Świąteczne DIY na prezent

Wiele z Was prosiło o jakieś pomysły na prezenty, które (niewielkim kosztem) można zrobić samemu. Faktem jest, że takie własnoręcznie wykonane prezenty cieszą najbardziej. Dajemy komuś nasz czas, poświęcenie, świetny, smaczny i praktyczny pomysł.  Dzisiaj pokażę jak świetnie można wykorzystać niewielkie, hermetycznie zamykane słoiki. Takie słoiki dostaniemy nawet w supermarketach za kilka-kilkanaście złotych, ja swoje z czerwonym wieczkiem kupiłam w home&you (15zł za sztukę). W drugiej części wpisu pokażę Wam jak zrobić pyszne orzechy w miodzie i smakowe oliwy.

Wracając do słoików..
feta w zalewiefeta w zalewie z czosnkiem, pomidorami

Oliwą z oliwek zalałyśmy fetę, pomidory suszone, czosnek, papryczki chili, zioła. Za jakiś czas kiedy smaki się przegryzą będziemy mieć przepyszną przekąskę, a smakowa oliwa idealnie sprawdzi się do sałatek, pizzy czy do smażenia (pamiętajcie, że można ją ogrzać do 150-180stopni, po przekroczeniu tej temp. traci wartości odżywcze i jest niezdrowa)

Kolejny słoiczek wypełniony jest cukrem, cynamonem, przyprawą do piernika, anyżem i suszoną skórką pomarańczy. Taki aromatyczny cukier będzie idealny do kawy czy herbaty. Będzie można go też używać do ciast i deserów.
Dzięki różnym kolorom i warstwowemu układaniu składników słoiczek może służyć jako ozdoba 🙂cukiercukier z cynamonemaromatyczny cukier własnej robotyaromatyzowany cukier na prezent

Ostatni słoiczek wypełniony jest masłem orzechowym domowej roboty. 350g orzechów ziemnych (prażonych, niesolonych) zblendowałam na gładką masę, następnie dodałam 1/4 kostki masła, szczyptę morskiej soli i łyżeczkę cukru. Wyszło idealnie!masło orzechowe na prezentmasło orzechowe własnej roboty

ozdobione słoiczkiTak wyglądają trzy przystrojone słoiczki. Myślę, że takie trio jest fantastycznym pomysłem na prezent. Każda Pani domu ucieszyłaby się z takiego podarunku. Nie dość, że wszystko smaczne to jeszcze samo w sobie jest ozdobą, a słoiki można później wykorzystać wielokrotnie.

Oliwy smakowe

oliwa-smakowa-z-chili
Polecam zrobienie oliwy czosnkowej i chili. Możecie też wykorzystać suszone pomidory, zioła, cytrynę..  Po 3-4 dniach smaki się przegryzą i oliwa będzie miała super smak i aromat. A po tygodniu czy miesiącu będzie jeszcze lepsza!

oliwa smakowa z czosnkiemPotrzebujemy
– Dobrej jakości oliwa z oliwek extra virgin
– 10 ząbków czosnku
– Zioła prowansalskie
– Suszone papryczki chili (mogą być świeże)
– Naczynia w którym przygotujemy oliwę.
Szklany pojemnik w którym jest czosnek jest idealnym rozwiązaniem. W środku jest malutkie naczynie z dziurkami na dnie do którego wrzucamy czosnek i ziołą. To właśnie przez te dziurki uwalniany jest smak i aromat czosnku. Jest praktyczne i wygląda estetycznie (Empik 29zł)
Przygotowanie
Wrzucamy czosnek/papryczki do naczynia, a następnie zalewamy je oliwą. Odstawiamy na kilka dni.Orzeszki w miodzie i chili
prażone orzechy z miodemKolejna rzecz to orzeszki w miodzie z chili. To zdrowa i pyszna przekąska, a ładnie zapakowana może być świetnym pomysłem na prezent.

Potrzebujemy
– Mieszanki różnych orzechów (nerkowce, laskowe, włoskie)
– 3 łyżek miodu
– 1-2 łyżki ostrej papryki w proszku (w zależności od tego czy lubicie bardzo ostre czy tylko delikatnie)
Przygotowanie
Orzechy wrzucamy na patelnie i prażymy je do momentu, aż się delikatnie zarumienią. Następnie przygotowujemy sos z miodu, chili i słodkiej papryki. Mieszamy i polewamy nim orzechy na patelni. Podsmażamy ciągle mieszając. Kiedy sos równomiernie oblepi wszystkie orzeszki przekładamy je na talerz/papier śniadaniowy. Czekamy aż ostygną, rozdzielamy je i pakujemy. Ja do zapakowania użyłam folii do pieczenia i dwóch świątecznych spinaczy.miód z chiliPrażone orzechy z miodem i chili

orzeszki z chili i z miodem

Sól ziołowa
Sól ziołowa świetnie nadaje się do przyprawiania potraw. Odkąd ją zrobiłyśmy nie używam już normalnej soli. Ta jest niezwykle aromatyczna i urozmaica każdą potrawę. Idealnie nadaje się np. do marynowania mięs, ryb czy do pieczonych ziemniaków

