Pasty na kanapki – 5 zdrowych przepisów

Dziś mam dla Was cztery przepisy na pasty kanapkowe. Są super pyszne i super zdrowe. W sam raz na drugie śniadanie. Kanapki wysmarowane pastą możecie zabrać do pracy, na uczelnię czy do szkoły.

Pasta z zielonego groszku i fety

pasta-groszkowa-z-fet-1050x699

Składniki

  • 450 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku
  • sok z połowy cytryny
  • 200 g sera feta
  • olej roślinny
  • szczypiorek
  • pieprzpasta-groszkowa-z-fet-przepis

Przygotowanie:W garnku ugotować groszek przez 4 minuty, przygotować miskę z lodowatą wodą do której przełżyć ugotowany, odcedzony groszek,  groszek przełożyć do misy blendera i  zmiksować na gładką masę dodając  fetę, szczypiorek, olej,  i sok z cytryny, ponownie zmiksować do połączenia się składników, doprawić pieprzem, przełożyć do zamykanego pojemniczka w którym będzie można pastę przechowywać w lodówce przez kolejne 4 dni, jeśli uda się Wam jej nie pochłonąć  taką pastę można zjeść z gorącym tostem, z żytnim chlebem lub zwyczajnie można ją wyjadać łyżeczką!


Pasta z dyni i cieciorki

Składniki:
  • puszka cieciorki
  • 2 plastry upieczonej dyni
  • łyżeczka kurkumy
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • sól, pieprz

pasta-z-cieciorki-i-dyni2-1050x700Przygotowanie:
Cieciorkę zblenduj razem z upieczoną dynią, dodaj mleko kokosowe oraz przyprawy, zblenduj ponownie. Całość posyp kolendrą.


Pasta na kanapki z awokado, pomidora i jabłka

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 jabłko
  • 1 pomidor
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

pasta-z-awokado-pomidora-i-jabka2Przygotowanie:

Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy i skrapiamy cytryną. Awokado i resztę składników kroimy na drobną kostkę, dodajemy szczypiorek, ocet balsamiczny i doprawiamy solą i pieprzem. Pasta najlepiej smakuje z kromką razowego chleba i plastrem wędzonego łososia.


Pasta fasolowocebulowa

Składniki:
– 2 szklanki ugotowanej fasoli
– 3 cebule (ja użyłam 2 czerwonych i jedną cukrową)
–  2 łyżki sosu sojowego
Przyprawy
– pieprz, sól,
– 1/2 łyżeczki majeranku
–  1/2 łyżeczki słodkiej papryki
–  1/2 łyżeczki tymianki
–  łyżeczka kminku (ziarenka)
– 3 ziela angielskie
– 3 liście laurowe
– 1/2 szklanki przegotowanej wody (+/-)
– 2 łyżki oleju rzepakowego/masła klarowanego
pasta-fasolowa-1050x657Przygotowanie
Ugotowaną fasolę blendujemy (lub rozgniatamy) razem z sosem sojowym i wodą (dodawajcie ją powoli, jeśli zauważycie, że 1/2 szklanki to za dużo, dodajcie mniej. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę razem z angielskim zielem i liśćmi laurowymi. Zdejmujemy z kuchenki gdy cebula się zeszkli. Cebulę dodajemy do fasolowej masy i ponownie blendujemy (nie zapomnijcie o wyjęciu angielskiego ziela i liści laurowych).  Moja pasta nie jest gładka, jest smaczniejsza kiedy wyczuwamy kawałki fasoli czy cebul

Moim faworytem jest ostatnia, czyli pasta fasolowo-cebulowa. Smakuje jak smalec. Jest cudownie kremowa i dosmakowana.

Jeśli macie jakieś swoje super pyszne przepisy na pasty podzielcie się nimi! 😉

58 Comments
  1. wedzona makrela, jajko, natka pietruszki, kukurydza, jogurt grecki albo naturalny gesty (dla tych co sie nie odchudzaja majonez) pieprz do smaku, nic odkrywczeg ale ja lubie 😉

    1. Jeszcze pasta kanapkowa z awokado jest godna polecenia. Papka z awokado, kolendra, dropno pokrojony pomidor (bez skóry), sól i pieprz. Coś ala guacamole można na kanapkę albo na nachosy.

    2. Zamiast keczupu i twarogu. Ja dodaje serek wiejski, ogorek kiszony badz konserwowy i cebulke. Ale mysle ze to nie jest dobry pomysl na sniadanie w biurze xD

  2. Mi mama robiła pyszną pastę kanapkową z kurczaka, ale nie pamiętam przepisu. Muszę się jej zapytać. To smak mojego dzieciństwa 🙂

    1. Ten ”smalec” muszę wypróbować, koniecznie. Jak byłam mło,dsza uwielbialam smalec ale trzeba o sebie dbac. Ps. Od nowego rok nie tknelam slodyczy ;))))

      I nawet nie mam na nie ochoty, nie wiem chyba jestem chora 😀

  3. Znam ten przepis na pastę fasolową ale ja zwykłam robić pastę kanapkową z czerwonej fasoli. Moim zdaniem jest o wiele smaczniejsza, a smak jest intensywniejszy. Spróbuj Fash

  4. Halo, a gdzie pasta kanapkowa z tuńczyka? Nie wierzę, że nikt nie podał przepisu.

    Tuńczyk w sosie własny, jajko, szczypior, majonez. Wszystko drobniutko posiekane 🙂

  5. A ja mam przepis na pyszną pastę z soczewicy.

    1/2 opakowania soczewicy czerwonej
    Ok 15-20 pieczarek
    Suszone pomidory
    Świeża bazylia
    Pieprz ziołowy
    zioła prowansalskie

    Soczewicę gotujemy w lekko posolonej wodzie, ok 7 min aż zmięknie. Pieczarki kroimy i podsmażamy na łyżce masła. Wrzucamy do blendera ugotowana soczewicę razem z pieczarkami, dodajemy suszone pomidory, świeżo posiekana bazylię i przyprawy. Wszystko miksujemy. Najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem i ogórkiem kiszonym:))) pycha!!!

