Przepis na zupę dyniową

Jestem więcej niż pewna, że to przepis na najlepsza zupę krem z dyni na świecie. Serio. Jest idealnie doprawiona, aromatyczna i smakuje jak niebo. Przepis dostałam od znajomej, która jest na mojej liście najlepszych kucharzy ever. Od roku próbuję ją namówić na założenie bloga kulinarnego… Póki co bezskutecznie. Nie poddam się! 🙂

Zupę podałam na naszej imprezie Halloween. Były też przystawki (jajka faszerowane, przeróżne koreczki, sałatki), a bliżej północy tarta łososiowo-porowa. Chętnie pokazałabym Wam zdjęcia tych pyszności (wszystkie były zachowane w halloweenowym klimacie), ale Rambo pogryzł moją kartę pamięci. Co za łobuz!

Potrzebne składniki (4 porcje)
– 2 łyżki oleju (ja smażę na sezamowym)
– 2 średnie cebule (posiekane)
– 900g dyni obranej i pokrojonej w kostkę (ok. 2,5cm)
– 2 posiekane ząbki czosnku
– połowa posiekanej papryczki chili (bez pestek)
– 1cm kawałek świeżego (startego na tarce) imbiru
– garść płatków migdałowych bądź nasion słonecznika
– szczypta pieprzu cayenne
– szczypta kurkumy i kolendry

– 1,5 litra bulionu z drobiu/warzyw
– sok i drobno starta skórka pomarańczy
– 1 marchew (ugotowana)
– 3 ziemniaki (ugotowane)
– świeże bądź suszone listki tymianku (według uznania, ja biorę 3 łyżeczki)
– 150 mleka bądź śmietanka 30% (wersja bardziej kaloryczna)
– sól i pieprz
– grzanki (opcjonalnie)

Przygotowanie
1. Na dużej patelni podsmaż do miękkości cebulę. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynie, posiekany czosnek, papryczkę chili, imbir i smaż jeszcze przez dwie minuty.

2. Wlej do patelni wrzący bulion, sok i skórkę z pomarańczy, 2 łyżeczki listków tymianku i gotuj pod przykrywką na wolnym ogniu, do momentu aż dynia zmięknie (ok 20minut).

3. Zdejmuj patelnie z kuchenki, wsyp do niej pokrojone w kostkę, ugotowane trzy ziemniaki i marchewkę. Całość zmiksuj/zblenduj na gładko, dopraw solą i pieprzem.

4. Przelej zupę do garnka dodaj mleko lub śmietankę i podgrzewaj przez 3-4 minuty.

5. Wsyp do zupy resztę tymianku. Podawaj z płatkami migdałowymi bądź grzankami

Smacznego! 🙂

PS Dajcie znać jak wy przyrządzacie Wasze zupy dyniowe. Macie jakieś sekretne składniki? 🙂

64 Comments
  1. W życiu bym nie przypuszczała, że migdały będą pasować do dyni ale kiedyś spróbowałam zupy dyniowej z migdałami i to połączenie okazało się nadzwyczaj pyszne!

    1. A ty się z choinki urwałaś, przecież zawsze zupę-krem się posypuje migdałami…. Idź sobie do pizza hut i zamów brokułową.

    2. Ja też nigdy nie posypywałam kremu dyniowego migdałami, myśle że nie jesteśmy jedyne które tego jeszcze nie robiły 🙂

    3. Mi najbardziej smakuje wersja orientalna z mleczkiem kokosowym i curry , płatki migdałowe obowiązkowe do posypania!

  2. Ja podsmażam 3-4 pokrojone szalotki, dodaję czosnek. Wrzucam pokrojone w kostkę trzy duże surowe ziemniaki, kilogram pokrojonej w kostkę dyni. Za chwilę zalewam bulionem (z ugotowanymi w nim marchewkami) własnej roboty. Gotuję aż zmięknie. Dodaję kurkumę, imbir, pieprzu dużo świeżo mielonego, paprykę w proszku (tylko węgierska). Miksuję na gęstą papkę. Podaję z prażonymi pestkami dyni.

