Trzy pomysły na sałatki do lunch boxa

Ostatnio codziennie przygotowuję jakąś sałatkę. Kombinuję, mieszam smaki, przygotowuję coraz to nowe sosy i smakuję. Dzisiaj mam dla Was trzy pyszne przepisy na zdrowe i lekkie sałatki. Takie sałatki możecie zrobić na szybko w domu i zapakować je do lunch boxa. A jeśli tego Wam mało rzućcie okiem na trzy pomysły na pyszne śniadanie!

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Składniki na 3 porcje:
– filet z kurczaka
– garść sałaty lodowej
– garść rukoli
– garść sałaty radichio
– słoiczek oliwek nadziewanych papryką
– garść kukurydzy konserwowej
– 1 pomidor
– 1 czerwona papryka
– marynowane papryczki chili (opcjonalnie)
– sok z jednej cytryny
– łyżeczka musztardy
– łyżeczka miodu
– sól, pieprz

Przygotowanie
Fileta grilluj na patelni grillowej z obu stron, pozostaw do ostygnięcia, następnie potnij ukośne plastry. Do naczynia przełóż wszystkie rodzaje sałat, dodaj kukurydzę, pokrojony pomidor oraz paprykę, z chili bądź ostrożny i dodaj jej tylko tyle ile uznasz za stosowne. Sok z cytryny połącz z musztardą, oliwą, miodem. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Na końcu skrop dresingiem sałatę w naczyniu i delikatnie ją wymieszaj. Gotowe!sałata z grillowanym kurczakiem
Sałatka z arbuzem, kolendrą i fetą
Moim zdaniem to idealna sałatka na upały. Orzeźwiający arbuz, aromatyczna kolendra i słona feta. Połączenie tych składników jest idealnesałatka z arbuzem i feąSkładniki na jedną porcję:
– garść rukoli
– dwa plastry arbuza
– garść świeżej kolendry
– dwa plasterki fety
– łyżeczka oliwy z oliwek
– łyżeczka płatków migdałowych
sałatka z fetą i arbuzemPrzygotowanie
To sałatka, którą można zrobić w 3 minuty. Na talerz kładziemy rukole, następnie kroimy arbuza w grubą kostkę i fetę, w drobną kostkę. Skrapiamy wszystko oliwą z oliwek. Posypujemy posiekaną kolendrą i płatkami migdałowymi

Sałatka z fasoli i moreli

Składniki:
– garść sałaty, najlepiej miksu
– fasolka szparagowa (niekoniecznie zielona)
– morele
– ser feta
– zielone oliwki
– oliwa z oliwek
– sok z cytryny
–  sól, pieprzsaatka-z-fasoli-i-moreli-1050x700

Przygotowanie:
Fasolkę blanszujemy 3 minuty a następnie szokujemy ją w lodowatej wodzie, to spowoduje przerwanie procesu gotowania, dzięki temu nasza fasola będzie chrupiąca, nie podwyższy się jej indeks glikiemiczny i zachowa wspaniały zielony kolor. Na półmisku rozłóżmy miks sałat, czyli takie rodzaje jakie lubicie najbardziej. Pokrójcie w ósemki lub plastry morelę, powinna być miękka ale nie rozpadająca się, fetę pokrójcie w kosteczki. Wszystkie te składniki umieszczamy na sałacie znajdującej się na półmisku,  doprawiamy solą i pieprzem, polewamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, nasza sałata gotowa! Można chrupać  Ta sałatka nie posiada zbędnych dresingów, dzięki temu jedząc ją wyczuwamy smak każdego warzywa, a feta podkreśla jej smak.saatka-z-fasoli-i-moreli-przepis

Dajcie znać jakie są Wasze ulubione sałatki. Ja właśnie wcinam sałatkę z mango, szpinakiem, czerwoną cebulą, pomidorem, fetą i miodowo-musztardowym sosem. Pycha!

50 Comments
  1. Moja ulubiona sałatka to: rukola + jarmuż (albo szpinak), czerwona papryka, pomarańcza, prażone pestki słonecznika i wędzone tofu. A ostatnio miałam przyjemność jeść sałatkę z karmelizowanym burakiem, serem feta, mixem sałat, pestkami dyni i pomarańczą, która podbiła moje serce (i podniebienie).

  2. Jak tu smakowicie; na pewno wykorzystam Twoje pomysły.
    Sama w takie upały raczej bez żalu rezygnuję z mięsa, przechodzę na dietę warzywno owocową, głównie płynną.

  3. Fash z tego zestawienia wygrywa sałatka z arbuzem i kolendrą. Musze ją zrobić! Tylko gdzie trafić dobrego arbuza, ostatnio trafiam na same kiepskie ;/

  4. Nie wiem co tak na Ciebie wpłynęło, ale ostatnio Twój blog rozkwita! Jest genialny. Codziennie tutaj zaglądam i codziennie mnie czymś zaskakujesz. Piękne zdjęcia, dobre merytorycznie teksty, piękna Ty! No jestem zachwycona

  5. Eliza codziennie śledzę Twojego snapa i muszę przyznać, że inaczej sobie Ciebie wyobrażałam. Myślałam, że jesteś wyniosła, zadzierasz nosa. A Ty jesteś totalną odwrotnością. Swietnie się Ciebie ogląda no i Buldogi <3 Kocham je

