Przepis na leczo z cukinią i kiełbasą

Dziś przepis z cyklu zdrowy obiad. Leczo to przepyszne, pełne warzyw i zdrowe danie. Ja zwykle dodaję do niego połówkę kiełbasy bez skóry, ale jeśli chcecie je nieco odtłuścić możecie zrobić leczo z kurczakiem. Moje leczo jest bardzo wodniste, niczym zupa, ale właśnie w takiej formie uwielbiam je najbardziej. Danie zwykle podaję z kromką chleba, ale zdarza się, że dodaje razowy makaron, troszkę sera, zapiekam i mam pyszną zapiekankę.

Składniki:
– 3 papryki
– cukinia
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– 10 średnich pieczarek
– 2 pomidory
– kawałek swojskiej kiełbasy

Przyprawy:

– angielskie ziele (dwa ziarenka)
– liść laurowy
– łyżeczka słodkiej papryki
– łyżeczka czosnku
– sół (według uznania)
– pieprz
leczo przepis
Wykonanie
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Papryki, cukinie, czosnek i pomidory wrzucamy do garnka, dodajemy kroplę oleju i podgrzewamy. Kiedy warzywa puszczą soki dodajemy 400ml gorącej wody. Na patelni dusimy posolone pieczarki i cebulę. Kiedy cebula i pieczarki są miękkie dodajemy je (razem z wywarem) do garnka. Teraz jest czas na doprawienie naszego dania. Przyprawy dodajemy według uznania, w składnikach moje sugestie, ale oczywiście nie musicie się nimi sugerować. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minutleczo z kiełbasą

Po 30 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i całość gotujemy jeszcze przez 10 minut. Smacznego!

PS A Wy co jutro robicie na obiad? 🙂
leczo z kiełbasą przepis

 

88 Comments
  1. Od jakiegoś czasu szukam właśnie takiej kwadratowej białej zastawy stołowej, moglabyś powiedzieć z jakiej to jest firmy? Z góry dzięki!

    1. dynia tu raczej nie pasuje. o tej porze roku jest idealna do wołowiny duszonej w winie. za to do leczo wrzuciłabym jeszcze marchewkę (kolor+smak:)

    2. Właśnie szukam przepisów na dania z dyni bo zupełnie (prócz zupy krem z imbirem) nie wiem co z nią zrobić. Twoja propozycja brzmi smacznie! 🙂

    3. Jeżeli chodzi o dynię, zrób bazę – dynię pokrojoną na kawałki upiecz w piekarniku, a następnie zmiksuj z imbirem, czosnkiem i maślanką, pieprzem i solą.. Ja ostatnio dodałam jeszcze pieczoną razem z dynią marchewkę i było pyszne. Wychodzi taki gęsty mus, który jest świetny sam do np grillowanego indyka, jako sos do pełnoziarnistego penne z podsmażoną szynką szwarcwaldzką, do risotto z odrobiną parmezanu albo do sałatki z rukolą, prażonymi migdałami i kurczakiem.

    4. Risotto z dynią jest pyszne, ciasto z dyni, zupa krem z pomarańczami, mlekiem i tymiankiem … no i jeszcze konfitura z dyni 🙂 Mniam!

  2. Fajny przepis. Spróbuję na pewno. Zazwyczaj robię coś a’la gulasz z wołowiną lub z kurczakiem – zestaw warzyw podobny. Dorzucam ziemniaków w kostkę i sobie jem ze smakiem. 😉

    Pozdraaaawiam! 🙂

  3. Ja co prawda w troszkę inny sposób przyrządzam leczo, ale ten też jest ciekawy. Widziałam że w przepisie masz trzy papryki, proponuję dodac każdą innego koloru np. czerwoną, zieloną i żółtą czy pomarańczową- bardzo ładnie kolorowo wygląda. Kiełbaskę można wcześniej troszkę podsmażyc, fajnie się wtedy komponuje z warzywkami.

    1. Nie nie nie jestem na samych sałatkach 😛 Mam zdrowe pyszne przepisy na urozmaicone dania na diecie 🙂 Też na blogu publikuje 😛 Mam taką fajną książkę w pdf 😛 są nawet tam zdrowe desery 🙂

  4. Smacznie wygląda 🙂 Chyba skuszę się jutro na taki obiad 🙂
    Kiedy wpis w kategorii książki? Masz w planach recenzje „Dziedzictwa”, czyli drugiej części „Wybranych”?
    Pozdrowienia dla Ciebie i Twojego męża 🙂

  5. Leczo przywołuje moje złe wspomnienia z dzieciństwa: „Zjedz jeszcze jedną łyżkę”. Nieeee! Raz tylko zjadłam je ze smakiem, po godzinnym pływaniu. Taki wysiłek skłania kilkuletniego niejadka do zjedzenia praktycznie wszystkiego co jest pod ręką 🙂