  3. Brzmi super, postaram się zrobić jak będę za tydzień szła na imprezę halloweenową do znajomych. Pamiętam z dzieciństwa jak mama robiła zupę mleczną z dynią i tego nie znosiłam, ale ten przepis wydaje mi się bardzo smakowity i super doprawiony. Bardzo lubię potrawy przyprawione imbirem i chilli, nadaje takiego wyjątkowego, ostrego smaku 🙂

  4. moją zupę dyniową robię bardzo podobnie, ale moim tajnym składnikiem do niej jest czerwona papryka :)) dodaję całą,podsmażam razem z dynią i resztą na patelni,a później całość blenduję i doprawiam. pyyycha!

  5. Ja lubię najpierw podpiec dynię w piekraniku (dodaje smaku..). Twój przepis brzmi inetresująco, ale ma jedną wadę – nie jest zupą „jednogarnkową”. Jak mi jakiś ugotowany zieminak z marchewką zostaną z innego przepisu to może się skuszę na Twoją wersję (tak jestem leń i mi się nie chce osobno gotowac ziemniaka). Polecam również chlebek dyniowy (łatwiej przyrządzić bo wystarczy kupić przecier dyniowy w puszce – krojenie dyni – o zgrozo! Jak Ty sobie z tym poradziłaś?)

    1. Zgadzam się z kiki – przepis jest dość skomplikowany jak na gotowanie zupy 🙂 Ja robię zupę dyniową z dyni hokkaido, której zaletą jest to, że nie trzeba jej obierać – skórka jest jadalna i ładnie mięknie podczas pieczenia czy gotowania. Jest pyszna upieczona tak jak ziemniaki – pokrojona na drobne kawałki, posmarowana oliwą z dodatkiem ziół i soli morskiej i upieczona. Do tego jogurtowy dip i mamy pyszną, zdrową przekąskę.

      Wracając do zupy – ja wrzucam do dużego gara cała włoszczyznę, kilka ziemniaków, podduszoną dynię, dwa podduszone jabłka i kilka cebul, podpalonych tak jak do rosołu i zalewam wodą. Po ugotowaniu wyrzucam zieloną część włoszczyzny, doprawiam pozostałe warzywa solą, pieprzem, imbirem i kardamonem, a następnie blenderuję na gładką zupkę. Podaję z prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i odrobiną pikantnej oliwy:)

  6. Wiesz co, mój mąż jest informatykiem, więc troszkę wiedzy mam od niego. Jeśli karta została tylko uszkodzona, a nie postrzępiona na kilka części (bo nie wiem jaki to etap dewastacji karty) to można by było odzyskać te dane. Na pewno w swoim mieście masz jakiś serwis, zajdź tam i się dowiedz 😉 bo chętnie zobaczyłabym resztę tych samokowitosci 😉 a może reszta gosci robiła jakies foto? 😀

  7. Uwielbiam zupę krem z dyni, szkoda, że zawsze trzeba czekać na nią i warzywo to jest sezonowe. Twój przepis jest na ostro, wytrawnie, a ja jem taką zupę na słodko, może dlatego, że tej wytrawnej jeszcze nie próbowałam ;).
    Słodki zupa krem z dyni potrzebuje tylko 3 składników dynia, mleko i odrobina cukru + zacierki lub lane kluseczki, pyszna i sycąca a ten kolor ♥.

    1. Słyszałam, że nieuszkodzoną, dojrzałą dynię można przechowywać nawet trzy lata, a cóż dopiero do następnego sezonu. Sama tego nie sprawdzałam, ale trzymam kilka dyń od października i nic im się nie stało.

  8. A ja polecam dynię miodową,ma zieloną skórkę ale miąższ ma pomarańczowy i jest bardzo słodka.Pokrojoną dynię gotuję ze szklanką bulionu,przecieram,dodaję łyżkę oliwy z oliwek,parę łyżek mleka oraz goździki.Podaję z groszkiem ptysiowym.

