Razowe knedle ze śliwkami i stewią

Mam jakąś manię zmieniania przepisów. Jeśli w przepisie jest mąka pszenna, używam razowej, jeśli jest śmietana biorę jogurt, olej słonecznikowy słabej jakości zamieniam na olej rzepakowy, a biały cukier na brązowy albo na stewię. To niby drobna zmiana, która praktycznie nie ma wpływu na smak, ale daje mi poczucie, że robię coś dobrego dla zdrowia, samopoczucia i sylwetki.

Dziś mam dla Was zmodyfikowany przepis na knedle ze śliwkami. Zamiast mąki pszennej jest mąka razowa, a zamiast białego cukru suszone listki stewii. To naturalny słodzik o którym pisałam Wam rano. Wpis powstał w ramach kampanii Tymbark, promujemy  multiwitaminowy sok, który został wyprodukowany z zagęszczonego soku, bez konserwantów i bez dodatku cukru. To zdrowa alternatywa dla słodzonych napojów. Właśnie takie drobne zmiany i mądre wybory gwarantują nam satysfakcję, że robimy dla siebie coś dobrego. Lepsze samopoczucie fizyczne i nastrój oraz więcej sił – to efekt TYMBARK! 🙂tymbark multiwitamina

Potrzebne składniki 
– śliwki/nektarynki
– 300g mąki razowej
– 1 jajko
– 300g ugotowanych, utłuczonych ziemniaków
– twarogu półtłustego
– listki stewii/sproszkowana stewia

Przygotowanie
Umyte nektarynki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Mąkę, jajko, ziemniaki i twaróg wyrabiamy na ciasto. Osypujemy ręce mąką, bierzemy niewielki kawałek ciasta i otulamy nim połówkę śliwki ze stewią.nekatyrnki ze stewią

razowe knedle przepis

Wkładamy do gotującej się wody do momentu aż knedle wypłyną (3-4min). Podajemy z jogurtem naturalnym i szklanką sokuTo zdrowe i sycące danie idealnie nadaje się na obiad. Smacznego! 🙂

24 Comments
  1. świetny przepis ale mi zrobiłąś smaka na knedle, moja babcia robiła najlepsze na swiecie. Ze sliwkami albo truskawkami

  2. Eliza czy ty przypadkiem nie byłaś dziś na basenie? 😀
    Albo mi się wydaje albo miałaś obok mnie szafkę. Zdębiałam!

  3. a ja nie lubie stewii. jest przeokropna w smaku. wszystkie dania ktore robilam ze stewia nie przechodzily mi przez gardlo. wiem ze zdrowa, ale za slodka i dziwnie slodka…

    1. zgadzam się w 100%, wole zjeść kwaśne niż ze stewią, jest fatalna w smaku 🙁

  4. Hehe, mam to samo z tym zastępowaniem różnych składników „ciut” lepszymi/zdrowszymi i z jak najmniejszą ilością wszelakich E-… Dlatego m.in. właśnie cukier zastąpiłem stewią! 🙂
    A przepis na knedliczki będę musiał przetestować.
    P.S. Brakuje mi tylko jednego zdjęcia – gotowych już do zjedzenia knedliczek 🙂

  5. Zupełnie jak mój mąż – on też ma „obsesję” antycukrową i antymąkową. Zawsze jak widzi, że biorę cukier do ciasta, nie ważne jak mało, mówi z niesmakiem „aż tyle?!”, a we wszystkich przepisach chciałby używać mąki pełnoziarnistej, najlepiej żytniej, zamiast zwykłej pszennej.
    Ten przepis na pewno by mu się spodobał 🙂

  6. Ten Tymbark był super w wersji z magnezem, nie miał tego dziwnego posmaku charakterystycznego dla multiwitamin. Niestety ostatnio nigdzie go nie widzę w sklepach 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>