Rogaliki z ciasta francuskiego na słodko i na słono

Są takie dni, kiedy nie chce nam się gotować super wykwintnego dania. Zamawianie jedzenia też odpada, bo nie mamy ochoty ani na pizze, ani na chińczyka ani też na hinduskie żarcie. Moją odpowiedzią na taką sytuacje są mega szybkie i proste w przygotowaniu dania. Na przykład rogaliki z gotowego ciasta francuskiego. Po prostu wyciągamy z torebki gotowe, rozwałkowane ciasto, dodajemy kilka składników, zawijamy i wkładamy do piekarnika.

Dziś zrobiłam rogaliki na słodko z kostką orzechowej czekolady i kawałkiem banana oraz wytrawne, z serkiem, łososiem i bazyliowym pesto. Przygotowałam też mini tutorial na instagramie, gdzie pokazałam krok po kroku jak to niezwykle proste danie przygotować.

Na silikonowej macie układam ciasto i wykrawam trójkąty
ciasto francuskie gotowe rogalikiKolejny krok to przygotowanie nadzienia. Ja jedną połowę wypełniłam kostką czekolady i bananem, a drugą łososiem, serkiem i pesto. Zapomniałam o użyciu dżemu/powideł. Następnym razem na pewno zrobię też rogaliki z truskawkowym środkiem.rogalikiZawijamy i smarujemy rogaliki żółtkiem
rogaliki z ciasta francuskiegoRogaliki pieczemy w temp 190/200 stopni przez ok. 15 minut
piekarnikRogaliki wyszły idealnie. Kruche, rumiane, z pysznym rozpływającym się w ustach nadzieniem.
Rogaliki na słodkoOmnomnomnom 🙂

Macie jakieś swoje przepisy na łatwe, szybkie i równie pyszne dania?

66 Comments
  1. Ja bardzo lubię ‚rollsy’ z naleśników 🙂 Po prostu smażę kilka przyrumienionych placków, kładę plasterki szynki, pokrojone wzdłuż ogórki, paprykę, łososia – co mam w lodówce – następnie rolluję jak sushi i kroję w rolki, któe nadziewam na wykałaczki 🙂 Fajna mała przekąska zarówno na wieczorne seanse jak i spotkania ze znajomymi.

  2. Robiłam podobne, ale nie w kształcie rogalików i zamiast kostki czekolady, wnętrze smarowałam nutellą. Banan pozostawał bez zmian. Jeśli chodzi o słoną wersję muszę wypróbować 😉

  3. Ja z ciasta francuskiego robię mini-pizze: kroję ciasto na kwadraty, smaruję żółtkiem delikatnie, wstawiam do piekarnika (180-200 st.) na 2-4 minuty, wyjmuję, smaruję sosem pomidorowym (ketchup, koncentrat pomidorowy, zioła do wyboru), trochę popęka ciasto, ale to nic, układam szynkę, pomidora, żółty ser i wkładam do piekarnika na 10-12 minut. Pyszności! 🙂

  4. Muszę spróbować rogalików na słono, bo do tej pory robiłam tylko słodkie wersje. btw to chrumknięcie na końcu filmiku to któryś z buldogów? 😀

    1. Fajnie Eliza, że napisałaś i pokazałaś jak zawijać ciasto francuskie na te choler** rogaliki bo nie zawsze mi się to udawało. Tutaj u Ciebie na zdjęciach pięknie krok po kroku pokazałaś yaahhhhhh…….piątka dla Ciebie.

  5. Szybkie i łatwe – to dla mnie 😀 i nawet sama czekolada w środku by mi wystarczyła. Dzięki za podsunięcie pomysłu, do wypróbowania w weekend 🙂

  6. Polecam też posmarowac tortille serkiem chrzanowym (almette), na to rucola i wedzony łosoś. Zwinąć, schlodzić i pokroic na mniejsze części. Idealnie sprawdza się na imprezach jak i na drugie sniadanie w pracy:).

  7. Ciasto francuskie jest super! A przekonałam się o tym na święta, jak robiłam z mamą białe kiełbaski zawijane właśnie w ciasto francuskie. Jeśli lubisz koniecznie spróbuj! 🙂

  8. Ta czekolada rozpuściła się całkiem w rogalikach? Była zupełnie płynna czy tylko trochę roztopiona? Ja zawsze robiłam z nutellą bo kostka czekolady nigdy mi się dobrze nie roztopiła i najczęściej zostawał kawałek kostki.

  9. świetne!
    ja niedawno robiłam z jabłkami, tzn jabłka kroimy w kostkę, każdą kostkę obtaczamy w cukrze pudrze i cynamonie, potem zawijamy w ciasto francuskie, malujemy jajkiem 😉 i do piekarnika. pychota! 🙂

  10. Kobieto.. 🙂 miej litość… ja jestem studentką! 😀 pusta lodówka a do sklepu mi sie nie chce iść (dzisiaj leń 😀 )

  11. Smakowicie wyglądają te rogaliki. Moim ulubionym daniem na szybko są kluseczki ze szpinakiem. Podduszam szpinak, dodaję odrobinę czosnku, śmietanę i serek topiony. Całość mieszam z kluseczkami i posypuję startym serem. Gotowe w kilka minut.