  6. Ja znam leczo, którego podstawą jest cebula, w zasadzie to większość potrawy stanowi cebula. Bez cebuli to nie leczo tylko coś leczo-podobne. Cebula, papryki, pomidory, cukinia, dużo kiełbasy, listki laurowe, pieprz, sól, papryka ostra, ketchup (najlepiej wykonany samemu), trochę koncentratu pomidorowego, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku. Niezbyt zdrowe, trochę tłuste, ale jakie pyszne! A takie wodniste i w dodatku z makaronem jako zapiekanka?! No przykro mi bardzo, ale nie… Do mnie to nie przemawia absolutnie. Jeśli leczo to wyraziste, trochę ostre, gęste i… tuczące. Raz na jakiś czas można zaszaleć. 😉

    1. Owszem, jest cebula. Widziałam. Ale z tego co widzę to większość potrawy Elizy stanowią inne warzywa. Prawdziwe leczo jest oparte na cebuli, papryce i pomidorach (plus dodatki, które wymieniłam). To co przedstawiła Eliza to po prostu zupa a’la leczo. Śmiem twierdzić, że obok lecza nawet nie stało. Genialny przepis podała Magda Gessler na leczo: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/leczo/ – naprawdę polecam. Spójrzcie na zdjęcia leczo Elizy i na zdjęcia leczo Magdy. Oczywiście mam świadomość, że porównuję amatorkę do mistrzyni, ale jeśli mamy prezentować coś to zróbmy to tak, żeby miało ręce i nogi. To tak na przyszłość.
      Bars – nie wiem kim jesteś, ale zgadzam się z Tobą – każdy ma swój smak, ja tylko pokazuję inne przepisy, podpowiadam jako miłośniczka gotowania.
      Pozdrawiam,
      Milena.

    2. Gessler mistrzyni? proszę Cię… nie każdy ma potrzebę dodawania tony cebuli do potraw, ja na przykład totalnie nie toleruje cebuli, jakiekolwiek danie z nią jest dla mnie niejadalne i co, to oznacza, że jak zrobię leczo to będzie beznadziejne? bo Ty tak uważasz? Milena, Eliza zrobiła takie, jakie jej smakuje i tyle, nie musisz tego negować od razu.

  7. Eliza! Spróbuj tagiatelle z cukinią:) przepyszne! podsmażana cebulka+czosnek+cukinia pokrojona w paseczki+łyżka śmietany, posypać jakimś zielskiem:P i danie smakuje jak carbonara 🙂 a ile mniej kcal !

  8. A ja nie przepadam za czerwonymi potrawami 🙂 dziwne, ale tak mam 🙂 Więc obiady u mnie w tych barwach rzadko występują. Polecam Tagliatelle ze szpinakiem i pieczonym łososiem- palce lizać. Albo Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sobie śmietanowym. Albo makaron w sosie z serków topionych z brokułami, kurczakiem i kukurydzą. Wiem, same makarony, ale mam męża, który jest zawodowym siatkarzem i jego dieta musi bogata w węglowodany. Smacznego 🙂

    1. No nie, makaron z serków, pieczarki w śmietanie…. To może jeszcze poleć zupkę chińską z makaronem, podobny poziom pożywności, smaku, i zdrowotności dania, nie mówiąc o pomysłowości

    2. Ty, kejt, na pewno codziennie gotujesz wspaniały i wykwintny obiad składający się z samych produktów z najwyższej półki. Może podzielisz się przepisami?

    3. Nie każdy jest super kucharzem, a niektórzy lubią po prostu łatwe przepisy, np ja, im mniej składników tym lepiej, dlatego makaron z serkiem bardzo do mnie przemawia, nie rozumiem kejt o co twoj bol… tylnej części ciała:P

  9. Polecam zupę z dyni z kw,od Asi,mam na myśli przepis,w którym piecze się warzywa do zupy.Jest obledna i zupełnie inna od tej klasycznej zupy.
    U mnie jutro golabki,miały być w zeszłym tyg.ale wyjazd odwlekl to danie.Z szybkich dań i dobrych mogę polecić również od Asi,filety z kurczaka w porach z tymiankiem,szybko i zaskakujaco pysznie.:-D

  10. Leczo kojarzy mi się z dzieciństwem, chłodnymi wieczorami i gwarem rodziny zebranej przy stole. Nigdy nie jadłam go jednak w wersji z pieczarkami i chyba nie spróbuję, bo zestawienie kiełbasa- pieczarki wydaje mi się po prostu za ciężkie.

  11. Jejku fashionelka wiesz, ze zaginął brat jessicy mercedes, moze wrzucisz jakiegoś posta, wiem, ze masz dobre serce i ogromna rzesze czytelników. Każda pomoc sie sprzeda

  12. Wygląda smacznie! A próbowałaś ratatouille? Ja zdecydowanie je wolę, a z przepisu Jamiego Olivera jest genialne:) Polecam. Co do potraw z dyni polecam zupę krem, której podstawą jest pasta curry, pyszna dynia usmażona na masełku, passata i mleko kokosowe. Plus za coraz lepsze zdjęcia potraw, widać różnicę:)

  13. Od razu mi się zachciało takie leczo. I właśnie sobie uświadomiłem, że chociaż jestem na diecie, to takie leczo jak pokazujesz mogę zjeść. Dzisiaj zakupy i wypróbuję przepis – dzięki za podzielnie się 🙂

  14. co do dyni to zależy jaką wybierzesz np. piżmowa czy hokkaido są dość słodkie.
    a co do makaronów – blogi są skarbnicą w tej dziedzinie i można znaleźć proste i szybkie przepisy (niekoniecznie na serkach topionych;)

    pozdrawiam

  15. Elizo, jeśli szukasz przepisów na dania z dyni polecam pieczoną w glazurze miodowej:) Pychotka i świetny sposób na przekonanie się do tego jesiennego przysmaku.

