Obiad na szybko: risotto z groszkiem i chorizo

Dziś mam dla Was przepis na pyszny obiad. Ostatnio zakochałam się w risotto i przygotowuję je, korzystając z tego, co akurat mam w lodówce. Zaliczyłam już risotto z dynią i rozmarynem, z grzybami i z mieszanką warzyw. Moim faworytem jest zdecydowanie risotto z groszkiem i chorizo. Słodki smak groszku idealnie współgra z wyrazistą i słoną kiełbasą chorizo.

Składniki na 2/3 porcje

  • szklanka ryżu arborio
  • szklanka zielonego groszku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • cebula
  • chorizo
  • świeży koperek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy ryż na ok. 2 łyżkach masła. Po 3–4 minutach wlewamy szklankę bulionu i cały czas mieszamy. Gdy ryż wchłonie bulion, na bieżąco go dolewajmy. W garnku na reszcie masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy ta już się zeszkli, dodajemy groszek i resztę bulionu. Gotujemy ok. 8–10 minut, a następnie zawartość garnka wlewamy na patelnię. Całość mieszamy, łącząc wszystkie smaki i aromaty. Możemy dodać odrobinę masła i wytopione z tłuszczu chorizo. risotto z groszkiem i chorizo1
Dajcie znać, z czego Wy najczęściej przygotowujecie risotto 🙂

38 Comments
  1. Gdzie kupujesz chorizo w Lublinie? I..chodzi o groszek z puszki? Bulion taki na szybko z kostki czy prawdziwy? Te pytania są chyba głupie ale jestem na początku swojej drogi kulinarnej, proszę o wyrozumiałość: D

  2. Elizo!! Pytanie nie związane z postem. Ale powiedz mi proszę w jakim hotelu byliście na Fuercie? Czy to był hotel Elba Sara? Polecasz? Poproszę kilka słów o nim, bo jesteśmy w takcie wybierania hotelu i kompletnie nie wiemy. Samoloty bardzo przeszkadzały?

  3. Jakie piękne zielone danie ! Mój chłopak zamówił sobie na obiad risotto, miało być moje ulubione. Uwielbiam risotto z pieczarkami i pietruszką. W którym momencie dodaje się chorizo? Podejrzewam, że na początku się je podsmaża i dodaje na końcu. Czy groszek jest z puszki? Parmezan nie jest potrzebny?

  4. Ja jem najczęściej z marchewką, papryką, porem i kurczakiem, całość mieszam i doprawiam curry <3 uwielbiam też z dynią, mleczkiem kokosowym i imbirem

  5. Eliza, kiedy wpis o zabiegu Pro Fiber? Właśnie zastanawiam się, czy z niego skorzystać, ale czekam na Twoją opinię 🙂 Robiłaś go w Lublinie? Nie mogę się doczekać wpisu! Pozdrawiam 🙂

  6. Uwielbiam chyba wszystkie wariacje na temat risotto! Najbardziej jednak przepadam za klasycznym grzybowym, borowiki białe winko, parmezan i esencjonalny borowikowy bulion. Najlepsze

  7. uwielbiam risotto, choć dopiero od niedawna je przygotowuję. lubię w jego towarzystwie składniki, które podkreślają jego smak – wyraziste, mocne. chrupiące chorizo w połączeniu z delikatnym risotto wydaje się być idealnym uzupełnieniem. nie wiem, jak ma się do tego groszek, ale… czemu nie? spróbuję! 🙂

  8. Eliza, chciałam się dowiedzieć czy prowadzisz jeszcze dietę redukcyjną? Wizualnie nie masz z czego chudnąć jak dla mnie 😛 no ale jestem ciekawa:) i czy wciąż tak dużo ćwiczysz?

    1. Magdalena, moja dieta nie była restrykcyjna. Jadłam 5 pysznych posiłków dziennie i stosowałam się do pewnych zasad do których wciąż sie stosuję czyli woda z cytryną na czczo, obfite śniadanie, owoce do 18stej, ostatni posiłek (głównie białkowy) 3h przed snem. Regularne nawadnianie organizmu, produkty bogate w błonnik. Cały czas się do tego stosuję choć czasami mam gorsze dni.

      Cwiczę minimum 3 razy w tygodniu 🙂

    2. MAGDALENA pyta cz stosujesz dietę redukcyjną, nie restrykcyjną 🙂
      Przydał by się kolejny wpis z dietą redukcyjną, dzięki Tobie przekonałam się do pasty z awokado z łososiem <3
      A i jakiś kop motywacyjny – jak przetrwać wieczór czując głód – by się przydał… :((
      z tym sobie nie radzę, a schudnąć chce baardzo…
      Pozdrawiam!

  9. hmm jak tak sobie myśle, to w sumie jeszcze nigdy nie robiłam risotta! muszę to natychmiast zmienić. Twój przepis brzmi smakowicie, to musi być dobre 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>