Składniki (wszystkie sproszkowane)
– czerwona papryka
– czarnuszka
– kminek
– czosnek
– rozmaryn
– pieprz kolorowy
– sól morska
sól ziołowa

Suszone pomarańcze witraże
Takie suszone pomarańcze mogą ozdobić nasz wigilijny stół. Pięknie wyglądają i jeszcze lepiej pachną. Zrobienie ich jest banalne. Wystarczy pokroić pomarańczę w centymetrowe paski, wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 80-100stopni na 2-3 godzinki
Takie talarki można wrzucić do grzańca albo do herbaty.
pomarańcze suszonepomarańcza suszona plastrypomarańcze suszone do grzańcagrzaniec przepis

Mam nadzieje, że powyższe pomysły na DIY okażą się przydatne! Dajcie znać jeśli macie jakieś swoje sprawdzone przepisy.

98 Comments
  1. Faktycznie bardzo proste i ,,cieszące” prezenciki, a co najważniejsze oryginalne i od serca . Najbardziej urzekł mnie pomysł z aromatycznym cukrem, który tak jak napisałaś, na pewno będzie idealnie pasował do herbaty =).

  2. Eliza co tu dużo gadać, odwalasz kawał dobrej roboty. Nie byłam jakoś pozytywnie do Ciebie nastawiona, czasem nawet hejtowałam na niemodnych ale koniec z tym. Widać, że blogowanie to Twoja pasja, jesteś zaradną młodą osobą, odnoszącą sukcesy. Brawo, a ten wpis jest boski!

  3. Ciekawe pomysły, Elizko:) Chyba nie wpadłabym na to, żeby dawać tzw. spożywkę jako prezent pod choinkę 😀 Ale Twoje słoiczki wyglądają pięknie;) Masz zamiar je komuś wręczyć czy zostawiasz dla siebie?

  4. Hej, nie myślałaś o zatrudnieniu korektora? Nie zrozum mnie źle – piszesz dobrze. Po prostu, jak każdemu kto nie jest specjalistą, zdarzają Ci się drobne błędy, np. jakiś brak przecinka lub „także” zamiast „tak że” (w znaczeniu „więc” zapisujemy oddzielnie, a razem w znaczeniu „również”) 😉

  5. Wow! Naprawdę pięknie i efektownie to wygląda. Do tego nie trzeba fortuny, by uszczęśliwić bliską osobę takim fajnym prezentem!
    Ja bym się ucieszyła z czegoś takiego 😉
    Świetne pomysły – skorzystam 🙂
    Pozdrawiam i gratuluję ciekawego bloga.

  6. Oryginalny pomysł, wygląda smakowicie. 😉 Mimo wszystko nie wszyscy mają na to czas (mimo że wiele go tu nie potrzeba). Tym zapracowanym polecam na swoim blogu odwiedzenie sklepów w bocznych uliczkach – często tam pojawiają się oryginalne hand-mady. 🙂

  7. Elizka „sprzątania co niemiara” nie co nie miała. A tak na marginesie bardzo złe wyświetla mi sie strona w telefonie. Musze bardzo lecieć w dół zeby odczytać post.

  8. Może to niewiarygodne, ale nigdy nie jadłam masła orzechowego. Mam ochotę zrobić takie domowej roboty. Możesz podpowiedzieć, gdzie dostać niesolone orzechy?

  9. Słoiczki są w ogóle super pomysłem na prezent – nie tylko na Święta :). Apropo innego Twojego wpisu – własnoręcznie zrobione pierniczki też są doskonałe na prezent – wystarczy zapakować w specjalne ozdobne woreczki, przewiązać tasiemką i wyglądają naprawdę pięknie. Spersonalizowane prezenty to wg mnie coś najmilszego, bo nie sztuką jest iść do sklepu i wydać masę kasy na coś powtarzalnego. Cieszę się, że robi się to co raz popularniejsze i nie jest już widziane jako skąpstwo.

  10. Eliza genialna jesteś ! właśnie mi podrzuciłaś super pomysł na dodatkowy prezent pod choinkę z tym masłem orzechowym. Dzięki wielkie za inspirację :)) Ps: do nowego wyglądu bloga jeszcze się przyzwyczajam 😀

    1. dałam dla siostry pod choinkę to masło orzechowe i jeszcze do tego nutellę zrobiłam, była zachwycona bo to łasuch jest co wiecznie na diecie więc ma masło orzechowe ale zdrowe i bez cukru. Eliza jesteś wielka :))

  11. Eliza świetne pomysły! Bardzo lubię Twojego bloga. Cieszę się, że dbasz o czytelników i Twoje wpisy pojawiają się regularnie. Mam tylko jedną prośbę- przyłóż proszę trochę uwagi do interpunkcji. Brak przecinków i kropek nie jest fajny. Pozdrawiam serdecznie, życząc przy tym Wesołych Świąt! 🙂

    1. ja bym się bała nie trzymać masła w lodówce… a poza tym to polecam w ogóle go nie dodawać, orzechy po długim blendowaniu, same robią się maślane i nic więcej nie potrzebują 🙂

  12. Eliza nie wiem czy tylko u mnie tak jest, czy u innych też ale strona strasznie się rozjeżdza, generalnie nic nie można zobaczyć. Jest jakiś ogólny błąd czy tylko ja tak mam?

