Trzy pomysły na pyszny obiad

Nie macie pomysłu na obiad? To dobrze, bo mam dla Was trzy niebanalne pomysły. Dania nie są trudne w wykonaniu, ani pracochłonne. Wyglądają cudownie i tak też smakują.

Potrawka z Quinoa w sosie śmietanowo grzybowym

Składniki: na 4 osoby

  • 150g quinoa
  • 2 marchewki
  • 300g lesnych grzybów
  • 50g pieczarek
  • 300g śmietanki 30%
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • Sól, pieprz
  • oliwa
  • Garść rukoli

quinowa z grzybamiPrzygotowanie
Quinoa to komosa ryżowa, która po ugotowaniu zmienia swój wygląd.  Skąd wiedzieć, że quinoa jest już ugotowana? Sucha jest w kształcie maleńkich ziarenek, gdy zaczyna mięknąć w garnku, pojawiają się na niej widoczne sprężynki, które mają wyraźnie bielszy kolor w stosunku do reszty ziaren. Gdy tylko zauważymy, że spręzynki się pojawiają natychmiast wyłączamy ogień i przerywamy proces gotowania poprzez zalanie jej zimną wodą. Quinoa gotujemy według opisu na opakowaniu, jeśli go nie ma to na pół szklanki quinoa dajemy szklankę wody. Marchewkę ścieramy na drobnej tarce i odstawiamy. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę pokrojną w kostkę i czosnek, dodajemy pieczarki i oczyszczone pokrojone grzybki smażąc około 15 minut. Dolewamy śmietanę oraz startą marchew, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ugotowaną quinoa podajemy w głębokim talerzu obficie polaną sosem grzybowym! Na wierzch rzucamy świeże liście rukoli.

Curry z kurczaka, dyni i jarmużu

Składniki: na 4 osobycurry z dyni i jarmużu

  • 2 filety z kurczaka
  • 200g pokroonej w kostkę dyni hokaido
  • 150 g jarmużu
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 400ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka curkumy
  • 300g ryżu jasminowego

Przygotowanie
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, oczywiście na sypko. Olej rozgrzewamy w garnku, smażymy na nim pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, gdy się zeszkli dodajemy pokrojonego kurczaka i smazymy na złoto. Następnie dodajemy pastę curry i curkumę i przesmażamy przyprawy aż uwolnią swój zapach.  Dodajemy pokrojoną dynię  oraz mleko kokosowe dusząc zawartość garnka około 15 minut, młoda dynia nie potrzebuje długiego czasu gotowania, ma pozostać jędrna! Gdy dynia będzie prawie miękka dodajemy jarmuż pokrojony na paski i dusimy jeszcze przez 5 minut.  Nie musimy doprawiać za bardzo naszego curry ponieważ pasta curry jest dość intensywna i nie wymaga już dodatkowych przypraw ani też soli. To typowo jesienne danie na chłodne dni! Podajemy curry z jasminowym ryżem.

Kurczak w płatkach kukurydzianych

Składniki:

  • 350g piersi z kurczaka
  • odrobina soli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • jajko
  • 150g płatków kukurydzianych
  • Olej do smażeniakurczak ala KFC

Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kawałki, oprószamy  przyprawami. Płatki kukurydziane wkładamy do woreczka i kruszymy na drobno za pomocą wałka. Kąski kurczaka obtaczamy w jajku i  płatkach układając  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W dużym garnku rozgrzewamy olej gdy tylko zacznie skwierczeć, w kilku partiach smażymy kurczaka na złoty kolor układając go na ręczniku papierowym by odsączyć tłuszcz. Podajemy z sałatą lub przygotowujemy z bułka jak burgera.

Smacznego! 🙂

PS A Wy co robicie dziś na obiad?

53 Comments
  1. Ja „odkryłam” płatki kukurydziane w zeszłą niedzielę gdy, ku mojemu przerażeniu, w połowie przygotowań okazało się że nie ma bułki tartej. Pamiętam że jadłam tak kiedyś w dzieciństwie na zimowisku. Na początku jednak obtoczyłam mięso w mące pszennej. Robiłam sznycle z indyka, ale jestem pewna że pierś z kurczaka wyszła by równie cudownie. Na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu 🙂

  2. jeżeli chodzi o kurczaka z płatkami, to świetnie pasuje do niego własnoręcznie zrobiony sos czosnkowy! ostatnio to danie gościło u nas na obiad, pyszności! 🙂

