli, łyżka oleju kokosowego – daktyle moczymy, następnie łączymy wszystkie składniki, blendujemy i wychodzi NIEBO. Wczoraj jadłam na mleczku kokosowym, dzisiaj zrobiłam na mleku sojowym – w każdej wersji jest obłędne. To moje najnowsze odkrycie, ale wiem, że na stałe zagości w mojej kuchni.

    Kiedyś zrobiłam fit princessy, które zrobiły furorę 😉 Potrzebne są wafle ryżowe, wiórki, mleczko kokosowe i coś do słodzenia, ja użyłam miodu. Nie pamiętam ile użyłam mleczka, miodu, ale to można na oko 😉 Wafle kruszymy, łączymy z wiórkami, dodajemy mleczko, formujemy batoniki i na noc do lodówki. Pycha<3 Dodam, że w oryginalnym przepisie, który wzięłam od kogoś z insta był jogurt naturalny, a nie mleczko kokosowe, ale że nie mogę nabiału to zastąpiłam mleczkiem. Wiadomo, można polać gorzką czekoladą i będą jeszcze lepsze 🙂 Fajne też są batoniki kakaowo-orzechowe z malinami – kruszymy dowolne orzechy, łączymy z kakao, miodem, owocami (u mnie mrożone maliny) formujemy batoniki i na noc do lodówki.

    A nutelle robiłam kiedyś z batatów lub awokado+banan, tej z daktyli jeszcze nie próbowałam.

    Ale się rozpisałam 😀 Sos karmelowy musisz spróbować, mistrzostwo! 🙂

  11. Odnosnie brownie-chodzi o to,ze przez środek przechodzi wyraznie ciemniejszy pasek,o innej strukturze.W smaku ok,ale konsystencja i wyglad zakalca,inna struktura.Wydaje mi sie,ze raczej nie tak powinno być

  12. Lubie Twoje przepisy za to, że są wykonalne, a składniki ogólnodostępne. Nigdy nic nie robie w kuchni, często na codzień zamawiam jedzenie (obiady), ale kiedy przeczytam cos u Ciebie, to mam taka ochotę na gotowanie/ pieczenie, że nawet Dzidzius nie ma prawa mi przeszkodzić płaczem czy wiszeniem na moich rękach 😂

  13. Powiedz kochana gdzie kupiłaś te białe pojemniki na herbatę, kawę itd? Bo wszędzie takich szukam i znaleźć nie mogę, z góry dziękuje za odpowiedz 🙂

  14. Ten sernik jaglany Ani to totalna klapa dla mnie :(( zrobiłam go kiedyś i musiałam wyrzucić go całego do kosza bo wyszedł w smaku okropny ;((( moje pierwsze ciasto które mi nie smakowało i które wyrzuciłam

  15. Jestem zachwycona fasolowym brownie, wg mnie fasola jest niewyczuwalna 😀 Zachęciłaś mnie do spróbowania kolejnych przepisów, dzisiaj chyba zrobię tą nutellę i chociaż za oryginałem nie przepadam, to tutaj czuję, że będzie pysznie 😊

  16. Brownie zrobione i … niestety bez szału. Poczęstowałam koleżanki z pracy i podzielają tę opinie. Zastanawiam się skąd tyle euforii nad przepisem skoro w smaku jest słabe. Czytając poprzednie komentarze, że brakuje słodzika dodałam syropu klonowego, ale to i tak nie uratowało wypieku.

    Jedni zachwyceni inni rozczarowani… Może dla kogoś kto w ogóle nie je ciast i innych słodkości to będzie HIT HITÓW, ale dla osób które zdrowo jedzą i chcą CZASAMI sięgnąć po cos słodkiego to nie jest dobry wybór. Wole już 2 kostki czekolady 🙂

    Mimo to dziękuję za przepis, zawsze to poszerzanie kulinarnych horyzontów.

  17. Kochana, podaj proszę jeszcze wymiary foremek w jakich robiłaś ciasta 🙂 bo nigdzie tutaj nie widzę a to dosyć istotna kwestia 🙂

  18. Wszystko wygląda przesmacznie! Właśnie zabieram się za robienie brownie. U mnie na blogu znajdziesz przepis na jaglane raffaello. Zapraszam 🙂

  19. Właśnie zrobiłam kuleczki -bajaderki. Miały być na jutro do pracy, ale nie wiem czy dotrwaja do rana 🙂
    Super przrpis, łatwy szybki, i megggga pyszny.

  20. Wszystko wygląda pysznie i na pewno wypróbuję niejeden przepis. Eliza, uważałabym z używaniem nazw typu „Nutella” to są przecież zastrzeżone nazwy przez producenta.

  21. Mały tip jeśli chodzi o spód „sernika” Lewandowskiej – najpierw same wiórki mielę na mąkę (polecam Thermomix jak ktoś ma), a dopiero potem blenduję z daktylami (albo syropem daktylowym) i olejem. Wtedy spód wychodzi idealnie gładki, bez wyczuwalnych wiórków 🙂

  22. Czuję się zainspirowana, dzięki! ^^ W dzieciństwie uwielbiałam nutellę, zapewne jak każdy, ale kiedy przeczytałam świadomie jej skład, to zdecydowanie mi się odechciało ;| daktyle są bajecznie słodkie, a na dodatek łatwo dostępne, więc chyba pora wypróbować ten przepis! 😀

  23. Witam! Z zainteresowaniem przeczytałam wszystkie przepisy 🙂 I mam pytanie, które nurtuje mnie od jakiegoś już czasu. Od ponad dwóch lat staram się w moim domu wprowadzić zdrowe zamienniki sklepowych słodyczy – choć i te widnieją na naszym stole 🙂 Śledzę strony, blogi z przepisami na zdrowe, wartościowe desery i dania wytrawne. Od jakiegoś czasu często w przepisach znajduję ową tajemniczą odżywkę białkową, bardzo interesuje mnie co to właściwie jest? Gdzie można ją dostać i czy faktycznie wzbogaca potrawy o białko? Z niecierpliwością czekam na odpowiedź!
    Pozdrawiam!
    Jola

  24. Moje pytania dot. bajaderk: chodzi o suszone daktyle? I tych zmielonych orzechów nie dodajemy do masy? Czy dodajemy? Bo nie wiem czy w składnikach wypisnae były tylko ze względu na późniejsze ewentualne obtoczenie w nich.? No i można coś zamiast masła orzechowego? 🙂

  25. Witam serdecznie! Nie wiem czy coś zrobiłam nie tak ale Brownie wyśLij mi bardzo niedobre. Jest wręcz gorzkie i nikomu nie smakuje. Zastanawiam sie czy nie dodać miodu albo ksylitolu czy jak to się tam nazywa. Co Ty na to fashionelko?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>