  12. Ja uwielbiam w tym cieście francuskim zawijać kabanoski (drobiowe, z tymże najlepsze wędzone takie grubsze) z serem żółtym.
    Piec tak samo;) i podawać z sosami, mniam!

  13. Pyszności <3 Rogaliki bardzo lubię, sama planuję dodać przepis na te francuskie, tyle że ja ciasto zagniatam sama. Staram się jeść jak najmniej gotowych dań, no chyba że nie mam czasu ;P

  14. Kurdę, Eliza, nie czaję tego. Jakaś dychotomia się tu wkradła. Z jednej strony ćwiczenia, redukcja, zdrowe jedzenie, a z drugiej rogaliki tłustego ciasta francuskiego z jeszcze bardziej tłustą czekoladą i rybą. Nie rozumiem, albo jedno albo drugie. Taka niekonsekwencja w diecie, skoro od kilku postów (kolejny raz) informujesz że wracasz do diety i ćwiczeń, jako czytelniczkę mnie wkurza. Czuję przez to, że nie da się prowadzić zdrowej diety konsekwentnie i z zadowoleniem, bo nie dajesz takiego przykładu. Nie chodzi o to że masz być od A do Z super fit, bo nikt tego od Ciebie nie wymaga. Ale nie rób tej zakładki dietowo-ruchowej, skoro się tego nie trzymasz. Mam nadzieję, że nie obrazisz się za ten komentarz, tylko potraktujesz go jako budujący i konstruktywny. Pozdrawiam 🙂 Asia

    1. Asia, wiele razy podkreślałam, że nie popadam ze skrajności w skrajność. Dbam o linie, ćwiczę, jem zdrowo, ale pozwalam sobie też na przyjemności. Jem fastfoody czy czekoladę. Wszystko jest dla ludzi. Zdrowie niekoniecznie = odchudzanie i ta zakładka nie tyczy się jedynie tego. Jest ogromna część czytelniczek, która nie planuje chudnąć, która chce czytać o normalnych, niedietetycznych przepisach 🙂

    2. A ja nie wiem jak można nie rozumieć tego, że odchudzanie to niekoniecznie non stop wyrzeczenia;) Dziewczyny z takim podejściem zwykle rezygnują po 2 dniach, bo nie są w stanie znieść rygoru, które sobie narzuciły. Ja schudłam, a pozwalałam sobie regularnie, np. na ciasto:) Tylko w kwestii ruchu narzuciłam sobie dużą dyscylipnę, bo sprawiało mi to masę radochy :))

  15. Fash, pytanie troche z innej beczki. Czy oplaca sie robic zakupy w wolnoclowkach? Przymierzam sie do zakupu perfum. Ile mniej wiecej moge zaoszczedzic? Nie wiem czy nastawiac sie na jakies duze znizki.

    1. dziewczyny,nie zakładajcie z góry,że kupicie coś bardzo okazyjnie. są rzeczy tańsze,ale są też takie,które kupimy podobnie jak w perfumeriach/sklepach w naszym mieście. polecam nastawić się na konkretny zakup,sprawdzić ceny na miejscu i będąc na wolnocłówce porównać. wtedy zdecydować,czy kupić,czy nie. ja np. sprawdzam cenę dwóch ulubionych perfum w perfumerii w moim mieście,porównuję z wolnocłówką i wtedy decyduję,czy wrzucam do koszyka,czy sobie daruję 🙂 pozdrawiam 🙂

  16. Dla mnie idealnym połączeniem jest ciasto francuskie ze szpinakiem. Daję do tego właściwie wszystko co mam pod ręką idealnie pasuje kurczak lub suszone pomidory. Zawijam to w sakiewki lub większe trójkąty i mam pyszną przekąskę na ciepło lub na zimno, do tego domowej roboty sos czosnkowy i jest pysznie!

  17. Spróbuj też wersji ślimaczej: ciasto smarujesz sosem pomidorowym (w szybkiej wersji keczupem) na to zioła ja daję bazylie, oregano plus sól i pieprz. Na to ser żółty lub mozarella na to szynka parmeńska (może być zwykła) zawijasz jak sushi, kroisz i do piekarnika na kilka minut. Mój mąż to uwielbia 😉

  18. mega fajne , tez uwielbam zagryzać łososia czekoladą. mega wykwintnie jemy co 2 dzień a w pozostałe dni hinduskie i pizza. nigdy nie jadam ziemniaków ani mega nudnej wieprzowiny w sosie albo na przykład mega mało eleganckich schabowych

    1. Mało eleganckie schabowe? NIe chce Ci się nic ładnego z nimi zrobić, więc dla Ciebie to pewnie kawał mięsa i tyle. A sosy, dekoracja? U mnie schabowy to mistrzostwo świata, dekorowany tak, że aż szkoda jeść. Ale jak znasz 2 przepisy na mięso i zero inwencji, to potem powstają takie dziwne posty.

