Przepis na śledzie z awokado i burakiem

Odkąd pamiętam śledzie gościły u nas na wigilijnym stole. Nigdy jednak nie zrobiły na mnie większego wrażenia. Po prostu nie jadłam takich, które by mnie zachwyciły. Czy to w oleju z cebulą,  pod pierzynką, w sosie pomidorowym czy grzybowym. Byłam raczej na nie. Moja przygoda ze śledziami rozpoczęła się na nowo kiedy z koleżanką zaczęłyśmy robić różne świąteczne przysmaki i kiedy Ewa zaproponowała by zrobić śledzie. Mega proste w przygotowaniu, efektownie wyglądają i są przepyszne. Nie wiem skąd wzięła ten przepis, ale totalnie mnie nim kupiła. Śledzie w takim sąsiedztwie smakują bosko!

Składniki (na 5-6 porcji)
– 1 duża cebula (pokrojona w drobną kosteczkę)
– 1 duże awokado (drobno pokrojone)
– 4 jajka ugotowane na twardo (drobno pokrojone
– Słoik buraków ćwikłowych – wiórki
– 5 łyżek majonezu
– 5 łyżek chrzanu
– 4 większe śledzie w oleju (pokrojone w większą kostkę)
Ja podałam to danie w trójkątnych kieliszkach, ale zdecydowanie lepiej prezentuje się w kieliszkach do brandy.

składniki na śledzia

Przygotowanie
Przygotowanie jest niezwykle proste, po prostu warstwami kładziemy kolejne składniki. Do kieliszka dodajemy najpierw buraki, następnie jajko, awokado, sos, śledzie, cebulę i na końcu całość jeszcze raz polewamy sosem.
śledzie pod pierzynkąprzepis na śledzie z jajkiem, burakiem
Przygotowanie sosu
5 łyżek majonezu (najlepiej kieleckiego) mieszamy z pięcioma łyżkami chrzanu. Następnie dodajemy  sól i pieprz.

Śledzie mają mnóstwo cennych wartości odżywczych. M.in ogromną ilość niezbędnych aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć, nienasycone kwasy tłuszczowe (zbawienne dla funkcjonowania naszego organizmu) i bardzo dobrze przyswajalne białko. Należy pamiętać, że mięso ryb czy zwierząt jest produktem zakwaszającym nasz organizm. Dlatego należy je spożywać łącząc z warzywami czy owocami, które neutralizują nadmiar kwasu.

śledzie

58 Comments
  1. 5 łyżek majonezu (najlepiej kieleckiego) mieszkamy z pięcioma łyżkami chrzanu, dodajemy sól, pieprz i mieszamy. ,,MIESZKAMY,, 😀

  2. Uwielbiam śledzie i narobiłaś mi smaku tym przepisem. Ale u nas na Wigilię teściowa szykuje śledzie na 3 sposoby, więc już nie będę robiła jej konkurencji… 😉 Zrobię na sylwestra, a co! 🙂

  3. Planowałam zrobić pod pierzynka, chociaż mój mąż nie lubi… Ale teraz zdecyduje się na Twój przepis może przekonam go do śledzi 😉

  4. Haha, to danie to jakiś mój koszmar. Generalnie za bardzo nie wybrzydzam przy jedzeniu, ale jest kilka rzeczy, których nie tknę, choćby nie wiem co… Są to właśnie gotowane jajka, buraczki, śledzie, awokado i cebula. Resztę jem :))

  5. Uwielbiam śledzie, a w takim wydaniu jeszcze ich nie jadłam. Tylko zrobię sobie wersję bez chrzanu, bo jego smak mnie odrzuca. Samo podanie tej sałatki w kieliszkach to strzał w dziesiątkę, od razu chce się to zjeść.

  6. Elizo masz pomysł czym zastąpić majonez? Nie znoszę majonezu a dziś kupiłam śledzie i właśnie zastanawiam się co mogę z nimi zrobić 😀

  7. To ja poproszę więcej informacji na temat buraków jakie mają tam być. Dla mnie ćwikłowe to już z dużą ilością chrzanu, więc czy ten chrzan nie schrzani wszystkiego?

  8. Najlepiej kieleckiego hehe 🙂 świętokrzyskie górą… Wesołych Świąt Elizka dla Ciebie, Twojej rodziny, oraz dla wszystkich czytelników fashionelka.pl

  9. Moim śledziowym faworytem są te mojej mamy, w miodzie i duszonej cebulce, omnomnom. Już zapowiedziałam Twoje danie w swoim wykonaniu na dwóch wigiliach, bo wygląda mega ciekawie :> Napiszesz tylko proszę czym ostatnią warstwę sosu posypałaś do dekoracji? 🙂

  10. Czy te buraczki nie puszczały soku? Pamiętam jak kiedyś, kiedyś… Dawno temu… 🙂 miałam okazję jeść sałatkę śledziową z buraczkami właśnie i bardzo to pływało wszystko. Wyglądało mało apetycznie. Możesz podać jakich dokładnie buraczków użyłaś? A może odsączałaś je po wyjęciu ze słoika?

    1. tak, puszczają mimo tego, że je odsączyłam. Dlatego lepiej przygotować to danie w niewielkich kieliszkach, a buraczki położyć na samym dole 🙂

  11. Eliza,melduję wykonanie zadania 🙂 Twoje (Ewy?) śledzie znalazły się wczoraj na naszym wigilijnym stole i zrobiły furorę! Nawet ja,mimo że nie przepadam za śledziami,zjadłam całkiem sporo 🙂 Genialny przepis,wyrazisty ostry smak,coś innego,wielkie dzięki! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>