  16. Lepiej chyba by było najpierw gotować a na końcu posolić i popieprzyć bo jak woda odparuje może się okazać za ostre albo słone 😉

  17. W mojej wersji jest też chilli, uwielbiam ostre potrawy. Poza tym, robię leczo w dokładnie odwrotnej kolejności 😀 Najpierw wrzucam do garnka kiełbasę, żeby lekko się podsmażyła i była bazą całego dania. Daję też dużo pomidorów (najczęściej z puszki), jest w nich sporo wody i nie trzeba wtedy dodawać tej z kranu. No i nigdy nie dawałam pieczarek… Spróbuję następnym razem. Jedna z moich ulubionych potraw 🙂

  18. Napisałaś w jednym komentarzu, że mogłabyś jeść makarony codziennie, to tak jak ja. Czy Twoim zdaniem rzeczywiście są tuczące czy raczej jest to kwestia ciężkich sosów?

    Pozdrawiam,
    Kikka

  19. Witaj Elizo, ja mam pytanie trochę z innej beczki, niż jedzenie (aczkolwiek leczo mojej mamy uwielbiam!). Mianowicie chodzi mi o stroje gości na wesele, przede wszystkim kobiet. Czy planujesz wpis dotyczący ubioru/dodatków? Nie chodzi mi konkretnie o Twoich gości, ale coś w rodzaju poradnika. Nie ukrywam, że jestem tym zainteresowana, ponieważ pod koniec października wybieram się na wesele.
    Proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby! 🙂

    Pozdrawiam,
    Monika

  20. Uwielbiam leczo, a Twoje wygląda bardzo apetycznie. Narobiłaś mi takiej ochoty na leczo, że jutro zabieram się za gotowanie. Takiej wersji z pieczarkami jeszcze nie jadłam, ale na pewno spróbuję. Ja dodaję często podgotowaną i pokrojoną fasolkę szparagową i koniecznie marchewkę startą na grube wiórka.

  21. Eliza jeśli chodzi o dania z dyni, to jadłam pyszną kaszę jaglaną z dynią,indykiem, rodzynkami i kminkiem w Dobra Kasza Nasza – Zakopane:) niestety nigdzie nie mogę znaleźć przepisu:( ale gorąco polecam taką kombinację.pozdrawiam

  22. Eksperymentujesz w kuchni, polecasz dania tradycyjne i wg własnej inwencji, a piekłaś kiedyś może sama chleb, jeśli tak to masz może jakieś sprawdzone receptury ?

  23. Eliza, ja robię leczo inaczej. Moje jest zdecydowanie bardziej lekkostrawne bo nie zawiera kiełbasy. Porcja ma 180 kcal.
    Zamiast świeżych pomidorów w Twojej wersji polecam albo pastę pomidorową albo pomidory z puszki w których częściowo zredukowana jest woda.

  24. jeśli chodzi o przepisy to zajrzyj na kwestiasmaku jest wyszukiwarka, podział na przeróżne kategorie, na stronie głównej sezonowe owoce i warzywa i wszelkie przepisy ich dotyczące – właśnie aktualnie na tapecie jest dynia. jeśli chodzi o kulinarne inspiracje to ta strona jest jak worek bez dna 🙂

  25. Dla osób nie będących na diecie polecam opcje z kiełbaską i boczkiem wędzonym (podsmażam razem) – leczo jest wtedy bardzo aromatyczne. Do tego dodaje zeszkloną cebulkę, paprykę (3 kolory), podsmażone pieczarki i na koniec pomidory z puszki i papryczkę chilli. Dzięki temu,że pieczarki i pomidory puszczają wodę, to nigdy jej nie dodaję.

  26. ja robię leczo tak, że najpierw w garnku podsmażam cebulę i ząbek czosnku na oleju, a potem dodaję warzywa w kolejności od najbardziej twardego 🙂 później doprawiam i całość zalewam pomidorami z puszki. jeśli chodzi o mięso, to czasem robię z kurczakiem (dodaję na samym końcu) albo z kiełbasą (podsmażam z cebulą). polecam również dodać kilka łyżek ketchupu, dodaje delikatnej słodyczy.

  27. Leczo robi się z cebuli, kiełbasy, papryki i pomidorów w równych częściach.

    Wszystkie inne kombinacje, aczkolwiek niewątpliwie smaczne, leczem nie są.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>