  6. Puszka tuńczyka w sosie własnym, 3 jajka na twardo pokrojone w małą kostkę, jedna cebula pokrojona w kosteczkę i łyżka majonezu, sól i pieprz do smaku 🙂

    1. hahahahahah 😀 a co sądzisz o tej pierwszej ? 🙂 coś mi w niej nie pasuje, nie sądzisz, że trochę taki babciny model ?

  7. Przepraszam, że przeszkadzam, ale czy ćwiczy Pani na trampolinie z filmikami z sieci? Jeśli tak, to mogłabym prosić o jakiś przykład? Pozdrawiam 🙂

  8. Brzmi smakowicie! Jutro zrobie pierwsza;) Tylko… staram sie ograniczac chleb a tu takie rarytasy do posmarowania ehhh Macie pomysly czym go zastapic? Rozne suche pieczywo typu wasa wiadomo. Ciekawe jak by te pasty sprawdzily sie z kasza lub ewentualnie makaronem razowym…

  9. Wariacje na temat białego sera , ja najbardziej lubię z łagodnym kozim:
    -ser + szczypiorek i starta na grubej tarce lub pokrojona w paseczki rzodkiewka
    -ser + pokrojone w drobną kostkę awokado
    -ser + pokrojona w drobną kosteczkę słodka papryka i pikantny ogórek konserwowy oraz odrobina startej papryczki chili lub jelapeno
    Do sera i ……..( wstawić, co kto lubi) dodać odrobinę jogurtu greckiego, aby pasta była bardziej kremowa, doprawić solą ( najlepiej morską lub himalajską) i pieprzem. Wymieszać i gotowe 🙂
    Najlepsze na razowym/ żytnim chlebie i z plastrem wędzonego łososia. Ser „podbija” smak łososia.

    Eliza, ostatnio zrobiłam domowy smalec z podsmażaną cebulką, jabłkiem i majerankiem….. bez smalcu. W roli głównej wystąpił olej kokosowy.
    Nikt nie zauważył różnicy 🙂

  10. Hej Eliza! W paście z białej fasoli – tym „oszukanym” smalcu, gdybyś dodała kilka wędzonych śliwek aromat smalcowy byłby jeszcze wyraźniejszy dzięki charakterystycznemu wędzarniczemu zapachowi i smakowi. Polecam! Nie dość, że zdrowe to jeszcze pyszne.
    Ja do pasty z fasoli nie dodaję cebuli, która dodatkowo wzdyma, ale ząbek czosnku i kilka suszonych pomidorów. Wszystko ładnie blenduję na gładką masę i pasta ma piękny, jasnoczerwony kolor 🙂

  11. 1. twaróg + szprotka w sosie pomidorowym lub paprykowym 🙂
    2. ciecierzyca z puszki + suszone pomidory (zblendowane)
    3. twaróg + jajka ugotowane na twardo
    4. awokado + jajka ugotowane na twardo
    5. tuńczyk + jajka ugotowane na twardo + chrzan + musztarda + cebula

    + przyprawy i zioła jakie kto woli: szczypiorek, natka pietruszki, bazylia, sól, pieprz 🙂

    Moimi ulubieńcami są 1 i 2 🙂

  12. Pasty są pyszka ever 🙂 robię praktycznie na okrągło z awokado albo ze strączków

    ciecierzyca + czosnek + sól + sok z cytryny + tahini 😀
    biała fasola + mak + sól + słodka papryka + oliwa z oliwek/olej sezamowy
    czerwona fasola + ostra papryka +kurkuma + sól + czosnek

    może nie pasta, ale jak ktoś woli na słodko to taki „healthy nutelka” 😀
    namoczone suszone daktyle + kakao gorzkie +wiórki kokosowe + sól 😀

  13. Polecam pastę z cieciorki:
    Puszka takiej przygotowanej juz w zalewie lub na parze (osobiście używam tej drugiej)
    Dwie czubate łyżki pasty z suszonych pomidorów (lub kilka z zalewy)
    3-4 ząbki czosnku
    Pietruszka natka
    Wszystko zblendowac
    Mega smaczna i pomaga na przeziębienie 🙂

  14. Ile wychodzi tej pasty z groszku?
    Wagowo liczę ze to będzie ok 800g a to dużo ha śniadanie.chyba nie postoi do całkowitego wyczerpania

  15. Pasta kanapkowa z bobu. Bób gotujemy do miękkości , obieramy . Dodajemy posiekany koperek , suszony majeranek, ostra paprykę , oliwę sok z cytryny i oczywiście czosnek 🙂 Dobrze doprawiona – poezja . Polecam

  16. Założę się, że są pyszne, szczególnie pasta z zielonego groszku wpadła mi w oko:) Uwielbiam takie inspiracje, bo od dłuższego czasu nie kupuję smarowideł na chleb, tylko wszystkie robię – jakoś smaczniej i zdrowiej to wypada. Moja ulubiona pasta ostatnio: ogórek kiszony, suszone pomidory, ząbek czosnku i kilka łyżek kaszy jaglanej – intensywna i pyszna, akurat na zimową porę 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>