  6. Podobnie jak Ty uwielbiam połączenie słodkiego ze słonym. Moja ulubiona sałatka to mix sałat, winogrono, orzech włoski, oliwa i szynka parmeńska. Spróbuj koniecznie 🙂

  7. aż zgłodniałam! Ale dobrze, że to sałatki przynajmniej mogę iść do lodówki i sobie jakąś upichcić bez wyrzutów sumienia :p

  8. Same moje ulubione składniki w tych sałatkach! Oliwki, feta, chilli i arbuz. Pierwszy przepis jak dla mnie idealny, oczywiście z opcjonalnym składnikiem 🙂 Co do dwóch pozostałych, świetnie się prezentują, ale nigdy nie byłam przekonana do takich połączeń, czyli owoców ze słonymi rzeczami 😉 Chyba się skuszę na tą drugą, bo arbuza uwielbiam!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie w wolnej chwili 🙂

  9. Ja z arbuzem robię sałatkę a’la caprese z dodatkiem awokado, limonki i ewentualnie pierś z kurczaka. A ostatnio zajadam się sałatką z dodatkiem grapefruita: miks sałat+ grapefruit pokrojony w kostkę+ pierś z kurczaka smażona bez oleju+ czerwona cebula+ pisatcje lub ulubione pestki i mistrzowski dressing: sok z garpefruita, oliwa+ natka pietruszki+ mięta (ewentualnie można dodać odrobinę miodu) Pyszka!
    Z Twoich propozycji najbardziej kusi mnie sałatka z zieloną fasolką, jakoś rzadko dodaje fasolę do sałatki, chyba czas to zmienić 😉 Dzięki za inspirację 🙂

    1. Ale zanim sałatka z fasolą zagości na stole pierwszy chyba będzie makaron nadziewany 😛 Przez Twojego wczorajszego obiadowego snapa chodzi za mną makaron!

  10. Muszę wypróbować Twoje, bo sama ostatnio codziennie jem sałatki i kończą mi się pomysły. Moja ulubiona to: mix sałat z rukolą na czele, pomidor, oliwki, ugotowany kurczak np. udko, awokado, pestki słonecznika i sos czyli: musztarda, oliwa, ocet balsamiczny i miód plus ewentualnie zioła. PYCHA

  11. Elizka, sałatki są ekstra, w sam raz na nadchodzące upały. Arbuz z fetą to mój hit od wielu lat!
    A co z kampanią wyjazdową, którą planowałaś na lipiec? Odbędzie się czy może macie w planach niedługo jakąś inną wyprawę? Mega lubię Twoje posty podróżnicze i nie mogę się doczekać!

  12. Fashionelko wpadlam przypadkiem na Twój profil na FB i po zerknięciu na kilka Twoich zdjęć chyba zaczne wierzyc w diete zmieniajaca rysy twarzy to raz:P,a dwa od jutra przestaje jeść te wszystkie swinstwa na rzecz sałatek i zdrowych dań:D
    I mimo, że jakoś niekoniecznie podchodzi mi Twoj blog to Tobie należą się gratulacje za ta przemianę,bo wygldasz rewelacyjnie – twarz,figura i chyba lekka zmiana stylu Ci służą.

  13. Dla mnie wygrywa fasola z morelą – arbuzową i z kurczakiem zrobię mężowi, bo on lubi arbuza i je mięso. Natomiast to połączenie fasolki i moreli…mmmm, pycha!
    Moja ulubiona sałatka, która przyjmuje się zawsze i wszędzie nie jest moja, tylko Marty z bloga Jadłonomia.com. Jarmuż z orzechami/migdałami, jabłkiem/gruszką oraz obłędnym sosem z syropu klonowego i musztardy. Rewelacja po prostu, kupuję nią wszystkich gości 😉 W wersji bardziej sycącej świetnie się sprawdza z tostami pełnoziarnistymi na śniadanie. Tu masz link, spróbuj koniecznie http://www.jadlonomia.com/2014/01/bezglutenowy-czwartek-saatka-z-jarmuzu.html

  14. Hej. W pierwszej spłacie zamieniła bym lodowa sałatę na jakąkolwiek inną bo lodowa ma niemal 0 wartości odżywczych ilpłomienia bym kukurydzę po co ładować w siebie GMO a tak to super.

  15. Eliza! Czytam Twojego bloga od dawna, jednak dopiero teraz decyduje się na komentarz. Zazwyczaj unikałam Twoich postów kulinarnych czy o zdrowym trybie życie, jednak coraz bardziej mnie ciekawią! Mam jednak pytanie odnoście tripa na snapie po Twojej garderobie. Możemy się spodziewać takiego? Bo bardzo mnie tym zaciekawiłaś! Całusy :*

  16. Zrobilam z fasolą i odpadlam.pyyyycha.mam nadzieję ze maz szybko wroci..może sie nie zalapac;)))(dziecko nr 2w brzuchu wiec apetyt mi dopisuje; ))

  17. A ja mam pytanie z innej bajki 🙂 Czy napisałabyś mi w jakim programie wstawiasz napisy do zdjęć tak jak w tym poście napis ‚trzy pomysły na sałatki’? Będę bardzo wdzięczna 🙂

  18. Ja właśnie wczoraj jadłam sałatkę z grillowanym kurczakiem tylko ,że bez oliwek , jest przepyszna. No właśnie jak przekonać się do oliwek ? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>