  19. Też uwielbiam takie szybkie ciasteczka, tylko zamiast rogalików robię ‚koperty’. Jeżeli chodzi o nadzienie to często używam wiśni, kupuję drylowane, w słoiku, ale myślę, że mrożone też dałyby radę 😉

  20. Ja robię z kawałkiem fety i różyczką brokuła 🙂 Najlepsze! Tylko ja nie robię rogalików, tylko małe kopertki

  21. Witaj, rzeczywiście wyglądają pysznie. Lubię takie przepisy,ponieważ można zawsze kombinować z farszami, polewami, dekoracjami i nigdy się to nie znudzi.

    Co do prostych przepisów, zasadniczo dbamy o to, by wszystkie przepisy, które publikujemy na blogu były proste i dość szybkie do przygotowania, biorąc pod uwagę prędkość dzisiejszych czasów.
    Ostatnio szczególnie posmakowała prosta, ale zaskakująca jednocześnie tortilla z mango…

  22. Mniam mniam! Jednak mogłaś włożyć kostki czekolady „no name” (tak wiem, Milka lepsza :D), bo zaraz posądzą Cię o lokowanie produktu… Obecnie można takie stwierdzenia niemalże wszędzie.
    A jeśli to lokowanie, to megaszacun za fajny, nienachalny sposób, ha! 🙂

    Całuję Eliza 😉

    1. Oczywiście, że nie jest to lokowanie produktu, gdyby było wyraźnie bym o tym napisała. Kryptoreklama to nie moja bajka. Na szczęście większość czytelników o tym wie i pytania o to czy to lokowanie czy nie pojawiają się niezwykle rzadko 🙂

  23. Dzisiaj robiłam rogaliki według Twojego przepisu i były fantastyczne, znikły w pare minut . Szkoda tylko, ze nie ma żadnego kulinarnego vloga

  24. Kiedyś kupiłam mrożone ciasto francuskie, ale nie umiałam sobie z nim poradzić. Na szczęście odkryłam chłodzone i teraz ciasto francuskie to obowiązkowy produkt w mojej lodówce. Najczęściej robię z niego takie paluszki z pastą pomidorową lub musztardą i serem. Są świetne jako niezdrowa przekąska na wieczór i doskonale pasują do wina 🙂 Czasem po prostu człowiek musi coś sobie zrobić wieczorem, żeby przegryzać i nie ma ochoty na chrupanie marchewki – wtedy takie paluszki świetnie się sprawdzają. 15-20 minut i gotowe. Można siąść na kanapie i sobie chrupać. Do tego dobre wino i oliwki – wieczór idealny (byle nie za często). W każdym razie paluszki z ciasta francuskie bardzo polecam – proste, szybkie i smaczne.

  25. Polecam dodać pieczarki i ser mozzarella, a całość posypać majerankiem.

    Z szybkich dań robię też spaghetti z sosem z pomidorów z puszki: szklę cebulkę z czosnkiem, zalewam pomidorami i mocno doprawiam ziołami prowansalskimi.

    Pyszna jest też „pizza” na półkruchym cieście – z sosem, serem i szynką/salami.

    Jeszcze ze smaków dzieciństwa – melka. Nie wiem, czy ktokolwiek o tym słyszał, czy to nazwa wymyślona przez kogoś z mojej rodziny, ale ubóstwiam jej smak. Roztapiam masełko w rondelku, zasypuję to mąką krupczatką i zlewam mlekiem, mieszając. Zjadam na ciepło ze słodkim kakao. Pycha!

  26. Bardzo fajnie 🙂
    Często robię takie rogaliki z różnymi nadzieniami (takiego jeszcze nie! – będzie dzisiaj 😉 ). Ale polecam ze szpinakiem i serem pleśniowym, z krewetkami po indyjsku, z tuńczykiem, z mięsem mielonym, z chorizo, z łososiem i mozzarellą, a do tego lampka wina i jest pyszna kolacja! 🙂

  27. Uwazaj na dzem bo wyplywa! A fajnie sie piecze na tym papierze, w ktore jest owiniete ciasto 😉 dobrze ponakuwac ciasto wykalaczka, pozdrawiam z Gorzowa

  28. Ja też bardzo często robie takie rogaliki, zazwyczaj na jakieś imprezki ze znajomymi do wina lub piwka. Smaczne są też z nadzieniem z łososia, serka śmietankowego i chrzanu! Pychotka!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>