Wegetariański jadłospis (PYSZNY)

Słuchajcie mam ostatnio bzika na punkcie kuchni roślinnej. Coraz rzadziej sięgam po mięso i czerpie ogromną przyjemność z przyrządzania potraw z roślin.. Chciałabym Was trochę tym zarazić i pokazać, że kuchnia roślinna to nie tylko (niezbyt smaczne) sałatki, głód w brzuszku i monotonia na talerzu. Rzućcie okiem na mój przykładowy jadłospis. Jest pysznie, zdrowo i jeszcze raz PYSZNIE.

 

Budyń jaglano-bananowy na mleku kokosowym

Kiedyś często robiłam budyń jaglano-bananowy i naprawdę bardzo to danie lubiłam. Jednak odkąd dodaje do niego 50ml mleka kokosowego, ta potrawa stała się o NIEBO smaczniejsza.
Przygotowanie: 2-3 łyżki kaszy jaglanej płuczę we wrzącej wodzie. Następnie wrzucam kaszę jaglaną do garnka i zalewam ją wodą (woda musi przykrywać kaszę). Gotuję przez 3 minuty i dodaję 50ml mleka kokosowego. Kiedy kasza jest już ugotowane dodaję połówkę banana i całość blenduję. Można oczywiście użyć całego banana, ja po prostu w swojej diecie obcięłam kalorie. Budyń można podać z owocami albo z kwaśnymi sokami (malinowy, truskawkowy, jagodowy)

jaglanka budyń

budyn jaglany

Sok warzywno-owocowy

Detox sokowy nie tylko sprawił, że skurczył mi się żołądek ale też pomógł mi wypracować nawyk picia soku owocowo-warzywnego każdego dnia. Po prostu traktuję go jako posiłek. Sok z 90% składa się z warzyw i naprawdę zdziwicie się kiedy podam Wam skład soku z poniższego zdjęcia. Pomyślicie, że to pewnie jest ohydne i nie da się tego wypić. Sok jest pyszny! I nie ma w tym ani grama ściemy.
Skład: brokuły (6 różyczek), seler naciowy (całe opakowanie), seler (bulwa), pietruszka 3 sztuki, szpinak (ogromna garść), jarmuż (ogromna garść), cykoria (4 sztuki), 3 gruszki. Taki sok starcza mi na 2 dni (po 500ml). Obiecuje, że nie czuć tam selera naciowego. Wiem, że sporo osób go nie cierpi (w tym ja).

sok warzywny

Tajskie curry z ciecierzycą, dynią i szpinakiem

To jest moje absolutnie ulubione wegańskie danie. Pokochałam znienawidzoną niegdyś ciecierzycę. W takim wydaniu smakuje cudownie. Korzystam z przepisu Kwestia Smaku i bardzo Wam ten przepis polecam. Ja zamiast pasty z czerwonego curyy dodaję żółtej. Ah i ważne, żeby kupić suchą ciecierzycę z torebki i namoczyć ją przez noc.

Gwarantuje, że każdy hejter weganizmu i bezmięsnego żarcia pokocha to danie. Gwarantuje.

Zdjęcie z procesu tworzenia. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia dania na talerzu. Zbyt szybko z niego zniknęło.

curry z dyni

Płytę indukcyjną Solgaz używam od kilku miesięcy i naprawdę ją uwielbiam. Płyta sama lokalizuje garnki – bez względu na ich rozmiar. Co za tym idzie, możemy po jednej stronie ustawić nawet trzy garnki i kuchenka sama je wykryje. Poza tym płyta nie nagrzewa się podczas gotowania, więc nie ma mowy o przypalonych resztkach! <3

Pieczona cieciorka z papryką i czosnkiem

To zdrowa alternatywa dla chipsów czy słonych orzeszków. Pokazywałam Wam przepis na moim InstaStories i dostałam o niego dziesiątki zapytań! Słuchajcie, to jest coś niesamowitego. Pieczona cieciorka jest chrupiąca, sycąca i pyszna.

cieciorka chrupki

Przygotowanie: Namaczamy ciecierzycę przez noc. Następnego dnia gotujemy ją przez 1,5h. Odsączamy, wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w temp 200 stopni (góra i dół) przez 15 minut. Następnie wszystkie groszki przesypujemy do miski, dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego, słodką paprykę w proszku i czosnek. Oczywiście możecie dać dowolne przyprawy. Mnie połączenie tych smaków najbardziej imituje ulubione chipsy. Następnie wszystko wykładamy na blachę i pieczemy przez 25 min w 200 stopniach (góra i dół). Warto co jakiś czas rzucać okiem i próbować, czy cieciorka ma odpowiednią chrupkość.

chrupki z cieciorki

Brownie z fasoli i banana

Ten przepis wypatrzyłam na instastories Sióstr ADiHD, z resztą ten przepis znajdziecie też na ich blogu. To jest obecnie moje ulubione ciasto, a najlepsze jest to, że można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia.

Podam Wam mój nieco zmodyfikowany przepis
W składzie jest:
– puszka czerwonej fasoli
– dojrzały niewielki banan
– 2 jajka i 1 białko z jajka (jajka można zastąpić nasionami chia)
– 1 łyżka kakao
– łyżka oleju kokosowego
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżka odżywki białkowej kakaowej

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Następnie dorzucamy garść rodzynek i całość mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę i posypujemy pokruszonymi orzechami.

