Trzy pomysły na dynię

Sezon na dynię w pełni! Dziś mam dla Was trzy pomysły na dania z dynią w roli głównej. Jest pasta z dyni i cieciorki idealna na śniadanie, zupa dyniowa, którą możecie zaserwować na obiad, i faszerowana dynia na kolację. Mam nadzieję, że przepisy Was zainspirują i przygotujecie jakieś danie, póki dostęp do dyni jest nieograniczony. Może przekona Was fakt, że dynia jest niskokaloryczna i bogata w beta-karoten, potas i fosfor. Ponadto pomaga w odchudzaniu i działa odkwaszająco!

Czym się kierować podczas zakupu dyni? Im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej zawiera witaminy B1, PP i karotenu.

Pasta z dyni i cieciorki

Składniki:
  • puszka cieciorki
  • 2 plastry upieczonej dyni
  • łyżeczka kurkumy
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • sól, pieprz

pasta z cieciorki i dyni1Przygotowanie:
Cieciorkę zblenduj razem z upieczoną dynią, dodaj mleko kokosowe oraz przyprawy, zblenduj ponownie. Całość posyp kolendrą.

Krem dyniowo-kokosowy z tajską bazylią
krem dyniowo kokosowy z tajską bazylią

Składniki:
  • mała dynia hokkaido
  • puszka mleka kokosowego
  • kilka listków tajskiej bazylii
  • sok z jednej cytryny
  • łodyga trawy cytrynowej
  • sól, pieprz
krem dyniowo kokosowy z tajską bazylią1
Przygotowanie:
Dynię obierz i pokrój na kawałki, włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj, aż dynia zmięknie, następnie zmiksuj blenderem, dolej mleko kokosowe. Całość zostaw na małym ogniu, dołóż trawę cytrynową oraz sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Przelej do miseczek i udekoruj tajską bazylią.


Dynia faszerowana pęczakiem

dynia faszerowana pęczakiem

Składniki:
  • jedna dynia
  • 50 g ugotowanej kaszy pęczak
  • 2 suszone pomidorki
  • łyżka koziego sera
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

dynia faszerowana pęczakiem1
Przygotowanie:

Dynię obierz i przekrój, przy pomocy łyżki usuń gniazda nasienne, owiń w folię aluminiową i włóż na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Ugotowaną kaszę dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekane pomidory i pietruszkę. Nałóż na środek dyni kaszę, pokrusz kozi ser i udekoruj dodatkową pietruszką. Podawaj ciepłe!

Dajcie znać, które danie wygląda najlepiej i które chętnie byście zaserwowali.12077462_10208067304185970_2069602688_nOczywiście nie chodzi o to, by zjeść te wszystkie dania jednego dnia: nie chcemy przecież, żeby dynia nam się przejadła. Chociaż mnie to chyba nie grozi… TEAM DYNIA! 🙂

26 Comments
    1. Możemy prosić o przepis na dynię w kremowym sobie z makaronem ? 🙂 PS. Czy jadłospisy tygodniowe pojawią się tak , jak mówiłaś ?

  1. Ja chętnie wypróbuje pastę z dyni i cieciorki. Wygląda smakowicie i pożywnie. W tym sezonie udało mi się już wypróbować kilka przepisów z dyni. Do tej pory najbardziej smakowało mi jednak ciasto dyniowe.

  2. Uwielbiam dynię 🙂 Robię z niej zupę, pikantne curry z łososiem, placuszki serowo-dyniowe, ciasto dyniowe z orzechami, kopytka dyniowe… W tym roku dodam coś nowego do stałego repertuaru 😉

  3. Pasta dyniowa brzmi pysznie! Ostatnio totalnie zwariowałam na punkcie wszelkiego rodzaju past. Dzisiaj wyjadłam pastę fasolowo-czosnkową według Jadłonomii. Niebo w gębie!

  4. ja polecam dynię makaronową. w zeszłym roku kupiłam ją przypadkiem, zakochałam się w tym smaku przypominającym odrobinę mango. w tym roku posadziłam w ogródku żeby mieć swoją. mam ponad 20 sztuk i 2 x w tygodniu czaruje z niej coś nowego. prawdziwy hit to robienie z niej makaronu z sosem pomidorowym (oczywiscie bez makaronu):P

  5. Wczoraj zjadłam na kolację sałatkę z rukolą i dynią, wcześniej była zupa dyniowa, ale te zdjęcia są tak przepyszne, że jadę do sklepu po kolejną porcję tego warzywa. Cudownie aromatyczne zdjęcia! 😀

  6. Również kocham dynię <3
    Najlepiej to zupa lub placki z dyni…
    U mnie dzisiaj grzanki z rukolą, serem pleśniowym i gruszką 🙂 uwielbiam jesień za jej produkty sezonowe !

    1. To kawałek drewnianej podłogi 🙂

      Kiedyś się zastanawiałam skąd te wszystkie blogerki kulinarne mają tyle pięknych drewnianych desek. Przecież nie mogą mieć tylu stołów w domu. Okazało się, że mają właśnie takie deski w mniejszych i większych kawałkach. One idealnie nadają się na tło do fotek 🙂

  7. Widziałam zdjęcie tego rosołu na instagramie i pozazdrościłam. Ja niestety nie potrafię robić taikego klarownego. Wychodzi mi mętny. CO ROBIĘ ŹLE?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>