Razowa tarta ze szpinakiem i kurczakiem

To niesamowite jak niewiele wystarczy zmienić by jeść zdrowiej. Zrobiłam pyszną tartę i zamiast białej bezwartościowej mąki użyłam razowej, zamiast rafinowanego oleju – olej kokosowy, a zamiast jajek z chowu klatkowego użyłam tych z chowu ekologicznego (bez GMO). Ostatnio mam fazę na pieczenie, zaczęłam od tarty, później były muffinki, ciasteczka ala pieguski, pizza, pieczone pierogi itd. To wszystko oczywiście zdrowe i pełnowartościowe, można więc jeść bez wyrzutów sumienia. Nie mogę się doczekać, aż Wam to wszystko pokażę! 🙂

Składniki na tartę (ciasto)
– 170g mąki pszennej razowej (typ 2000)

– 70g mąki żytniej
– 1 jajko
– 150g twarogu półtłustego
– 3 łyżki oleju kokosowego
– szczypta soli
– łyżeczka tymianku
– połowa łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na farsz
– 2 opakowania młodego szpinaku
– pojedyncza, duża pierś z kurczaka
– 4 suszone pomidory z zalewy
– 2 jajka
– 2 ząbki czosnku
– mała cebula
– przyprawy (słodka papryka, czosnek, oregano, bazylia)

Przygotowanie
– Zaczynamy od przygotowania spodu, wszystkie składniki wrzucamy do miski i ugniatamy ciasto. Taką ugniecioną kulę wkładamy do lodówki na ok 10 min.
– Teraz możemy zająć się farszem. Na grillowej patelni grillujemy pokrojonego w kosteczkę kurczaka wcześniej posypanego przyprawami. Na zwykłej patelni podsmażany (na oleju kokosowym) czosnek z cebulką i dodajemy 2 opakowania świeżego szpinaku. Gdy szpinak jest już gotowy dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory i kurczaka. Wyłączamy ogień i wbijamy 2 jajka. Całość mieszamy, doprawiamy i odstawiamy.
– Wyciągamy ciasto z lodówki, a w formie na tartę rozkładamy papier do pieczenia. Ciasto równomiernie rozprowadzamy. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
– Odstawiony wcześniej farsz nakładamy na ciasto i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut.

razowa tarta
Tatrę podaję z sosem jogurtowo-czosnkowym. Omnomnomnomnom 🙂

59 Comments
  1. Masz racje, że niewiele trzeba szkoda ze to wszystko tyle kosztuje. Olej kokosowy, lepsze jajka, mąka razowa. Grosik do grosika i wychodzi kilka stów

  2. Ależ pyszności ! 😀 Majówka pozwala na posiedzenie trochę w kuchni i czuję, że jutro ta tarta wyląduje na moim stole 😀 !

  3. nie jestem ekspertem, ale moim zdaniem niepotrzebnie dodajesz proszek do pieczenia, to sama chemia, a przecież ciasto od tarty nie ma być wyrośnięte, wręcz przeciwnie 🙂

  4. Troszkę nie na temat, ale czy za ok 500zł kupię fajny portfel Michaela Korsa? A może doradziłabyś mi, Elizo, co ciekawego można kupić (mniej-więcej w tej cenie) na Dzień Matki? 🙂

    1. A jeszcze na temat, wiesz może Elizo ile obecnie kosztuje przesyłka z outnetu ? Z góry dzięki za odpowiedz 🙂 ale przeceny korsa są tam teraz niesamowite !

  5. Kochana co sadzisz o torebce celine, gdybyś miała kupowac na jaką byś się zdecydowała? Podoba mi się czarna ale mam juz troche torebek w tym kolorze ;( zastanawiam sie nad ta nude, albo czarno białą ? jesteś moim autorytetem modowym, dlatego prosze odp 😉 pozdrawiam

  6. Powiedzcie mi, w jakich większych sklepach można kupić mąkę typ 2000? Szukałam w almie, ale nie było a mieszkam na wsi, gdzie ciężko znaleźć takie rzeczy 🙂

  7. uwielbiam takie zdrowe jedzonko, szczególnie teraz, kiedy chcemy wygladac dobrze na lato ; ))
    licze na wiecej takich postów ; )
    serdecznie zapraszam do mnie, dopiero początki, ale licze na szczere opinie ; )
    pozdrawiam

    1. To prawda, wystarczy niewiele zmienic w naszym podejściu i je sie zdrowo i pysznie 🙂

  8. W sklepach społem dostaniesz mąkę razowa.Ostatnio w Inter Marchew dostałam orkiszowa typu 700,była też razowa.Myślę,że w
    duzych sklepach typu Real też dostaniesz,albo popros w małym sklepiku,może przywioza na Twoją prośbę:)

  9. A mnie się to wspaniałe naczynie, które nie wiem jak się nazywa, rozwaliło i tarta musi poczekać. Czekam więc na kolejne przepisy 😀

  10. Wygląda pysznie 🙂
    Mam pytanie 🙂 Mogłabyś mi doradzić do jakich sklepów warto zajrzeć w Londynie?

    Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

  11. jajka bez gmo to nie to samo co te z chowu ekologicznego po pierwsze, po drugie miałam okazje jesc te kupione w sklepie, niby z chowu eko i wolnego wybiegu, ale nie maja w ogole porownania do tych kupionych z wiejskiego gospodarstwa, to ze cos ma na opakowaniu napis eko czy bez gmo nie znaczy ze naprawdę takie jest, wiec nie warto wydawac kasy na tak szit

    1. Fakt, Martyna ma rację, ale jak już kupować jajka ze sklepu, to najlepiej sugerować się nie wielkim krzyczącym hasłem „Bez GMO”, tylko sprawdzić, jakim symbolem jajka są opatrzone (np. jeśli są z chowu ekologicznego to powinno to być 0 na początku). Co do tarty, to od bezsmakowego kurczaka, bardziej polecam połączenie szpinaku z łososiem! No i użycie świeżego tymianku!! Bez porównania. Pozdrawiam

  12. Eliza, mogłabyś powiedzieć jak robisz ten sos? To jest po prostu jogurt naturalny i dodane do niego zmielone ząbki czosnku?

  13. uwielbiam tartę ze szpinakiem:-) ja zamiast kurczaka ser feta lub pleśniowy daję, ale pomidory zawsze bo u mnie już sezon na grzanki z pomidorami. Pozdrawiam.

  14. Ja uwielbiam tarte razową z mąki pełnoziarnistej ze śliwkami, jabłkami czy też ostatnio też testowałam z bananami. Dzisiaj wieczorem robią wedle twojego przepisu dam znać jak mi wyszła, mam nadzieję, że będzie pyszna bo wygląda apetycznie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>