  3. U mnie dziś na obiad kurze łapki w krupniku. Serio to nie żart. Gotuje się jak krupnik ( wywar własnie na kurzych łapkach ) ziele angielskie liśc laurowy starta marchewka por cebula itp. Zamiast skrzydełek czy innego miesa gotujemy kurze łapki. Łapki kupujemy w sklepie ( najlepiej 4 – wtedy zupka jest treściwa)
    Sposób przygotowania:
    Myjemy łapki, ucinamy pazurki, lub ewentualnie druga opcja- zostawiamy łapki w całości dla ozdoby malujemy pazurki na kolor identyczny jak kolor talerza w którym danie będzie podane może być to chanel, astor – jak pięknie być sobą lub maybelline. Należy tylko pamiętać aby z rozkoszy tzw. orgasmfood nie zapomnieć się i obgryzać łapki tylko do fragmentu paznokci. POzdrawiam 🙂

  4. U mnie dziś na obiad kurze łapki w krupniku. Serio to nie żart. Gotuje się jak krupnik ( wywar własnie na kurzych łapkach ) ziele angielskie liśc laurowy starta marchewka por cebula itp. Zamiast skrzydełek czy innego miesa gotujemy kurze łapki. Łapki kupujemy w sklepie ( najlepiej 4 – wtedy zupka jest treściwa)
    Sposób przygotowania:
    Myjemy łapki, ucinamy pazurki, lub ewentualnie druga opcja- zostawiamy łapki w całości dla ozdoby malujemy pazurki na kolor identyczny jak kolor talerza w którym danie będzie podane może być to chanel, astor – jak pięknie być sobą lub maybelline. Należy tylko pamiętać aby z rozkoszy tzw. orgasmfood nie zapomnieć się i obgryzać łapki tylko do fragmentu paznokci. POzdrawiam 🙂

  5. Dzisiaj niestety czeka mnie nauka na kolokwium, więc obiad to najpewniej coś szybkiego i odżywczego, ale te potrawy wyglądają tak pięknie, zwłaszcza ta z dynią, że muszę koniecznie wypróbować 🙂

  6. Eliza to najlepsze przepisy jakie kiedykolwiek wrzuciłaś <3
    zdrowe i pyszne!
    niestety jestem teraz na diecie oxy także samo białko właściwie, miesiąc muszę się przemęczyć, niestety nie ma tutaj nic pysznego, kurczak i ryba na zmianę na obiad. Ale jak skończę to przechodzę na zdrowe i smaczne posiłki – na pewno wtedy wykorzystam Twoje przepisy! <3

  7. Oooo!! A ja właśnie robię kurczaka w płatkach kukurydzianych. Pyszne i chrupiące:):):) a mój mąż myśli, ze umiem gotowac:P:P:P

  8. Hej Eliza prosze o odpowiedz. Czy do Twojego czarnego szala LV tez sie tak wszystko czepia? wlosy, jakies kuleczki marerialu i bardzo sie elektryzuje? prosze pomoc bo mam z tym problem :/ latwo tez sie zaciaga 🙁

  9. U mnie orkiszowe naleśniki z kurczakiem i brokułami zapiekane pod mozzarellą 😉

    A te dania piękne, ale niezbyt dietetyczne 😉 Szczególnie to smażenie w oleju kurczaka…

    1. mozna przepis na te nalesniki? brzmia smakowicie, Elizy przepisy bardzo lubie w glownej mierze dzieki nim trafilam na blog 🙂

    2. Właściwie to nie robiłam ich z przepisu, a z głowy 🙂 Mniej więcej tak:

      Na naleśniki:
      1 jajko, 1 szklanka mąki orkiszowej, 1 szklanka mleka, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól

      Na patelni podsmażyłam kurczaka pokrojonego w kostkę, dodałam cebulę i czosnek i podgotowanego brokuła (wrzuca się go pokrojonego do wrzątku na kilka minut , myślę że koło 7-10 i potem zalewam zimną wodą). Wszystko poddusiłam jeszcze na patelni, zdjęłam z ognia i dołożyłam serek śmietankowy, żeby się rozpuścił, ale nie zważył (Bieluch lekki, ale myślę że inne też się sprawdzą, albo śmietanka 30% w wersji niedietetycznej). Potem zawinąć naleśniki, poukładać plasterki mozzarelli na wierzch i do piekarnika 180 stopni, aż się ser rozpuści 🙂

      Smacznego!

  10. Eliza, ten kurczak z curry obłędny… pierwszy raz zrobiłam coś z dynią, i pierwszy raz od dawna czekam z MEGA NIECIERPLIWOŚCIĄ na godzinę obiadu 😀 to jest PRZEPYSZNE!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>