Pieczemy w 190 stopniach (góra – dół) przez 60 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

Ciacho najlepiej podać z owocami <3

brownie z banana i fasoli

brownie z fasoli i banana

Mam nadzieje, że Was zainspirowałam i spróbujecie odtworzyć chociaż jedno z tych dań 🙂

39 Comments
  1. Jak tylko zobaczylam na snapchatcie chipsy z cieciorki od razu zabralam sie do roboty – smakuje rewelacyjnie !!! A brownie robie od dawna 🙂

  2. jakie pyszności! <3 muszę spróbować wszystkiego. mam pytania:D ile mniej więcej Ci tyle soku wychodzi z tych składników co podałaś? jakie chipsy przypomina Ci ta ciecierzyca.? czy można ją przyprawić od razu i raz włożyć do piekarnika czy raczej konieczne jest włożenie jej na te 15 minut pierwsze, a później wyciągniecie, przyprawienie i włożenie znowu do piekarnika? 🙂

  3. Wow jest Brownie 😍 czekałam na ten przepis ! Dzięki ! A chrupki z cieciorki goszczą u mnie już od dawna i potwierdzam – są przepyszne.

  4. Jadłospis jest mega! Brownie fasolowe robię często, ale korzystam z przepisu, w którym jest 40g gorzkiej czekolady 70%. No i muszę zacząć robić te cudowne soki, ale nie mam czym! Eliza, doradź, jakiego Ty używasz sprzętu? 🙂
    Pozdrawiam!

    1. Zuzia,poczytaj o wyciskarkach,są o niebo lepsze,niż sokowirówki,bo zachowują dużo więcej składników odżywczych w sokach owocowych i warzywnych. sama posiadam taką od pewnego czasu i jestem w niej totalnie zakochana. zdecydowanie warto zainwestować!

  5. Czytasz w moich myślach! Po tym wpisie o książkach pomyślałam że fajnie jakby pojawił się jadłospis weganski/wegetariański 😀

    Ogólnie to ostatnio załapałam się na tym, że często jem mięso… z lenistwa. Bo łatwiej jest wymyślić coś do jedzenia z jego użyciem. A prawda jest taka, mogłabym się bez niego obyć. Pewnie nie zdecydowalabym się na weganizm bo uwielbiam sery i jajka 😀

  6. Kilkukrotnie piekłam już ciecierzycę w piekarniku i nigdy nie wyszła mi chrupiąca. Zawsze jest miękka w środku z jedynie lekko przypieczoną/przyrumienioną skorupką. Muszę spróbować piec ją najpierw na sucho, a dopiero dodawać olej i przyprawy 🙂
    Polecam dodać zamiast słodkiej papryki – wędzoną, daje świetny aromat!
    Odkąd odkryłam ją dzięki jadłonomii nie używam już słodkiej 🙂

  7. Mam pytanie 🙂 Czy kiedy ćwiczysz na trampolinie, korzystasz z jakichś filmików dostępnych na youtube? Czy są jakieś filmy z ćwiczeniami, które mogłabyś polecić?

  8. Cieszę się, że dodajesz takie przepisy bo mamy znajomych wegetarian, których niedługo zaprosimy do nas 🙂 Zerknę wtedy do Ciebie po gotowe przepisy 🙂

  9. Ja własnie skończyłam szykować swój budyń jaglany! Uwielbiam go, w zależności od tego jakich owoców używam, blenduję z nimi lub dodaję je dopiero po zblendowaniu kaszy. Dzisiaj jest z malinami 🙂 Z jednej torebki kaszy mam śniadanie do pracy na dwa dni 😉 Współpracownicy patrzą sie na mnie jak na wariatkę a ja naprawdę go uwielbiam! Cieszę się Eliza że nie jestem w tym osamotniona oraz że próbujesz tym zarażać innych 😉

  10. super przepisy,oby więcej i częściej! sama romansuję z dietą wegetariańską,robię sobie takie tygodnie,w których nie jem mięsa i muszę przyznać,że pomysłów na dania bezmięsne jest multum,wystarczy poszukać. wielu osobom wydaje się,że to dieta monotonna i dość ograniczona,a okazuje się,że to nieprawda,polecam każdemu spróbować i samemu się zmierzyć z roślinnym menu 🙂

  11. Kiedyś robiłam fasolowe brownie ale zapomniałam dodać cukier i wyszło fatalnie… :p ale zaraz idę do kuchni próbować Twój przepis! 🙂 curry z ciecierzycy też na pewno spróbuję. a pieczona ciecierzyca od dawna jest hitem w naszym domu, zajadają się nią nawet kumple mojego męża! 😉 moja ulubiona to z curry, papryką, bazylią i świeżo mielonym pieprzem <3

  12. Wiem, że negatywnych komentarzy na temat tego okropnego ciasta nie umieścisz, dlatego po przeczytaniu tylu pozytywnych komentarzy upiekłam to „Brownie” albo raczej fasole i było niejadalne… W ogóle zauważyłam, że same pozytywy u Ciebie ostatnio w komentarzach, chyba wszystko co negatywne kasujesz. Dla mnie jesteś hipokrytką

    1. Ela, to chyba pierwszy taki komentarz. Jestem zaskoczona, bo dla mnie ciasto jest pyszne i sporo osób to potwierdza. Może spodziewałaś się po prostu super słodkiego czekoladowego ciastka i się rozczarowałaś. Takie komentarze też są ważne, nie usuwam ich, ale żeby od razu pisać do mnie w taki sposób?!

    2. Nie przejmuj się, niektórzy chyba po prostu są negatywnie nastawieni do świata 😉

  13. Super przepisy! Uważam jednak że miło by było z Twojej strony,gdybyś zaznaczyła że w oryginalnym przepisie na brownie jest dodatek cukru 🙂 zaoszczędziloby to mega łasuchom nieco rozczarowania co do poziomu słodkości tego ciasta 🙂 pozdrawiam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>