Wegańska przekąska – orientalny pudding chia

O cennych wartościach odżywczych nasion chia można by pisać godzinami. Dla mnie najważniejsze jest to, że te małe czarne nasionka są pełne przeciwutleniaczy, bogate w wysokiej jakości białko i cenne kwasy tłuszczowe omega-3.

Nasiona dorzucam do owsianki, jaglanki, koktajli czy puddingów. Dziś mam dla Was przepyszny przepis na orientalny pudding chia.

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 60 g ziarenek chia
  • 6 liści kaffiru (limonki)
  • źdźbło trawy cytrynowej
  • skórka z jednej limonki
  • sok z jednej limonki
  • 2–3 łyżki ksylitolu
  • czereśnie

chia kokosowa przepisPrzygotowanie:

Mleko kokosowe podgrzewaj z liściem kaffiru oraz trawą cytrynową. Następnie ostudź i przecedź. Dodaj ksylitol, sok z limonki, skórkę oraz nasionka chia. Dobrze wymieszaj, odstaw na pół godziny i co jakiś czas mieszaj.

Po tym czasie przełóż pudding do słoiczków i schowaj na noc do lodówki. Następnego dnia udekoruj czereśniami i podawaj.

chia kokosowa2 680
Lubicie chia? Dajcie znać, z czym najczęściej je łączycie 🙂

 

26 Comments
  1. Czy ten pudding wyszedł Ci taki gęsty, że owoce się w nim nie zapadały? Ostatnio zrobiłam sobie pierwszy raz i mój był dość lejący. A że zrobiłam taki pudding właśnie po raz pierwszy to nie wiem jaka powinna wyjść konsystencja….

    1. hahaha masz rację! Ciągle sugerowałam się zdjęciami tych puddingów, że taki gęściejszy uznałam za jedyny słuszny 😉

  2. ciekawy przepis, bardzo smakowicie wygląda 🙂
    ale skąd ja mam wziąć te wszystkie składniki ? i jaki koszt takiej przyjemności

  3. Nasiona Chia są moim niedawnym odkryciem – nigdy wcześniej ich nie kupowałam, a teraz nie mogę przestać ich jeść, obowiązkowo w formie puddingu 🙂 Skutecznie wyparły na jakiś czas owsiankę, jaglankę i wiele innych śniadaniowych perełek 😉

  4. O rany, robię to 😀 Już kilka razy robiłam pudding chia, najczęściej po prostu z mlekiem roślinnym i owocami. Ale na to, żeby dodać limonkę jakoś nie wpadłam. Ale będzie czad:)

  5. Pięknie wygląda. Warto spróbować od czasu do czasu czegoś nowego. Nie słyszałam wcześniej o tych nasionach. Czytam komentarze i oo widzę może je dostać w większych sklepach i nawet w rossmannie. To chyba czas się przejść i wypróbować 🙂

  6. Chia ma bardzo podobne właściwości, jak nasze siemię lniane. Które jest o wieeele tańsze i nie jest tylko modą, jak chia.

  7. On jest przeeeepyszny 😀 !
    Spróbowałam go w Krakowie w WesołaCafe na Rakowickiej.
    Studiuje na UEK ( Uniwersytet Ekonomiczny) i mam niedaleko. 🙂
    Na śniadanie idealnie. Z porcja owoców wiec zdrowo na sto procent ! 🙂
    Lubie eksperymentować w domu i nie wiem gdzie bym mogła dostać ten pudding !

  8. ja dodaje wiorki kokosowe i mielone migdaly (1/4 szkl. jednego i drugiego), 3/4 szkl. chia, 2,5 szkl. dowolnego mleka. Wstawiam na noc do lodowki, do gotowego puddingu dodaje syrop z agawy i dowolne owoce

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>