  9. Kiedyś robiłam podobną zupę z dyni,dodalabym uprazone pestki dyni,świetnie podkreślają smaczek zupy:-) Moim numerem jeden jest z upieczonych warzyw wg Asi z KW.Dla mnie jest inna i ma głębszy smak,choć to rzecz gustu.Jestem przekonana,że i tą byś polubila.Polecam:-)

  10. najlepsza zupa dyniowa jest bez ziemniaków, dynia duszona w soku ze świeżo wyciśnietych pomarańczy potem bulion imbir papryczki chili i serek philadelfia 🙂

  11. Ja lubię zupę dyniową ze skórką i sokiem z pomarańczy i imbirem, pomarańcza świetnie podbija smak dyni. Albo dyniowo – pomidorową, z pieczonej dyni z czosnkiem. Wspaniałe przepisy na dynię są na Kwestii Smaku:)

  12. Przyznam, że nigdy nie jadłam zupy dyniowej, jakoś nie kusi mnie ani zapach ani wyobrażalny smak 😀 Niemniej, przepis nie jest zbyt skomplikowany, więc może coś się uda po swojemu przygotować 😀

  13. moja zupa dyniowa jest duzo prostsza i robie ja jak mam lenia do gotowania, robie ja na bulionie.. wrzucam dynie pokrojona w kostke, gotuje, sole pieprze wrzucam jakies przypray ktore mam od reka. pod miksuje wszytko na jedna papke 🙂 serwujac wlewam do miseczek olej dyniowy i posypuje pokruszonymi pestkami dyni. wlasnie ten olej nadaje zupie taki niepowtarzalny smak! pychotka 🙂

  14. Fashionelko, na oleju sezamowym się nie smaży! Olej dodaje się na samym końcu, najlepiej jako przyprawę, np. już na nałożoną do miski zupę. Pozdrawiam 🙂 p.s. oczywiście to nie jest jakaś zbrodnia, smażenie na tym oleju;p natomiast wysoka temperatura zabija jego aromat, smak i zdrowotne właściwości.

  15. Wygląda pysznie, uwielbiam zupy kremy! 🙂

    Elizka, a czy mogłabyś polecić jakieś zapachy, które lubisz? Bardzo ufam w Twój gust w tej sprawie, ponieważ kupiłam sobie Versace Yellow Diamond, które kiedyś rekomendowałaś i kocham ten zapach nad życie! Myślę, że mamy w tej kwestii podobny gust, chciałabym poznać Twoją opinię, co polecasz innego itd.:)

  16. Wersja z pomarańczową nutą jest smaczna! Zdecydowanie polecam jednak z pastą curry, passatą i mlekiem kokosowym. Tylko nie zamieniaj absolutnie śmietanki na mleko w Twojej wersji-wyjdzie słodka breja. Mleko kokosowe pasuje do pikantnej wersji. Ja zawsze podsmażam pastę curry (ostatnio nawet tę najpikantniejszą), dodaję przesmażoną na maśle dynię, zalewam dobrą włoską passatą i blenduję. Dodaję mleka kokosowego i przyprawiam do smaku. DO podania grzanki lub prażone migdały:) Polecam!

  17. A ja wrzuca do garnka:dynię, ziemniaki (ilość zależy od tego,ile zupy ma wyjść), marchewkę. Wszystko gotuje się w bulionie (rosole). Później miksuję to , dodaję serek topiony kremowy, odrobinę śmietany i tyle. Teściowa chwali, synek przepada (ja też),

  18. Zrobiłam. Nie dodałam tylko kolendry ( bo nie lubię), pieprzu kajen ( bo było już według mnie wystarczająco dużo ostrych przypraw), tymianku dałam tylko łyżeczkę ( bo już w takiej ilości była bardzo wyczuwalna) a ziemniaków tylko dwa małe.

    Efekt- Aromatem jaki dało połączenie pomarańczy i dyni zachwycali się wszyscy, a mój chłopak który zup- kremów nie jada, wziął dwie dokładki 🙂
    Pycha!

  19. To jest zdecydowanie najlepsza zupa z dyni jaką jadłam. Przepis jest fenomenalny i niezwykle prosty i szybki. Ja lubię ją na ostro także dodałam trochę czerwonej ostrej papryczki dla wzmocnienia jej smaku.

  20. Nigdy nie jadłam ani nie robiłam zupy dyniowej ,więc szukałam jakiegoś fajnego przepisu i natrafiłam na ten ! Zupa jest PYSZNA !!! Polecam juz zawsze będę ją robiła , wlasnie taką 😋

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>