Wyzwanie „Na noże” – wołowina w cieście filo

Dziś będzie coś pysznego! Podjęłam kulinarne wyzwanie związane z nowym serialem TVN „Na noże” i stworzyłam swój unikalny przepis. Warunek był jeden: musiały się w nim znaleźć cztery produkty podesłane przez produkcję serialu, które były inspirowane głównym bohaterem Darkiem. W mojej skrzyni znalazły się polędwiczki wołowe, koper włoski, porzeczki i ciasto filo.

Darek to miłośnik kuchni molekularnej, ma silną osobowość i nie uznaje kompromisów. Jego kuchnia jest wysublimowana, minimalistyczna i perfekcyjna. Odtwórcą tej roli jest Piotr Stramowski. Chyba nikogo nie dziwi, że przyjęłam to wyzwanie? :)))

na noże

oh i ah

Miałam problem z tym, co przygotować. Mięso jadam ostatnio bardzo rzadko, a jeśli już, to stawiam na jakość. Polędwiczce wołowej nie sposób jej odmówić! Do tego ciasto filo, które uwielbiam i które zwykle łączę z miodem i sezamem. W koszu miałam jeszcze koper włoski, który kojarzy mi się głównie z kuchnią indyjską, i porzeczki.

składniki

Zobaczcie, co wymyśliłam i czy było to jadalne.

Wołowina w cieście filo

Składniki

  • 500 g polędwicy wołowej
  • koper włoski
  • łyżeczka sezamu
  • porzeczki
  • ciasto filo
  • łyżka miodu
  • olej kokosowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Najpierw pokroiłam wołowinę w szerokie paski, doprawiłam je i podsmażyłam na oleju kokosowym. Potem pokroiłam ciasto filo w prostokąty i powoli owinęłam nimi polędwiczki. Ciasto filo jest bardzo cienkie i łatwo je przerwać, więc trzeba obchodzić się z nim bardzo delikatnie. Tak zawinięte mięso włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piekłam przez ok. 20 minut.

Na tę samą patelnię, na której podsmażałam mięso, wrzuciłam pokrojony drobno koper włoski. Następnie dodałam sezam, miód i porzeczki.

filo

Powiem Wam, że smak tego dania totalnie mnie zaskoczył. Mięso wyszło idealnie. Jego słony i nieco pieprzny smak zneutralizowała słodycz miodu i charakterystyczny smak sezamu. Ciasto filo przyjemnie chrupało w ustach. Starałam się też estetycznie to danie podać – jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego.

jum

Uwielbiam takie zadania. Mam tylko składniki i motyw przewodni, a o resztę muszę zadbać sama. Inspirowałam się upodobaniami Darka. Wyczytałam, że uwielbia proste, geometryczne formy. Dania, które wychodzą spod jego ręki, są nowoczesne, zaskakujące i nieprzeciętne. Mimo artystycznego nieładu na talerzu wszystko zdaje się do siebie pasować. Tym właśnie się kierowałam. Jestem ciekawa, co o tym myślicie. Wyszło mi? 🙂

danie

„Na noże” to fabuła mocno osadzona w kulinarnym świecie. W obsadzie takie nazwiska jak: Wojciech Zieliński, Weronika Książkiewicz, Wojciech Stramowski czy Piotr Głowacki. Serial jest emitowany w niedziele o 21:30. Oglądacie? 🙂

16 Comments
  1. Wygląda smacznie 🙂 Chociż osobiście spróbowałabym polać wołowinę w cieście jakimś lekkim sosem 😉 może właśnie nawet porzeczkowym

  2. A ja zagrałam w tym serialu, będę mieć swoje 10 sekund już w 3. odcinku, chyba że mnie wytną 😉 Miałam okazję zagrać w scenie z drugim szefem kuchni, Wojtkiem Zielińkim – uroczy i bardzo serdeczny… 😉

  3. Też ostatnio ograniczyłam mięso i czuję się cudownie. Czuję, że jem zdrowo a nawet po obfitym posiłku nie czuję ciężkości w brzuszku

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>