Przepis na wielkanocny pasztet z selera – HIT

Ten pasztet zrobił furrorę na moim InstaStory. Pokazywałam tam to cudo i wspólnie z Wami je przygotowywałam.  Posypały się dziesiątki próśb o przepis, a z racji tego, że to idealna propozycja na wielkanocny stół nie ma lepszego momentu niż podzielenie się przepisem z Wami teraz.

To mój sprawdzony przepis. Próbowałam kilku, ale pozmieniałam gramaturę według własnych upodobań i przyznam nieskromnie, że ten przepis jest idealny. Zajadają się nim nawet najwięksi mięsarianie. Co więcej, ten pasztet jest dietetyczny i można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia. Pasztet podany z ogórkiem kiszonym, pajdą chleba i chrzanem smakuje WY-BO-RNIE. No i jest banalnie prosty w przygotowaniu. Nie może go zabraknąć na Waszych świątecznych stołach.

W przygotowaniu tego dania pomagał mi znany Wam już z poprzednich wpisów blender Braun MultiQuick MQ9087. Dzięki dołączonym do niego różnym końcówkom i akcesoriom mogę siekać, szatkować, kroić, ugniatać, tłoczyć, ubijać, miksować, mielić i blendować. To niezawodny sprzęt o ogromnej mocy. Tutaj i tutaj możecie zobaczyć poprzednie wegetariańskie i pyszne jadłospisy zrobione przy pomocy tego sprzętu.

braun-1-1

Składniki: 
– 2 duże selery
– 2 duże cebule
– 4 ząbki czosnku
– 30 dag pieczarek
– szklanka przegotowanej wody
– 3 łyzki oleju
– 3 jajka
– 1,5 szklanki zmiksowanych w blenderze płatków owsianych albo  jaglanych
– sól, pieprz, majeranek

składniki na pasztet

Przygotowanie
Pieczarki rozdrabniamy i dusimy na oleju (1 łyżka oleju). Ja do szatkowania użyłam misy z nożykami. Seler, cebule i czosnek rozdrabniamy na drobne kawałeczki i dusimy w garnku na 2 łyżkach oleju (jeśli nie macie do tego żadnego sprzętu możecie zetrzeć warzywa na tarce).

seler

Podczas duszenia powoli dodajemy wodę. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pieczarki  i odparowujemy CAŁĄ wodę. To bardzo ważne! Jeśli masa będzie zbyt mokra pasztet będzie się kruszył. Możemy jeszcze całość zblendować, ale to dosłownie sekundkę. Odstawiamy garnek do ostygnięcia. Jeśli woda jeszcze się wytrąci, usuwamy ją łyżką.

Dodajemy jajka, otręby i  przyprawy. Całość mieszamy, dosmaczamy (jeśli jest potrzeba) i przekładamy do posmarowanej olejem blaszki. Pieczemy 60-70 minut w 180 stopniach

pasztet z selera

Jak już go upieczecie, dajcie koniecznie znać jak Wam smakuje! 🙂

Więcej takich wegetariańskich przepisów możecie codziennie zobaczyć na moim InstaStory. Zapraszam!

41 Comments
    1. W piątek jadę do Rodziców i będę ten pasztet wypróbowywać:D Moja rodzina dosyć mocno mięsożerna jest, ale jak tak zachwalasz to jestem przekonana, że będzie im smakować.
      Por to w ogóle takie śmieszne warzywo, jak pływa w zupie to mi nie smakuje, na surowo też nie do końca, ale jak zrobić z niego zupę krem, albo pasztet to nagle okazuje się, że jest niebo w gębie:D
      Dzięki Eliza za ten przepis, jak tylko przygotuję, to dam znać jak smakuje:D

  1. Super, że przepis pojawił się tuż przed świętami – na pewno zrobię 🙂
    Czy mogę prosić o podanie przepisu na placek z mąki z ciecierzycy? Widziałam na Instastory i mega mam na niego ochotę – niestety nie pamiętam składników i proporcji 🙂

    1. Dziękuję 🙂 Czyli za zamiast 2 łyżek płatków owsianych dodajemy 2 łyżki mąki z ciecierzycy? 🙂

  2. Super 🙂 Na pewno zrobię – a czy można prosić o przepis na placek z mąki z ciecierzycy – ten który pokazywałaś na Instastory 🙂

  3. Super przepis! 🙂 Wypróbowałam w weekend po tym jak opublikowałaś go na Instastory. Uwielbiam Twoje przepisy! 😀

    PS Jeśli ktoś jest na diecie wegańskiej można zamienić każde jajko na mieszankę: 1 łyżka mąki (u mnie jaglanej) z 3 łyżkami wody.

  4. Jeeeju już nie mogę się doczekać aż D. podłączy naszą kuchnię!! Może w końcu rozkocham się w kucharzeniu! 🙂 NArazie tego nie lubię ale jak oglądam co robisz (coś więcej niż kanapki i herbatę jak ja xD) to zaczyna mi się to podobać 😀 Choć… mam nadzieję, że jak ja upiekę to D posprząta to pobojowisko :DDDD

  5. Tak z ciekawości – jak smakuje taki pasztet? Co w smaku przypomina? Bo na przykład smalec z fasoli jest w smaku wspaniały, chociaż jak smalec nie smakuje (smalcu nie lubię, więc się cieszę). Tego przepisu niestety nie wypróbuję, bo na seler baaaardzo źle reaguję (silna alergia), ale jestem bardzo ciekawa czy smakuje selerowo, pasztetowo, czy jeszcze inaczej

  6. Ja już robiłam ten pasztet z przepisu na instastory! 🙂 Nie smakuje jak tradycyjny pasztet, ale mimo wszystko jest bardzo smaczny. Ja niestety muszę z nim uważać, bo mój żołądek śrwdnio toleruje grzyby, ale mój teść się w nim zakochał. Już kupiłam potrzebne składniki i na święta będę robić dwa 🙂

  7. piekłam go po Twoich poleceniach na instastory i… magia! 😀 został pożarty w dwa dni, wujek nie mógł odgadnąć jaka kasza tam jest, a chłopak usilnie szukał mięsa :DD

    aktualnie zajadam się tym z soczewicy od jadłonomii, ale później z pewnością powrócę do Twojego przepisu.

  8. Eliza,
    Czy skladniki z tego przepisu starczaja na jedna standardowa keksowke?pytam bo planuje zrobic trzy sztuki,wiec chcialabym wiedziec o ile zwiekszyc ilosc skladnikow:-)

  9. Proszę, napisz przez czy jeśli zrobię go w piątek to czy będzie równie dobry w niedzielę czy poniedziałek :)? Niestety przygotowań przedświątecznych jest mnóstwo, a nie chcę zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę 🙂

  10. Robię ten pasztet z bardzo podobnego przepisu! 🙂 Jest jeszcze wiele innych możliwości np.: z warzywami i kaszą gryczaną. Najważniejsze jest odparowanie wody! Ostatnio chciałam przyspieszyć całą sprawę pieczenia i to nie był dobry pomysł – wyszła po prostu papka a nie pasztet :/

  11. Ten pasztet smakuje naprawdę genialnie, gdy doda sie do niego mielony imbir i gałkę jak do prawdziwego pasztetu. Próbowałam również bez tych dodatków i z nimi jest wspaniały! Ja do gotowania selera dolewam jeszcxe dwie łyżki sosu sojowego (jeszcze wiecej smaku umami)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>