  13. Fajne. Ja przygotowałam ozodobne słoiczki z mieszanką orzechów: brazylijskie, nerkowce, włoskie, orzechy macadamii, laskowe, dorzuciłam też kilka migdałów. Idealne dla łasuchów, którym nie chcemy posuwać słodyczy 🙁

  14. Fajne. Ja przygotowałam ozodobne słoiczki z mieszanką orzechów: brazylijskie, nerkowce, włoskie, orzechy macadamii, laskowe, dorzuciłam też kilka migdałów. Idealne dla łasuchów, którym nie chcemy posuwać słodyczy 🙂

  15. Pomysł z masłem orzechowym genialny, muszę wypróbować po świętach;)
    Ale za nic nie mogę się zorientować o co chodzi z tym cukrem?

  16. Od kilku miesiący codziennie czytam Twojego bloga, a dopiero dzisiaj postanowiłam coś napisać… Dzięki vlogą zobaczyłam jaka jesteś, zupełnie inna niż wcześniej na to wyglądało;) taka naturalna;) pozbieraj brokat rolką do odzieży;)
    PS Wesołych Świąt;))))

  17. Eliza jak zdazysz z wpisami do świat ? Ma byc jeszcze przepis na granica, pakowanie prezentów, druga czesc DIY oraz stylizacja świąteczna, a wigilia juz jutro 🙁

    1. Anetka, w tym roku prezenty po prostu zapakowałam do ozdobnych torebek, po prostu to całe DIY tak mnie pochłonęło że nie było czasu na oryginalne i niestandardowe pakowanie, ale za rok na pewno ten wątek rozwinę 🙂

  18. Cześć, ja wiem, że strona jeszcze w budowie, ale chciałam tylko zwrócić uwagę na to, co jeszcze się rozjeżdża czy tam nie pasuje – chodzi mi o miniaturki wpisów. Nie wiem jak u innych, ale w mojej przeglądarce są przesunięte względem siebie o jakieś czterdzieści pikseli: http://scr.hu/14id/ylglr Poza tym jest ślicznie, absolutnie uwielbiam nowy wygląd, aż chce się siedzieć z włączonym blogiem i tylko oglądać 🙂

  19. Elizo proszę napisz jakiej firmy masz blender, bo ja mam taki zwyczajny z jakiegoś marketu, który kompletnie nic nie rozdrabnia na masę. Obojętnie czego bym nie blendowała to jest w kawałkach a nie gładka masa 🙁

  20. Gdzie można kupić takie folijki, w które zapakowałaś orzeszki? Albo przynajmniej jak to się „fachowo” nazywa? 🙂 Śliczny blog!

    1. Zawsze można użyć folii z rękawa do pieczenia;) Ja czasami pakuję w nią nieduże prezenty;)

  21. W tym roku na Gwiazdkę, właśnie robione prezenty będą dominowały w moich prezentowych paczuszkach. Pomysł z fetą w oliwie z dodatkami również zostanie wprowadzony w życie 🙂 Dzięki za inspirację! Dodatkowo robię domowe peelingi: cukrowy i kokosowy oraz zawieszki choinkowe i kartki z świątecznymi życzeniami. Oby najbliżsi się ucieszyli. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt i Szczęśliwego 2015 roku! 🙂

  22. Uwielbiam rzeczy typu DIY 🙂 Nic nie daje tyle frajdy, co rzeczy które sami zrobimy!
    Mi spodobała się taka choineczka…prosta ale jaka śliczna

  23. Świetny i prosty pomysł z tymi słoiczkami 🙂
    Masło orzechowe też robię, muszę wypróbować z dodatkiem masła,
    zawsze robiłam z oliwą. Tym samym sposobem można też robić tahini…
    Ostatnio pisałam post o prezentach DIY ale dla dzieci 🙂

  24. Ja również wolę sama robić prezenty. Swoim czytelnikom zaproponowałam między innymi własnoręczne zrobienie kremu do ciała. :3 A widziałam, że Antywieszakowa robiła ostatnio mydełka. Pomysłów na prezenty DIY jest wiele, ale czasem po prostu trzeba się dłużej zastanowić. 🙂
    A przecież wcale nie trzeba wydawać dużych kwot, by prezent był praktyczny i od serca. 🙂

    Pozdrawiam Cię serdecznie!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>